eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Wyszków › "Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2023 r. do 31.12.2023 r."



Ogłoszenie z dnia 2022-12-28


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2023 r. do 31.12.2023 r.”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 550420160

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: 3 Maja 16

1.5.2.) Miejscowość: Wyszków

1.5.3.) Kod pocztowy: 07-200

1.5.4.) Województwo: mazowieckie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL924 - Ostrołęcki

1.5.7.) Numer telefonu: 29 742 49 02

1.5.8.) Numer faksu: 29 742 49 02 wew 8

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@ops.wyszkow.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops.wyszkow.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ops.wyszkow.pl/

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2023 r. do 31.12.2023 r.”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2d05dedd-6ca0-11ed-abdb-a69c1593877c

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00519091

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-12-28

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00020486/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie 01.01.2023r. - 31.12.2023r.

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00458957/01

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: OPS.DA.26.15.2022

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.3.) Łączna wartość poszczególnych części zamówienia: 409560,96 PLN

4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 268044,70 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków.
2. Pełen obiad składa się z zupy, drugiego dania, surówki oraz owocu (zwany dalej obiad).
3. Przygotowywanie i dostarczanie obiadów do szkół odbywać się będzie w dni robocze tj. od poniedziałku do piątku w godzinach zajęć szkolnych z wyłączeniem dni wolnych od zajęć w szkole oraz przerw w funkcjonowaniu placówek szkolnych w związku z wystąpieniem siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.).
4. Obiady muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności.
5. Miejsce przygotowywania obiadów przez Wykonawcę, sposób ich przygotowywania oraz transport musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych.
6. Obiady powinny zostać przygotowane z uwzględnieniem wymagań, o których jest mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2020r., poz. 2021) oraz zasad prawidłowego żywienia określonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
7. Obiady w placówkach wydawane będą w naczyniach jednorazowych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę lub w naczyniach wielokrotnego użytku.
8. Wykaz placówek do których należy dowieźć obiady w termosach lub termoportach wraz z naczyniami jednorazowymi oraz placówek, w których znajdują się naczynia wielokrotnego użytku zawiera Załącznik nr 11 do SWZ.
9. Przewidywana liczba obiadów w okresie zamówienia wynosi ok. 13 420 szt. (ok. 1 342 szt. miesięcznie). W załączeniu do SWZ zestawienie ilości obiadów w okresie I.2022 r. - X.2022 r. dla osób korzystających ze wsparcia Gminy Wyszków i obiadów kupowanych przez osoby które nie korzystają ze wsparcia Gminy Wyszków ( Załącznik nr 12 do SWZ).
10. Przewidywana liczba naczyń jednorazowych w okresie zamówienia wynosi ok. 2 970 kpl. (ok. 297 kpl. miesięcznie).
11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia/zwiększenia ilości obiadów i naczyń jednorazowych do 30%, bez konieczności zmiany umowy. Zastrzeżenie to nie dotyczy sytuacji, gdy przeszkodą w realizacji umowy będą przerw w funkcjonowaniu placówek szkolnych w związku z wystąpieniem siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.). Wówczas zmniejszenie ilości obiadów i naczyń jednorazowych może przekroczyć 30%.
12. W związku ze zmniejszeniem ilości obiadów i naczyń jednorazowych Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia, w tym pieniężne wobec Zamawiającego.
13. Zamawiający raz w tygodniu (w piątek do godz. 16.00) przekaże Wykonawcy pisemnie (faksem lub e-mailem) liczbę obiadów do przygotowania na następny tydzień.
14. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennej zamawianych obiadów w zależności od bieżących potrzeb. Wykonawca zobowiązany będzie uwzględniać przy przygotowaniu i dostarczaniu obiadów ilości, które zostaną zgłoszone przez Zamawiającego do godz. 16.00 w dniu poprzedzającym dostawę.
15. Do placówek obiady należy dostarczyć w określonych godzinach na miejsce wskazane przez Zamawiającego zgodnie z harmonogramem (Załącznik nr 11 do SWZ).
16. Obiady Wykonawca dostarczać będzie na własny koszt, własnym transportem w specjalistycznych naczyniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości i estetyki przewożonych potraw. Trasa do rozwiezienia posiłków wynosi ok. 50km/dziennie.
17. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw obiadów.
18. Obiady mają być dostarczone do pomieszczenia stołówki lub punktu wydawania posiłków.
19. Osoby, które będą wykonywały usługę, w tym również przewożące obiady oraz dokonujące załadunku i rozładunku obiadów są zobowiązane posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Aktualne orzeczenia należy przedłożyć do wglądu przed podpisaniem umowy.
20. Za utylizację zużytych naczyń jednorazowych odpowiada Zamawiający.
21. Wykonawca zapewnia odbiór i utylizację niespożytych resztek obiadów.
22. Termosy lub termoporty wraz z niespożytymi resztkami obiadów należy odebrać w dniu ich dostarczenia do placówek.
23. Wydawanie obiadów i zmywanie naczyń wielokrotnego użytku należy do obowiązków Zamawiającego.
24. Przygotowanie obiadów powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną przystosowaną do sporządzania posiłków dla żywienia zbiorowego.
25. Wykonawca jest zobowiązany posiadać przez cały czas trwania umowy aktualną decyzję zatwierdzającą zakład do produkcji oraz dostarczania posiłków w formie cateringu wydaną przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dotyczącą spełniania warunków do przygotowywania posiłków oraz aktualne zaświadczenie właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków w pojemnikach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku. Zaświadczenia muszą być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Decyzję oraz zaświadczenia należy przedłożyć przed podpisaniem umowy.
26. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia aktualnych orzeczeń, decyzji i zaświadczeń, o których mowa w pkt. 19 i 25 również w przypadku zmiany osób wykonujących usługę, zmiany miejsca przygotowania obiadów lub zmiany środka transportu do przewozu obiadów.
27. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania obiadów według ustalonego przez Zamawiającego jadłospisu (Załącznik nr 13 do SWZ).
28. Gramatura obiadów jest ustalana po obróbce termicznej.
29. Strony przewidują możliwość zmian w jadłospisie bez konieczności zmiany umowy z tygodniowym wyprzedzeniem po akceptacji przez obie strony.
30. Za jakość, wartość energetyczną i odżywczą, temperaturę oraz estetykę obiadu odpowiada Wykonawca.
31. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczania obiadów zgodnie z jadłospisem, po tej samej cenie jednostkowej brutto i w tej samej gramaturze dla dzieci korzystających ze wsparcia Gminy Wyszków oraz dla dzieci kupujących obiady prywatnie w szkołach (szacunkowa ilość obiadów – Załącznik nr 12 do SWZ). Sposób realizacji prywatnych obiadów oraz formę rozliczeń Wykonawca ustala z poszczególnymi szkołami.
32. Wykonawca zobowiązany jest do skalkulowania ceny oddzielnie za I i II danie, tak aby umożliwić zamówienie wyłącznie I dania lub II dania przez dzieci prywatnie wykupujące obiady. Suma ceny za I oraz II danie musi być równa cenie jednostkowej za pełen obiad określonej w Formularzu ofertowym.
33. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami.
34. Wykonawca zobowiązuje się do posiadania dietetyka przez cały okres realizacji Umowy.
35. Zamawiający zastrzega, że przed podpisaniem umowy komisyjnie dokona wizytacji pomieszczeń kuchennych służących do przygotowywania i dystrybucji obiadów.
36. Wykonawca zobowiązuje się do wskazania osoby do kontaktu, wraz z podaniem adresu e -mail oraz numeru telefonu, aby zapewnić możliwość stałych kontaktów Zamawiającego z Wykonawcą, umożliwiających prawidłową realizację warunków określonych w umowie.
37. Wykonawca zobowiązany jest realizować przedmiot zamówienia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 215006,00 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 215006,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 215006,00 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Średni przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Zakład Doskonalenia Zawodowego Centrum Kształcenia w Wyszkowie

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 5260251374

7.3.3) Ulica: ul. Komisji Edukacji Narodowej 2

7.3.4) Miejscowość: Wyszków

7.3.5) Kod pocztowy: 07-200

7.3.6.) Województwo: mazowieckie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-12-12

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 215006,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2023-01-01 do 2023-12-31

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.