eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Nowa SarzynaDożywianie prowadzone przez MGOPS w Nowej Sarzynie w 2026 roku



Ogłoszenie z dnia 2025-12-02

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Dożywianie prowadzone przez MGOPS w Nowej Sarzynie w 2026 roku

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: MIEJSKO-GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W NOWEJ SARZYNIE

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 690007499

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Ignacego Łukasiewicza 2

1.5.2.) Miejscowość: Nowa Sarzyna

1.5.3.) Kod pocztowy: 37-310

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mgops@nowasarzyna.eu

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.mgops.nowasarzyna.eu

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Dożywianie prowadzone przez MGOPS w Nowej Sarzynie w 2026 roku

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-f15990b0-e587-481a-a195-a2242ccae6b6

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00569618

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-02

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-f15990b0-e587-481a-a195-a2242ccae6b6

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Platforma e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl
lub
poczta elektroniczna: mgops@nowasarzyna.eu (za wyjątkiem oferty oraz dokumentów składanych wraz z ofertą, które należy składać wyłącznie na platformie e-Zamówienia).

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu:
a) Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl
lub
b) poczty elektronicznej: mgops@nowasarzyna.eu.

2. Wnioski, zawiadomienia oraz informacje (zwane dalej ogólnie „korespondencją”) Zamawiający i Wykonawcy przekazują, powołując się na numer ogłoszenia (BZP) lub numerem referencyjnym postępowania, drogą elektroniczną:
1) za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”);
lub
2) za pomocą poczty elektronicznej na adres: mgops@nowasarzyna.eu, za wyjątkiem oferty oraz dokumentów składanych wraz z ofertą, które należy składać wyłącznie w sposób wskazany w rozdz. 18 SWZ.

3. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne.

4. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowe https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.

5. Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia, w szczególności składając ofertę, akceptuje zasady korzystania z Platformy e-Zamówienia wskazane w SWZ oraz Regulaminie Platformy e Zamówienia.

6. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.

7. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia.

8. W przypadku problemów technicznych i awarii związanych z funkcjonowaniem Platformy e Zamówienia użytkownicy mogą skorzystać ze wsparcia technicznego dostępnego poprzez formularz udostępniony na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl w zakładce „Zgłoś problem”.

9. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 r. poz. 2452), zwanym w dalszej treści: „rozporządzeni Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych”.

10. Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 maja 2024 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 773), zwanym w dalszej treści: „rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności”, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i przekazuje się jako załączniki. W przypadku formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, ww. regulacje nie będą miały bezpośredniego zastosowania.
UWAGA!
Wśród rozszerzeń powszechnych a niewystępujących w rozporządzeniach, o których mowa w pkt. 9 oraz 10 znajdują się m.in.: .rar, .gif, .bmp. Dokumenty złożone w takich plikach zostaną uznane za złożone nieskutecznie.

11. Ze względu na ograniczoną liczbę znaków, które można wprowadzić do treści ogłoszenia, pozostałe informacje zawarto w rozdz. 13 SWZ dostępnym na stronie prowadzonego postępowania.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) zawarta jest w rozdziale 28 SWZ.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: OA.271/10/2025

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 3

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 1 zamówienia – Usługa cateringowa w postaci przygotowania i dostarczania posiłków dla uczestników Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Nowej Sarzynie

1. Przedmiotem części 1 zamówienia jest usługa cateringowa w postaci śniadania wraz z dwudaniowym obiadem dla 14 uczestników pobytu dziennego oraz usługa cateringowa w postaci śniadania wraz z dwudaniowym obiadem i kolacją dla 20 uczestników pobytu całodobowego dla Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Nowej Sarzynie (zwanego dalej: COM).

2. Szczegółowy opis zamówienia:
1) Przygotowywanie i dostarczanie śniadań i dwudaniowego obiadu dla 14 uczestników pobytu dziennego dla COM oraz przygotowanie i dostarczanie śniadań i dwudaniowego obiadu wraz z kolacją dla 20 uczestników pobytu całodobowego dla COM;
2) Dostawa posiłków dla uczestników pobytu dziennego odbywać się będzie 5 dni w tygodniu (od poniedziałku do piątku) z wyłączeniem świąt i dni ustawowo wolnych od pracy; planowana ilość dni żywieniowych: 251;
3) Dostawa posiłków dla uczestników pobytu całodobowego odbywać się będzie 7 dni w tygodniu od (poniedziałku do niedzieli); planowana ilość dni żywieniowych: 365;
4) Dostarczanie posiłków odbywać się będzie do siedziby COM,
ul. Łukasiewicza 1a w Nowej Sarzynie;
5) Dostarczanie śniadania będzie odbywać się do siedziby COM o godz. 08.30;
Przykładowe menu: kawa mleczna, kakao, herbata z cytryną, mleko, woda mineralna, parówki na ciepło, przetwory mięsne np. kiełbasa, wędliny, potrawy z jajek, ser biały, ser żółty, drożdżówka, jogurt, płatki, owoce, warzywa, masło, pieczywo mieszane, dżem, miód, pasty.
6) Dostarczanie obiadu dwudaniowego (dwa ciepłe pełnowartościowe posiłki, zupa + drugie danie) będzie odbywać się do siedziby COM o godz. 12.30.
Przykładowe menu: zupy różnego rodzaju, mięsa, ziemniaki, ryż, kasza, makaron, ryby, sałatki, surówki i warzywa + napoje: woda/soki/kawa/herbata
7) Dostarczenie kolacji będzie odbywać się do siedziby COM w Nowej Sarzynie o godz. 17.30.
Przykładowe menu: kawa mleczna, kakao, herbata z cytryną, mleko, woda mineralna, parówki na ciepło, przetwory mięsne np. kiełbasa, wędliny, potrawy z jajek, ser biały, ser żółty, drożdżówka, jogurt, płatki, owoce, warzywa, masło, pieczywo mieszane, dżem, miód, pasty.

3. Zamawiający będzie codziennie przekazywał Wykonawcy liczbę zamawianych posiłków, w zależności od ilości uczestników w danym dniu telefonicznie lub mailowo do godziny 8.00. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji uczestników.

4. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem i na własny koszt wraz z wniesieniem do pomieszczenia wskazanego w COM. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Posiłki i napoje muszą być dostarczone w naczyniach do tego przeznaczonych.

5. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków dostosowanych dla osób starszych: tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.

6. Do obowiązków wykonawcy należy codzienny odbiór i utylizacja resztek pokonsumpcyjnych i odpadków z bieżącego dnia we własnym zakresie i na własny koszt zgodnie z odrębnymi przepisami.

7. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.

8. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.

9. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.

10. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.

11. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.

12. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.

13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.

14. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.

15. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w oparciu o następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena – (C) – waga 60 pkt,
2) Termin płatności – (T) – waga 40 pkt.

2. Sposób oceny ofert.
1) Zasady oceny za kryterium „Cena”:
a) punkty za kryterium „Cena” (C) zostaną obliczone w następujący sposób:

C = C(of._min) / C(of._bad) × 60 pkt

gdzie:
C – ilość punktów, jakie otrzyma badana oferta za kryterium „Cena”,
C(of._min) – najniższa cena spośród ofert nie podlegających odrzuceniu,
C(of._bad) – cena oferty badanej,

b) w kryterium „Cena” oferta z najniższą ceną otrzyma 60 pkt. natomiast pozostałe oferty po przeliczeniu zgodnie z powyższym wzorem odpowiednio mniej.

2) Zasady oceny za kryterium „Termin płatności”.
a) punkty za kryterium „Termin płatności – (T)” zostaną obliczone w następujący sposób:

Termin płatności 7 dni - 0 pkt
Termin płatności 14 dni - 10 pkt
Termin płatności 21 dni - 25 pkt
Termin płatności 30 dni - 40 pkt

b) Zamawiający określa minimalny oraz maksymalny termin płatności w przedziale od 7 dni do 30 dni.
c) Wykonawca w formularzu ofertowym podaje termin płatności w dniach. Dopuszcza się podanie wyłącznie terminu płatności w okresach 7, 14, 21, 30 dni. Podanie innej wielkości spowoduje przyznanie punktów wg niższego przedziału, np.: podanie terminu płatności 17 dni = 10 pkt.
d) W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę terminu płatności krótszego niż 7 dni Zamawiający ofertę odrzuci.
e) W przypadku gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanego terminu płatności Zamawiający uzna, iż Wykonawca oferuje termin płatności krótszy niż 7 dni i ofertę odrzuci.

3. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów obliczoną na podstawie wzoru:

Px = Cx + Tx

gdzie:
Px – ilość punktów, które otrzyma oferta „x”,
Cx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Cena”,
Tx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Termin płatności”

4. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana jako najkorzystniejsza w zakresie poszczególnych części zamówienia. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów. Oferta może uzyskać maksymalnie 100 pkt w każdej z części zamówienia.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin płatności

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 2 zamówienia – Przygotowywanie i dostarczanie gorącego posiłku do Zespołu Szkół - I Liceum Ogólnokształcącego w Nowej Sarzynie, Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego w Nowej Sarzynie i Niepublicznego Przedszkola Specjalnego w Nowej Sarzynie

1. Przedmiotem części 2 zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach i przedszkolu, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorącego posiłku dwudaniowego + napój w naczyniach do tego przeznaczonych w Zespole Szkół – I Liceum Ogólnokształcącym w Nowej Sarzynie, Niepublicznym Ośrodku Rewalidacyjno-Wychowawczym w Nowej Sarzynie oraz Niepublicznym Przedszkolu Specjalnym w Nowej Sarzynie.

2. Wykonawca będzie zobowiązany do wydawania posiłków.

3. Dostawa posiłków w dniach, w których odbywać będzie się nauka, dla uczniów w następujących szkołach i przedszkolu:
- Zespół Szkół – I Liceum Ogólnokształcące w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 10,
- Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 5,
- Niepubliczne Przedszkole Specjalne w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 5.
Łączna ilość uczniów: około 20.
Planowana ilość dni żywieniowych: 220.
Ilość gorących posiłków uzależniona będzie od ilości dzieci uprawnionych do otrzymania tej formy pomocy.

4. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych placówek.

5. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem i na własny koszt wraz z wniesieniem do pomieszczenia wskazanego przez przedstawicieli poszczególnych placówek. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Posiłki i napoje muszą być dostarczone w naczyniach do tego przeznaczonych.

6. Informacja o liczbie dostarczonych posiłków dla uczniów w w/w szkołach lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej Dyrektor Szkoły lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany przekazać do Wykonawcy w terminie z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem.

7. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków dostosowanych dla dzieci, tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.

8. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 3-14 lat (szkoła podstawowa, przedszkole).

9. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów oraz na bazie Fast Food lub mrożonych potraw.

10. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
1) jadłospis musi być urozmaicony, nie dopuszcza się powtarzania rodzajowo tych samych potraw w ciągu 1 tygodnia,
2) w tygodniu musi być dostarczone, co najmniej 3 razy drugie danie mięsne, 1 rybne wraz z surówką,
3) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych,
4) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone,
5) do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli,
6) ważna jest estetyka potraw i posiłków.

11. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.

12. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.

13. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.

14. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.

15. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.

16. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.

17. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.

18. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.

19. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-02 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w oparciu o następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena – (C) – waga 60 pkt,
2) Termin płatności – (T) – waga 40 pkt.

2. Sposób oceny ofert.
1) Zasady oceny za kryterium „Cena”:
a) punkty za kryterium „Cena” (C) zostaną obliczone w następujący sposób:

C = C(of._min) / C(of._bad) × 60 pkt

gdzie:
C – ilość punktów, jakie otrzyma badana oferta za kryterium „Cena”,
C(of._min) – najniższa cena spośród ofert nie podlegających odrzuceniu,
C(of._bad) – cena oferty badanej,

b) w kryterium „Cena” oferta z najniższą ceną otrzyma 60 pkt. natomiast pozostałe oferty po przeliczeniu zgodnie z powyższym wzorem odpowiednio mniej.

2) Zasady oceny za kryterium „Termin płatności”.
a) punkty za kryterium „Termin płatności – (T)” zostaną obliczone w następujący sposób:

Termin płatności 7 dni - 0 pkt
Termin płatności 14 dni - 10 pkt
Termin płatności 21 dni - 25 pkt
Termin płatności 30 dni - 40 pkt

b) Zamawiający określa minimalny oraz maksymalny termin płatności w przedziale od 7 dni do 30 dni.
c) Wykonawca w formularzu ofertowym podaje termin płatności w dniach. Dopuszcza się podanie wyłącznie terminu płatności w okresach 7, 14, 21, 30 dni. Podanie innej wielkości spowoduje przyznanie punktów wg niższego przedziału, np.: podanie terminu płatności 17 dni = 10 pkt.
d) W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę terminu płatności krótszego niż 7 dni Zamawiający ofertę odrzuci.
e) W przypadku gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanego terminu płatności Zamawiający uzna, iż Wykonawca oferuje termin płatności krótszy niż 7 dni i ofertę odrzuci.

3. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów obliczoną na podstawie wzoru:

Px = Cx + Tx

gdzie:
Px – ilość punktów, które otrzyma oferta „x”,
Cx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Cena”,
Tx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Termin płatności”

4. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana jako najkorzystniejsza w zakresie poszczególnych części zamówienia. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów. Oferta może uzyskać maksymalnie 100 pkt w każdej z części zamówienia.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin płatności

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 3 zamówienia – Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu dla klientów MGOPS w Nowej Sarzynie

1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu dla klientów MGOPS.

2. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych (zupa z pieczywem lub drugie danie) oraz suchego prowiantu (pieczywo z konserwą mięsną/rybną) dla klientów MGOPS będzie realizowane w naczyniach jednorazowych.

3. Wydawanie posiłków.
Ilość klientów MGOPS: około 15.
Planowana ilość dni żywieniowych: 365.
Ilość wydawanych gorących posiłków oraz suchego prowiantu jest uzależniona od ilości wniosków złożonych przez klientów MGOPS oraz ilości klientów uprawnionych do otrzymania tej formy pomocy.

4. Dostawa posiłków będzie odbywać się 7 dni w tygodniu w tym: gorący posiłek przez co najmniej 5 dni w tygodniu oraz suchy prowiant na 6 i 7 dzień tygodnia i w dni świąteczne.

5. Dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu będzie odbywać się do miejsc wskazanych przez MGOPS w Nowej Sarzynie tj.:
- w lokalu gastronomicznym lub do miejsc zamieszkania klientów (jeżeli wykonawca usługi znajduje się na terenie miasta i gminy Nowa Sarzyna) w godzinach od 11.30 do 13.00,
- do miejsc zamieszkania klientów (jeżeli wykonawca usługi znajduje się na poza terenem miasta i gminy Nowa Sarzyna) w godzinach od 11.30 do 13.00.

6. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.

7. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.

8. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.

9. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.

10. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.

11. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.

12. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.

13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.

14. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.

15. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w oparciu o następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena – (C) – waga 60 pkt,
2) Termin płatności – (T) – waga 40 pkt.

2. Sposób oceny ofert.
1) Zasady oceny za kryterium „Cena”:
a) punkty za kryterium „Cena” (C) zostaną obliczone w następujący sposób:

C = C(of._min) / C(of._bad) × 60 pkt

gdzie:
C – ilość punktów, jakie otrzyma badana oferta za kryterium „Cena”,
C(of._min) – najniższa cena spośród ofert nie podlegających odrzuceniu,
C(of._bad) – cena oferty badanej,

b) w kryterium „Cena” oferta z najniższą ceną otrzyma 60 pkt. natomiast pozostałe oferty po przeliczeniu zgodnie z powyższym wzorem odpowiednio mniej.

2) Zasady oceny za kryterium „Termin płatności”.
a) punkty za kryterium „Termin płatności – (T)” zostaną obliczone w następujący sposób:

Termin płatności 7 dni - 0 pkt
Termin płatności 14 dni - 10 pkt
Termin płatności 21 dni - 25 pkt
Termin płatności 30 dni - 40 pkt

b) Zamawiający określa minimalny oraz maksymalny termin płatności w przedziale od 7 dni do 30 dni.
c) Wykonawca w formularzu ofertowym podaje termin płatności w dniach. Dopuszcza się podanie wyłącznie terminu płatności w okresach 7, 14, 21, 30 dni. Podanie innej wielkości spowoduje przyznanie punktów wg niższego przedziału, np.: podanie terminu płatności 17 dni = 10 pkt.
d) W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę terminu płatności krótszego niż 7 dni Zamawiający ofertę odrzuci.
e) W przypadku gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanego terminu płatności Zamawiający uzna, iż Wykonawca oferuje termin płatności krótszy niż 7 dni i ofertę odrzuci.

3. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów obliczoną na podstawie wzoru:

Px = Cx + Tx

gdzie:
Px – ilość punktów, które otrzyma oferta „x”,
Cx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Cena”,
Tx – ilość punktów, które otrzyma oferta „x” za kryterium „Termin płatności”

4. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana jako najkorzystniejsza w zakresie poszczególnych części zamówienia. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów. Oferta może uzyskać maksymalnie 100 pkt w każdej z części zamówienia.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin płatności

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Wykonawcy dołączają do oferty, aktualne na dzień składania ofert, oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SWZ.

2. Po dokonaniu wstępnej oceny ofert Zamawiający nie będzie wymagał złożenia podmiotowych środków dowodowych potwierdzających brak podstaw do wykluczenia.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.

2. Przepisy dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, żaden z nich nie może podlegać wykluczeniu z powodu niespełniania warunków, o których mowa w rozdziale 7 SWZ, natomiast spełnianie warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w rozdziale 8 SWZ muszą zostać spełnione przez Wykonawców łącznie.

4. W przypadku, o którym mowa w pkt. 1, Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo lub inny dokument ustanawiający pełnomocnika winno być załączone do oferty.
Pełnomocnictwo winno:
a) określać do jakiego postępowania ma zastosowanie,
b) wskazywać pełnomocnika oraz zakres jego umocowania,
c) zawierać nazwę z określeniem adresu i siedziby wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie niniejszego zamówienia.

5. Zaleca się, aby Pełnomocnikiem był jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

6. Dokument pełnomocnictwa musi być podpisany przez wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia. Podpisy muszą być złożone przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli wymienione we właściwym rejestrze.

7. Pełnomocnictwo lub inny dokument ustanawiający pełnomocnika przekazuje się w postaci elektronicznej i opatruje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. W przypadku gdy pełnomocnictwo zostało sporządzone jako dokument w postaci papierowej i opatrzone własnoręcznym podpisem, przekazuje się cyfrowe odwzorowanie tego dokumentu opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, poświadczające zgodność cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej. Przez cyfrowe odwzorowanie należy rozumieć dokument elektroniczny będący kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej, umożliwiający zapoznanie się z tą treścią i jej zrozumienie, bez konieczności bezpośredniego dostępu do oryginału.

8. Pełnomocnik pozostaje w kontakcie z Zamawiającym, w toku postępowania zwraca się do Zamawiającego z wszelkimi sprawami i do niego Zamawiający kieruje informacje, korespondencję itp.

9. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
a) oświadczenie, o którym mowa w pkt. 9.1 ppkt. 3 SWZ składa z ofertą każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie;
b) do oferty dołączają oświadczenie, o którym mowa w pkt. 9.1 ppkt. 4 SWZ (w przypadku, o którym mowa w pkt. 8.7 SWZ). Oświadczenie to jest podmiotowym środkiem dowodowym.

10. Wspólnicy spółki cywilnej/uczestnicy konsorcjum są traktowani jak Wykonawcy składający ofertę wspólną.

11. Przed podpisaniem umowy (w przypadku wyboru oferty wspólnej jako najkorzystniejszej) Wykonawcy składający ofertę wspólną mają obowiązek przedstawić Zamawiającemu umowę konsorcjum/umowę spółki cywilnej.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Zamawiający dopuszcza możliwość wprowadzenia zmian do zawartej umowy na podstawie art. 454-455 ustawy Pzp oraz postanowień § 13 projektu umowy.

2. Nie stanowi zmiany umowy w rozumieniu art. 454 ustawy Prawo zamówień publicznych:
1) zmiany danych teleadresowych,
2) zmiana danych związanych z obsługą administracyjno-organizacyjną umowy (np. zmiana nr rachunku bankowego).

3. Zmiany do umowy może inicjować zarówno Zamawiający jak i Wykonawca, składając pisemny wniosek do drugiej strony, zawierający w szczególności opis zmiany i jej uzasadnienie. Wszelkie zmiany treści umowy wymagają zgody obydwu stron i formy pisemnej pod rygorem nieważności.

4. Podpisanie aneksu do umowy powinno być poprzedzone, pod rygorem nieważności, sporządzeniem protokołu konieczności zawierającego istotne okoliczności wprowadzenia zmian.

5. Zmiana wysokości wynagrodzenia wymaga zmiany umowy w drodze aneksu.

6. Ze względu na ograniczoną liczbę znaków, które można wprowadzić do treści ogłoszenia, pozostałe informacje zawarto w projekcie umowy, stanowiącym załącznik nr 3 do SWZ, dostępnym na stronie prowadzonego postępowania.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-10 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Ofertę wraz z załącznikami należy złożyć za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia.

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-10 10:00

8.4.) Termin związania ofertą: do 2026-01-08

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.