eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Chełmża"Zakup i sukcesywna dostawa artykułów w spożywczych - żywnościowych do Dziennego Domu Pomocy pn. "Przystań Pluskowęsy" w Pluskowęsach w Gminie Chełmża"



Ogłoszenie z dnia 2025-06-15


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Dostawy
„Zakup i sukcesywna dostawa artykułów w spożywczych – żywnościowych do Dziennego Domu Pomocy pn. „Przystań Pluskowęsy” w Pluskowęsach w Gminie Chełmża”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 340546796

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Paderewskiego 11

1.5.2.) Miejscowość: Chełmża

1.5.3.) Kod pocztowy: 87-140

1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL613 - Bydgosko-toruński

1.5.7.) Numer telefonu: 56 675 60 19

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: gops@gminachelmza.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.gminachelmza.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-464b215d-423b-4a62-b346-b4932406373b

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Zakup i sukcesywna dostawa artykułów w spożywczych – żywnościowych do Dziennego Domu Pomocy pn. „Przystań Pluskowęsy” w Pluskowęsach w Gminie Chełmża”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-464b215d-423b-4a62-b346-b4932406373b

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00279043

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-06-15

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00045870/03/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.2 Zakup artykułów spożywczych do przygotowania posiłków dla Dziennego Domu Pomocy

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.12.) Nazwa projektu lub programu:

Zadanie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Priorytetu 8 Fundusze europejskie na wsparcie w obszarze rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego. Działanie 08.24 Usługi społeczne i zdrowotne. „Przystań Pluskowęsy”

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00178101

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: GOPS.271.6.2025

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 100528,57 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

Część 1

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.2.1. Dostawa warzyw i owoców (Część 1)
 Owoce i warzywa klasy pierwszej – powinny być świeże, nie zwiędnięte, bez uszkodzeń zewnętrznych.
 Owoce i warzywa cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danego gatunku, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń, wolne od oznak więdnięcia, wyschnięcia, gnicia.
 Warzywa nie powinny być zaparzone, zmarznięte, zapleśniałe.
 Warzywa korzenne – bez uszkodzeń przez szkodniki, bez plam.
 Warzywa liściaste – bez plam, uszkodzeń.
 Owoce – skórka gładka, miąższ soczysty, bez jakichkolwiek oznak nieświeżości i zepsucia.
Szczegółowy opis z załączniku nr 1 Opis przedmiotu zamówienia oraz
w formularzu ofertowym.
Uwarunkowania dot. realizacji dla wszystkich spośród wyodrębnionych części, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia:
1) Dostarczany towar winien być świeży, w oryginalnych opakowaniach producenta, oznakowanych i zawierających informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2) Towar dostarczony przez Wykonawcę winien spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa w szczególności w:
a. Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
b. Ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
3) Miejsce realizacji (lokalizacja): Dzienny Domu Pomocy, Pluskowęsy 71, 87-140 Chełmża.
4) Zamówienia składane będą drogą telefoniczną lub potwierdzane za pośrednictwem e-mail, w zależności od potrzeb Zamawiającego, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Towar musi być dostarczony następnego dnia od złożenia zamówienia chyba, że Zamawiający wyznaczy dłuższy termin dostawy.
5) Dostawy będą dokonywane sukcesywnie partiami, w dni robocze, w godzinach od 7:20 do 8:20. Upoważniony pracownik zamawiającego będzie dokonywał odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych.
a. W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do niezwłocznego powiadomienia o tym fakcie Zamawiającego i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w danym formularzu asortymentowo-cenowym.
6) Dostawa artykułów żywnościowych powinna być realizowana zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia.
7) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać towar transportem własnym bądź obcym spełniającym odpowiednie wymagania techniczne/sanitarne/HACCP, zapewniając jego rozładunek, bezpośrednio w siedzibie Zamawiającego, tj. Dziennym Domu Pomocy.
8) Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia własnym transportem do siedziby Zamawiającego oraz rozładować go i wnieść do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. Wykonawca ponosi koszty transportu oraz odpowiada za braki i wady powstałe w czasie transportu.
a. Transport powinien odbywać się zgodnie wymogami HACCP i sanitarno-epidemiologicznymi. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów.
b. Zamawiający wymaga, aby dostawy realizowane były dla poszczególnych artykułów spożywczych, w zależności od potrzeb zamawiającego, z przewidywaną częstotliwością
1. Dostawa warzyw i owoców (3 razy w tygodniu)
9) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości (w tym np. dostawy nie odpowiada nazwom towarów zgodnie z ofertą Wykonawcy), ilości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach (w tym np. dostawa produktów jest niezgodna z przepisami HACCP lub odbyła się w nieodpowiednich pojemnikach lub nieodpowiednim transportem lub bez dostarczenia wymaganych dokumentów, potwierdzających prawo do obrotu produktami żywienia zbiorowego). W takiej sytuacji Wykonawca ma obowiązek wymienić towar na pełnowartościowy lub uzupełnić braki tego samego dnia, aby umożliwić przygotowanie zaplanowanych z tej dostawy posiłków. W przeciwnym wypadku Zamawiający uzna, że Wykonawca nie dotrzymał terminu dostawy, co skutkować będzie zawsze naliczeniem kar umownych wynikających z zawartej umowy.
10) Wykonawca jest zobowiązany na każde wezwanie Zamawiającego przedstawić dokument potwierdzający, że zamawiany towar jest zgodny z opisem przedmiotu zamówienia oraz wymaganiami opisanymi w SWZ.
11) Zamawiającemu przysługuje prawo do wniesienia reklamacji produktów wcześniej już odebranych, posiadających wady uniemożliwiające ich prawidłowe wykorzystanie, w szczególności: smak, zapach, wygląd. Reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie oraz potwierdzona na adres e-mail. Wykonawca zobowiązuje się wymienić towar na wolny od wad, w ilościach odpowiadających zareklamowanym przez Zamawiającego artykułom, tego samego dnia, aby umożliwić przygotowanie zaplanowanych z tej dostawy posiłków. Dostarczenie nowego produktu nastąpi na koszt i ryzyko Wykonawcy.
12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania przesunięć ilościowych pomiędzy poszczególnymi pozycjami asortymentowymi stanowiącymi przedmiot zamówienia, z zastrzeżeniem, że:
a. będą dokonywane w oparciu o ceny jednostkowe zawarte w załącznikach do SWZ,
b. przesunięcia nie spowodują przekroczenia maksymalnej wartości brutto umowy.
13) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia w trakcie trwania Umowy łącznej wielkości zrealizowanego przedmiotu zamówienia dla danej części, określonej w poszczególnych formularzach asortymentowo-cenowych, maksymalnie do 30 % wielkości zamówienia dla danej części w trakcie trwania umowy – zmianę tę Zamawiający pozostawia wyłącznie do swojej decyzji, a Wykonawca oświadcza, iż powyższą okoliczność akceptuje. Z tytułu zmniejszenia zakresu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego

Pozostałe informacje dotyczące realizacji zamówienia stanowi Specyfikacja Warunków Zamówienia, Umowa oraz pozostałe załączniki.

4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.5.5.) Wartość części: 62608,57 PLN

Część 2

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.2.2. Dostawa wędlin (Cześć 2)
 Termin przydatności produktów do spożycia ma być nie krótszy niż 14 dni od dnia dostawy do Zamawiającego dla wędlin i kiełbas.
 Wędliny najwyższej jakości, świeże, osłony ściśle przylegające do farszu, o czystej, suchej powierzchni i charakterystycznym dla danego asortymentu zapachu i wyglądzie.
 Wędliny powinny być pakowane w atmosferze chronionej.
 Gotowe produkty mięsne mają zawierać minimum 80% mięsa.
Szczegółowy opis z załączniku nr 1 Opis przedmiotu zamówienia oraz w formularzu ofertowym.
Uwarunkowania dot. realizacji dla wszystkich spośród wyodrębnionych części, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia:
1) Dostarczany towar winien być świeży, w oryginalnych opakowaniach producenta, oznakowanych i zawierających informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2) Towar dostarczony przez Wykonawcę winien spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa w szczególności w:
a. Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
b. Ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
3) Miejsce realizacji (lokalizacja): Dzienny Domu Pomocy, Pluskowęsy 71, 87-140 Chełmża.
4) Zamówienia składane będą drogą telefoniczną lub potwierdzane za pośrednictwem e-mail, w zależności od potrzeb Zamawiającego, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Towar musi być dostarczony następnego dnia od złożenia zamówienia chyba, że Zamawiający wyznaczy dłuższy termin dostawy.
5) Dostawy będą dokonywane sukcesywnie partiami, w dni robocze, w godzinach od 7:20 do 8:20. Upoważniony pracownik zamawiającego będzie dokonywał odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych.
a. W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do niezwłocznego powiadomienia o tym fakcie Zamawiającego i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w danym formularzu asortymentowo-cenowym.
6) Dostawa artykułów żywnościowych powinna być realizowana zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia.
7) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać towar transportem własnym bądź obcym spełniającym odpowiednie wymagania techniczne/sanitarne/HACCP, zapewniając jego rozładunek, bezpośrednio w siedzibie Zamawiającego, tj. Dziennym Domu Pomocy.
8) Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia własnym transportem do siedziby Zamawiającego oraz rozładować go i wnieść do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. Wykonawca ponosi koszty transportu oraz odpowiada za braki i wady powstałe w czasie transportu.
a. Transport powinien odbywać się zgodnie wymogami HACCP i sanitarno-epidemiologicznymi. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów.
b. Zamawiający wymaga, aby dostawy realizowane były dla poszczególnych artykułów spożywczych, w zależności od potrzeb zamawiającego, z przewidywaną częstotliwością
Uwarunkowania dot. realizacji dla wszystkich spośród wyodrębnionych części, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia:
1) Dostarczany towar winien być świeży, w oryginalnych opakowaniach producenta, oznakowanych i zawierających informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2) Towar dostarczony przez Wykonawcę winien spełniać wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa w szczególności w:
a. Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
b. Ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
3) Miejsce realizacji (lokalizacja): Dzienny Domu Pomocy, Pluskowęsy 71, 87-140 Chełmża.
4) Zamówienia składane będą drogą telefoniczną lub potwierdzane za pośrednictwem e-mail, w zależności od potrzeb Zamawiającego, z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Towar musi być dostarczony następnego dnia od złożenia zamówienia chyba, że Zamawiający wyznaczy dłuższy termin dostawy.
5) Dostawy będą dokonywane sukcesywnie partiami, w dni robocze, w godzinach od 7:20 do 8:20. Upoważniony pracownik zamawiającego będzie dokonywał odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych.
a. W sytuacji, gdy Wykonawca nie będzie dysponował określonym towarem, zobowiązany jest do niezwłocznego powiadomienia o tym fakcie Zamawiającego i uzgodnić z Zamawiającym produkt zamienny, spośród produktów wymienionych w danym formularzu asortymentowo-cenowym.
6) Dostawa artykułów żywnościowych powinna być realizowana zgodnie z zasadami „dobrej praktyki higienicznej” dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia.
7) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać towar transportem własnym bądź obcym spełniającym odpowiednie wymagania techniczne/sanitarne/HACCP, zapewniając jego rozładunek, bezpośrednio w siedzibie Zamawiającego, tj. Dziennym Domu Pomocy.
8) Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia własnym transportem do siedziby Zamawiającego oraz rozładować go i wnieść do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. Wykonawca ponosi koszty transportu oraz odpowiada za braki i wady powstałe w czasie transportu.
a. Transport powinien odbywać się zgodnie wymogami HACCP i sanitarno-epidemiologicznymi. Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów.
b. Zamawiający wymaga, aby dostawy realizowane były dla poszczególnych artykułów spożywczych, w zależności od potrzeb zamawiającego, z przewidywaną częstotliwością

4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

15130000-8 - Produkty mięsne

4.5.5.) Wartość części: 37920,00 PLN

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

Część 1

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 1)

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem

5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 1 ustawy

5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:

Zgodnie z dyspozycją art. 255 pkt. 1) ustawy Pzp Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli nie złożono żadnego wniosku o dopuszczanie do udziału w postępowaniu albo żadnej oferty.

Część 2

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 2)

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY (dla części 2)

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 28784,70 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 28784,70 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 28784,70 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA (dla części 2)

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

Wykonawca

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Średni przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: „Samopomoc Chłopska”

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON: 000339129

7.3.3) Ulica: Dworcowa 8/1

7.3.4) Miejscowość: Pruszcz

7.3.5) Kod pocztowy: 86-120

7.3.6.) Województwo: kujawsko-pomorskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.3.8.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie

SEKCJA VIII UMOWA (dla części 2)

8.1.) Data zawarcia umowy: 2025-04-28

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 28784,70 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

do 2028-04-30

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.