eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łódź › Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-05-25

Łódź: Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65
Numer ogłoszenia: 75681 - 2015; data zamieszczenia: 25.05.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej , ul. Sierakowskiego 65, 91-324 Łódź, woj. łódzkie, tel. 42 6514408, faks 42 6511619.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Dom Pomocy Społecznej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa gastronomiczna polegająca na codziennej dostawie i dystrybucji codziennych posiłków dla 47 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łodzi. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Średnia miesięczna ilość przygotowanych posiłków wynosi : 5 posiłków dziennie x ilość dni w danym miesiącu x 47 osób. 2. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków w przypadku pobytu mieszkańców w szpitalu, na przepustce - turnus rehabilitacyjny. 3. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniem lekarza . 4. Posiłki dostarczane są w jeden punkt zbiorczy, tj. do rozdzielni posiłków znajdujący się na parterze budynku. 5. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć przedmiotową usługę zgodnie z zasadami GMP i GHP oraz z systemem HACCAP zgodnie z ustawą z 2010r. tekst jednolity DZ.U. z 2010 r. Nr 136, poz.914 z późn. zm. 6. Żywienie mieszkańców opiera się na niżej wymienionych dietach: - normalna podstawowa - 10 posiłków w tym gotowane mięso lub ryba, - lekkostrawna papkowata - 10 posiłków, - lekkostrawna mix - 25 posiłków, - cukrzycowa - 2 posiłki 1 x w całości, 1 x mix. I ŚNIADANIE - zupy mleczne - 31 porcji 400 ml z dodatkiem węglowodanowym: ryż, kasza, płatki owsiane, manna; do zupy po 3 kanapki: masło 15g, wędlina 40g, jajko, twarożek 40g, ser żółty 40g. parówka 1szt, dodatki: ogórek zielony, kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypior zmiksowane lub starte - w/w produkty do kanapek w całości: 4 porcje - w/w produkty do kanapek zmiksowane: 26 porcji + 1 porcja cukrzycowa (razem 27 porcji) - papki jarzynowe - 10 porcji (masło po 15g, wędlina, jajka, twarożek zmiksowane w osobnych pojemnikach z napisem - papka - same kanapki - 6 porcji po 4 kanapki w tym 1 cała cukrzycowa. Do śniadania: herbata słodzona z cytryną. II ŚNIADANIE Może składać się z: - maślanki, kefiru, jogurtu, galaretki z owocami, kiślu, budyniu z sokiem OBIAD Powinien składać się z: - zupy zawierającej warzywa, węglowodany ryż, kasza, makarony, ziemniaki oraz tłuszcz - drugiego dania w postaci węglowodanów: kasze, ziemniaki, ryż, makarony z dodatkiem białkowym chude mięsa, drób, ryby, twaróg, jaja, rośliny strączkowe, wieprzowina do diety podstawowej oraz warzywa w postaci gotowanej lub surowej, obowiązkowo sos do drugiego dania - kompotu z cukrem nie może być napój owocowy Tłuszcz dodawany do potraw powinien być w postaci śmietany lub masła. Zamawiający wymaga, aby zamawiane posiłki obiadowe dla każdej osoby składały się z zupy, drugiego dania oraz kompotu po obróbce termicznej w ilości wagowej: - zupa 400ml - ziemniaki do drugiego dania 220g - ryba 100g - mięso b/k 100g - mięso mielone 100g - mięso z kością 140g - surówka 110g - kasze, makarony, ryż jako II danie 200g - posiłek bezmięsny (jako II danie) 270g - kompot 250ml Rodzaj diet Ilość posiłków Obiady normalna- podstawowa 10 zupa + II danie + sos w tym 1 porcja mięsa zawsze gotowana kompot papka lekkostrawna 10 zupa + ziemniaki, warzywa razem zmiksowane, mięso do obiadu dostarczone w osobnym pojemniku 100g na osobę zmiksowane i dokładane do papki przy wydawaniu posiłków + sos, osobno zmiksowana surówka do obiadu, kompot lekkostrawna mix 25 25 zup zmiksowanych 25 porcji mięsa lub ryby zmiksowane + sos surówka lub warzywa do obiadu zmiksowane cukrzycowa 2 1 zupa w całości, 1 mix 1 porcja mięsa w całości, 1 mix sos kompot PODWIECZOREK Może składać się z: - owoców w tym sezonowych zmiksowane lub w całości: banany, truskawki, jabłko starte, musy owocowe ze śliwek, maliny, jagody, śliwki suszone 1x w tygodniu 20 g na osobę przez cały rok, ciasta ciasteczka, herbata słodzona z cytryną KOLACJA - zupy mleczne - 31 porcji (400 ml) z dodatkiem węglowodanowym: ryż, kasza, płatki owsiane, manna; do zupy po 3 kanapki: masło 15g, wędlina 40g, jajko, twarożek 40g, ser żółty 40g. parówka 1szt, dodatki: ogórek zielony, kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypior zmiksowane lub starte - w/w produkty do kanapek w całości: 4 porcje - w/w produkty do kanapek zmiksowane: 26 porcji + 1 porcja cukrzycowa razem 27 porcji - papki mleczne 400ml: 10 porcji (masło po 15g, wędlina, jajka, twarożek zmiksowane w osobnych pojemnikach z napisem - papka - same kanapki - 6 porcji po 4 kanapki (w tym 1 cała cukrzycowa) Do kolacji: herbata słodzona z cytryną. 7. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia : - codziennie 4 jogurtów i 4 danonków ilość może być zmienna, - raz w m-cu dodatek żywieniowy dla - 47 osób* tj .miesięczne zaopatrzenie trzech oddziałów w: - herbatę expersową 1 op. 100 szt. - herbatę owocową 3 op. - miętę expresową 3 op. - kaszkę smakowa błyskawiczną 3 op. - kleik ryżowy 3 op. - sok 0,5 l zagęszczony do rozcieńczania 3 szt. - ciastka kruche, maślane lub biszkopty ok.3 kg - miód lub dżem 3 szt. * przez dodatek żywieniowy Zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety ogólnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniem lekarza dostępne przez całą dobę (§ 6 ust.6 pkt. d.- Rozporządzenie Ministra Polityki Społecznej dnia 19.10.2005 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U.2005 Nr 217 poz.1837) 8. Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia uwzględniające niezbędne składniki pokarmowe wartości odżywcze. 9. Każdy posiłek obiadowy powinien zawierać : produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak : mięso, drób, ryby, jaja, ser biały lub nabiał, uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego dodatek owocowo-warzywny np.: jarzyny, surówki, sałatki lub owoce, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 10. Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycje kulinarną. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika , warzyw , owoców. 11. Posiłki muszą być urozmaicone ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw - dodatek warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba że rodzaj diety je wyklucza. 12. Wykonawca dostarczy posiłki w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem lub schłodzeniem, z uwzględnieniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje) oraz termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłku. 13. Posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i musza być estetycznie podane. 14. Zamawiający wymaga od Wykonawcy przedstawienia Zamawiającemu do akceptacji z trzydniowym wyprzedzeniem planowanego na następną dekadę jadłospisu z uwzględnieniem gramatury. Posiłki powinny być urozmaicone, aby nie powtarzały się w ciągu dekady. 15. Wykonawca wywiesi na tablicy ogłoszeń zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis. 16. W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w jadłospisach tradycyjnych posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach (w uzgodnieniu z Wykonawcą). 18. Wykonawca przygotuje dla mieszkańców paczki z okazji świąt i Dnia Dziecka. 19. W przypadku jakichkolwiek awarii Wykonawca zobowiązuje się zapewnić posiłki na swój koszt z innych źródeł. 20. Wykonawca będzie rozdzielał i podawał posiłki przy pomocy własnych pracowników, którym zapewni odzież ochronną zgodna z wymogami sanitarno-higienicznymi. 21. Zamawianie ilości posiłków będzie się odbywało przez pielęgniarkę dyżurującą - pracownika tut. Domu codziennie do godz.10.00 na następny dzień. 22. W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców, Zamawiający zgłosi z dwudniowym wyprzedzeniem, potrzebne artykuły żywnościowe , które należy dostarczyć na umówiona godzinę. 23. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów, sztućców oraz zastawy stołowej - talerze, kubki, dzbanki lekkie z tworzywa z atestem. Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. 24 . Wykonawca zapewni we własnym zakresie i na własny koszt lodówkę do przechowywania produktów żywnościowych oraz profesjonalną zmywarkę do naczyń. 25. Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków transportem samochodowym spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Koszty dowozu posiłków do siedziby Zamawiającego ponosi Wykonawca. 26. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Wykonawcy. Koszt odbioru ponosi Wykonawca. 27. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych i zabieranie ich każdego dnia. 28. Posiłki winny być dostarczone w odpowiednim czasie i wydawane w określonym czasie: - I śniadanie od godz. 7.50 - 8.10 - II śniadanie od godz. 9.50 - 10.00 - obiad od godz. 12.50 - 13.15 - podwieczorek od godz. 15.20 - 15.30 - kolacja od godz. 17:50 - 18:15 29. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia osób. 30. Rozliczenie za dostarczone posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę określająca ilości rzeczywiście wydanych posiłków..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Wpłata wadium nie jest wymagana

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • ) posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania; Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku : Zamawiający nie ustanawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania niniejszego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez Wykonawcę

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • posiadania wiedzy i doświadczenia; Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku : Wykonawca wykaże spełnienie warunku z wykorzystaniem wzoru - załącznik nr 4/a do SIWZ, jeżeli w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie, wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje, co najmniej 2 zamówienia polegające na wykonaniu usług o charakterze żywienia zbiorowego pod pojęciem żywienie zbiorowe Zamawiający rozumie usługi w zakresie żywienia Mieszkańców DPS-u bądź inne formy żywienia zbiorowego każda usługa o wartości minimum 200.000,00 zł brutto oraz załączy dowody potwierdzające, że usługi te zostały wykonane lub są wykonywane należycie przypadku, gdy Zamawiający jest podmiotem na rzecz którego usługi wskazane w wykazie zostały wcześniej wykonane, Wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów o ich należytym wykonaniu. Zamawiający oceni spełnienie warunku udziału w postępowaniu metodą spełnia/nie spełnia, na podstawie dokumentów załączonych do oferty.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym; Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku : Zamawiający nie ustanawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania niniejszego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez Wykonawcę;

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku : Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca przedstawi z wykorzystaniem wzoru - załącznik nr 4/b do SIWZ : - Wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie dysponowania tymi osobami. - Wymagane : - minimum 1 dietetyk z 5 letnim stażem zawodowym. - minimum 1 technik technologii żywienia o specjalności żywienie zbiorowe,

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • sytuacji ekonomicznej i finansowej Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku : Zamawiający nie ustanawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania niniejszego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez Wykonawcę

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

W celu wykazania, ze oferowane usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, o których mowa w dziale III SIWZ, Wykonawca wraz z ofertą zobowiązany jest przedstawić dwa przykładowe jadłospisy dekadowe dla diety ogólnej : w tym jeden dla pory roku - lato, drugi jadłospis dla pory roku jesień.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Istotne zmiany do treści niniejszej umowy będą dopuszczalne jedynie w przypadku: 1 zmiany ogólne: a zmiana adresu/siedziby Zamawiającego/Wykonawcy; b zmiana osób występujących po stronie Zamawiającego/Wykonawcy. 2 zmiana terminu wykonania umowy, ewentualnie wstrzymanie/wznowienie świadczenia usługi ze względu na przedłużenie procedury przetargowej; 3 zmiany godzin wydawania posiłków; 4 zmiana stawki czynszu za wynajem pomieszczeń w przypadku zmiany obowiązujących stawek wprowadzonej Zarządzeniem Prezydenta Miasta Łodzi nr 3568/V/12 z dnia 21.12.2012r.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: Biuletyn Informacji Publicznej BIP http://www.przetargi.bip.uml.lodz.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Dom Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65 - sekretariat po wcześniejszy zgłoszeniu takiej potrzeby.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 03.06.2015 godzina 10:00, miejsce: Dom Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65 - sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.