eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Poniatowa › PRZETARG NIEOGRANICZONY NA PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA POTRZEB HOSPITALIZOWANYCH SAMODZIELNEGO PUBLICZNEGO SANATORIUM GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W PONIATOWEJ, 24-320 PONIATOWA UL.FABRYCZNA 6

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2009-06-17

Poniatowa: PRZETARG NIEOGRANICZONY NA PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA POTRZEB HOSPITALIZOWANYCH SAMODZIELNEGO PUBLICZNEGO SANATORIUM GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W PONIATOWEJ, 24-320 PONIATOWA UL.FABRYCZNA 6
Numer ogłoszenia: 93383 - 2009; data zamieszczenia: 17.06.2009
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc , ul. Fabryczna 6, 24-320 Poniatowa, woj. lubelskie, tel. 081 8204730, faks 081 8204732.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sanatoriumpg.republika.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: PRZETARG NIEOGRANICZONY NA PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA POTRZEB HOSPITALIZOWANYCH SAMODZIELNEGO PUBLICZNEGO SANATORIUM GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W PONIATOWEJ, 24-320 PONIATOWA UL.FABRYCZNA 6.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1 .Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków dla potrzeb hospitalizowanych Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej ,24-320 Poniatowa ul. Fabryczna 6, 2. .Przedmiot zamówienia wg. (CPV) : 55321000-6 Zakres zamówienia obejmuje : - sporządzanie posiłków ; - transport posiłków do sanatorium (w termosach i innych szczelnie zamkniętych pojemnikach zakupionych przez Wykonawcę - dla każdego pawilonu oddzielne); - dystrybucję posiłków na poszczególne pawilony i odbiór termosów ; - wydawanie posiłków w pawilonach A i B pacjentom Zamawiającego wspólnie z pracownikami Zamawiającego, - mycie ,poza siedzibą Zamawiającego, termosów i pojemników . 3.Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę 75 600posiłków dla hospitalizowanych w dwóch pawilonach , składających się na 25 200 osobodni. 4.Ilość łóżek w poszczególnych pawilonach: Pawilon A - 65 Pawilon B - 35 Razem: 100 5.Struktura diet: 1. O - ogólna - kaloryczność posiłków - nie niższa od 2500 kcal dziennie (w zależności od rodzaju diety). Energia pochodząca z białka 12,38 % , energia pochodząca z tłuszczu - 26,23 % , energia pochodząca z węglowodanów - 61,39% Wyżywienie musi odpowiadać normom żywieniowym zgodnie z obowiązującymi przepisami dla zamkniętych zakładów służby zdrowia pod względem ilościowym i jakościowym ,a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U . Nr 171 poz. 1225). Posiłki powinny mieć zachowaną równowagę kwasowo - zasadową .Zawierać węglowodany białko zwierzęce ( w tym białko z mleka), warzywa i owoce. Warzywa w formie surówek jak i sałatek powinny być w każdym posiłku obiadowym i w miarę możliwości śniadaniu czy kolacji. (np. warzywa sezonowe - sałatę , pomidor ,ogórek , kapustę kiszoną i inne. Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z trzech posiłków: śniadanie składające się z zupy mlecznej i drugiego dania - pieczywa mieszanego , masła roślinnego , wędliny , sera ( twaróg lub/i ser żółty), dżemu i napoju gorącego : herbata , kawa , kakao; obiad składający się z zupy , drugiego dania , surówki i kompotu ; kolacja składająca się z dania ciepłego lub zimnego , pieczywa ,masła,napoju gorącego: herbata, kawa, kakao i wędlina. Wędliny powinny być porcjowane i zamykane próżniowo w opakowaniach foliowych . Temperatura posiłków podawanych na gorąco , w chwili dostarczenia powinna wynosić: napoje - kawa , herbata - 85 stopni C ; zupy , ziemniaki , bigos i inne - 80 stopni C ; dania gorące obiadowe - 80 stopni C ; 2) L - dieta łatwo strawna ; 3) C - dieta cukrzycowa ( wyklucza cukier i jego przetwory) ; 4) W - dieta wątrobowa , wrzodowa (wyklucza pokarmy wzdymające , ostre , smażone , śmietanę i żółtka jaj) 5.W przypadku specyficznych schorzeń dietetyk Wykonawcy opracowuje diety z uwzględnieniem dozwolonych potraw i produktów w porozumieniu z lekarzem prowadzącym Zamawiającego i Przełożoną Pielęgniarek lub osobę przez nią upoważnioną. 6. Ilość osób żywionych będzie codziennie podawana przez Zamawiającego - tj.przez Przełożoną Pielęgniarek , a w razie jej nieobecności przez osobę przez nią upoważnioną - najpóźniej do godz . 7 min. 30. W razie zmian w stanie chorych uzupełniana będą dokonywane 2 x dziennie: przed obiadem - do godz. 11 min 30 i przed kolacją do godz. 16-tej 7. Wykonawca zobowiązany się dostarczać wraz z dostawą śniadania Zamawiającemu na każdy dzień wyliczenia wartości odżywczych pod względem jakościowym i ilościowym na 1 osobę realizowanych zgodnie z jadłospisem posiłków . 8.Posiłek całodobowy składa się z : - śniadania stanowiącego 30% kosztu całodobowego - obiadu stanowiącego 45 % kosztu całodobowego - kolacji stanowiącej 25 % kosztu całodobowego - zupa i kompot w przypadku pacjentów przybyłych do godz.12 o° - 15% kosztu całodobowego Dodatkowo dla pacjentów z dietą cukrzycową przewiduje się : - kolację nocną - mieszczącą się w stawce żywieniowej. Określa się następujące godziny wydawania posiłków w pawilonach chorych: - śniadanie - godz. 8 o° - 83° - obiad - godz.123° - 13 o° - kolacja - godz.17 o° - 173° - kolacja nocna dla chorych na cukrzycę - godz . 20 o° 9. Zestawienie rodzajów i ilości wydawanych posiłków z danego dnia Wykonawca usługi będzie zobowiązany przedkładać Przełożonej Pielęgniarek w dniu następnym. Wykaz zestawień z miesięcznego okresu zatwierdza Przełożona Pielęgniarek i będzie on załącznikiem do faktury zbiorczej. 10.Posiłki przysługujące pacjentom w zależności od godziny przyjęcia do Sanatorium: -przyjęcie pacjenta po godziny 8 o°- 2 posiłki /obiad + kolacja/ -przyjęcie pacjenta do godziny 12 o°- obiad/zupa + kompot/ + kolacja -przyjęcie pacjenta w godzinach 12 o° - 16 o°- kolacja - w dniu wypisu choremu przysługuje śniadanie + obiad 11. Jadłospisy powinny być przygotowane przez dietetyka Wykonawcy w cyklu 10-cio dniowym z podaniem gramatury i przedstawione do zaakceptowania Przełożonej Pielęgniarek lub osoby przez nią upoważnionej Zamawiającego na 4 dni przed wprowadzeniem do realizacji. Zmiany w jadłospisie dopuszczane są po uzgodnieniu z dietetykiem Wykonawcy i zatwierdzeniu przez Przełożoną Pielęgniarek 12. Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów. 13.W sytuacjach nagłych niemożliwych do przewidzenia wcześniej odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi Wykonawca. 14. Ilość zamawianych posiłków będzie zmienna z zależności od ilości pacjentów. 15. Wykonawca odpowiedzialny będzie za: - właściwe przechowywanie środków spożywczych/ spożywczych z uwzględnieniem segregacji, utrzymania temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd. -higienę produkcji, postępowanie zgodnie z przepisami sanitarnymi z naczyniami, sposób wydawania i dystrybucji posiłków na pawilony ; - jakościową i ilościową ocenę przygotowanych posiłków Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca dostarczy wyniki tych badań - pobieranie prób i wymazów w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji. 16. Koszty leczenia pacjenta, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem roszczenia pacjenta , będą obciążały całkowicie Wykonawcę. 17. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia pacjentów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. 18. Obowiązkiem wykonawcy będzie zakup termosów, innych pojemników i naczyń kuchennych do transportu posiłków- pozwalających zachować odpowiednią ich temperaturę oraz sztućców niezbędnych przy dystrybucji posiłków. 19. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia podczas kontroli dokumentów potwierdzających dopuszczenie przez Inspektorat Weterynarii wyrobów i artykułów mięsnych. 20.Wykonawca powinien posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz doświadczenie w żywieniu szpitalnym. 21. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć Zamawiającemu Procedury Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej/ w ciągu dwóch miesięcy po podpisaniu umowy..

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków .

II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.1.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

III.2) WARUNKI UDZIAŁU

  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy którzy: 1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, 2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia: - warunek ten zostanie spełniony, jeżeli wykonawca: a) posiada środki na rachunku bankowym w kwocie co najmniej 50 000 zł lub zdolność kredytową do kwoty co najmniej 50 000zł , b) jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności i suma gwarancyjna wynosi co najmniej 500 000zł. 4) nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia. Zamawiający dokona oceny spełniania warunków wymienionych w pkt.1 na podstawie żądanych w pkt.VI SIWZ dokumentów i oświadczeń, wg. formuły spełnia - nie spełnia Zamawiający wykluczy z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawców zgodnie z art. 24 ustawy Prawo zamówień publicznych oraz dokona odrzucenia ofert zgodnie z art. 89 ust.1 ustawy Prawo zamówień publicznych . 2.Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia . 3.W przypadku określonym w pkt 2 , wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 4.Jeżeli oferta wykonawców , o których mowa w pkt 2 zostanie wybrana , zamawiający zażąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego , umowy regulującej współpracę tych wykonawców..
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.W celu potwierdzenia , że wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy Prawo zamówień publicznych , zamawiający żąda następujących dokumentów: 1/ koncesji, zezwolenia lub licencji, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania koncesji zezwolenia lub licencji na podjęcie działalności gospodarczej w zakresie objętym zmówieniem . 2/ aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej , wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 3/ Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt.1-3 ustawy Prawa zamówień publicznych - Załącznik Nr 2 4/ Oświadczenia Wykonawcy ,że nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24ust.1 i ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych - Załącznik Nr 3. 5/ Polisy , a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. 6/ Pełnomocnictwa do reprezentowania o ile ofertę składa pełnomocnik. 7/ Informacji banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo- kredytowej w których Wykonawca posiada rachunek, potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy, wystawionej nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. 2.Dokumenty winny być złożone w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem (każda strona) przez wykonawcę. Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie potwierdzonej kopii dokumentu wtedy ,gdy złożona przez wykonawcę kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. 3. Zamawiający wezwie wykonawców , którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganych przez zamawiającego oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w pkt. 1 lub którzy nie złożyli pełnomocnictw, albo którzy złożyli wymagane przez zmawiającego oświadczenia i dokumenty, o których mowa w pkt.1, zawierające błędy lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu , w którym upłynął termin składania ofert. 4. Zamawiający może także , w wyznaczonym przez siebie terminie wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień dotyczących oświadczeń lub dokumentów , o których mowa w pkt.1. 5.Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zamiast dokumentu , o którym mowa w pkt. 1 ppkt.2 składa dokument , wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzający ,że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. 6.W przypadku załączenia do oferty innych dokumentów niż wymagane przez Zamawiającego , dokumenty takie nie będą oceniane przez Zamawiającego i nie będą miały wpływu na wybór najkorzystniejszej oferty. 7.Zasady składania dokumentów przez podmioty występujące wspólnie. 1) Podmioty zobowiązane są złożenia wraz z ofertą pełnomocnictwa do reprezentowania wszystkich wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. 2) Wymagane oświadczenia i dokumenty określone w pkt1 ppkt 2,4,5 ,7 składa każdy wykonawca ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia . 3) Oświadczenie określone w pkt. 1 ppkt 3 składa; - każdy wykonawca ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia lub - pełnomocnik w imieniu wszystkich wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia. 4) Pełnomocnictwo winno być złożone w oryginale. Pełnomocnictwo winno zawierać oznaczenie pełnomocnika, oznaczenie zakresu pełnomocnictwa oznaczenie postępowania o udzielenie zamówienia, oznaczenie zamówienia, oznaczenie wszystkich wykonawców udzielających pełnomocnictwa. 5) Dopuszcza sie złożenie pełnomocnictwa w kopii. W tym przypadku zgodność kopii z oryginałem winna być stwierdzona przez notariusza. 6) Postanowienie pkt 4 i 5 stosuje się odpowiednio w sytuacji gdy ofertę i załączniki podpisuje pełnomocnik ustanowiony przez wykonawcę nie ubiegającego się wspólnie o udzielenie zamówienia..

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.


IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie.


IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sanatoriumpg.republika.pl.
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej , ul. Fabryczna 6 , 24-320 Poniatowa.

IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 29.06.2009 godzina 10:00, miejsce: Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej , ul Fabryczna 6 , 24-320 Poniatowa.

IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.