eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Paleśnica"Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn"



Ogłoszenie z dnia 2025-12-10


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINNE CENTRUM SENIORA I OSÓB NIESAMODZIELNYCH

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 542812385

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: 37

1.5.2.) Miejscowość: Paleśnica

1.5.3.) Kod pocztowy: 32-842

1.5.4.) Województwo: małopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL217 - Tarnowski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: gcson@gcson-palesnica.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.gcson-palesnica.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-0091b13f-2859-4af9-a271-e6f132a1c77d

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00589520

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-10

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00524829/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Tak

2.12.) Rodzaj wykonawców, którzy mogą ubiegać się o udzielenie zamówienia:

art. 94 ust. 1 pkt 1) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 2) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 3) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 4) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 5) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 6) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 7) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 8) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 9) ustawy

art. 94 ust. 1 pkt 10) ustawy

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.15.) Nazwa projektu lub programu

FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA MAŁOPOLSKI NA LATA 2021-2027. Projekt: „Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn. Priorytet: Fundusze europejskie dla rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego. Działanie „Wsparcie usług społecznych w regionie – ZIT”

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-0091b13f-2859-4af9-a271-e6f132a1c77d

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: www.gcson-palesnica.pl

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Postępowanie prowadzone jest w formie elektronicznej.
2. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl. Niniejsze postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzi się wyłącznie w języku polskim.
3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej
https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
4. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
5. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych.
6. Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i
przekazuje się jako załączniki.
7. W przypadku formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, ww. regulacje nie będą miały bezpośredniego zastosowania.
8. Informacje, oświadczenia lub dokumenty, inne niż wymienione w § 2 ust. 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, przekazywane w postępowaniu sporządza się w postaci elektronicznej w formatach danych określonych w przepisach Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności (i przekazuje się
jako załącznik), lub jako tekst wpisany bezpośrednio do wiadomości przekazywanej przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (np. w treści wiadomości e-mail lub w treści „Formularza do komunikacji”).
9. Jeżeli dokumenty elektroniczne, przekazywane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, zawierają informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2020 r. poz. 1913 oraz z 2021 r. poz. 1655) Wykonawca, w celu utrzymania w poufności tych informacji, przekazuje je w wydzielonym i odpowiednio oznaczonym pliku, wraz z jednoczesnym zaznaczeniem w nazwie pliku „Dokument stanowiący tajemnicę
przedsiębiorstwa”.
10. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
Szczegółowy SPOSÓB KOMUNIKACJI ORAZ WYJAŚNIENIA TREŚCI SWZ zostały opisane w dziale X. Specyfikacji Warunków Zamówienia.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Kierownik Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w Paleśnicy, Paleśnica 37, 32-845 Paleśnica, tel.: 780283251, gcson@gcson-palesnica.pl;
Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego pn.: „Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn”, Nr sprawy GCSON.271.ZP.2.2025 prowadzonym w trybie przetargu podstawowego bez negocjacji.
1. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art.18 oraz art. 74 ustawy Pzp;
2. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
3. Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
4. W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
5. Posiada Pani/Pan:
• na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
• na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych ;
• na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
• prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
6. Nie przysługuje Pani/Panu:
• w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
• prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
• na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
7. Jednocześnie Zamawiający przypomina o ciążącym na Pani/Panu obowiązku informacyjnym wynikającym z art. 14 RODO względem osób fizycznych, których dane przekazane zostaną Zamawiającemu w związku z prowadzonym postępowaniem i które Zamawiający pośrednio pozyska od wykonawcy biorącego udział w postępowaniu, chyba że ma zastosowanie co najmniej jedno z wyłączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 RODO.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: GCSON.271.ZP.2.2025

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
1) Zamówienie obejmuje świadczenie usługi wyżywienia tj. śniadanie i obiad dla 15 osób dziennie, w dni robocze (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych) przez cały okres obowiązywania umowy.
2) Przygotowane posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy, o wysokiej wartości odżywczej, zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego i dostosowane do potrzeb osób w podeszłym wieku. Jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość produktów, a posiłki nie mogą zawierać mięsa i przetworów z puszek konserwowych ani bazować na fast foodach. Nie dopuszcza się stosowania preparatów zastępczych, zwiększających objętość lub zmieniających smak, zapach czy konsystencję potraw.
3) Zamawiający codziennie do godz. 8:30 będzie zgłaszał ilość posiłków na dany dzień.
4) Dostawa posiłków będzie realizowana w godzinach 12:00–12:40. Produkty przeznaczone na śniadanie należy dostarczyć w dniu poprzedzającym, razem z obiadem, w celu zapewnienia ich świeżości i prawidłowego magazynowania. Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia powyższego w planowaniu dostaw.
5) Maksymalna liczba zestawów posiłków szacowana w całym okresie obowiązywania umowy wynosi do 3 960 zestawów. Zestaw obejmuje śniadanie i obiad dwudaniowy.
6) Rozliczenie wyżywienia będzie dokonywane na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków w danym dniu, potwierdzone przez Zamawiającego.
7) Posiłki obejmują:
• Śniadanie:
 Zamawiający wymaga dostarczenia składników potrzebnych do sporządzenia pełnowartościowego posiłku;
 Śniadania powinny być zróżnicowane, zdrowe i pełnowartościowe, zapewniające odpowiednią ilość energii na rozpoczęcie dnia.
 W skład śniadania mogą wchodzić produkty zbożowe (pieczywo, płatki), nabiał, wędliny lub ich zamienniki roślinne, owoce i warzywa.
• Obiad dwudaniowy:
 Obiad składa się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania,
 Zupa: powinna zawierać dodatek warzywny lub mięsny, w zależności od menu..
 Drugie danie: powinno być urozmaicone i dostarczać pełnowartościowego posiłku. Drugie danie powinno być przygotowane z użyciem świeżych produktów, z zachowaniem zasad zdrowego żywienia i estetyki podania
W ciągu tygodnia: 3 razy danie z mięsem lub rybą, 2 razy danie jarskie (bezmięsne) lub półmięsne.
8) Uwagi dodatkowe:
• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z aktualnymi normami sanitarnymi.
• W przypadku zmian menu lub potrzeb specjalnych uczestników (diety, alergie), Zamawiający wymaga elastyczności w realizacji zamówienia.
9) Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania posiłków do potrzeb dietetycznych uczestników, ustalonych z Kierownikiem Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.
10) Pojemniki z posiłkami dietetycznymi muszą być oznaczone w sposób umożliwiający odróżnienie rodzaju diety.
11) Posiłki muszą spełniać zalecaną wartość kaloryczną dla osób starszych oraz normy produktów z każdej grupy.
12) Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 kolejnych dni roboczych.
13) Tygodniowy plan posiłków na kolejny tydzień podlega zatwierdzeniu przez wyznaczonego pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych nie później niż do czwartku tygodnia poprzedzającego.
14) Posiłki będą dostarczane transportem własnym Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne i zatwierdzonym przez Państwowy Inspektorat Sanitarny.
15) Posiłki muszą być przewożone w odpowiednich opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (termosy i pojemniki), w odpowiednich temperaturach, umożliwiających podawanie bez dodatkowego podgrzewania.
16) Termosy będą odbierane następnego dnia przez Wykonawcę, który odpowiada za ich czystość.
17) W przypadku wycieczki lub braku uczestników w Gminnym Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych Zamawiający może zrezygnować z dowożonych posiłków, informując Wykonawcę z wyprzedzeniem 1–2 dni. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługuje wynagrodzenie.
18) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania norm wynikających z: ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności oraz Rozporządzenia UE nr 1169/2011 o informowaniu konsumentów o żywności.
19) Posiłki muszą odpowiadać normom Instytutu Żywności i Żywienia oraz zasadom racjonalnego żywienia.
20) Produkcja, przechowywanie i dostawa posiłków muszą odbywać się zgodnie z normami HACCP, z zachowaniem zasad BHP. Personel musi posiadać aktualne przeszkolenie oraz książeczki zdrowia.
21) Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli jakości posiłków w dowolnym czasie. W przypadku wątpliwości Wykonawca umożliwia pobranie próbek do badania na własny koszt.
22) Potwierdzenie ilości posiłków odbywa się na podstawie protokołu potwierdzonego przez pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.
23) Posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności gastronomicznej.
24) Zapewnia stały kontakt telefoniczny lub e-mail z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego.
25) Cena posiłku musi obejmować wszystkie koszty przygotowania, wykonania i dostawy.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera OPZ (zał. nr 4 do SWZ) stanowiący załącznik do niniejszej Specyfikacji Warunków Zamówienia, zwanej dalej „SWZ”.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-07 do 2025-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował następującymi kryteriami oceny ofert:
a) Cena brutto za 1 zestaw (śniadanie i obiad) – 60% (C) = 60 pkt.
b) Liczba lat doświadczenia w usługach gastronomicznych lub cateringowych - 40% (P) =40 pkt.

Punkty za kryteria będą przyznawane wg następujących wzorów:
Nr kryterium Wzór
1. Cena brutto za 1 zestaw (śniadanie i obiad)
Liczba punktów= Cn/Cb x 60
gdzie:
- Cn- najniższą cena spośród badanych ofert
- Cb- cena oferty badanej
- 60 wskaźnik stały
2. Liczba lat doświadczenia w usługach gastronomicznych lub cateringowych
Liczba punktów: 40 pkt.
Punkty przyznaje się za doświadczenie wykonawcy w świadczeniu usług gastronomicznych lub cateringowych:
• 10 lat i więcej doświadczenia – 40 pkt
• od 7 do 9 lat doświadczenia – 30 pkt
• od 5 do 6 lat doświadczenia – 20 pkt
• od 3 do 4 lat doświadczenia – 10 pkt
• mniej niż 3 lata doświadczenia – 0 pkt

Końcowa ocena oferty:
I = C+P

Znaczenie:
I - całkowita ilość punktów uzyskanych przez ofertę
C - liczba punktów uzyskanych w kryterium cena brutto za 1 zestaw (śniadanie + obiad)
P - liczba punktów uzyskanych w kryterium liczba lat doświadczenia w usługach gastronomicznych lub cateringowych


Po dokonaniu oceny oferty przez poszczególnych członków komisji nastąpi podsumowanie przyznanych przez każdego z nich punktów, do dwóch miejsc po przecinku. Oferta, która otrzyma największą ilość punktów zostanie wybrana jako najkorzystniejsza.
Końcowa ocena oferty: I= C+P
Maksymalna łączna liczba punktów jaką może uzyskać Wykonawca wynosi – 100 pkt.
Zamówienie publiczne zostanie udzielone wykonawcy, który uzyska największą liczbę punktów.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba lat doświadczenia w usługach gastronomicznych lub cateringowych

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale VI SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Wykonawca musi posiadać niezbędne uprawnienia i zezwolenia wymagane przepisami prawa do prowadzenia działalności gastronomicznej, w szczególności wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Sanepidu), zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.

3. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Oświadczenie wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej – Załącznik nr 5 do SWZ .
W przypadku wpłynięcia tylko jednej oferty w przetargu Wykonawca nie będzie wzywany do złożenia załącznika nr 5 do SWZ.
b) dokumenty potwierdzające status wykonawcy jako podmiotu uprawnionego do występowania w postępowaniach z klauzulą zastrzeżoną opisaną w art. 94 PZP tj. potwierdzających status zakładu pracy chronionej, spółdzielni socjalnej oraz status innych wykonawców, których głównym celem lub głównym celem działalności ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, jest społeczna i zawodowa integracja osób społecznie marginalizowanych.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Aktualny wpisu zakładu do rejestru podmiotów nadzorowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (Sanepid), potwierdzający uprawnienie do prowadzenia działalności gastronomicznej, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

1. W przypadku, gdy Wykonawca polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, Wykonawca zobowiązany jest do złożenia wraz z ofertą zobowiązania podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub innego adekwatnego dokumentu / środka dowodowego potwierdzającego, że Wykonawca realizując zamówienie będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów - Załącznik nr 6 do SWZ - jeżeli dotyczy;
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia do oferty tych Wykonawców winno zostać dołączone oświadczenie, z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi objęte zamówieniem wykonają poszczególni Wykonawcy - Załącznik nr 7 do SWZ - jeżeli dotyczy.
3. Pełnomocnictwo lub inny dokument określający zakres umocowania do reprezentowania Wykonawcy, o ile ofertę składa pełnomocnik Wykonawcy, którego umocowanie nie wynika z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru - jeżeli dotyczy

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w Rozdziale VII ust. 1 pkt 1 SWZ, składa każdy z wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
3. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
4. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia do oferty tych Wykonawców winno zostać dołączone oświadczenie, z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi objęte zamówieniem wykonają poszczególni Wykonawcy - Załącznik nr 7 do SWZ .

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Wybrany Wykonawca jest zobowiązany do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych we Wzorze Umowy, stanowiącym Załącznik nr 3 do SWZ.
2. Zakres świadczenia Wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie.
3. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 Pzp oraz wskazanym we Wzorze Umowy,
4. Zmiana umowy wymaga dla swej ważności, pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-18 12:00

8.2.) Miejsce składania ofert: 1. Ofertę należy złożyć WYŁĄCZNIE w postaci elektronicznej (przez platformę która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.) do dnia 18.12.2025 r. do godz. 12.00

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-18 12:15

8.4.) Termin związania ofertą: do 2026-01-16

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

Zamawiający zastrzega możliwość ubiegania się o udzielenie zamówienia wyłącznie przez wykonawców, o których mowa w art. 94 ustawy

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.