Ogłoszenie z dnia 2025-11-23
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Miejskiego Przedszkola Nr 13 w Piekarach Śląskich na rok 2026.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 13 W PIEKARACH ŚLĄSKICH
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 272002229
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Franciszka Kotuchy 42
1.5.2.) Miejscowość: Piekary Śląskie
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-946
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL228 - Bytomski
1.5.7.) Numer telefonu: 32 289 94 88
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mp13@piekary.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: mp13piekary.szkolnybip.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Miejskiego Przedszkola Nr 13 w Piekarach Śląskich na rok 2026.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-76d0011a-707b-43c3-a97d-6a49e9fcca88
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00549803
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-23
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00038649/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.1 Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Miejskiego Przedszkola nr 13 w Piekarach Śląskich na rok 2026
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-76d0011a-707b-43c3-a97d-6a49e9fcca883.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Z zastrzeżeniem postanowień zawartych w pkt 2 komunikacja między
zamawiającym a wykonawcami może się odbywać wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z
dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną, tj.:
1) poprzez platformę przetargową pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl, dalej platforma przetargowa, w wierszu oznaczonym
tytułem oraz znakiem niniejszego postępowania, lub
2) pocztą elektroniczną na adres e-mail zamawiającego: mp13@piekary.pl oraz adresy e-mail wykonawców podane w formularzach
ofertowych lub zarejestrowane na platformie przetargowej.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca zamierzający wziąć udział
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia.
Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa
Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w
zakładce „Centrum Pomocy”.
Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia
ani logowania.
Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej
w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady
Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych.
Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla
dokumentów elektronicznych, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach
rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i
przekazuje się jako załączniki.
W przypadku formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, ww. regulacje nie będą miały bezpośredniego zastosowania.
Informacje, oświadczenia lub dokumenty, inne niż wymienione w § 2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie
wymagań dla dokumentów elektronicznych, przekazywane w postępowaniu sporządza się w postaci elektronicznej:
a. w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności (i
przekazuje się jako załącznik), lub
b. jako tekst wpisany bezpośrednio do wiadomości przekazywanej przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (np. w treści
wiadomości e-mail lub w treści „Formularza do komunikacji”).
Jeżeli dokumenty elektroniczne, przekazywane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, zawierają informacje stanowiące
tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U.
z 2020 r. poz. 1913 oraz z 2021 r. poz. 1655) wykonawca, w celu utrzymania w poufności tych informacji, przekazuje je w
wydzielonym i odpowiednio oznaczonym pliku, wraz z jednoczesnym zaznaczeniem w nazwie pliku „Dokument stanowiący tajemnicę
przedsiębiorstwa”.
Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, odbywa się
drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do
komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań
i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do
przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
W przypadku załączników, które są zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla
dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym,
mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem wykonawcy/wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia /podmiotu
udostępniającego zasoby, podpisem zewnętrznym lub wewnętrznym. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny,
wewnętrzny) dodaje się do przesyłanej wiadomości uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
Pełny zapis zawiera SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Przedszkole nr 13 z siedzibą w Piekarach Śląskich, ul. Franciszka Kotuchy 42 , kod pocztowy 41-946, adres e-mail: mp13@piekary.pl , tel. 32 2899488
2. Administrator wyznaczył Inspektora ochrony danych, z którym można się skontaktować poprzez adres e-mail: nowator@nowator.edu.pl , lub tel. 32/331 48 08
3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w związku z przepisami Prawa zamówień publicznych w celu prowadzenia przedmiotowego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wynikającego z obowiązku prawnego stosowania sformalizowanych procedur udzielania zamówień publicznych spoczywającego na Zamawiającym, a także w celu realizacji umowy oraz podjęcia czynności niezbędnych przed
jej zawarciem (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).
4. Przetwarzane dane osobowe obejmują w szczególności imię i nazwisko, adres, NIP, REGON, oraz inne dane osobowe podane przez osobę składającą ofertę i inną korespondencję wpływającą do Zamawiającego w celu udziału w postępowaniu o udzielenie przedmiotowego zamówienia publicznego.
5. Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp i związane są z niemożnością uczestnictwa w postępowaniu.
6. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp;
Dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) w związku z prowadzonym postępowaniem.
7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
8. Posiada Pan/Pani:
na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania lub uzupełnienia Pani/Pana danych osobowych, przy czym skorzystanie z prawa do sprostowania lub uzupełnienia nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników.
na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO, przy czym prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego, a także nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia.
prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
9. Nie przysługuje Pani/Panu:
w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych , gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
10. Pani/Pana dane osobowe nie będą wykorzystywane do zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani profilowania, o którym mowa w art. 22 RODO.
11. W związku z jawnością postępowania o udzielenie zamówienia publicznego Pani/Pana dane mogą być przekazywane także do państw trzecich.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: Nr sprawy: Z/MP13/1/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.5.) Wartość zamówienia: 174637,85 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 5
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ 1 - załącznik 1 A
Zamówienie obejmuje w szczególności sukcesywną dostawę produktów wymienionych w załączniku 1 A, według
zapotrzebowania Zamawiającego, zgłaszanego Wykonawcy w formie częściowych zamówień.
CZEŚĆ 1- załącznik 1 A obejmuje:
-RYBY PRZETWORZONE I KONSERWOWANE;
- RYBY MROŻONE, FILETY RYBNE I POZOSTAŁE MIĘSO RYB
- OWOCE I WARZYWA MROŻONE
Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych
pracowników Zamawiającego.
Dostarczone produkty winny być:
1) pełnowartościowe, tj. o należytej jakości i świeżości, z datą przydatności do spożycia nie krótszą niż 2 tygodnie licząc od
dnia dostawy, za wyjątkiem produktów, których termin przydatności jest krótszy ze względu na rodzaj tego produktu.
2) znajdujące się w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące: nazwy i
adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy, jakości, daty produkcji, terminu przydatności do
spożycia, numeru partii, informacji o alergenach i wartości odżywczej oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi
przepisami;
3) spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (Dz.U.2016.1154 z dnia
2016.08.01) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w tych jednostkach:
4) odbiór opakowań zwrotnych leży w po stronie Wykonawcy
4.2.5.) Wartość części: 21010,35 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb
15331100-8 - Warzywa świeże lub mrożone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji polegające na ograniczeniu zakresu przedmiotowego i ilościowego zamówień atym samym do niewykorzystania w całości zamówienia w ilości do 30%.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ 2- ZAŁĄCZNIK 1B
Zamówienie obejmuje w szczególności sukcesywną dostawę produktów wymienionych w załączniku 1 B, według zapotrzebowania Zamawiającego, zgłaszanego Wykonawcy w formie częściowych zamówień.
CZĘŚĆ 2 - załącznik 1 B obejmuje:
-OWOCE I WARZYWA;
-ZBOŻA, ZIEMNIAKI, WARZYWA, OWOCE I ORZECHY
Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych
pracowników Zamawiającego.
Dostarczone produkty winny być:
1) pełnowartościowe, tj. o należytej jakości i świeżości, z datą przydatności do spożycia nie krótszą niż 2 tygodnie licząc od
dnia dostawy, za wyjątkiem produktów, których termin przydatności jest krótszy ze względu na rodzaj tego produktu.
2) znajdujące się w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące: nazwy i
adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy, jakości, daty produkcji, terminu przydatności do
spożycia, numeru partii, informacji o alergenach i wartości odżywczej oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi
przepisami;
3) spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (Dz.U.2016.1154 z dnia
2016.08.01) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w tych jednostkach.
4) Warzywa i owoce - powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni w szczególności:
- jabłka: soczyste, słodkie , twarde
- banany żółte, twarde, bez nalotu plam
- dla pozycji, gdzie jednostką miary jest pęczek uznaje się bukiet o masie 0,10 kg zielony, świeży
- marchewki, pietruszki, seler- bez oznak wysuszenia,
- ogórki szklarniowe- świeże, twarde, bez opakowania z folii
- pomarańcze, mandarynki,- soczyste, bez wysuszonej skórki, pomarańcze- kraj pochodzenia Hiszpania.
4.2.5.) Wartość części: 31092,10 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03200000-3 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji polegające na ograniczeniu zakresu przedmiotowego i ilościowego zamówień atym samym do niewykorzystania w całości zamówienia do 30%.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZEŚĆ 3 - ZAŁĄCZNIK 1 C
Zamówienie obejmuje w szczególności sukcesywną dostawę produktów wymienionych w załączniku 1C, według
zapotrzebowania Zamawiającego, zgłaszanego Wykonawcy w formie częściowych zamówień. CZEŚĆ 3 - załącznik 1 C obejmuje:
- RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE;
-OLEJE I TŁUSZCZE ZWIERZĘCE LUB ROŚLINNE;
- JAJA;
- PRODUKTY PRZEMIAŁU ZIARNA SKROBI I PRODUKTÓW SKROBIOWYCH;
- RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE;
- WODY MINERALNE;
- PRODUKTY MLECZARSKIE;
- MLEKO;
Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych
pracowników Zamawiającego.
Dostarczone produkty winny być:
1) pełnowartościowe, tj. o należytej jakości i świeżości, z datą przydatności do spożycia nie krótszą niż 2 tygodnie licząc od
dnia dostawy, za wyjątkiem produktów, których termin przydatności jest krótszy ze względu na rodzaj tego produktu.
2) znajdujące się w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące: nazwy i
adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy, jakości, daty produkcji, terminu przydatności do
spożycia, numeru partii, informacji o alergenach i wartości odżywczej oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi
przepisami;
3) spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (Dz.U.2016.1154 z dnia
2016.08.01) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w tych jednostkach;
4) odbiór opakowań zwrotnych leży w po stronie Wykonawcy
Ser żółty - podpuszczkowy dojrzewający, typu holenderskiego i holendersko - szwajcarskiego o miąższu miękkim i
elastycznym , pełnotłusty (zawartość tłuszczu nie mniej niż 45% w s.m.), smak łagodny, konsystencja jednolita, zwarta,
kawałkowane lub plasterkowane według potrzeb zamawiającego.
4.2.5.) Wartość części: 82099,40 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
03142500-3 - Jaja
15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15981000-8 - Wody mineralne
15500000-3 - Produkty mleczarskie
15511000-3 - Mleko
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji polegające na ograniczeniu zakresu przedmiotowego i ilościowego zamówień atym samym do niewykorzystania w całości zamówienia w ilości do 30%.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZEŚĆ 4 - ZAŁĄCZNIK 1 D
Zamówienie obejmuje w szczególności sukcesywną dostawę produktów wymienionych w załączniku 1 D, według
zapotrzebowania Zamawiającego, zgłaszanego Wykonawcy w formie częściowych zamówień.
CZEŚĆ 4 - załącznik 1 D obejmuje:
-PIECZYWO I WYROBY CIASTKARSKIE;
Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych
pracowników Zamawiającego.
Dostarczone produkty winny być:
1) pełnowartościowe, tj. o należytej jakości i świeżości, z datą przydatności do spożycia nie krótszą niż 2 tygodnie licząc od
dnia dostawy, za wyjątkiem produktów, których termin przydatności jest krótszy ze względu na rodzaj tego produktu.
2) oznakowanych i zawierających informacje dotyczące: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru,
jego klasy, jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, numeru partii, informacji o alergenach i wartości
odżywczej oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami;
3) spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (Dz.U.2016.1154 z dnia
2016.08.01) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w tych jednostkach;
4) chleby , bułki - świeże, chrupkie, skład surowcowy: zgodny z recepturą, bez spulchniaczy i polepszaczy, skórka ściśle
połączona z miękiszem, powierzchnia chropowata, bez wgnieceń i uszkodzeń mechanicznych, pakowany w folię i
oznakowany etykietą, opakowanie zbiorcze - kosz plastikowy, czysty, nieuszkodzony, krojony lub w całości według
zapotrzebowania zamawiającego,
4.2.6.) Główny kod CPV: 15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji polegające na ograniczeniu zakresu przedmiotowego i ilościowego zamówień atym samym do niewykorzystania w całości zamówienia w ilości do 30%.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZEŚĆ 5- ZAŁĄCZNIK 1 E
Zamówienie obejmuje w szczególności sukcesywną dostawę produktów wymienionych w załączniku 1 E, według zapotrzebowania Zamawiającego, zgłaszanego Wykonawcy w formie częściowych zamówień.
CZEŚĆ 5 - załącznik 1 E objemuje:
- MIĘSO I PRODUKTY MIĘSNE.
Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych
pracowników Zamawiającego.
Dostarczone produkty winny być:
1) pełnowartościowe, tj. o należytej jakości i świeżości, z datą przydatności do spożycia nie krótszą niż 2 tygodnie licząc od
dnia dostawy, za wyjątkiem produktów, których termin przydatności jest krótszy ze względu na rodzaj tego produktu.
2) znajdujące się w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące: nazwy i
adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy, jakości, daty produkcji, terminu przydatności do
spożycia, numeru partii, informacji o alergenach i wartości odżywczej oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi
przepisami;
3) spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (Dz.U.2016.1154 z dnia
2016.08.01) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w tych jednostkach;
4) Mięso dostarczane musi posiadać DOKUMENT IDENTYFIKACJI HANDLOWEJ
Mięso – powinno mieć powierzchnię suchą, matową, barwę bladoróżową do czerwonej, konsystencja elastyczna, jędrną,
świeże, bez oznak zmian zapachowych i mrożenia.
Produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające
nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w
produkcji, wszystkie wędliny na kanapki w całości lub krojone w plastry według zgłoszonej potrzeby zamawiającego
podczas składania zamówienia.
Uwaga Nie pokrojenie w plastry wędlin po zgłoszeniu przy zamówieniu cząstkowym takiej potrzeby przez Zamawiającego
uznane zostanie za niedostarczenie produktu zgodnie z wymogami zamawiającego
4.2.5.) Wartość części: 22809,50 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji polegające na ograniczeniu zakresu przedmiotowego i ilościowego zamówień atym samym do niewykorzystania w całości zamówienia w ilości do 30%.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Załączniki do oferty:1. arkusz kalkulacyjny- formularz cenowy stanowiący załącznik 1A do 1E2. oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp,
3. odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub
innego właściwego rejestru, potwierdzająca, że osoba działająca w imieniu wykonawcy jest umocowana do jego
reprezentowania – o ile ofertę składa osoba prowadząca działalność gospodarczą lub podmiot wpisany do ww. rejestrów.
Wykonawca nie jest zobowiązany do złożenia dokumentu, jeżeli zamawiający może go uzyskać za pomocą bezpłatnych i
ogólnodostępnych baz danych, o ile wykonawca wskaże dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów,
oraz jeżeli dotyczy
4. pełnomocnictwo do działania w imieniu wykonawcy, jeżeli do reprezentowania wykonawcy wskazano inną osobą niż
upoważnioną w dokumencie potwierdzającym umocowanie do reprezentowania wykonawcy,
5. w przypadku składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – dokument
potwierdzający ustanowienie pełnomocnika zgodnie z art. 58 ust. 2 ustawy Pzp,
2.W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia postanowienia pkt 1 ppkt 2, 3 i 4 stosuje
się odpowiednio
OŚWIADCZENIE O NIEPODLEGANIU WYKLUCZENIU I SPEŁNIANIU WARUNKÓW
• Do oferty wykonawca dołącza oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ustawy Pzp, o niepodleganiu wykluczeniu oraz
spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z załącznikiem nr 3 do SWZ.
• Oświadczenie stanowi dowód potwierdzający brak podstaw wykluczenia, spełnianie warunków udziału w postępowaniu na
dzień składania ofert, tymczasowo zastępujący wymagane podmiotowe środki dowodowe.
• W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie składa każdy z wykonawców.
Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w
jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
• Po wyborze najkorzystniejszej oferty, w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, Wykonawca
zobowiązany będzie do:
• podania danych niezbędnych do przygotowania umowy,
• złożenia dokumentu pełnomocnictwa dla osoby zawierającej umowę w imieniu Wykonawcy, o ile upoważnienie do
reprezentowania Wykonawcy nie wynika z dokumentów rejestrowych Wykonawcy, jeżeli Zamawiający może je uzyskać za
pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, lub dokument pełnomocnictwa nie został wcześniej złożony w trakcie
postępowania o udzielenie zamówienia,
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - każdy z wykonawców składa wraz z ofertą:1) oświadczenie o którym mowa w art. 125 ust.1 ustawy, o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania,
2) odpis lub informację z Krajowego rejestru Sądowego, centralnej Ewidencji i Informacji o działalności Gospodarczej lub
innego właściwego rejestru potwierdzającego, że osoba działająca w imieniu wykonawcy jest umocowana do jego
reprezentowania - o ile ofertę składa osoba prowadząca działalność gospodarczą lub podmiot wpisany do ww rejestrów.
Wykonawca nie jest zobowiązany do złożenia dokumentu, jeżeli zamawiający może go uzyskać za pomocą bezpłatnych i
ogólnodostępnych baz danych, o ile wykonawca wskaże dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów. Ponadto,
Wykonawca składa wraz z ofertą:
1) oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust. 4 ustawy Pzp, z którego wynika, które dostawy wykonają poszczególni
wykonawcy,
2) dokument potwierdzający ustanowienie pełnomocnika zgodnie z art. 58 ust. 2 ustawy Pzp.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Rodzaj, zakres i warunki wprowadzenia zmian do umowy określone zostały w załączniku nr 5 do SWZ , stanowiącym wzórumowy.
Zamawiający poza możliwością zmiany na podstawie art. 455 ustawy Pzp zastrzega możliwość wprowadzenia zmian
postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy:
a) zmiany wynagrodzenia brutto Wykonawcy w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku na dostawy stanowiące
przedmiot zamówienia. b) w uzasadnionych przypadkach dotyczących wstrzymania, zaprzestania produkcji, wycofania z rynku lub zmiany marki
produktu, co zostanie uprawdopodobnione przez Wykonawcę.
Zmiany umowy mogą zostać dokonane pod warunkiem przedłożenia Zamawiającemu pisemnego uzasadnienia
konieczności wprowadzenia zmiany oraz wyrażenia zgody przez Zamawiającego na tę zmianę w formie pisemnej pod
rygorem nieważności.
W przypadku zmiany stawki VAT, zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian.
postanowienia niniejszej umowy mogą ulec zmianie w przypadku:
a) zmiany liczby osób korzystających z Przedszkola, będącej podstawą oszacowania zakresu przedmiotowego całości
zamówienia.
b) unieruchomienia kuchni Zamawiającego z przyczyn technicznych, administracyjnych lub sanitarnych,
c) zamknięcia placówki Zamawiającego z przyczyn technicznych, administracyjnych lub sanitarnych,
d) odwołania zajęć w placówce oświatowej.
2. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym,
czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub dalsze wykonywanie umowy może zagrozić istotnemu
interesowi bezpieczeństwa państwa lub bezpieczeństwu publicznemu.
. Zamawiający poza możliwością zmiany na podstawie art. 455 ustawy Pzp zastrzega możliwość wprowadzenia zmian
postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy:
a) zmiany wynagrodzenia brutto Wykonawcy w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku na dostawy stanowiące
przedmiot zamówienia.
b) w uzasadnionych przypadkach dotyczących wstrzymania, zaprzestania produkcji, wycofania z rynku lub zmiany marki
produktu, co zostanie uprawdopodobnione przez Wykonawcę. Wykonawca, po wcześniejszym uzyskaniu pisemnej zgody
Zamawiającego może dostarczyć inny produkt spełniający wymagania oferty jednakże nie gorszy od wcześniej
oferowanego po cenach jednostkowych zapisanych w ofercie.
4. W przypadku wystąpienia którejkolwiek z wyżej wymienionych przyczyn warunki umowy zostaną zmienione.
5. Zmiany umowy mogą zostać dokonane pod warunkiem przedłożenia Zamawiającemu pisemnego uzasadnienia
konieczności wprowadzenia zmiany oraz wyrażenia zgody przez Zamawiającego na tę zmianę w formie pisemnej pod
rygorem nieważności.
6. W przypadku zmiany stawki VAT, zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-01 10:30
8.2.) Miejsce składania ofert: platforma e zamówienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-01 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-12-31
INNE PRZETARGI Z PIEKAR ŚLĄSKICH
- Sukcesywna dostawa produktów żywnościowych dla Miejskiej Szkoły Podstawowej nr 13 w Piekarach Śląskich na rok 2026
- Sukcesywna dostawa produktów żywnościowych dla Miejskiego Przedszkola nr 1 w Piekarach Śląskich na rok 2026
- Dostawa 10 zbiorników typu mauzer wraz ze stojakami
- Dostawa sprzętu komputerowego
- Dostawa urządzenia do paczkowania wody
- Zagospodarowanie odpadów komunalnych pochodzących z terenu Gminy Piekary Śląskie w 2026 r.
więcej: przetargi w Piekarach Śląskich »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Szkoły Podstawowej im. Komisji Edukacji Narodowej w Zaborzu"
- Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Jastrzębi
- Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych dla Zespołu Szkolno - Przedszkolnego nr 3 w Nowym Dworze Mazowieckim w 2026 roku
- Dostawa różnych produktów spożywczych
- "Dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Publicznego nr 2 w Kątach Wrocławskich z możliwością składania ofert częściowych "
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Publicznej Szkoły Podstawowej im. Batalionu "Zośka" w Celestynowie
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





