To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2018-02-26
Ogłoszenie nr 500041874-N-2018 z dnia 26-02-2018 r.
Szpital Pediatryczny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej: Wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia:
obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 507666-N-2018
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
nie
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES:
Szpital Pediatryczny Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Krajowy numer identyfikacyjny 7214718700000,
ul. ul. Sobieskiego
83,
43-300
Bielsko-Biała, woj.
śląskie, państwo
Polska, tel.
33828 40 00,828 40 40,828 40, e-mail
zp@szpitalpediatryczny.pl, faks
338 151 630.
Adres strony internetowej (url): www.szpitalpediatryczny.pl
Adres profilu nabywcy: www.szpitalpediatryczny.pl/zamowienia/news.php
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Inny: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej
Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):ZP-U-01/2018
II.2) Rodzaj zamówienia:
Usługi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia jest wykonywanie usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej, przy ul. Sobieskiego 83. Posiłki obejmują śniadanie, obiad oraz kolację dla dzieci leczonych w Szpitalu Pediatrycznym. Dieta cukrzycowa jest wyjątkiem i w przypadku pacjentów, których ona dotyczy przewiduje się dostarczenie minimum 5 posiłków dziennie. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę całodziennego wyżywienia dla szacunkowo 55 pacjentów. Posiłki muszą być dostarczane w każdy dzień kalendarzowy, bezpośrednio na 4 oddziały w godzinach: śniadanie do godz. 7:30, obiady w godz. 11:30 - 12:00, kolacje do godz. 17:00. Zamawiający z dziennym wyprzedzeniem, do godz. 9:30, telefonicznie lub faksem przekazywać będzie Zleceniobiorcy szczegółowe informacje dotyczące posiłków na dany dzień, tj. ilości i rodzaje diet. W przypadku wystąpienia konieczności zmiany diety lub ilości posiłków, Zamawiający telefonicznie przekaże Zleceniobiorcy korektę posiłków na dany dzień do godz. 9:00 obecnego dnia. Rodzaje diet, które mogą wystąpić w trakcie realizacji umowy: 1) dieta podstawowa, 2) dieta dziecka małego, 3) dieta specjalna, np.: d. biegunkowa, d. nisko i bogato resztkowa, d. nisko i bogato białkowa, d. miksowana, 4) dieta lekkostrawna mała, 5) dieta lekkostrawna duża, 6) dieta cukrzycowa, 7) dieta wątrobowa, 8) dieta trzustkowa, 9) dieta wegetariańska, 10) na zlecenie lekarza w wyjątkowych sytuacjach może wystąpić inna dieta. Zamawiający będzie wymagał miksowania diet dla pacjentów karmionych sondą. Usługi objęte przedmiotem zamówienia winny być wykonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2017, poz.149). Dostarczane posiłki powinny być przygotowywane w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze. Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu Zleceniobiorcy i na jego koszt. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Zleceniobiorca musi dostarczać posiłki w odpowiednio przystosowanych pojemnikach, które spełniają wymogi Instytutu Żywności i Żywienia, zabezpieczając je przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury z zachowaniem zgodności wartości odżywczej i kalorycznej dziennej racji pokarmowej potraw i produktów z normami żywienia dla Zakładów Opieki Zdrowotnej, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. Zleceniobiorca jest odpowiedzialny za prawidłową temperaturę posiłków. Zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za jakość i terminowość dostarczanych posiłków. W przypadku złej jakości posiłków, godzinnego spóźnienia w ich dostawie lub niezgodnej z dziennym zamówieniem ilości, Zleceniodawca uprawniony jest do skorzystania z usług innego Zleceniobiorcy. Koszty danych posiłków obciążają Zleceniobiorcę. Podstawą dostawy posiłków będzie pisemne zapotrzebowanie podpisane przez dietetyczkę Zamawiającego. Zapotrzebowanie na posiłki sporządzane będzie z podziałem na Oddziały i rodzaje diet. Rodzaj i skład diety specjalnej, każdorazowo będzie ustalany z dietetykiem Szpitala. Zapotrzebowanie na posiłki w soboty, niedziele i święta sporządzane będzie szacunkowo i przekazywane w dzień roboczy, poprzedzający dni wolne. W dni wolne (soboty, niedziele i święta) korekty będą dokonywane przez pracownika Kuchni Mlecznej. Zleceniobiorca zabezpieczy docelowo cztery wózki do rozwożenia posiłków, odpowiednią ilość własnych naczyń, sztućców, termosów oraz pojemników na odpady. Obowiązkiem Zleceniobiorcy będzie codzienny odbiór odpadów, w tym pokonsumpcyjnych. Mycie naczyń, sztućców, termosów, a także ich dezynfekcja będzie się odbywać u Zleceniobiorcy. Zleceniobiorca winien przechowywać próbki posiłków do celów prokuratorskich minimum 72 godz. Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do prowadzenia kontroli jakości wykonywania usługi poprzez: a) bieżące analizowanie Kart przyjęcia gotowego produktu (posiłku) wypełnianych w oddziałach po dostarczeniu posiłków; b) okresowe kontrole warunków w jakich transportowane są posiłki, prowadzone przez członków Zespołu ds. Zakażeń i Dietetyczkę Szpitala - zakończone spisaniem protokołu; c) okresowe sprawdzanie czystości bakteriologicznej pojemników, wykorzystywanych przez Zleceniobiorcę do transportu posiłków, talerzy, sztućców itp. - na podstawie wymazów środowiskowych pobieranych przez Pielęgniarkę Epidemiologiczną Szpitala, a następnie badanych przez Laboratorium Centralne w tut. Szpitalu; d) Zleceniodawca ma prawo do kontroli pomieszczeń kuchni, w której będą przygotowywane posiłki dla pacjentów Zleceniodawcy. Fakt przeprowadzenia kontroli podlega udokumentowaniu w książce kontroli; e) Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do pobierania wymazów/odcisków z powierzchni w kuchni i jej zapleczu, gdzie przygotowywane są posiłki dla pacjentów szpitala - celem określenia czystości bakteriologicznej powierzchni kuchennych. Badania pobranych próbek wykonywane będą na koszt Zleceniobiorcy, w laboratorium mikrobiologicznym, z którym ma zawartą umowę. Zleceniobiorca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarno-epidemiologicznego żywienia oraz za zgodność składu wartościowego, jakościowego i kalorycznego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Zleceniobiorca dołączy do oferty propozycję jadłospisu (programu żywienia) na min. 10 dni z uwzględnieniem sezonowości - 4 jadłospisy, na 4 pory roku - wiosnę, lato, jesień, zimę, oraz w każdym z nich poda nakład surowcowy na jednego pacjenta do każdego posiłku dla diety podstawowej i opracuje go zgodnie z § 19 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29) Wymagania dotyczące zawierania umów o podwykonawstwo: 1. Zamawiający nie ogranicza realizacji przedmiotu zamówienia przy udziale podwykonawców. 2. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych części zamówienia. 3. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom wraz z podaniem firm (nazw) tych podwykonawców. 4. Wykonawca, który zamierza wykonać zamówienie przy udziale podwykonawców, musi wyraźnie wskazać w formularzu ofertowym - zał. nr 1 do SIWZ pkt 5, jaką część/zakres zamówienia wykonywać będzie w jego imieniu podwykonawca i podać firmę podwykonawcę. W przypadku, gdy wykonawca nie zamierza wykonać zamówienia przy udziale podwykonawców, należy wpisać w formularzu "Nie dotyczy" lub inne podobne sformułowanie. Jeżeli Wykonawca zostawi nie wypełnione (puste pole w pkt 5), Zamawiający uzna, iż zamówienie zostanie wykonane bez udziału podwykonawców. 5. Zamawiający żąda, aby przed przystąpieniem do wykonania zamówienia, o ile są już znane, podał nazwy albo imiona i nazwiska oraz dane kontaktowe podwykonawców i osób do kontaktu z nimi, zaangażowanych w usługi. Wykonawca zawiadamia zamawiającego wszelkich zmianach danych, o których mowa powyżej, w trakcie realizacji zamówienia, a także przekazuje informacje na temat nowych podwykonawców, którym w późniejszym okresie zamierza powierzyć usług. 6. W przypadku, jeżeli nastąpi zmiana albo rezygnacja z podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp (tj. w przypadku , gdy Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu polega na zdolnościach lub sytuacji tego podmiotu), w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, Wykonawca zobowiązany jest wykazać, iż proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia te warunki w stopniu wymaganym w trakcie postępowania o udzielenie niniejszego zamówienia. 7. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na usługi nastąpi w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy. 8. Jeżeli Zamawiający uzna, iż zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa podwykonawcy, na zasoby którego Wykonawca powoływał się na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy Pzp, nie potwierdzają spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu lub wobec tego podwykonawcy zachodzą podstawy wykluczenia, wykonawca obowiązany będzie zastąpić tego podwykonawcę innym podmiotem lub zrezygnować z powierzenia wykonania części zamówienia temu podwykonawcy, przy zachowaniu warunków określonych w pkt 6. 9. Warunki określone w pkt 6-8 stosuje się wobec dalszych podwykonawców. Wymagania dotyczące zatrudnienia osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia - na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp. 1. Zgodnie z postanowieniem art. 29 ust. 3a ustawy Pzp Zamawiający określa wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, w przypadku, gdy wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.). 2. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności w zakresie: przygotowywania posiłków, opracowywania - przygotowywania jadłospisów, W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: 1) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny, 2) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów, 3) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży Zamawiającemu w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w pkt. 2 czynności w trakcie realizacji zamówienia oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy. Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności Zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości 10.000 zł. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w ust. 1 czynności. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:Zamówienie było podzielone na części:
nie
II.5) Główny Kod CPV: 15894220-9
Dodatkowe kody CPV: 55321000-6, 55520000-1
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
|
|
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA:
14/02/2018 IV.2) Całkowita wartość zamówienia
Wartość bez VAT
311082.20
Liczba otrzymanych ofert:
1
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Nazwa wykonawcy: CATERMED S.A.
nie Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:nie Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:nie IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM
Cena wybranej oferty/wartość umowy
344687.75
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom nie Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom: IV.8) Informacje dodatkowe:
|
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
INNE PRZETARGI Z BIELSKA-BIAŁEJ
- Modernizacja placu zabaw w formule "zaprojektuj i wybuduj" w ramach Budżetu Obywatelskiego pn. "Odjazdowa zabawa na Beskidzkim"
- Przebudowa pomieszczeń przy ul. Ratuszowej 2 w Bielsku-Białej na potrzeby Miejskiego Centrum Informacji Turystycznej.
- Remont 10 lokali mieszkalnych - pustostanów stanowiących zasób Gminy Bielsko-Biała, zarządzany przez Zakład Gospodarki Mieszkaniowej, w podziale na 3 części - etap VII / 2025
- "Przebudowa i remont modernizowanych pracowni samochodowych w Zespole Szkół Samochodowych i Ogólnokształcących przy ul. Filarowej 52 w Bielsku-Białej w ramach projektu "Bielsko-Biała - zawodowo".
- Modernizacja pokrycia dachowego w 5 budynkach stanowiących zasób Gminy Bielsko-Biała, w podziale na 3 części.
- Zapewnienie transportu dla osób z niepełnosprawnością na uczelnię oraz z uczelni (door to door) dla Uniwersytetu Bielsko-Bialskiego
więcej: przetargi w Bielsku-Białej »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługi restauracyjne na rzecz uczniów Szkoły Podstawowej nr 20 im. Orła Białego we Wrocławiu w roku szkolnym 2025/2026
- Świadczenie usług cateringowych dla uczestników projektu prowadzonego przez Szkołę Biznesu PW finansowanego z IDUB.
- Świadczenie usług żywienia dla uczestników projektu Dziennego Domu Pomocy ul. Wygody 58 w Jaworznie.
- Wykonanie usług cateringowych podczas wydarzeń artystycznych organizowanych przez Teatr Wielki - Operę Narodową
- Świadczenie usługi całodziennego żywienia wychowanków dla Domu Dziecka "Dworek Marzeń" oraz Domu Dziecka "Pomocna Dłoń" w Olkuszu.
- Świadczenie usług przygotowania, dostarczenia i wydania posiłków dla uczniów szkół podstawowych w Mieście Zielonka
więcej: Posiłki szpitalne »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.