Ogłoszenie z dnia 2015-03-13
Giżycko: Realizacja usługi cateringu podczas doskonalenia nauczycieli w ramach projektu pn. Sore działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim
Numer ogłoszenia: 35939 - 2015; data zamieszczenia: 13.03.2015
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Powiatowy Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych, ul. Smętka 7, 11-500 Giżycko, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 87 429 9434, faks 87 428 4565.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Realizacja usługi cateringu podczas doskonalenia nauczycieli w ramach projektu pn. Sore działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim.
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi cateringu podczas wykładów i konsultacji w ramach doskonalenia nauczycieli będących członkami Rad Pedagogicznych w 45 placówkach oświatowych położonych na terenie powiatu giżyckiego. 2. Usługą są objęci uczestnicy projektu - nauczyciele, eksperci oraz pracownicy SORE. 3. Usługi objęte zamówieniem są częścią projektu pt. SORE działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego realizowanego w ramach Priorytetu III. Wysoka jakość systemu oświaty, Działania 3.5. Kompleksowe wspomaganie rozwoju szkół Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. 4. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o miejscu i terminie dostarczenia posiłków oraz liczbie osób biorących udział w danym spotkaniu z dwudniowym wyprzedzeniem. 5. Obowiązki Wykonawcy: -Posiłki w formie drugiego dania winny być gorące i gotowe do spożycia. Przygotowane, dostarczone i podane posiłki będą świeże, pierwszej jakości, -Wykonawca zapewni sztućce do spożycia posiłków. -Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd. Wykonawca przy oferowaniu obiadów uwzględniać będzie świeże produkty. -Wyżywienie powinno spełniać wymogi aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. -Zapewnienie transportu posiłków, którego wartość wliczy w cenę jednostkową posiłku. -Sporządzenie protokołu odbioru usługi w danej placówce - według wzoru przekazanego przez Zamawiającego; -przechowanie dokumentów związanych realizacją zamówienia w tym także dokumentów finansowych nie krócej niż do 31.12.2020 r. 6. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny, jakości realizowanej usługi przez Wykonawcę. Kontrolę będą przeprowadzały osoby wyznaczone przez Zamawiającego w tym Personel Projektu. 7. W przypadku stwierdzenia przy odbiorze posiłków braków jakościowych lub ilościowych świadczonych usług, Zamawiającemu przysługiwać będzie prawo obniżenia wynagrodzenia bądź rozwiązania umowy z tytułu realizowanej usługi przez Wykonawcę. 8. Zamawiający przewiduje, że Wynagrodzenie wykonawcy wypłacane będzie nie częściej niż dwa razy w miesiącu po zrealizowaniu usług na podstawie dostarczonych przez Wykonawcę faktur/rachunków wraz z protokołami odbioru posiłków podpisanymi przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. Wymagania szczegółowe: Usługa cateringowa na każdy dzień wykładów i konsultacji (4 spotkania w każdej placówce) ma polegać na zapewnieniu w miejscu ich realizacji przerwy obiadowej. W ramach pojedynczego posiłku określonego jako przerwa obiadowa Wykonawca musi zapewnić dla każdej osoby uczestniczącej: -posiłek w formie drugiego dania, w tym.: porcja mięsna/rybna (co najmniej 150 gram), ziemniaki lub inny dodatek węglowodanowy, surówka- Posiłek nie może się powtarzać dla tej samej grupy; -butelkę wody mineralnej niegazowanej o pojemności 0,5 l. - butelkę wody mineralnej gazowanej o pojemności 0,5 l. - 1 sztukę pieczywa słodkiego (np. bułeczka drożdżowa, rogalik, jagodzianka, pączek), - kawę rozpuszczalną - 10gram, - 1 saszetkę herbaty, - 1 saszetkę herbaty owocowej, - 2 śmietanki do kawy - 10ml. - cukier - 20 gram. Łączna liczba przewidywanych posiłków : 838 szt.
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: SORE działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego realizowanego w ramach Priorytetu III. Wysoka jakość systemu oświaty, Działania 3.5. Kompleksowe wspomaganie rozwoju szkół Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki..
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.03.2015.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- KAMEA Jadwiga Kapitan, Ul. Gen. J. Bema 20/10, 11-600 Węgorzewo, kraj/woj. warmińsko-mazurskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 20815,92 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 29330,00
Oferta z najniższą ceną: 29330,00 / Oferta z najwyższą ceną: 29330,00
Waluta: PLN.
ZAŁĄCZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę
1. Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Art. 67 ust.1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych. 1. Przedmiotem zamówienia jest wyłonienie Wykonawcy na realizację zadania pn. Realizacja usługi cateringu podczas doskonalenia nauczycieli w ramach projektu pn. Sore działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim. 2. Stosownie do treści art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki w sytuacji, gdy ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego, której nie mógł on wcześniej przewidzieć wymagane jest natychmiastowe wykonanie zamówienia, a nie można zachować terminów określonych dla innych trybów udzielenia zamówienia. Uzasadnienie spełnienia przesłanek art. 67 ust. 1 pkt 3: 1) Wystąpienie wyjątkowych okoliczności, których nie dało się wcześniej przewidzieć i które nie wynikają z przyczyn zależnych od Zamawiającego. W dniu 03.03.2015r. Zamawiający, z winy wykonawcy został zmuszony do odstąpienia od umowy nr WE.2110.59.2014 cz. II z dnia 13.11.2014 r. zawartej z P.H.U. LIPIŃSKI POMOC DROGOWA ASSISTANCE Marcin Lipiński ul. Ełcka 55a, 12-250 Orzysz, której przedmiotem są usługi pn. Realizacja usługi cateringu podczas doskonalenia nauczycieli w ramach projektu pn. Sore działają w szkole - nowy model systemu doskonalenia nauczycieli w powiecie giżyckim (projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego) ponieważ, mimo próśb Zamawiającego o poprawienie jakości wykonywanej usługi, posiłki, jakie były serwowane w ramach tej umowy były nieświeże (na co wskazywał ich smak i zapach) i niesmaczne, co zostało potwierdzone przez uczestników szkoleń oraz przedstawicieli Zamawiającego. Sytuacja, w której znalazł się Zamawiający zaistniała wskutek nieprawidłowej realizacji umowy i była pochodną sytuacji, za której powstanie odpowiada nierzetelny Wykonawca. 2) Konieczność natychmiastowego wykonania zamówienia: Zamawiający respektując zapisy umowy został zmuszony do jej odstąpienia z winy Wykonawcy oraz wprowadzenia wykonawstwa zastępczego na czas wyłonienia nowego Wykonawcy, gdyż odbiorcami posiłków jest ok. 750 uczestników szkoleń (nauczycieli z 45 placówek oświatowych z Powiatu Giżyckiego), które odbywają się prawie każdego dnia. Zamawiający zmuszony został do udzielenia zamówienia publicznego bez zbędnej zwłoki, gdyż zamówienie powinno być zrealizowane natychmiastowo, czyli z dnia na dzień. Udzielenie zamówienia z wolnej ręki pozwoliło uniknąć negatywnych konsekwencji zaniechania niezwłocznego podjęcia działań związanych z interesem publicznym, gdyż dalsze zamawianie posiłków u Wykonawcy, który nie wywiązuje się ze swoich obowiązków i naraża zdrowie innych osób, mogło przynieść rozległe szkody, w tym szkody w budżecie ogólnym UE spowodowane przez finansowanie nieuzasadnionego wydatku oraz niezrealizowanie działań założonych w harmonogramie projektu. 3) Brak możliwości dochowania terminów przewidzianych dla innych trybów: Każdy z trybów przewidzianych w ustawie Pzp wiąże się z określonymi terminami i obowiązkami po stronie Zamawiającego oraz Wykonawców. Biorąc pod uwagę konieczność natychmiastowego wykonania zamówienia szybciej niż pilnie, czyli właściwie z dnia na dzień pojawiła się niemożność zachowania terminów przewidzianych dla trybów podstawowych. 3. Należy wskazać, iż zamówienie w trybie z wolnej ręki zostanie udzielone jedynie na czas niezbędny na wyłonienie Wykonawcy zamówienia w trybie konkurencyjnym. W związku z powyższym stanem prawnym i faktycznym uzasadniony jest wybór Wykonawcy i zawarcie umowy w wyniku negocjacji przeprowadzonych w procedurze zamówienia z wolnej ręki.
INNE PRZETARGI Z GIŻYCKA
- Budowa oświetlenia drogowego Gminy Giżycko w 2025r.
- Przebudowa drogi powiatowej nr 1718N na odcinku Ruda - Rydzewo
- Remont I LO w Giżycku w ramach projektu "Współpraca na rzecz tworzenia przyjaznego środowiska edukacyjnego " LT PL 00469 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
- Budowa kolumbarium -III
więcej: przetargi w Giżycku »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie kompleksowej całodziennej usługi żywienia pacjentów wraz z dzierżawą pomieszczeń kuchni i bufetu
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych wraz z wynajmem powierzchni konferencyjnej na terenie miasta Opola
- Żywienie uczniów w Szkole Podstawowej w Lubniu
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych na potrzeby Muzeum Powstania Warszawskiego
- Usługa cateringowa zbiorowego żywienia w Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej I st. w Zespole Szkół Muzycznych nr 2 im. Wojciecha Kilara w Rzeszowie
- Usługi cateringowe na terenie kampusów Politechniki Krakowskiej w Krakowie przy ul. Warszawskiej 24, Al. Jana Pawła II 37, ul. Podchorążych 1, ul. Kanonicza 1, ul. Lea 114.
więcej: Usługi podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.