eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi WschowaPrzygotowanie i wydawanie obiadów uczniom w Szkole Podstawowej Nr 2 we Wschowie w okresie od 02.02.2018r. do 31.12.2018r.



Ogłoszenie z dnia 2017-11-21

Ogłoszenie nr 500061807-N-2017 z dnia 21-11-2017 r.

Wschowa: Przygotowanie i wydawanie obiadów uczniom w Szkole Podstawowej Nr 2 we Wschowie w okresie od 02.02.2018r. do 31.12.2018r. OGŁOSZENIE O ZAMIARZE ZAWARCIA UMOWY -

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie


Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający

nie

Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania

nie


Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających

nie


Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej

nie


Informacje dodatkowe:

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej, Krajowy numer identyfikacyjny 409055000000, ul. ul. Klasztorna 3, 67400 Wschowa, woj. lubuskie, państwo Polska, tel. 655 402 525, e-mail opswschowa@opswschowa.com.pl, faks 655 404 898.
Adres strony internetowej (url): www.opswschowa.com
Adres strony internetowej, pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne:
www.opswschowa.com

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Jednostki organizacyjne administracji samorządowej


SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i wydawanie obiadów uczniom w Szkole Podstawowej Nr 2 we Wschowie w okresie od 02.02.2018r. do 31.12.2018r.
Numer referencyjny ZP.252.6.2017

Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia nie przeprowadzono dialogu technicznego


II.2) Rodzaj zamówienia

Usługi


II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych:
Zamówienie podzielone jest na części:

Nie



II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań):
Określenie wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu, dostarczaniu i wydawaniu obiadów dwudaniowych w okresie od 02-01-2018 do 31-12-2018 dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 we Wschowie Szacunkowa ilość uczniów- 50 Szacunkowa ilość dni w 2018 roku: 200 Podana powyżej ilość uczniów jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłoszeń z tytułu zrealizowanych dostaw lub być podstawa odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia liczby uczniów objętych dożywianiem, wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. 2. Wydawanie obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia 02.01.2018r. do 31 grudnia 2018r od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki- w godz. 11.30 do 13.00. Szczegółowo godziny wydawania posiłków będą ustalone z Dyrekcją szkoły. W wyjątkowych sytuacjach związanych ze zmianą organizacji dnia pracy w szkole, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie- po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą i Dyrektorem szkoły. Szacunkowa ilość dni, w których odbywają się zajęcia szkolne w 2018 roku to 200 dni. Ilość ta może różnić się od rzeczywistej ilości dni, której wydawane będą posiłki z przyczyn niezależnych od Zamawiającego. 3. Przez posiłek dla dzieci w wieku szkolnym rozumie się: 1) porcję zupy na wywarze spełniającą następujące minimalne warunki: - pojemność 450 ml - temperatura- w granicach 50-75 stopni Celsjusza 2) drugie danie spełniające następujące minimalne warunki: - co najmniej 400g, w tym: co najmniej trzy razy w tygodniu: 200 g ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza, makaron), 100g. mięso lub ryba, 100 gram surówka w pozostałe dni danie bezmięsne typu: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi itp. 3) do każdego posiłku musi być dodawany kompot lub sok owocowy. 4) w skład każdego posiłku muszą wchodzić owoce lub warzywa. Ziemniaki nie mogą być traktowane jako porcja warzyw. 5) minimalna wartość kaloryczna obiadu nie może być niższa niż 1000 kcal. 4. Jadłospis powinien być urozmaicony. Dania nie mogą się powtarzać w cyklu dziesięciodniowym. Wykonawca dostarcza dyrektorom szkół tygodniowy jadłospis najpóźniej do piątku na następny tydzień. 5. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 ze zmianami zmianami) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności oraz przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. 6. Wykonawca będzie przygotowywał i wydawał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz ponosił odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 7. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych (konserwujących, zagęszczających, barwiących, sztucznie aromatyzowanych). W procesie przygotowywania posiłków zaleca się stosowanie tłuszczów roślinnych. 8. Posiłki będą wydawane w danej szkole w stołówce szkolnej w danej placówce oświatowej. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania czystości wraz z usunięciem odpadów pokonsumpcyjnych w miejscach wydawania posiłków. 9. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. 10. Zamawiający nie dopuszcza możliwości wydawania w zamian za posiłek suchego prowiantu. 11. Wynagrodzenie za sukcesywne wykonywanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 14 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 12. liczba posiłków na kolejny dzień Wykonawca będzie uzgadniał telefonicznie z pracownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w dniu roboczym poprzedzającym dzień dostarczania posiłków. 13. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłków. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 14. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.

II.5) Główny Kod CPV: 15.89.42.10 - Posiłki szkolne


II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT: 60200
Waluta:
PLN

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) Tryb udzielenia zamówienia:

Zamówienie z wolnej ręki

III.2) Podstawa prawna
Postępowanie wszczęte zostało na podstawie 67 ust 1 pkt a ustawy Pzp.
III.3 Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami:
Administratorem i Zarządcą szkoły jest Dyrektor i to on decyduje z kim i na jaki okres podpisuje umowy najmu. Dyrektor ponosi odpowiedzialność za będące w trwałym zarządzie budynki. Szkoła ta od wielu lat maj zawarte umowy ajencyjne z firmami zewnętrznymi. Funkcjonują one prawidłowo, uczniowie są zadowoleni z serwowanych przez nie obiadów. Ajent stołówki jako miejsce prowadzenia działalności we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej ma podane adres szkoły. W Szkole Podstawowej Nr 2 najemcą jest Zakład Usługowy Ewa Stefaniak- siedziba firmy i główne miejsce prowadzenia działalności, według CEIDG jest zlokalizowana we Wschowie przy ul. Wolsztyńskiej 4. Mając na uwadze fakt, że miejsca przygotowywania posiłków (kuchnia) oraz miejsca wydawania posiłków (stołówka) w SP Nr 2 we Wschowie są wynajmowanie na podstawie umowy cywilno-prawnej, nie ma możliwości, aby inny podmiot przygotowywał posiłki w danej kuchni, jak również aby inny podmiot dowoził i wydawał obiady Jest to z punktu widzenia społecznego i wychowawczego niedopuszczalna, gdyż może powodować stygmatyzowanie dzieci i stwarzać nieprzyjemne sytuacje tzw. dzielenia dzieci na bogatsze i biedniejsze, korzystające z pomocy społecznej. Z posiłków korzystają zarówno dzieci zakwalifikowane do korzystania z posiłków szkolnych, finansowanych przez Ośrodek Pomocy Społecznej we Wschowie, jak również inne, których posiłki opłacają rodzice. Z przyczyn prawnych i organizacyjnych nie jest możliwe świadczenie usługi przygotowania posiłków w kuchni oraz wydawania posiłków w stołówce szkolnej przez innego wykonawcę.


SEKCJA IV: ZAMIAR UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.