eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Oborniki Śląskie › Świadczenie usług żywieniowych dla pacjentów

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2008-03-12

Oborniki Śląskie: Świadczenie usług żywieniowych dla pacjentów
Numer ogłoszenia: 50900 - 2008; data zamieszczenia: 12.03.2008
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szpitalny Chorób Płuc Opieki Długoterminowej, ul. Trzebnicka 5/7, 55-120 Oborniki Śląskie, woj. dolnośląskie, tel. 071 3102332, 3102820, fax 071 3102251.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.szpital-oborniki.dolnyslask.pl
  • Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dot. dynamicznego systemu zakupów: nie dotyczy

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OPIS

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług żywieniowych dla pacjentów.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków do Zespołu Szpitalnego Chorób Płuc Opieki Długoterminowej w dni powszednie oraz świąteczne. Zakres zamówienia obejmuje całodzienne wyżywienie pacjentów z podziałem na diety: a) dieta podstawowa - stanowi około 50% ogólnej liczby posiłków b) dieta lekkostrawna - stanowi około 20% ogólnej liczby posiłków c) dieta specjalna (wrzodowa, cukrzycowa, wysokobiałkowa i inne) - stanowi około 30% ogólnej liczby posiłków) 2. Ilość posiłków przygotowanych dziennie wynosi około 120 i składa się z 3 posiłków dla diety podstawowej i lekkostrawnej (śniadanie, obiad składający się z dwóch dań i napoju oraz kolacja) i 5 posiłków dla diety specjalnej (śniadanie, II śniadanie, obiad składający się z dwóch dań i napoju, podwieczorek i kolacja). 3. Wyjątek stanowi okres Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku gdzie ilość posiłków może zmniejszyć się do 50%, oraz Świąt Wielkanocnych gdzie ilość posiłków może się zmniejszyć do 40%. W okresie letnim (czerwiec, lipiec, sierpień) ilości zamawianych posiłków mogą ulec zmniejszeniu o około 30%. 4. Zamawiający wymaga dla wykonywanej usługi stałości cen przez cały okres trwania umowy. 5. Wykonawca uzgadniać będzie z Zamawiającym codziennie do godz. 14.00 zestawienie ilości diet z poszczególnych oddziałów szpitala na śniadanie dnia następnego, a do godz. 10.00 zestawienie ilości diet na obiady i kolacje dnia bieżącego. 6. Pod pojęciem posiłku należy rozumieć zestaw potraw o określonej wielkości porcji, przygotowany zgodnie z zasadami wskazanej diety i spełniający określone w zamówieniu szczegółowe wymagania zamawiającego np. diety miksowane, mięso mielone. 7. Sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia. 8. Zamawiający wymaga, aby raz na siedem dni kolacja byłą gotowana na gorąco 9. W jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo warzywa lub owoce bądź ich przetwory. Wszystkie jadłospisy muszą posiadać wyszczególnioną gramaturę mięs, sosów, surówek oraz owoców i warzyw dołączonych do posiłków w formie dodatków, informację o kaloryczności i wartości odżywczej. 10. Sporządzanie jadłospisu leży po stronie Wykonawcy. Wykonawca w pełni odpowiada za zgodne z normami żywienie pacjentów oraz przestrzeganie przepisów sanitarno - epidemiologicznych. 11. Posiłki winny być dostarczone do poszczególnych podkuchenek szpitalnych w następujących godzinach: a) pierwsze śniadanie godz. 7.30 - 8.00 b) obiad i podwieczorek godz. 12.30 - 13.00 c) kolacja godz. 16.30 - 17.00 11. Poszczególne oddziały mieszczą się w Obornikach Śląskich przy ulicach: - oddz. I - ul. X. Dunikowskiego 2-12 - oddz. I a - ul. X. Dunikowskiego 2-12 - oddz. II - ul. Trzebnicka 5 - Zakład pielęgnacyjno - opiekuńczy, pawilon C - ul. Trzebnicka 3 12. Na oddział ZPO C posiłki muszą być dostarczone do podkuchenki znajdującej się na parterze budynku. 13. Na oddział II posiłki muszą być wnoszone do podkuchenki znajdującej się na półpiętrze budynku. 14. Dla oddziału I i Ia posiłki należy dostarczać do pomieszczeń kuchennych znajdujących się na parterze budynku. Nie ma konieczności dostarczania posiłków do podkuchenek oddziałowych, ponieważ w kuchni są zainstalowane windy dla tego celu. 15. Za dystrybucję posiłków na podkuchenki odpowiedzialny jest Wykonawca, z podkuchenek do pacjentów Zamawiający. Zamawiający będzie pobierał próbki i przechowywał z każdej składowej części potrawy z partii żywności pod koniec okresu porcjowania w ilościach nie mniej niż 150 g zup, mięsa, potraw mięsnych i rybnych, wędlin i wyrobów wędliniarskich (w jednym kawałku), warzyw gotowanych, sosów, potraw mącznych oraz mlecznych, wyrobów garmażeryjnych, sałatek - stosownie do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80 z 2007 r. poz. 545). Ilość i koszt próbek wynikających z przepisów winny być wkalkulowane w cenę usługi. Odbiór posiłków dokonywany będzie protokolarnie. Opracowanie wzoru protokołu odbioru posiłków leży po stronie Wykonawcy. 16. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwrotu posiłków na podstawie protokołu stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ, w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości jakościowych. W miejsce zakwestionowanych posiłków muszą być w trybie pilnym dostarczone właściwe. 17. Wykonawca zapewnia środek transportu i sprzęt do przewozu posiłków. Naczynie transportowe muszą być szczelnie zamykane, nieuszkodzone, zapewniające utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw oraz muszą posiadać oznaczenie oddziału. Termosy i pojemniki, w których dostarczane są posiłki podlegają myciu u Wykonawcy. 18. Zamawiający nie dopuszcza złożenia oferty wariantowej oraz częściowej 19. Zamawiający dopuszcza możliwość złożenia oferty wspólnej. 20. Zamawiający nie przewiduje udzielania zamówień uzupełniających 21. Zamawiający nie wyraża zgody na zlecenie usługi stanowiącej przedmiot zamówienia innym podmiotom niż Wykonawca. 22. Zamawiający nie przewiduje aukcji elektronicznej. 23. Szczegółowe postanowienia zostały zawarte w Projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 3 do SIWZ.

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): Oryginalny kod CPV: 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków Kod CPV wg słownika 2008: 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków Oryginalny kod CPV: 55.52.11.00 - Usługi rozwożenia posiłków Kod CPV wg słownika 2008: 55.52.11.00 - Usługi rozwożenia posiłków .

II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Nie.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA

  • Informacja na temat wadium: 1. Warunkiem udziału w postępowaniu jest wniesienie wadium w wysokości 3.640,00 PLN. Słownie: trzy tysiące sześćset czterdzieści złotych i 00 gr 2. Wadium w formie pieniężnej należy wnieść przelewem na rachunek Zamawiającego w Obornikach Śląskich na konto : Bank Spółdzielczy Oborniki Śląskie NRB 29 9583 0009 0000 0127 2000 0004 z dopiskiem: Wadium na usługi żywienia 3. Dla wadium wnoszonego w pieniądzu Zamawiający uznaje prawidłowy termin jego wniesienia jako datę uznania na rachunek Zamawiającego (datę wpływu na konto Zamawiającego), a nie datę dokonania polecenia przelewu. 4. Wadium może być wniesione w następujących formach: - pieniądzu - poręczeniach bankowych lub poręczeniach Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo - Kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym - gwarancjach bankowych - gwarancjach ubezpieczeniowych - poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust 5 pkt 2 Ustawy z dnia 09.11.2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109 poz. 1158 z późniejszymi zmianami). 5. Wadium wniesione w innej formie niż pieniądzu należy złożyć w oryginale w siedzibie Zamawiającego - bud. Dyrekcji (kasa) najpóźniej do wyznaczonego terminu składania ofert. Kasa Zespołu Szpitalnego czynna jest w dni robocze w godz. 8.00 - 14.00. 6. Kserokopia dokumentu wpłaty lub złożenia wadium musi być załączona do oferty. 7. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający przechowa na rachunku bankowym. 8. Zamawiający zwróci wadium stosownie do art. 46 ust. 1 - 5 Pzp.

III.2) WARUNKI UDZIAŁU

  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy spełniający warunki określone w art. 22 ust. 1 Ustawy - Prawo zamówień publicznych z dnia 29.01.2004 r ( Dz. U. Nr 19 poz. 177 z późniejszymi zmianami) tj: a) Posiadają uprawnienia do wykonywania działalności będącej przedmiotem niniejszego zamówienia. b) Posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. c) Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. d) Nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielnie zamówienia. 2. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) Ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu będzie dokonana na podstawie treści złożonych dokumentów i oświadczeń według formuły spełnia - nie spełnia. b) Brak dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu lub złożenie dokumentów zawierających błędy spowoduje wykluczenie Wykonawcy w postępowania z zastrzeżeniem art. 26 ust. 3 Ustawy Prawo zamówień publicznych.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego jest zobowiązany do złożenia razem z ofertą oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust. 1 Ustawy - Prawo Zamówień Publicznych - zał. nr 2 do SIWZ oraz dokumentów potwierdzających spełnianie warunków tj: 1. WARUNKU 1 - Wykonawca posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczaniu na podstawie art. 24 - Ustawy - Prawo zamówień publicznych. a. Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. b. Aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenie Społecznego potwierdzające odpowiednio, że Wykonawca nie zalega z opłaceniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem składania ofert. c. Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt. 4 - 8 Ustawy - Prawo Zamówień Publicznych wystawioną nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu składania ofert d. Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt. 9 ustawy - Prawo Zamówień Publicznych, wystawioną nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu składania ofert 2. WARUNKU 2 - Wykonawca posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia a. Wykaz wykonanych usług żywienia zbiorowego pacjentów w placówkach służby zdrowia w okresie ostatnich 3 lat, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie z podaniem średniej liczby żywionych pacjentów, nazw i adresów podmiotów - odbiorców, ich wartości oraz dat wykonania usługi wraz z dokumentami potwierdzającymi, że usługi te zostały wykonane należycie. b. Dokument potwierdzający, że Wykonawca jest w posiadaniu kuchni produkcyjnej, która zabezpieczy przygotowywanie posiłków dla Zamawiającego prze cały okres świadczenia usługi. c. Zaświadczenie (opinia, decyzja) właściwej terenowo stacji Sanitarno - epidemiologicznej, iż pomieszczenia, w których będą przygotowywane posiłki oraz środek transportu do przewozu artykułów spożywczych odpowiadają ustalonym wymaganiom. d. Wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami odnośnie kwalifikacji zawodowych i doświadczenia. 3. WARUNEK 3 - Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. a. Informację banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, w której Wykonawca posiada rachunek potwierdzający wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy wystawioną nie wcześniej niż 3 m.-ce przed terminem składania ofert. b. Polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. 4. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zamiast dokumentów, o których mowa w Warunku 1 ppkt a, b, d - składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że: a) nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości wystawiony nie wcześniej niż 6 m.-cy przed terminem składania ofert, b) nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu, wystawiony nie wcześniej niż 3 m.-ce przed terminem składania ofert c) nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie, wystawiony nie wcześniej niż 6 m.-cy przed terminem składania ofert W pkt. c (Warunek 1) - składa zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego kraju pochodzenia albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt. 4 - 8 Ustawy - Prawo zamówień publicznych - wystawiony nie wcześniej niż 6 m.-cy przed terminem składania ofert. 5. Jeżeli w kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania wystawionych nie wcześniej niż w terminach określonych w pkt 4. 6. Dokumenty wymagane w przypadku składania oferty wspólnej: Oferta winna zawierać dokumenty wskazane w Warunku 1 - ppkt a, b, c, d lub w punkcie 4 - dla każdego z Wykonawców, pozostałe dokumenty składane są wspólnie. 7. Dokumenty składane są w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem prze Wykonawcę. Dokumenty sporządzone w języku obcym muszą być złożone wraz z tłumaczeniem na język polski poświadczonych przez Wykonawcę.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.


IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.szpital-oborniki.dolnyslask.pl

Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Szpitalny Chorób Płuc Opieki Długoterminowej ul. Trzebnicka 5/7 55-120 Oborniki Śląskie I pietro - Sekcja administracyjna.

IV.3.2) Opis potrzeb i wymagań zamawiającego określonych w sposób umożliwiający przygotowanie się wykonawców do udziału w dialogu konkurencyjnym lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu: Nie dotyczy

IV 3.3) Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody: Nie dotyczy

IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 20.03.2008 godzina 10:00, miejsce: Oferty należy składać w siedzibie Zamawiającego - Zespół Szpitalny Chorób Płuc Opieki Długoterminowej w Obornikach Śląskich przy ul. Trzebnickiej 5-7, 55-120 Oborniki Śl. - I piętro, sekretariat.

IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.3.6) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Nie dotyczy

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.