eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi KrakówDostawa artykułów spożywczych na potrzeby Krakowskiego Centrum Seniora - dostawa artykułów zbożowych, przetworów, przypraw, słodyczy.



Ogłoszenie z dnia 2025-06-10

Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Krakowskiego Centrum Seniora – dostawa artykułów zbożowych, przetworów, przypraw, słodyczy.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: KRAKOWSKIE CENTRUM SENIORA

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 350952347

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: OSIEDLE SZKOLNE 20

1.5.2.) Miejscowość: Kraków

1.5.3.) Kod pocztowy: 31-977

1.5.4.) Województwo: małopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL213 - Miasto Kraków

1.5.7.) Numer telefonu: +48124256465

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@kcs.krakow.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.bip.krakow.pl/?bip_id=304

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Krakowskiego Centrum Seniora – dostawa artykułów zbożowych, przetworów, przypraw, słodyczy.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-591632de-73bf-4f4e-a0cd-b5f2ba16cccc

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00271822

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-06-10

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00037623/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.5 Dostawa artykułów spożywczych dla Krakowskiego Centrum Seniora w II półroczu 2025 r. - dostawa artykułów zbożowych, przetworów, przypraw i słodyczy

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-591632de-73bf-4f4e-a0cd-b5f2ba16cccc

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce
„Formularze” („Formularze do komunikacji”). Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym
zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia. Do
korzystania z „Formularzy do komunikacji”, przeznaczonych do zadawania pytań dotyczących treści dokumentów zamówienia,
wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia. Pozostałe szczegóły dot. wymagań
technicznych zostały zawarte w SWZ.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): szczegóły w SWZ

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): szczegóły w SWZ

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.5.2025

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 4

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

dostawa artykułów zbożowych

4.2.6.) Główny kod CPV: 15831000-2 - Cukier

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15610000-7 - Produkty przemiału ziarna

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający będzie oceniał oferty wg następujących kryteriów, jednakowych dla każdej z części
zamówienia: cena = 100% Kryterium ceny jest zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, ponieważ w opisie przedmiotu
zamówienia określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia. Ponadto cena
towarów określona w ofercie Wykonawcy ma uwzględniać wszystkie koszty pośrednie i bezpośrednie, tj.:
1) koszt transportu,
2) koszty rozładunku i wnoszenia towaru,
3) nieodpłatne użyczenie pojemników przy każdorazowej dostawie towaru
do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy,
4) odbiór zużytych opakowań po dostarczonym towarze.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

dostawa przetworów

4.2.6.) Główny kod CPV: 15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15890000-3 - Różne produkty spożywcze i produkty suszone

15331130-7 - Fasola, groch, papryki, pomidory i pozostałe warzywa

15332100-5 - Przetworzone owoce

15871270-7 - Mieszanki przypraw

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający będzie oceniał oferty wg następujących kryteriów, jednakowych dla każdej z części
zamówienia: cena = 100% Kryterium ceny jest zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, ponieważ w opisie przedmiotu
zamówienia określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia. Ponadto cena
towarów określona w ofercie Wykonawcy ma uwzględniać wszystkie koszty pośrednie i bezpośrednie, tj.:
1) koszt transportu,
2) koszty rozładunku i wnoszenia towaru,
3) nieodpłatne użyczenie pojemników przy każdorazowej dostawie towaru
do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy,
4) odbiór zużytych opakowań po dostarczonym towarze.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

dostawa przypraw

4.2.6.) Główny kod CPV: 15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty

15841000-5 - Kakao

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający będzie oceniał oferty wg następujących kryteriów, jednakowych dla każdej z części
zamówienia: cena = 100% Kryterium ceny jest zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, ponieważ w opisie przedmiotu
zamówienia określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia. Ponadto cena
towarów określona w ofercie Wykonawcy ma uwzględniać wszystkie koszty pośrednie i bezpośrednie, tj.:
1) koszt transportu,
2) koszty rozładunku i wnoszenia towaru,
3) nieodpłatne użyczenie pojemników przy każdorazowej dostawie towaru
do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy,
4) odbiór zużytych opakowań po dostarczonym towarze.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 4

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

dostawa słodyczy

4.2.6.) Główny kod CPV: 15842000-2 - Czekolada i wyroby cukiernicze

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający będzie oceniał oferty wg następujących kryteriów, jednakowych dla każdej z części
zamówienia: cena = 100% Kryterium ceny jest zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, ponieważ w opisie przedmiotu
zamówienia określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia. Ponadto cena
towarów określona w ofercie Wykonawcy ma uwzględniać wszystkie koszty pośrednie i bezpośrednie, tj.:
1) koszt transportu,
2) koszty rozładunku i wnoszenia towaru,
3) nieodpłatne użyczenie pojemników przy każdorazowej dostawie towaru
do siedziby Zamawiającego na okres do następnej dostawy,
4) odbiór zużytych opakowań po dostarczonym towarze.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 7

Art. 109 ust. 1 pkt 8

Art. 109 ust. 1 pkt 9

Art. 109 ust. 1 pkt 10

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie,
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej,
o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie,
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie,
4) zdolności technicznej lub zawodowej:
o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy w okresie trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, zrealizowali na rzecz podmiotu świadczącego usługi żywienia zbiorowego/szpitala/domu opieki/sanatorium/hotelu/szkolnej stołówki itp. co najmniej jedną dostawę (Umowę) odpowiadającą swoim rodzajem i zakresem dostawom stanowiącym przedmiot niniejszego zamówienia o wartości:
a) 20 000,00 zł brutto (słownie: dwadzieścia tysięcy złotych) (dla jednego zamawiającego) dla I części zamówienia.
b) 15 000,00 zł brutto (słownie: piętnaście tysięcy złotych) (dla jednego zamawiającego) dla II części zamówienia.
c) 30 000,00 zł brutto (słownie: trzydzieści tysięcy złotych) (dla jednego zamawiającego) dla III części zamówienia.
d) 30 000,00 zł brutto (słownie: trzydzieści tysięcy złotych) (dla jednego zamawiającego) dla IV części zamówienia.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: szczegóły w SWZ

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: szczegóły w SWZ

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

szczegóły w SWZ

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak

5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:

Karty charakterystyki - szczegóły w SWZ

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

szczegóły w SWZ

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający oświadcza, że przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do umowy na etapie realizacji przedmiotu umowy zgodnie z przepisem art. 455 ust. 1 pkt 2 – 4 oraz art. 455 ust. 2 ustawy Pzp, a także – zgodnie z przepisem art. 455 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp – w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z wymienionych w paragrafie dot. zmian umowy okoliczności oraz określa warunki zmian umowy w ust. 2 – 8 paragrafu dot. zmian umowy .
2. Zmiana postanowień umowy może wystąpić w przypadku zmiany przepisów prawnych istotnych dla realizacji przedmiotu umowy, w tym m.in. przewiduje
się możliwość zmiany wysokości wynagrodzenia w przypadku zmiany:
1) stawki podatku od towarów i usług VAT jednakże wyłącznie w odniesieniu
do części wynagrodzenia za dostawy, których do dnia zmiany stawki podatku VAT jeszcze nie wykonano,
2) W takim wypadku Wykonawca zobowiązany jest przedstawić nie budzące wątpliwości wyliczenia i dokumenty określające sposób obliczenie zwiększonego wynagrodzenia.
W takim wypadku wzrost wynagrodzenia może dotyczyć jedynie części zamówienia, która nie została wykonana do dnia złożenia wniosku przez Wykonawcę.
3. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany umowy w przypadku zmiany w zakresie podwykonawstwa uregulowanego zapisami §7 umowy
4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości poszczególnych pozycji zamawianego asortymentu wyszczególnionego w Wykazie Asortymentu – do wysokości wynagrodzenia umownego brutto, określonego w §5 ust. 1 umowy, stosownie do potrzeb Zamawiającego stwierdzonych w trakcie okresu obowiązywania umowy zmiany w tym zakresie nie stanowią zmiany treści umowy i nie wymagają zawarcia aneksu.
5. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany umowy w przypadku udokumentowanych przez Wykonawcę braków towarowych na rynku w zakresie asortymentu wyszczególnionego w Wykazie Asortymentu i zastąpienia brakujących produktów produktami o właściwościach tożsamych.
6. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany umowy w przypadku, gdy zmiana nie ma charakteru zmiany istotnej w rozumieniu art. 454 ust. 2 ustawy Pzp.
7. Zmiany umowy w rozumieniu przepisu art. 454 ustawy Pzp. nie stanowią:
1) zmiany danych związanych z obsługą organizacyjno-administracyjną umowy,
2) zmiany osób wskazanych w umowie i danych kontaktowych Zamawiającego i Wykonawcy. O wystąpieniu zmian w powyższym zakresie właściwa Strona zawiadamia pisemnie drugą Stronę umowy. Powyższe zmiany nie wymagają wprowadzenia aneksem do umowy.
8. Wszystkie powyższe postanowienia stanowią katalog zmian, na które Zamawiający może wyrazić zgodę. Nie stanowią one jednocześnie zobowiązania Zamawiającego do wyrażenia takiej zgody.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2025-06-18 12:00

8.2.) Miejsce składania ofert: platforma e- zamówienia : https://ezamowienia.gov.pl/

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-06-18 12:30

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.