eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi WrześniaPRZYGOTOWANIE I WYDANIE DWUDANIOWEGO POSIŁKU OSOBOM UPRAWNIONYM W RAMACH PROGRAMU POMOC PAŃSTWA W ZAKRESIE DOŻYWIANIA NA TERENIE GMINY WRZEŚNIA W 2014 R.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-12-05

Września: PRZYGOTOWANIE I WYDANIE DWUDANIOWEGO POSIŁKU OSOBOM UPRAWNIONYM W RAMACH PROGRAMU POMOC PAŃSTWA W ZAKRESIE DOŻYWIANIA NA TERENIE GMINY WRZEŚNIA W 2014 R.
Numer ogłoszenia: 503838 - 2013; data zamieszczenia: 05.12.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Fabryczna 14, 62-300 Września, woj. wielkopolskie, tel. 61 640 72 00, faks 61 640 72 66.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops.wrzesnia.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: PRZYGOTOWANIE I WYDANIE DWUDANIOWEGO POSIŁKU OSOBOM UPRAWNIONYM W RAMACH PROGRAMU POMOC PAŃSTWA W ZAKRESIE DOŻYWIANIA NA TERENIE GMINY WRZEŚNIA W 2014 R..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA: przygotowanie i wydanie dwudaniowego posiłku osobom uprawnionym w ramach programu =Pomoc państwa w zakresie dożywiania= na terenie Gminy Września w 2014 roku. 2. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA: Szacunkowa ilość posiłków: przygotowanie i wydanie obiadów dwudaniowych 37.600 posiłków rocznie - średnio 156 posiłków dziennie. 3. ZAKRES ZAMÓWIENIA: a) zakres rzeczowy usług objętych postępowaniem przetargowym: CZĘŚĆ I ZAMÓWIENIA: Przygotowanie i wydawanie posiłków składających się z obiadu dwudaniowego w ilości średnio 110 obiadów dziennie w stołówce dla: - uczniów Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka przy ul. Batorego 8 we Wrześni - uczniów szkół ponadgimnazjalnych we Wrześni nieposiadających własnej stołówki - osób starszych i niepełnosprawnych, CZĘŚĆ II ZAMÓWIENIA: Przygotowanie i rozwiezienie posiłków składających się z obiadu dwudaniowego w ilości średnio 46 obiadów dziennie w miejsca wskazane na terenie miasta Września do osób korzystających z pomocy OPS, b) Zamawiający dopuszcza składania ofert częściowych, c) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia ilości posiłków z uwagi na zmianę okoliczności uzasadniających przyznanie świadczenia w formie posiłku. 4. WYMAGANIA JAKIE WINIEN SPEŁNIĆ WYKONAWCA ORAZ PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA OFEROWANY PRZEZ WYKONAWCĘ: a) kuchnia i stołówka Wykonawcy muszą spełniać wymogi sanitarne i znajdować się na terenie miasta Wrześni w rejonie Osiedla Tysiąclecia z uwagi na wydawanie posiłków uczniom Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka przy ul. Batorego 8 we Wrześni oraz pozostałym osobom skierowanym przez OPS Września, b) posiłki muszą być wykonane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, powinny być urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, podawane regularnie i atrakcyjne pod względem organoleptycznym, c) posiłki obiadowe w przeciągu jednej dekady nie powinny powtarzać się, d) możliwość wyboru z co najmniej dwóch posiłków przez objętych dożywianiem, e) zupy należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką, a tylko sporadycznie zasmażką, f) drugie danie powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane), g) do potraw ziemniaczanych dołączyć sosy podprawiane niskotłuszczową śmietaną w ilości 40 ml, h) należy używać jak najmniej konserwantów spożywczych, i) przy realizacji żywienia zbiorowego należy brać pod uwagę wymagania sanitarno-higieniczne i jakość zdrowotną żywności, aby wyeliminować ryzyko zatruć i zakażeń pokarmowych, j) podstawową zasadą prawidłowego funkcjonowania kuchni jest planowanie jadłospisów: planować należy jadłospisy na dłuższy okres 7-10dni - co pozwoli uniknąć błędów np. częstego powtarzania tych samych potraw, niewłaściwych zestawów itp., planować jadłospis pod kontem żywieniowej grupy wiekowej, uwzględniać w jadłospisie produkty z każdej grupy oraz wykorzystywać produkty sezonowe, uwzględniać różne technologie sporządzania potraw, należy dbać nie tylko o urozmaicenie pod względem doboru produktów lecz także sposobu ich przyrządzania, uwzględniać odpowiedni dobór produktów spożywczych również pod względem barw, smaku i zapachu, jak najszerzej należy korzystać z kontrastu barw i smaku, w planowaniu jadłospisu należy uwzględniać pory roku, tak aby posiłki wysokoenergetyczne i tłuste nie były podawane w czasie upałów oraz sezonowość występowania produktów, dostosować jadłospis do możliwości techniczno-organizacyjnych przewożonych posiłków, k) zapewnienie zakupów obiadów przez cały rok od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy. l) zapewnienie odbioru obiadów codziennie od godz. 11.30 ł) jadłospis oraz wszystkie korekty dotyczące menu należy dostarczyć do siedziby OPS. m) w razie potrzeby odbiór i utylizacja odpadków. n) przy wycenie obiadów dwudaniowych należy wziąć pod uwagę gramaturę posiłku: - zupa 450 ml, - porcja wyjściowa mięsa 100 g /bez kości, 120 g/ z kością, - ziemniaków (kasza, ryż, makaron) w ilości 250 g , - surówka 150 g, - sosy dodatkowo w ilości 40 ml przy potrawach ziemniaczanych.

II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających do 20% wartości zamówienia podstawowego polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju usług (zamówień) - jeżeli znajdzie konieczność zwiększenia ilości przygotowywanych i wydawanych posiłków dla podopiecznych OPS we Wrześni

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.52.10.00 - Usługi w zakresie dostarczania posiłków do prywatnych gospodarstw domowych 55.52.11.00 - Usługi rozwożenia posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 2.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca zobowiązany jest wykazać, że: 1. dla części 1 zamówienia: dysponuje kuchnią i stołówką zlokalizowanymi na terenie miasta Wrześni w rejonie Osiedla Tysiąclecia, które spełniają wymogi sanitarne, 2. dla części 2 zamówienia: dysponuje kuchnią spełniającą wymogi sanitarne oraz pojazdem

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. KOPIA OSTATNIEGO PROTOKOŁU Z KONTROLI PRZEPROWADZONEJ PRZEZ WŁAŚCIWY ORGAN, ZGODNIE Z USTAWĄ Z DNIA 25 SIERPNIA 2006 R. O WARUNKACH ZDROWOTNYCH ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA (DZ. U. Z 2006 R., NR 171, POZ.1225), 2. PISEMNE OŚWIADCZENIE, ŻE WYKONAWCA POSIADA KUCHNIĘ I STOŁÓWKĘ SPEŁNIAJĄCĄ WYMOGI SANITARNE, ZE WSKAZANIEM MIEJSCA LOKALIZACJI KUCHNI I STOŁÓWKI NA TERENIE MIASTA WRZEŚNI

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

ZAMAWIAJĄCY PRZEWIDUJE ZMIANY POSTANOWIEŃ UMOWY, KTÓRE DOTYCZĄ: a) przekształcenia firmy, zmiany brzmienia nazwy, zmiany osoby upoważnionej, b) nieprzewidzianych okoliczności formalno-prawnych, c) innych ważnych powodów

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ops.wrzesnia.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Pomocy Społecznej ul. Fabryczna 14 62-300 Września (pok. 201 - sekretariat, II piętro).

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.12.2013 godzina 10:45, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej ul. Fabryczna 14 62-300 Września (pok. 201 - sekretariat, II piętro).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.