Ogłoszenie z dnia 2024-01-11
Powiązane ogłoszenia:
- 2023/BZP 00516754/01 - Ogłoszenie z dnia 2023-11-27
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego nr 1 w Piechowicach
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania1.2.) Nazwa zamawiającego: Przedszkole Samorządowe nr 1 w Piechowicach
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 021992169
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Kryształowa 77
1.5.2.) Miejscowość: Piechowice
1.5.3.) Kod pocztowy: 58-573
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL515 - Jeleniogórski
1.5.7.) Numer telefonu: 757612248
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: kubus-piechowice@o2.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://puchatekpiechowice.szkolnastrona.pl/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://platformazakupowa.pl/transakcja/8482051.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie do Przedszkola Samorządowego nr 1 w Piechowicach2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-eeef46f8-8d2c-11ee-9fb5-3edbb70f45bd
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00029691
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-01-11
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00509037/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00516754
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: IZP.271.10.2023
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa trzech posiłków dziennie dla Przedszkola Samorządowego nr 1 w Piechowicach.
2. Zamówienie obejmuje dostawę trzech posiłków dziennie: śniadania, obiadu, podwieczorku, dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat uczęszczających do Przedszkola Samorządowego nr 1 w Piechowicach - średnio 41 dzieci, przy czym liczba dzieci w okresie realizacji zamówienia może ulec zmianie. Zamawiający informuje, że wskazana w pkt 4 niniejszego rozdziału ilość posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych posiłków może ulec zmianie i wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i obecności dzieci w przedszkolu. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności z tytułu zmniejszenia ilości posiłków, które są uzależnione od obecności dzieci w danym dniu w przedszkolu, przy czym minimalny poziom realizacji zamówienia może zmniejszyć się o 50 %, a maksymalny poziom realizacji zamówienia może zwiększyć się o 10 %. Zamówienie obejmuje przygotowanie posiłków, w tym ciepłych posiłków i dostarczenie do placówki: trzy razy dziennie w godzinach 8.10 śniadanie, 11.15 obiad oraz 13.00 podwieczorek dla dzieci przedszkolnych, dostarczanych pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem przerw w dni wolne oraz przerwy wakacyjnej w miesiącu lipcu 2024 r.) oraz zabieranie naczyń brudnych po wydaniu posiłków.
3. O ilości zamawianych na dany dzień śniadań Zamawiający będzie informował Wykonawcę telefonicznie lub pocztą elektroniczną (wg wyboru Zamawiającego) najpóźniej z jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 14:00, przy czym Zamawiający zastrzega sobie możliwość telefonicznej zmiany ilości zamówionych wcześniej posiłków do godziny 07:30 w dniu następnym, o ile Wykonawca wyrazi zgodę na taką zmianę, z uwagi na to, że nie jest możliwe podanie wyprzedzająco dokładnej liczby dzieci korzystających z posiłków w danym dniu. Do godz. 9:10 w danym dniu Zamawiający będzie informował Wykonawcę o ilości obiadu z podwieczorkiem.
4. Do wyceny całości zamówienia w okresie jego realizacji należy przyjąć orientacyjną ilość posiłków 9 023 sztuk śniadań, 9 023 sztuk obiadów dwudaniowych, 9 023 sztuk podwieczorków, przy uwzględnieniu postanowień pkt 2, 3 i 14 niniejszego rozdziału.
5. Posiłki powinny dostarczyć ok. 70 % energii całodziennej racji pokarmowej, w tym:
1) śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 % energii całodziennej,
2) obiad powinien dostarczyć ok. 30 % energii całodziennej,
3) podwieczorek powinien dostarczyć ok. 15 % energii całodziennej,
4) zalecana ilość kalorii w żywieniu całodziennym - ok. 1400 kcal,
5) zalecana ilość kalorii w wyżywieniu przedszkolnym - 1000-1100 kcal.
6. Zobowiązuje się Wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, o których mowa w pkt 5 ppkt 5 niniejszego rozdziału, wartości odżywczych i smakowych potraw zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności.
7. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z otrzymaną informacją od Zamawiającego.
8. Wymagania przedmiotowe w stosunku do posiłków:
1) Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Nie dopuszcza się mięsa i przetworów z puszek konserwowych.
2) Przy sporządzaniu posiłków muszą być przestrzegane i stosowane wymagania zdrowotne żywności oraz wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń dotyczących:
a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń),
b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie),
c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzeganie zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcja posiłków, wydawanie posiłków, składowanie i magazynowanie produktów, przewóz posiłków),
d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych, zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków - posiłki gorące, świeże, smaczne, estetycznie przygotowane i podane).
3) Posiłki powinny być sporządzone i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.
4) Posiłki powinny być przygotowane z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej przy zachowaniu wartości odżywczej minimum 1000 kcal, urozmaicone oraz w ciągu 2 tygodni nie powinny się powtarzać.
5) Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie jadłospisu przygotowanego przez dietetyka, zawierającego diety dla dzieci w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z otrzymaną informacją od Zamawiającego.
6) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz spełniać wymogi zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.
7) Posiłki muszą być przewożone w termosach gastronomicznych zapewniających utrzymanie temperatury spożywania potraw oraz posiadających odpowiednie atesty Państwowego Zakładu Higieny.
8) Posiłki powinny być przewożone samochodem dostawczym dopuszczonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną do przewozu posiłków.
9) Wykonawca musi mieć wdrożony system HACCP.
9. Zamawiający wymaga, żeby jadłospisy były sporządzane przez uprawnionego dietetyka (osoba posiadająca kwalifikacje dietetyka).
10. Dzienny jadłospis obejmuje:
1) Śniadanie, np.: zupa mleczna lub produkt fermentowany mleczny z dodatkiem płatków owsianych, kukurydzianych, ryżowych, musli, manny, kanapki z pieczywa pełnoziarnistego, herbata,
2) obiad: zupa, drugie danie i surówka, kompot, sok owocowy 100% lub herbatka owocowo/ziołowa. Drugie dania powinny uwzględniać udział węglowodanów (ziemniaki, kasze, ryże, makarony), białka (ryba, mięso drobiowe, chuda wołowina), witamin i składników mineralnych w postaci surówek ze świeżych lub ugotowanych warzyw. Z dań mącznych zaleca się m. in. pierogi, kluski śląskie, kopytka, naleśniki.
3) Podwieczorek, np.: kanapka z pieczywa pełnoziarnistego, świeże owoce, koktajle owocowo-mleczne, kisiele i galaretki, budynie z dodatkiem świeżych owoców, soki owocowe, owocowo-warzywne lub świeże (jednodniowe).
11. W ramach wykonywanej usługi Wykonawca zobowiązany jest zapewnić naczynia do wydawania posiłków:
1) Wykonawca zobowiązany jest do posiadania pojemników na czyste i zużyte naczynia wielokrotnego użycia lub naczynia jednorazowe.
2) Wykonawca jest zobowiązany do odbierania resztek po posiłkach w tym samym dniu, najpóźniej do godziny 16:00.
12. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz działania własne, jak również ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi, tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymaganiami higieniczno-sanitarnymi i porządkowymi.
13. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania jadłospisu na każdy tydzień w formie papierowej i przekazywania go Zamawiającemu w poniedziałki razem ze śniadaniem.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55500000-5 - Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków
55000000-0 - Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 1
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 298210,15 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 302090,04 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 298210,15 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "AG-MA" AUGUSTYNA MANDZIEJ
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6161375783
7.3.3) Ulica: Grunwaldzka 2a
7.3.4) Miejscowość: Świeradów Zdrój
7.3.5) Kod pocztowy: 59-850
7.3.6.) Województwo: dolnośląskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "AG-MA" AUGUSTYNA MANDZIEJ
jakie przetargi wygrała firma
Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "AG-MA" AUGUSTYNA MANDZIEJ
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-12-29
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 298210,15 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2024-01-02 do 2024-12-318.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
INNE PRZETARGI PIECHOWICE
więcej: przetargi PIECHOWICE »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Świadczenie usług cateringowych"
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do Żłobka Publicznego w Biskupcu z siedzibą w Borkach Wielkich w dniach, w których placówka pełni opiekę.
- Usługi cateringowe na potrzeby Branżowego Centrum Umiejętności w Zgorzelcu - Część I - Catering dla uczestników zajęć stacjonarnych
- przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla wychowanków placówek opiekuńczo wychowawczych w Poznaniu
- Świadczenie usług całodziennego żywienia pacjentów Szpitala Miejskiego w Siemianowicach Śląskich Sp. z.o.o.
- usługa żywienia pacjentów Szpitala Powiatowego w Nowym Mieście Lubawskim sp. z o.o.
więcej: Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.