Zobacz treść przetargu, którego dotyczy to sprostowanie
Ogłoszenie z dnia 2018-06-12
Ogłoszenie nr 500132828-N-2018 z dnia 12-06-2018 r.
Sulechów:
OGŁOSZENIE O ZMIANIE OGŁOSZENIA
OGŁOSZENIE DOTYCZY:
Ogłoszenia o zamówieniu
INFORMACJE O ZMIENIANYM OGŁOSZENIU
Numer: 567991-N-2018
Data: 05/06/2018
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Krajowy numer identyfikacyjny 31039600000,
ul. ul. Zwycięstwa
1,
66100
Sulechów, woj.
lubuskie, państwo
Polska, tel.
797606266, e-mail
zamowienia@spzozsulechow.med.pl, faks
68 352 87 59.
Adres strony internetowej (url): www.spzozsulechow.med.pl
SEKCJA II: ZMIANY W OGŁOSZENIU
II.1) Tekst, który należy zmienić:
Miejsce, w którym znajduje się zmieniany tekst:
Numer sekcji:
II
Punkt:
4
W ogłoszeniu jest:
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie. 2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. 3. Zakres świadczenia usług: 1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie z zasadami systemu HACCP: - kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii; - temperatury dostarczanych posiłków: a) wędliny od 0 do +4?C b) nabiał od 0 do +8?C c) zupa nie mniej niż +70?C d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70?C e) mięso, gulasze nie mniej niż 65?C - poziom składników odżywczych: a) śniadanie - zupa mleczna w każdym dniu tygodnia, nie mniej niż 400ml, pieczywa nie mniej niż 100g, masła nie mniej niż 20g, sery, wędliny, pasty itp. przeznaczone nie mniej niż 60g, napój do śniadania nie niej niż 250ml. b) obiad - dwudaniowy - zupa nie mniej niż 400ml, porcja mięsa w drugim daniu po ob-róbce termicznej, jak również bez względu na jego postać (np. gulasz, pulpet) nie może być mniejsza niż 80g/ kotlet nie może być mniejszy niż 100g, ziemniaki nie mniej niż 200g, napój do obiadu nie mniej niż 250ml, surówki/warzywa - gotowane lub surowe. c) kolacja - pieczywo nie mniej niż 150g, masła nie mniej niż 25g, sery, wędliny, pasty itp. przeznaczone do pieczywa nie mniej niż 100g, napój nie mniej niż 250ml * co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę - obowiązkowo), nie gulasz i pulpet * dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce ter-micznej * dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produk-tami i nie potarzać się w ciągu 5 kolejnych dni * w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory * pieczywo - żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami) * do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło * posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień po-siłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania * sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia 2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19. Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń. Odbiór z oddziałów szpitalnych, wywóz i utylizacja odpadów (po posiłkach) - zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. 3) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. 4) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy. 5) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach 6) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i pro-duktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowa-nych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Ży-wienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyż-szej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem re-żimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. 7) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. poz. 739). * Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). * Zasadami systemu HACCP. 8) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym - diety muszą być dostarczane w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja. * Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15 * Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15 * Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15 9) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno - epidemiologiczne. 10) Ogólna informacja o Zamawiającym: Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów: * Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej * Oddział Położniczo - Ginekologiczny * Oddział Wewnętrzny * Oddział Rehabilitacji * Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 156 Liczba osobodni w roku 2017: 34 287, w tym: * Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej - 4 738 * Oddział Położniczo-Ginekologiczny - 8 296 * Oddział Wewnętrzny - 7 716 * Oddział Rehabilitacji - 13 437 * Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii - 100 Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową. Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek. 11) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych 12) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne. 13) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 14) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto. 15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: * zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka) * podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami. 16) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli. 17) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 18) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku 19) W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. "suchy prowiant" 20) Wymagana stałość cen brutto - 24 miesiące 21) Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu. 22) Wykonawca jest zobowiązany na czas trwania umowy wyposażyć oddziały w sprzęt kontrolno- pomiarowy w postaci: wagi elektronicznej, dzbanek z podziałką umożliwiającą zmierzenie ilości płynu, nabierki do rozdzielania posiłków. 23) Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać gramatury posiłków wymienionych w przykładowym jadłospisie - załącznik nr 3. 4. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych i/lub częściowych. 5. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 i 7. 6. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. W przypadku gdy w opisie przedmiotu zamówienia - SIWZ użyte są nazwy własne materiałów i urządzeń Wykonawca może przewidzieć realizację zadania przy pomocy równoważnych materiałów i urządzeń o parametrach nie gorszych od wymaganych. 7. Zamawiający nie będzie dokonywał wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej.
W ogłoszeniu powinno być:
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie.
2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Zakres świadczenia usług:
1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie
z zasadami systemu HACCP:
- kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii;
- temperatury dostarczanych posiłków:
a) wędliny od 0 do +4?C
b) nabiał od 0 do +8?C
c) zupa nie mniej niż +70?C
d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70?C
e) mięso, gulasze nie mniej niż 65?C
- poziom składników odżywczych:
a) śniadanie - zupa mleczna w każdym dniu tygodnia, nie mniej niż 400ml, pieczywa nie mniej niż 100g, masła nie mniej niż 20g, sery, wędliny, pasty itp. przeznaczone nie mniej niż 60g, napój do śniadania nie niej niż 250ml.
b) obiad - dwudaniowy - zupa nie mniej niż 400ml, porcja mięsa w drugim daniu po ob-róbce termicznej, jak również bez względu na jego postać (np. gulasz, pulpet) nie może być mniejsza niż 80g/ kotlet nie może być mniejszy niż 100g, ziemniaki nie mniej niż 200g, napój do obiadu nie mniej niż 250ml, surówki/warzywa - gotowane lub surowe.
c) kolacja - pieczywo nie mniej niż 150g, masła nie mniej niż 25g, sery, wędliny, pasty itp. przeznaczone do pieczywa nie mniej niż 100g, napój nie mniej niż 250ml
* co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę - obowiązkowo), nie gulasz i pulpet
* dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce ter-micznej
* dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produk-tami i nie potarzać się w ciągu 5 kolejnych dni
* w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory
* pieczywo - żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami)
* do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło
* posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień po-siłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania
* sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia
2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19.
Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń.
3) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony
w cenę oferty.
4) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków
do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy.
5) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach
6) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i pro-duktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowa-nych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Ży-wienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyż-szej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem re-żimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach
- zgodnie z obowiązującymi przepisami.
7) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w:
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. poz. 739).
* Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.).
* Zasadami systemu HACCP.
8) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym - diety muszą być dostarczane
w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja.
* Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15
* Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15
* Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15
9) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno - epidemiologiczne.
10) Ogólna informacja o Zamawiającym:
Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów:
* Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
* Oddział Położniczo - Ginekologiczny
* Oddział Wewnętrzny
* Oddział Rehabilitacji
* Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 156
Liczba osobodni w roku 2017: 34 287, w tym:
* Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej - 4 738
* Oddział Położniczo-Ginekologiczny - 8 296
* Oddział Wewnętrzny - 7 716
* Oddział Rehabilitacji - 13 437
* Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii - 100
Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową.
Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek.
11) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych
12) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne.
13) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych
z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami.
14) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto.
15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie:
* zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka)
* podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie
z obowiązującymi przepisami.
16) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień
oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli.
17) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej.
18) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku
19) W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. "suchy prowiant"
20) Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu.
21) Wykonawca jest zobowiązany na czas trwania umowy wyposażyć oddziały w sprzęt kontrolno- pomiarowy w postaci: wagi elektronicznej, dzbanek z podziałką umożliwiającą zmierzenie ilości płynu, nabierki do rozdzielania posiłków.
22) Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać gramatury posiłków wymienionych
w przykładowym jadłospisie - załącznik nr 3.
4. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych i/lub częściowych.
5. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 i 7.
6. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. W przypadku gdy w opisie przedmiotu zamówienia - SIWZ użyte są nazwy własne materiałów i urządzeń Wykonawca może przewidzieć realizację zadania przy pomocy równoważnych materiałów i urządzeń
o parametrach nie gorszych od wymaganych.
7. Zamawiający nie będzie dokonywał wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej.
8. Wykonawca zobowiązany jest, przez cały okres realizacji umowy, do zatrudniania osób wykonu-jących bezpośrednio czynności w zakresie usług objętych umową, wyłącznie na podstawie umów o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r., poz. 108 z późn. zm.). Postanowienie powyższe stosuje się do podwykonawców Wykonawcy, jeśli będą uczestniczyli w realizacji zamówienia.
9. Zamawiający ma prawo samodzielnie lub za pośrednictwem innych upoważnionych osób, w każdym momencie realizacji zamówienia, do kontroli sposobu wykonania przez Wykonawcę zamówienia w zakresie opisanym w ust. 1 powyżej. W ramach uprawnień kontrolnych Zamawia-jący ma prawo w szczególności:
1) żądać od Wykonawcy złożenia wyjaśnień na piśmie w sprawach dotyczących zatrudniania pra-cowników przy realizacji czynności opisanych w ust. 1 powyżej,
2) żądać od Wykonawcy okazania dokumentów na potwierdzenie spełnienia obowiązków opisa-nych w ust. 1 powyżej,
przyjmować od osób uczestniczących w realizacji czynności opisanych w ust. 1 powyżej oświadczenia odnośnie faktu i podstaw ich zatrudnienia.
Miejsce, w którym znajduje się zmieniany tekst:
Numer sekcji:
IV
Punkt:
6.2
W ogłoszeniu jest:
Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2018-06-15, godzina: 11:30
W ogłoszeniu powinno być:
Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2018-06-18, godzina: 9:30
INNE PRZETARGI Z SULECHOWA
- Wykonanie elewacji budynku mieszkalnego położonego w Sulechowie przy ul. Jana Pawła II 40
- Zakup mebli i wyposażenia niemedycznego dla Oddziału Klinicznego Rehabilitacji i Zakładu Fizjoterapii
więcej: przetargi w Sulechowie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





