eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi AlwerniaSukcesywna dostawa artyku³ów spo¿ywczych w 2026 roku do Szko³y Podstawowej im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni



Og³oszenie z dnia 2025-11-27

Og³oszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa artyku³ów spo¿ywczych w 2026 roku
do Szko³y Podstawowej
im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni

SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY

1.1.) Rola zamawiaj±cego

Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego

1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: Szko³a Podstawowa im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000703747

1.5) Adres zamawiaj±cego

1.5.1.) Ulica: Marii Sk³odowskiej - Curie 4

1.5.2.) Miejscowo¶æ: Alwernia

1.5.3.) Kod pocztowy: 32-566

1.5.4.) Województwo: ma³opolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL21A - O¶wiêcimski

1.5.7.) Numer telefonu: 12 283 11 56

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: spalwernia@alwernia.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: spalwernia.pl

1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa

1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Og³oszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Sukcesywna dostawa artyku³ów spo¿ywczych w 2026 roku
do Szko³y Podstawowej
im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni

2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-8311c4cc-2268-411d-b0bb-472ecad3dd10

2.5.) Numer og³oszenia: 2025/BZP 00561284

2.6.) Wersja og³oszenia: 01

2.7.) Data og³oszenia: 2025-11-27

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak

2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2024/BZP 00601861/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:

1.2.1 Sukcesywna dostawa artyku³ów spo¿ywczych w 2026 roku do Szko³y Podstawowej im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni

2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-8311c4cc-2268-411d-b0bb-472ecad3dd10

3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: Komunikacja w postêpowaniu o
udzielenie zamówienia odbywa siê przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu Platformy e-Zamówienia, która
dostêpna jest pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.

3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): Zamawiaj±cy udostêpnia dane osobowe, o których mowa w art. 10 rozporz±dzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zwi±zku z
przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne
rozporz±dzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1, z pó¼n. zm.), zwanego dalej „RODO”, w celu
umo¿liwienia korzystania za ¶rodków ochrony prawnej, o których mowa w ustawie, do up³ywu terminu na ich wniesienie.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporz±dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie
swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporz±dzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE
L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiaj±cy informuje, ¿e:
• Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Szko³a Podstawowa im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Alwerni,
*z inspektorem ochrony danych osobowych Szko³y Podstawowej im. Marii Sk³odowskiej – Curie
w Alwerni mo¿na kontaktowaæ siê za po¶rednictwem adresu e-mail: e.urbanik@ewartbhp.pl
• Pani/Pana dane osobowe przetwarzane bêd± na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu zwi±zanymz postêpowaniem o udzielenie zamówienia publicznego „Sukcesywna dostawa artyku³ów
spo¿ywczych w 2026 roku do Szko³y Podstawowej im. Marii Sk³odowskiej – Curie w Alwerni” prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego - w celu prowadzenia przedmiotowego postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz jego rozstrzygniêcia, jak równie¿ zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz jej realizacji, a tak¿e udokumentowania postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego i jego archiwizacji;
• odbiorcami Pani/Pana danych osobowych bêd± osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie
dokumentacja postêpowania w oparciu o art. 8 oraz art. 96 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. –
Prawo zamówieñ publicznych (Dz. U. z 2024 r. poz. 1320 t.j.), dalej „ustawa Pzp”; Prezes Urzêdu Zamówieñ Publicznych z siedzib± w Warszawie (02-676) przy ul. Postêpu 17A jako Administrator Danych Osobowych U¿ytkowników Platformy e-Zamówienia, na której Zamawiaj±cy prowadzi postêpowanie.
• Pani/Pana dane osobowe bêd± przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia, a je¿eli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje ca³y czas trwania umowy;
• obowi±zek podania przez Pani±/Pana danych osobowych bezpo¶rednio Pani/Pana dotycz±cych jest
wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em
w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z ustawy Pzp;
• w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie bêd± podejmowane w sposób zautomatyzowany, w tym w formie profilowania, w rozumieniu art. 22 RODO;
• posiada Pani/Pan:
1. na podstawie art. 15 RODO prawo dostêpu do danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych;
2. na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych **;
3. na podstawie art. 18 RODO prawo ¿±dania od administratora ograniczenia przetwarzania danych
osobowych z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
4. prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan,
¿e przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych narusza przepisy RODO;
• nie przys³uguje Pani/Panu:
1. w zwi±zku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usuniêcia danych osobowych;
2. prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
3. na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdy¿ podstaw± prawn± przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: SP.260.1.2025

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie

4.1.5.) Warto¶æ zamówienia: 179940 PLN

4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Tak

4.1.9.) Liczba czê¶ci: 3

4.1.10.) Ofertê mo¿na sk³adaæ na kilka czê¶ci

4.1.11.) Zamawiaj±cy ogranicza liczbê czê¶ci zamówienia, któr± mo¿na udzieliæ jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:

Czê¶æ 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Czê¶æ 1 PRODUKTY ZWIERZÊCE, MIÊSO I PRODUKTY MIÊSNE - barwa miêsa ¶wie¿ego powinna byæ bladoró¿owa do czerwonej, produkty soczyste, barwa, zapach, konsystencja, powierzchnia i przekrój maj± ¶wiadczyæ o ¶wie¿o¶ci produktu, wêdliny konsystencja ¶cis³a, barwa na przekroju jasno ró¿owa, smak i zapach charakterystyczny dla miêsa peklowanego, parzonego i u¿ytych przypraw, dopuszczalne pojedyncze skupiska galarety.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzêce, miêso i produkty miêsne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-02 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Wybór oferty najkorzystniejszej zostanie dokonany w ka¿dej Czê¶ci oddzielnie wed³ug nastêpuj±cych kryteriów oceny ofert:
1) CENA – 60%
Sposób przyznawania punktów w kryterium „CENA”
najni¿sza cena ofertowa
C = -------------------------------------------------------- x 100 x 60%
cena ofertowa w ofercie ocenianej

W powy¿szym kryterium Wykonawca mo¿e uzyskaæ maksymalnie 60 pkt.
2) CZAS WYMIANY i DOSTAWY – 40% :
a. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 2 godzin – 40 pkt
b. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 3 godzin – 20 pkt
c. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 4 godzin – 0 pkt

P – liczba punktów przyznana w kryterium „CZAS WYMIANY i DOSTAWY”
Punkty w kryterium cena i czas wymiany i dostawy bêd± sumowane.
C+P= suma przyznanych punktów w kryterium cena i kryterium czas wymiany i dostawy
1% = 1 pkt
W przypadku gdy Wykonawca w formularzu ofertowym nie wska¿e drugiego kryterium Zamawiaj±cy przyjmie, i¿ jest to warunek wskazany w pkt. 2 c) Rozdzia³u XIX niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia Wykonawca otrzyma – 0 punktów.

1. W sytuacji, gdy Zamawiaj±cy nie bêdzie móg³ wybraæ najkorzystniejszej oferty, z uwagi na to, ¿e dwie lub wiêcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, Zamawiaj±cy spo¶ród tych ofert wybiera ofertê z najni¿sz± cen±, a je¿eli zosta³y z³o¿one oferty o takiej samej cenie lub koszcie, Zamawiaj±cy wzywa Wykonawców, którzy z³o¿yli te oferty, do z³o¿enia w terminie okre¶lonym przez Zamawiaj±cego ofert dodatkowych.
2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która uzyska najwy¿sz± ilo¶æ punktów.
3. Zamawiaj±cy udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiadaæ bêdzie wszystkim wymaganiom przedstawionym w ustawie Pzp oraz nin. SWZ i zostanie oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru.
4. Je¿eli z³o¿ono ofertê której wybór prowadzi³by do powstania obowi±zku podatkowego, Zamawiaj±cy, zgodnie z przepisami o podatku od towarów i us³ug w zakresie dotycz±cym wewn±trzwspólnotowego nabycia towarów, dolicza do przedstawionej w ofercie ceny podatek od towarów i us³ug, który mia³by obowi±zek wp³aciæ zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami.
5. Zamawiaj±cy poprawi w ofercie:
1) oczywiste omy³ki pisarskie,
2) oczywiste omy³ki rachunkowe, z uwzglêdnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek,
3) inne omy³ki polegaj±ce na niezgodno¶ci oferty z dokumentami zamówienia, niepowoduj±ce istotnych zmian w tre¶ci oferty.
6. Je¿eli zaoferowana cena, lub jej istotne czê¶ci sk³adowe, wydaj± siê ra¿±co niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia lub budz± w±tpliwo¶ci Zamawiaj±cego co do mo¿liwo¶ci wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w dokumentach zamówienia lub wynikaj±cymi z odrêbnych przepisów, Zamawiaj±cy za¿±da od Wykonawcy wyja¶nieñ , w tym z³o¿enia dowodów w zakresie wyliczenia ceny, lub jej istotnych czê¶ci sk³adowych. Wyja¶nienia mog± dotyczyæ zagadnieñ wskazanych w art. 224 ust. 3 ustawy Pzp.
6.1) Obowi±zek wykazania, ¿e oferta nie zawiera ra¿±co niskiej ceny spoczywa na Wykonawcy.
6.2) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie z³o¿y³ wyja¶nieñ lub je¿eli dokonana ocena wyja¶nieñ wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, ze oferta zawiera ra¿±co nisk± cenê w stosunku do przedmiotu zamówienia.
6.3) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie udzieli³ wyja¶nieñ w wyznaczonym terminie, lub je¿eli z³o¿one wyja¶nienia wraz z dowodami nie uzasadniaj± ra¿±co niskiej ceny tej oferty.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Czas wymiany i dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Czê¶æ 2 ARTYKU£Y OGÓLNOSPO¯YWCZE
NABIA£, JAJA I T£USZCZE - ¶wie¿e, dobry smak po otwarciu produktów, niezbrylone sery naturalne, gêste jogurty.
PIECZYWO - chrupkie, ¶wie¿e, niegumiaste, dobrze wypieczone.
RYBY - niepokruszone, z niewielk± ilo¶ci± lodu, RYBY mro¿one odpowiednio ca³e, zapach-smak ¶wie¿y, po odmro¿eniu nie rozpadaj± siê, bez glazury SHP, maksymalny ubytek masy nie mo¿e przekroczyæ 20%.
PRODUKTY SPO¯YWCZE i PRZYPRAWY - bez oznak sple¶nienia, grudek, produkty gotowane sypkie, bez sklejania siê, twarde, sprê¿yste, produkty z puszek bez ple¶ni, mêtnej konsystencji; przyprawy – zapach ¶wie¿y po otwarciu produktów, bez oznak sple¶nienia; kasze i makarony powinny byæ suche, bez obecno¶ci szkodników oraz uszkodzeñ przez nich wyrz±dzonych, bez ¶ladów ple¶ni czy wilgoci.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15400000-2 - Oleje i t³uszcze zwierzêce lub ro¶linne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15500000-3 - Produkty mleczarskie

15600000-4 - Produkty przemia³u ziarna, skrobi i produktów skrobiowych

15800000-6 - Ró¿ne produkty spo¿ywcze

03140000-4 - Produkty zwierzêce i podobne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-02 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Wybór oferty najkorzystniejszej zostanie dokonany w ka¿dej Czê¶ci oddzielnie wed³ug nastêpuj±cych kryteriów oceny ofert:
1) CENA – 60%
Sposób przyznawania punktów w kryterium „CENA”
najni¿sza cena ofertowa
C = -------------------------------------------------------- x 100 x 60%
cena ofertowa w ofercie ocenianej

W powy¿szym kryterium Wykonawca mo¿e uzyskaæ maksymalnie 60 pkt.
2) CZAS WYMIANY i DOSTAWY – 40% :
a. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 2 godzin – 40 pkt
b. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 3 godzin – 20 pkt
c. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 4 godzin – 0 pkt

P – liczba punktów przyznana w kryterium „CZAS WYMIANY i DOSTAWY”
Punkty w kryterium cena i czas wymiany i dostawy bêd± sumowane.
C+P= suma przyznanych punktów w kryterium cena i kryterium czas wymiany i dostawy
1% = 1 pkt
W przypadku gdy Wykonawca w formularzu ofertowym nie wska¿e drugiego kryterium Zamawiaj±cy przyjmie, i¿ jest to warunek wskazany w pkt. 2 c) Rozdzia³u XIX niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia Wykonawca otrzyma – 0 punktów.

1. W sytuacji, gdy Zamawiaj±cy nie bêdzie móg³ wybraæ najkorzystniejszej oferty, z uwagi na to, ¿e dwie lub wiêcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, Zamawiaj±cy spo¶ród tych ofert wybiera ofertê z najni¿sz± cen±, a je¿eli zosta³y z³o¿one oferty o takiej samej cenie lub koszcie, Zamawiaj±cy wzywa Wykonawców, którzy z³o¿yli te oferty, do z³o¿enia w terminie okre¶lonym przez Zamawiaj±cego ofert dodatkowych.
2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która uzyska najwy¿sz± ilo¶æ punktów.
3. Zamawiaj±cy udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiadaæ bêdzie wszystkim wymaganiom przedstawionym w ustawie Pzp oraz nin. SWZ i zostanie oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru.
4. Je¿eli z³o¿ono ofertê której wybór prowadzi³by do powstania obowi±zku podatkowego, Zamawiaj±cy, zgodnie z przepisami o podatku od towarów i us³ug w zakresie dotycz±cym wewn±trzwspólnotowego nabycia towarów, dolicza do przedstawionej w ofercie ceny podatek od towarów i us³ug, który mia³by obowi±zek wp³aciæ zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami.
5. Zamawiaj±cy poprawi w ofercie:
1) oczywiste omy³ki pisarskie,
2) oczywiste omy³ki rachunkowe, z uwzglêdnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek,
3) inne omy³ki polegaj±ce na niezgodno¶ci oferty z dokumentami zamówienia, niepowoduj±ce istotnych zmian w tre¶ci oferty.
6. Je¿eli zaoferowana cena, lub jej istotne czê¶ci sk³adowe, wydaj± siê ra¿±co niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia lub budz± w±tpliwo¶ci Zamawiaj±cego co do mo¿liwo¶ci wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w dokumentach zamówienia lub wynikaj±cymi z odrêbnych przepisów, Zamawiaj±cy za¿±da od Wykonawcy wyja¶nieñ , w tym z³o¿enia dowodów w zakresie wyliczenia ceny, lub jej istotnych czê¶ci sk³adowych. Wyja¶nienia mog± dotyczyæ zagadnieñ wskazanych w art. 224 ust. 3 ustawy Pzp.
6.1) Obowi±zek wykazania, ¿e oferta nie zawiera ra¿±co niskiej ceny spoczywa na Wykonawcy.
6.2) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie z³o¿y³ wyja¶nieñ lub je¿eli dokonana ocena wyja¶nieñ wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, ze oferta zawiera ra¿±co nisk± cenê w stosunku do przedmiotu zamówienia.
6.3) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie udzieli³ wyja¶nieñ w wyznaczonym terminie, lub je¿eli z³o¿one wyja¶nienia wraz z dowodami nie uzasadniaj± ra¿±co niskiej ceny tej oferty.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Czas wymiany i dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Czê¶æ 3 ¦WIE¯E WARZYWA, JARZYNY, OWOCE - owoce, warzywa powinny byæ niezwiêdniête, zdrowe, czyste, skorupka twarda, bez uszkodzeñ zewnêtrznych, wolne od szkodników, owoce kulisto-sto¿kowate, dopuszcza siê nieregularny intensywnie kolor, skóra g³adka, l¶ni±ca, mi±¿sz soczysty. Warzywa korzenne - korzenie powinny byæ jêdrne, niepopêkane, niesparcia³e, bez uszkodzeñ przez szkodniki, bez plam. Warzywa - klasy pierwszej, nie powinny byæ zaparzone, zamarzniête, zaple¶nia³e; w opakowaniu jednolite pod wzglêdem pochodzenia, jako¶ci, wielko¶ci i mo¿liwie w tym samym stopniu dojrza³o¶ci i rozwoju.
MRO¯ONKI - owoce, warzywa odpowiednio mro¿one, owoce i warzywa niepokruszone, z niewielk± ilo¶ci± lodu.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybo³ówstwa, le¶nictwa i podobne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-02 do 2026-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Wybór oferty najkorzystniejszej zostanie dokonany w ka¿dej Czê¶ci oddzielnie wed³ug nastêpuj±cych kryteriów oceny ofert:
1) CENA – 60%
Sposób przyznawania punktów w kryterium „CENA”
najni¿sza cena ofertowa
C = -------------------------------------------------------- x 100 x 60%
cena ofertowa w ofercie ocenianej

W powy¿szym kryterium Wykonawca mo¿e uzyskaæ maksymalnie 60 pkt.
2) CZAS WYMIANY i DOSTAWY – 40% :
a. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 2 godzin – 40 pkt
b. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 3 godzin – 20 pkt
c. czas reakcji od zg³oszenia do wymiany wadliwych artyku³ów spo¿ywczych - do 4 godzin – 0 pkt

P – liczba punktów przyznana w kryterium „CZAS WYMIANY i DOSTAWY”
Punkty w kryterium cena i czas wymiany i dostawy bêd± sumowane.
C+P= suma przyznanych punktów w kryterium cena i kryterium czas wymiany i dostawy
1% = 1 pkt
W przypadku gdy Wykonawca w formularzu ofertowym nie wska¿e drugiego kryterium Zamawiaj±cy przyjmie, i¿ jest to warunek wskazany w pkt. 2 c) Rozdzia³u XIX niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia Wykonawca otrzyma – 0 punktów.

1. W sytuacji, gdy Zamawiaj±cy nie bêdzie móg³ wybraæ najkorzystniejszej oferty, z uwagi na to, ¿e dwie lub wiêcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, Zamawiaj±cy spo¶ród tych ofert wybiera ofertê z najni¿sz± cen±, a je¿eli zosta³y z³o¿one oferty o takiej samej cenie lub koszcie, Zamawiaj±cy wzywa Wykonawców, którzy z³o¿yli te oferty, do z³o¿enia w terminie okre¶lonym przez Zamawiaj±cego ofert dodatkowych.
2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która uzyska najwy¿sz± ilo¶æ punktów.
3. Zamawiaj±cy udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiadaæ bêdzie wszystkim wymaganiom przedstawionym w ustawie Pzp oraz nin. SWZ i zostanie oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru.
4. Je¿eli z³o¿ono ofertê której wybór prowadzi³by do powstania obowi±zku podatkowego, Zamawiaj±cy, zgodnie z przepisami o podatku od towarów i us³ug w zakresie dotycz±cym wewn±trzwspólnotowego nabycia towarów, dolicza do przedstawionej w ofercie ceny podatek od towarów i us³ug, który mia³by obowi±zek wp³aciæ zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami.
5. Zamawiaj±cy poprawi w ofercie:
1) oczywiste omy³ki pisarskie,
2) oczywiste omy³ki rachunkowe, z uwzglêdnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek,
3) inne omy³ki polegaj±ce na niezgodno¶ci oferty z dokumentami zamówienia, niepowoduj±ce istotnych zmian w tre¶ci oferty.
6. Je¿eli zaoferowana cena, lub jej istotne czê¶ci sk³adowe, wydaj± siê ra¿±co niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia lub budz± w±tpliwo¶ci Zamawiaj±cego co do mo¿liwo¶ci wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w dokumentach zamówienia lub wynikaj±cymi z odrêbnych przepisów, Zamawiaj±cy za¿±da od Wykonawcy wyja¶nieñ , w tym z³o¿enia dowodów w zakresie wyliczenia ceny, lub jej istotnych czê¶ci sk³adowych. Wyja¶nienia mog± dotyczyæ zagadnieñ wskazanych w art. 224 ust. 3 ustawy Pzp.
6.1) Obowi±zek wykazania, ¿e oferta nie zawiera ra¿±co niskiej ceny spoczywa na Wykonawcy.
6.2) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie z³o¿y³ wyja¶nieñ lub je¿eli dokonana ocena wyja¶nieñ wraz z dostarczonymi dowodami potwierdzi, ze oferta zawiera ra¿±co nisk± cenê w stosunku do przedmiotu zamówienia.
6.3) Zamawiaj±cy odrzuci ofertê Wykonawcy, który nie udzieli³ wyja¶nieñ w wyznaczonym terminie, lub je¿eli z³o¿one wyja¶nienia wraz z dowodami nie uzasadniaj± ra¿±co niskiej ceny tej oferty.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Czas wymiany i dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 7

Art. 109 ust. 1 pkt 10

5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.

1. O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy nie podlegaj± wykluczeniu na zasadach okre¶lonych w Rozdziale XII SWZ oraz spe³niaj± okre¶lone przez Zamawiaj±cego warunki udzia³u w postêpowaniu.

2. O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± nastêpuj±ce warunki udzia³u w postêpowaniu dotycz±ce:
a) zdolno¶ci do wystêpowania w obrocie gospodarczym: Zamawiaj±cy nie stawia warunku
w powy¿szym zakresie. Wykonawca sk³ada O¶wiadczenie zgodnie z Za³. nr 3
b) uprawnieñ do prowadzenia okre¶lonej dzia³alno¶ci gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to
z odrêbnych przepisów: Zamawiaj±cy nie stawia warunku w powy¿szym zakresie. Wykonawca sk³ada O¶wiadczenie zgodnie z Za³. nr 3
c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiaj±cy nie stawia warunku w powy¿szym zakresie. Wykonawca sk³ada O¶wiadczenie zgodnie z Za³. nr 3
d) zdolno¶ci technicznej lub zawodowej: Zamawiaj±cy nie stawia warunku w tym zakresie. Wykonawca sk³ada O¶wiadczenie zgodnie z Za³. nr 3

3. Zamawiaj±cy mo¿e na ka¿dym etapie postêpowania, uznaæ, ¿e Wykonawca nie posiada wymaganych zdolno¶ci, je¿eli posiadanie przez wykonawcê sprzecznych interesów, w szczególno¶ci zaanga¿owanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsiêwziêcia gospodarcze wykonawcy mo¿e mieæ negatywny wp³yw na realizacjê zamówienia.

5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: O¶wiadczenie wykonawcy sk³adane na podst. art. 125 ust. 1 ustawy Pzp DOTYCZ¡CE PRZES£ANEK WYKLUCZENIA Z POSTÊPOWANIA - za³. nr 3

5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: O¶wiadczenie wykonawcy sk³adane na podst. art. 125 ust. 1 ustawy Pzp DOTYCZ¡CE SPE£NIENIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU – za³. nr 3

5.8.) Wykaz przedmiotowych ¶rodków dowodowych:

nie dotyczy

5.9.) Zamawiaj±cy przewiduje uzupe³nienie przedmiotowych ¶rodków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie

6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotycz±ce sk³adania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mog± wspólnie ubiegaæ siê o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiaj± pe³nomocnika do reprezentowania ich w postêpowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pe³nomocnictwo winno byæ za³±czone do oferty.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia, o¶wiadczenia, o których mowa w Rozdziale XII, XIII, XIV SWZ, sk³ada ka¿dy z Wykonawców. O¶wiadczenia te potwierdzaj± brak podstaw wykluczenia oraz spe³nianie warunków udzia³u w zakresie, w jakim ka¿dy z Wykonawców wykazuje spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu.

6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Tak

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Wzór umowy (istotne postanowienia umowy) stanowi za³. nr 4 do SWZ.
2. Zamawiaj±cy przewiduje i zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmiany w tre¶ci umowy
w zakresie okre¶lonym w Istotnych postanowieniach umowy.
3. Zmiana postanowieñ zawartej umowy mo¿e nast±piæ wy³±cznie w formie pisemnej pod rygorem niewa¿no¶ci, za zgod± obu stron.

7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin sk³adania ofert: 2025-12-10 08:30

8.2.) Miejsce sk³adania ofert: https://ezamowienia.gov.pl

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-10 08:40

8.4.) Termin zwi±zania ofert±: 30 dni

SEKCJA IX – POZOSTA£E INFORMACJE

Za³±cznik nr 1 – Formularz Oferty (wzór)
Za³±cznik nr 2 – Formularz asortymentowo-cenowy
Za³±cznik nr 3 – O¶wiadczenia dot. przes³anek wykluczenia i spe³nienia warunków udzia³u w postêpowaniu
Za³±cznik nr 4 – Istotne postanowienia umowy

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.