eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Nowa Dęba › Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2022-11-30


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy
Nowa Dęba w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Nowa Dęba

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 830409548

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Rzeszowska 3

1.5.2.) Miejscowość: Nowa Dęba

1.5.3.) Kod pocztowy: 39-460

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.7.) Numer telefonu: 158462671

1.5.8.) Numer faksu: 158462671

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: gmina@nowadeba.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.nowadeba.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy
Nowa Dęba w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-80a1171e-7087-11ed-aea3-5a7c432eaced

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00466762

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-11-30

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00054157/11/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.19 Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

http://www.nowadeba.pl/bip/przetargi/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a
Wykonawcami odbywa się przy użyciu mini Portalu, który dostępny jest pod
adresem:https://miniportal.uzp.gov.pl/,ePUAPu,dostępnegopodadresem:https://epuap.gov.pl/wps/portal oraz poczty elektronicznej:gmina@nowadeba.pl;(niedotyczy składania ofert). Adres strony internetowej postepowania
http://www.nowadeba.pl/bip/przetargi/

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Ofertę, oświadczenia, o których mowa w art. 125 ust. 1 p.z.p., podmiotowe
środki dowodowe w tym oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust.
4p.z.p.,zobowiązaniepodmiotuudostępniającegozasoby, pełnomocnictwa sporządza się w postaci elektronicznej, w ogólnie
dostępnych formatach danych, w szczególności w formatach .txt, .rtf,.pdf,.doc, .docx, .odt. Ofertę, a także oświadczenie o jakim
mowa w Dziale X ust. 1 SWZ składa się, pod rygorem nie ważności, w formie elektronicznej (opatrzonej kwalifikowanym podpisem
elektronicznym)lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym (podpis zaufany - składany za pomocą profilu
zaufanego) lub podpisem osobistym(podpis osobisty składany za pomocą dowodu osobistego -edowodu).Maksymalny rozmiar
plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i
„Formularzadokomunikacji”wynosi150MB.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „Rozporządzenie”, informuję, że:
1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych przetwarzanych w Urzędzie Miasta i Gminy Nowa Dęba jest Burmistrz Miasta i Gminy Nowa Dęba, adres: ul. Rzeszowska 3, 39-460 Nowa Dęba, tel. +48 15 846 26 71, adres e-mail: gmina@nowadeba.pl.
2) W Urzędzie Miasta i Gminy Nowa Dęba został wyznaczony Inspektor Ochrony Danych, adres: ul. Rzeszowska 3, 39-460 Nowa Dęba, tel. : +48 15 846 26 71,
adres e-mail: iod@nowadeba.pl.
3) Dane osobowe będą przetwarzane w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego.
4) Dane osobowe będą przetwarzane przez okres zgodnie z art. 78 ust. 1 i 4 ustawy z dnia z dnia 11 września 2019 r.– Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019 ze zm.), zwanej dalej PZP, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas obowiązywania umowy.
5) Podstawą prawną przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. c) ww. Rozporządzenia w związku z przepisami PZP.
6) Odbiorcami Pani/Pana danych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 4 PZP.
7) Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z PZP.

W związku z ograniczona liczbą znaków klauzula RODO w całkowitym brzmieniu znajduje się z dziale II SWZ

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: IR.271.61.2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest: „Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.
2. Zamówienie dotyczy wyżywienia dzieci uczęszczających do szkół
podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu jednego jednodaniowego gorącego posiłku dziennie zgodnie z zestawieniem 20-to dniowym (stanowiącym załącznik nr 6 do SWZ).
Wyżywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej
w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne, dni ustawowo wolne itp.). Dzienna szacunkowa liczba dzieci objętych wyżywieniem to ok. 259 dzieci – jest to liczba szacunkowa i może ulegać ciągłym zmianom. Przewidywana liczba dni żywieniowych w okresie w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. to 185 dni. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania liczby dzieci oraz dni w zależności od potrzeb. W przypadku gdy łączna zaplanowana liczba dostawy posiłków będzie mniejsza niż planowana przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu.

Wykonawca będzie zobowiązany przygotować, dostarczyć jeden jednodaniowy gorący posiłek zgodnie z zestawieniem 20-to dniowym (załącznik nr 6 do SWZ). Wykonawca ma obowiązek dodatkowo, w przypadku takiej potrzeby, dostarczyć posiłki w tym o wielkości ilościowej i kalorycznej wynoszącej 50% posiłku z jadłospisu (tzw. połówki) w cenie 70% ceny posiłku, którą zaoferował. Godziny dostaw i wydawanie posiłków określa Dyrektor danej szkoły podstawowej.

1) Podana w tabeli liczba dzieci może ulegać ciągłym zmianom np.: z powodu zmiany przepisów o systemie oświaty, zmiany liczby dzieci uczęszczających do szkoły, chęci lub niechęci korzystania z posiłków przez dzieci, absencji dzieci na wypadek choroby lub innych przyczyn. Powyższe okoliczności nie mogą być powodem zerwania umowy.
2) Posiłki objęte przedmiotem zamówienia muszą być gorące i mieć formę dania obiadowego. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z 20-to dniowym jadłospisem dla szkół w Mieście i Gminie Nowa Dęba (załącznik nr 6 do SWZ). Kolejność posiłków w cyklu 20 dniowym obejmującym dni wydawania posiłków, winna być tak dobrana, aby w dni ścisłych postów nie było dań mięsnych.
3) Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi, wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego
o charakterze prozdrowotnym.
4) Przygotowane i dostarczone posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki winny spełniać normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi.
3. Warunki obsługi:
1) Wyżywienie uczniów odbywać się będzie w dniach, w których odbywa się nauka
w szkołach tj. od poniedziałku do piątku w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne, dni ustawowo wolne itp.).
2) Wyżywienie uczniów musi być prowadzone na terenie szkół.
3) Szkoły zapewniają miejsce do wydawania i spożywania posiłków tj. odpowiednie pomieszczenia zgodne z wymaganiami w tym zakresie: stoliki, krzesła, oświetlenie, dostęp do wody ciepłej i zimnej, łazienki i toalety – koszty w tym zakresie leżą po stronie szkoły.
4) Szkoły zapewniają wydawanie posiłków własnym personelem. Szkoła podstawowa Nr 2 w Nowej Dębie zapewni naczynia i sztućce do wydawania posiłków dla uczniów żywionych w Szkole Podstawowej Nr 2 ul. Leśna 40 w Nowej Dębie.
5) Godziny dostaw i wydawania posiłków określa Dyrektor szkoły,
6) Transport posiłków zapewnia Wykonawca, ponosząc jednocześnie koszty z tym związane. Transport powinien odbywać się pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
7) Wykonawca zapewnia:
a) dostawę posiłków z wniesieniem do pomieszczeń wskazanych przez szkoły,
b) niezbędne naczynia i sztućce (w Szkole Podstawowej Nr 2 ul. Leśna 40 w Nowej Dębie naczynia i sztućce zapewni szkoła),
c) odbiór zlewek, użytych naczyń i sztućców - codziennie po zakończonym wydawaniu posiłków.
8) Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków bez względu
na trudności powstałe po stronie Wykonawcy.
9) Personel Wykonawcy winien posiadać aktualne badania sanitarno - epidemiologiczne oraz odpowiednie przygotowanie.
10) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu
i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych osób. Sposób przygotowania posiłku oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, oraz spełniać warunki określone
w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia
25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020r., poz. 2121) oraz w przepisach wykonawczych, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
11) Zamawiający nie zapewnia warunków (pomieszczeń, ani urządzeń) do przygotowania lub podgrzewania posiłków oraz mycia naczyń.
12) Posiłki winny być dowożone gorące w odpowiednich termosach (pojemnikach) spełniających wymagania sanitarno – epidemiologiczne, z wkładami do utrzymania temperatury i wydawane gorące.
13) Zapewnienie niezbędnych pomieszczeń, godziny wydawania, wykaz osób żywionych w danej placówce w poszczególnych dniach oraz inne sprawy organizacyjne Wykonawca uzgadnia we własnym zakresie z dyrekcją danej szkoły.
14) Zamawiający zastrzega, iż ilość osób korzystających z posiłków, a tym samym ilość wydawanych posiłków i wartość zamówienia może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
15) Liczba miejsc wydawania posiłków może ulec zmianie np. powstanie konieczność dowożenia posiłków do kolejnej szkoły na terenie gminy lub w danej szkole lub zostanie zaprzestane dowożenie i wydawanie posiłków do danej szkoły. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
16) Wykonawca wyraża zgodę na kontrolowanie przez Zamawiającego i służby sanitarne miejsca przygotowywania posiłków oraz transportu, którym posiłki są dowożone. Zamawiający ma prawo kontroli książeczek zdrowia personelu przygotowującego
i wydającego posiłki. Negatywny protokół służb sanitarnych lub z kontroli książeczek zdrowia daje podstawę Zamawiającemu do zerwania umowy w trybie natychmiastowym. Ewentualna nałożona kara daje zamawiającemu podstawę do wystąpienia z roszczeniem regresowym do Wykonawcy.
17) W trakcie realizacji zadania Zamawiający w uzgodnieniu z Wykonawcą w formie pisemnej, może dokonać zmiany w jadłospisie, polegającej na wprowadzeniu w miejsce określonego posiłku innego posiłku o kaloryczności nie mniejszej niż 600 kcal. Zmiana taka może dotyczyć nie więcej niż trzech posiłków z załączonego jadłospisu.
18) Zamawiający dopuszcza możliwość zamiany gorącego dania na tzw. „suchy prowiant” w szkołach, po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym i dyrekcją szkół w kwocie równowartości przeznaczonej na posiłek.
19) Wykonawca zobowiązany jest wywieszać jadłospis miesięczny co najmniej dwa dni przed końcem miesiąca na kolejny miesiąc kalendarzowy, w widocznym miejscu
w szkołach z podaniem ilościowym potrawy „na talerzu” tak jak w załączniku nr 6 niniejszej SWZ.
20) Zamawiający zastrzega sobie prawo stałej kontroli wydawanych posiłków. Powtarzające się zastrzeżenia i uwagi (nie muszą dotyczyć takich samych zdarzeń, 2–3 krotne) dają podstawę Zamawiającemu do zerwania umowy.
21) Zamawiający dopuszcza waloryzację ceny jednostkowej posiłku według wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych opublikowanego w Biuletynie statystycznym wydanym przez GUS. Waloryzacja, o której mowa jest dopuszczalna w razie łącznego spełnienia następujących warunków:
1) złożenia pisemnego wniosku przez Wykonawcę wraz z dokumentem wskazanym w pkt. 21 zawierającym wskaźniki cenowe,
2) upływu co najmniej 6 miesięcy od dnia obowiązywania umowy,
3) zmiany wskaźnika o co najmniej 15% w stosunku do ceny wskazanej w § 2 ust.2. umowy.
22) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszelkich wytycznych Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia czy też Głównego Inspektora Sanitarnego związanych z zagrożeniem zarażeniem COVID-19 i współpracować w tym zakresie
z Dyrektorami Szkoły, a także informować Zamawiającego o wszelkich działaniach z tym związanych.
23) W związku z zaistniałą sytuacją epidemiczną Zamawiający zastrzega możliwość zawieszenia obiadów na czas nieokreślony lub zamówienie mniejszej ilości obiadów
w trakcie trwania umowy. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 10 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Cena (Cc) za 1 posiłek – waga kryterium 60%;
Czas zgłoszenia (zapotrzebowanie) liczby posiłków – waga kryterium 40%.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60,00

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Czas zgłoszenia (zapotrzebowanie) liczby posiłków

4.3.6.) Waga: 40,00

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 7

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający uzna warunek za spełniony po przedłożeniu przez Wykonawcę:
Decyzji Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego zatwierdzającej dany podmiot (nazwa, adres, miejsce) do celów prowadzenia działalności w zakresie:
- przygotowywania potraw od surowca do gotowej potrawy,
- przygotowywania i dostarczania żywności do odbiorców zewnętrznych (catering).
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) Oświadczenie wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2021 r. poz. 275), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej wraz z oświadczeniem potwierdzającym aktualność oświadczenia wstępnego na podstawie art.125 ust. 1 Pzp. – załącznik nr 4 do SWZ;
2) Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji
i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
3) Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast odpisu lub informacji Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji Informacji o Działalności Gospodarczej, składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości, jego aktywami nie zarządza likwidator lub sąd, nie zawarł układu z wierzycielami, jego działalność nie jest zawieszona ani nie znajduje się on w innej tego rodzaju sytuacji wynikającej z podobnej procedury przewidzianej w przepisach miejsca wszczęcia tej procedury. Dokumenty, o których mowa powyżej, powinny być wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem.
4) Jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je w całości lub części dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie Wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone pod przysięgą, lub, jeżeli w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania nie ma przepisów o oświadczeniu pod przysięgą, złożone przed organem sądowym lub administracyjnym, notariuszem, organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania Wykonawcy. Dokument, o którym mowa powyżej, powinien być wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Decyzję Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego zatwierdzającej dany podmiot (nazwa, adres, miejsce) do celów prowadzenia działalności w zakresie:
- przygotowywania potraw od surowca do gotowej potrawy,
- przygotowywania i dostarczania żywności do odbiorców zewnętrznych (catering).

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak

6.4.1) Informacje dotyczące wadium:

1. Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia swojej oferty wadium w wysokości:
5 000,00 (słownie: pięć tysięcy złotych);
2. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert.
3. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach:
1) pieniądzu – przelewem na konto zamawiającego w Banku PEKAO S.A.
Nr 88 1240 2744 1111 0010 7170 2040
2) gwarancjach bankowych;
3) gwarancjach ubezpieczeniowych;
4) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2020 r. poz. 299).
4. Wadium wnoszone w formie pieniężnej musi wpłynąć na rachunek bankowy Zamawiającego najpóźniej przed upływem terminu składania ofert.
5. Wadium wnoszone w formie poręczeń lub gwarancji musi być złożone jako oryginał gwarancji lub poręczenia w postaci elektronicznej.
6. Oferta wykonawcy, który nie wniesie wadium, wniesie wadium w sposób nieprawidłowy lub nie utrzyma wadium nieprzerwanie do upływu terminu związania ofertą lub złoży wniosek o zwrot wadium w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2 pkt 3 Pzp. zostanie odrzucona.
7. Zasady zwrotu oraz okoliczności zatrzymania wadium określa art. 98 Pzp.

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Tak

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w Rozdziale X ust. 1 SWZ, składa każdy z wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału
w postępowaniu.
3. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
4. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia wraz z ofertą składają oświadczenie z którego wynika, które usługi/roboty wykonają poszczególni wykonawcy - Wzór oświadczenia stanowi załącznik nr 9 do SWZ

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Zamawiający dopuszcza waloryzację ceny jednostkowej posiłku według wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych opublikowanego w Biuletynie statystycznym wydanym przez GUS: waloryzacja nie może przekroczyć 20% (do uzgodnienia).
2. Waloryzacja, o której mowa w pkt 1 jest dopuszczalna w razie łącznego spełnienia następujących warunków:
1) złożenia pisemnego wniosku przez Wykonawcę wraz z dokumentem wskazanym w pkt.11 zawierającym wskaźniki cenowe,
2) upływu co najmniej 6 miesięcy od dnia obowiązywania umowy,
3) zmiany wskaźnika o co najmniej 15% w stosunku do ceny wskazanej w § 2 ust.2.
3. Zmiany do umowy mogą być wprowadzone zgodnie z art. 454-455 ustawy Pzp oraz zapisami SWZ.
4. Zamawiający przewiduje zmiany umowy w następujących przypadkach, w szczególności takich jak:
a) zmiana osób funkcyjnych – z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy,
b) zmiana sposobu reprezentacji – z przyczyn niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy,
c) zmiana adresu siedziby jednej ze stron,
d)zmiana miejsca realizacji zamówienia – na podstawie obiektywnych przesłanek zaakceptowanych przez Zamawiającego.
5. Przewidziane powyżej okoliczności stanowiące podstawę zmian do umowy, stanowią uprawnieni Zamawiającego, nie zaś jego obowiązek wprowadzenia takich zmian.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-12-09 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na miniPortalu. Funkcjonalność do zaszyfrowania oferty przez Wykonawcę jest dostępna dla wykonawców na miniPortalu, w szczegółach danego postępowania.

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-12-09 11:00

8.4.) Termin związania ofertą: do 2023-01-07

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

Termin realizacji zamówienia wynosi 10 m-cy od podpisania umowy w okresie: od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. Usługi będą świadczone w ww. okresach z wyłączeniem ferii świątecznych, dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od nauki.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.