eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Mszanowo › Przygotowanie i dostarczanie gorących posiłków dla uczniów szkół z terenu gminy Nowe Miasto Lubawskie na rok szkolny 2023/2024



Ogłoszenie z dnia 2023-08-14


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie i dostarczanie gorących posiłków dla uczniów szkół z terenu gminy Nowe Miasto Lubawskie na rok szkolny 2023/2024

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Nowe Miasto Lubawskie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 871118922

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Podleśna 1

1.5.2.) Miejscowość: Mszanowo

1.5.3.) Kod pocztowy: 13-300

1.5.4.) Województwo: warmińsko-mazurskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL621 - Elbląski

1.5.7.) Numer telefonu: 56 472 63 00

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: urzad@gminanml.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.gminanml.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-8aee13f1-1b0c-11ee-9aa3-96d3b4440790

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Przygotowanie i dostarczanie gorących posiłków dla uczniów szkół z terenu gminy Nowe Miasto Lubawskie na rok szkolny 2023/2024

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-8aee13f1-1b0c-11ee-9aa3-96d3b4440790

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00353249

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-08-14

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00292748

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: RD.271.1.16.2023

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 133796,30 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na dostarczaniu gorących posiłków dla uczniów i wychowanków uczęszczających do niżej wymienionych szkół z terenu Gminy Nowe Miasto Lubawskie, we wszystkie dni pracy poszczególnych szkół, z wyjątkiem świąt oraz innych dni, o których wcześniej poinformują Wykonawcę dyrektorzy szkół:
1.1. Zespół Szkół im Rodu Działyńskich w Bratianie,
1.2. Szkoła Podstawowa w Gwiździnach,
1.3. Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Jamielniku,
1.4. Szkoła Podstawowa w Radomnie,
1.5. Szkoła Podstawowa w Skarlinie,
1.6. Społeczna Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Tylicach,

Przedmiot zamówienia winien być realizowany zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r., poz. 2132) oraz w przepisach wykonawczych a w szczególności w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154), normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2023r., poz. 338).
W przypadku nowelizacji w/w przepisów Wykonawca winien realizować zamówienie zgodnie z obowiązującymi przepisami za cenę posiłku zaproponowaną w ofercie

1. Posiłek obiadowy z uwzględnieniem zmianowości winien składać się w ciągu jednego tygodnia z następujących zestawów:
1) co najmniej raz w tygodniu:
- zupa (400 ml) z wkładką mięsną (mięso niezmielone lub w postaci klopsów mięsnych, zamiennie wieprzowe i drobiowe – 100 g lub parówka drobiowa o zawartości min. 85% mięsa bez MOM) podana z pieczywem bez ograniczeń ilościowych oraz owoc klasa I lub gatunek I, zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym;
2) nie częściej niż 1 raz w tygodniu drugi raz zupa z dodatkiem:
- zupa (400 ml) w tym samym tygodniu z dodatkiem takim jak: pierogi z mięsem/serem/owocami (zawartość farszu min. 40%) lub naleśniki lub placki z owocami/warzywami lub kasza manna oraz owoc zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym;
3) nie częściej niż 1 raz w tygodniu dopuszcza się danie bezmięsne:
- danie z makaronu z różnymi dodatkami (makaron 200 g, sos 100 g) oraz kompot lub sok z etykietą NFC 200 ml, oraz owoc zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym lub
- krokiety (1 porcja 2 szt.) oraz kompot lub sok z etykietą NFC 200 ml oraz owoc klasa I lub gatunek I zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym lub
- danie z ryżu lub kaszy z różnymi dodatkami warzywnymi lub owocowymi (ryż lub kasza 200 g, sos 100 g) oraz kompot lub sok z etykietą NFC 200 ml, oraz owoc zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym;
4) dwa razy w tygodniu:
- drugie danie: mięso (150 g) z zastrzeżeniem: mięso mielone nie częściej niż 1 raz w tygodniu oraz surówka lub marchewka gotowana lub buraczki wiórki (100 g) oraz ziemniaki, ryż, kasza albo makaron (200g) oraz kompot lub sok z etykietą NFC (200 ml) oraz owoc klasa I lub gatunek I zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym;
5) co najmniej 1 raz w tygodniu:
- porcja ryby – filet bez ości (150 g) oraz ziemniaki (200 g) oraz surówka (100 g) oraz kompot lub sok z etykietą NFC (200 ml) oraz owoc klasa I lub gatunek I, zamiennie z jogurtem lub wafelkiem pełnoziarnistym,
2. Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę aby zapewnił różnorodność dostarczanych owoców, co najmniej trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu. Owoce świeże klasy I lub gatunek I bez jakichkolwiek oznak nieświeżości, które można stwierdzić organoleptycznie (wzrok, węch, smak).
3. Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę aby zapewnił różnorodność dostarczanych posiłków obiadowych z zachowaniem normy kaloryczności. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni.
4. Szacowana liczba posiłków dziennie dla przedmiotu zamówienia wynosi 100 posiłków. Może ona ulec zmianie (zmniejszeniu/zwiększeniu) w trakcie realizacji umowy, w zależności od liczby wydanych decyzji przyznających posiłek w szkole przez Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Nowe Miasto Lubawskie z/s w Mszanowie. Zmiany ilości posiłków zgłaszane będą Wykonawcy przez pracownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Nowe Miasto Lubawskie telefonicznie oraz elektronicznie w dniu poprzedzającym ich wydanie do godz. 14:00.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego przedmiotu zamówienia, bez prawa roszczeń z tego tytułu ze strony Wykonawcy.
Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków obiadowych do danej szkoły podstawowej (zwiększenia / zmniejszenia).
Zamawiający zastrzega sobie prawo do możliwości zaprzestania realizacji przygotowywania i dostarczania posiłków dla uczniów do szkół na czas trwania nauki w szkołach w systemie zdalnym lub hybrydowym.
5. Zaoferowana przez Wykonawcę cena za jeden posiłek pomimo zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych gorących posiłków nie może ulec zmianie przez cały okres realizacji zamówienia. Zmiana ilości zamawianych posiłków nie wymaga zmiany umowy.
6. Posiłki należy dostarczać do siedzib szkół na terenie Gminy Nowe Miasto Lubawskie:
1) Szkoły Podstawowej im. Kazimierza Wróblewskiego w Gwiździnach, 13-300 Gwiździny 58;
2) Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Jamielniku, 13-332 Jamielnik, ul. Szkolna 10;
3) Szkoły Podstawowej w Radomnie, 13-304 Radomno 17;
4) Szkoły Podstawowej w Skarlinie, 13-300 Skarlin 72;
5) Społecznej Szkoły Podstawowej im Janusza Korczaka w Tylicach, 13-300 Tylice 39;
6) Zespołu Szkół im Rodu Działyńskich w Bratianie
7. Zamawiający zastrzega sobie u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez innych uczniów, nie objętych dożywianiem, w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie bezpośrednio do Wykonawcy, oraz wykupienia dodatkowego posiłku w postaci podwieczorku dla dzieci przedszkolnych. Cena podwieczorku nie może przekroczyć 30% ceny obiadu zaproponowanej w ofercie.
8. Wykonawca winien przygotowywać posiłki w dniu dostarczenia ich do poszczególnych szkół i przechowywać w pojemnikach termoizolacyjnych lub termosach z blachy nierdzewnej, zapewniających odpowiednie warunki higieniczno- – sanitarne zapewniające odpowiednią temperaturę.
9. Przygotowane przez Wykonawcę posiłki będą dowożone i dostarczane do stołówek/ punktów wydawania posiłków, własnym transportem Wykonawcy na jego koszt w ilości zgodnej z zamówieniem na dany dzień, w godzinach wskazanych przez dyrektorów poszczególnych szkół.
10. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania każdorazowo do Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Nowe Miasto Lubawskie oraz dyrektorów szkół „Jadłospis” na każdy kolejny tydzień dożywiania. Jadłospis winien być podpisany przez osobę do tego upoważnioną. Jadłospis należy dostarczać w formie pisemnej najpóźniej do czwartku każdego tygodnia, przed rozpoczęciem jego realizacji (załącznik nr 2 do umowy). Wykonawca winien zaproponować jadłospis zgodny z rozporządzeniem ministra zdrowia (Dz. U. 2016 poz. 1154) w skali jednego tygodnia.
11. Wykonawca zobowiązany jest również prowadzić „Ewidencję dostarczanych posiłków“ finansowanych przez Gminę Nowe Miasto Lubawskie (załącznik nr 1 do umowy) i przedkładać ją do podpisu dyrektorom szkół lub osobom pisemnie przez nich upoważnionym w każdym dniu dostawy. Ewidencja dostarczanych posiłków podpisana przez dyrektora szkoły lub osobę przez niego upoważnioną stanowi potwierdzenie daty, godziny oraz ilości dostarczonych posiłków.
12. Dostarczenie gorących posiłków winno następować każdego dnia roboczego za wyjątkiem świąt oraz dni, o których wcześniej poinformują Wykonawcę Dyrektorzy poszczególnych jednostek.
13. Wykonawca zobowiązany jest do:
1) Utylizacji resztek i odpadów pokonsumpcyjnych. W tym celu dostarczy do poszczególnych szkół odpowiedniej ilości i wielkości pojemniki. Po spożyciu posiłków przez uczniów Wykonawca zobowiązany jest do odbioru pojemników przeznaczonych do transportu.
2) Wykonawca ma obowiązek mycia wszystkich termosów wykorzystywanych do przewożenia posiłków.
14. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Dopuszcza się przygotowanie posiłków z warzyw i owoców mrożonych. Wyklucza się przygotowywanie posiłków z zakupionego wcześniej mięsa mrożonego (nie dotyczy ryb) oraz mięsa i przetworów z mięsnych puszek konserwowych, słoików konserwowych.
15. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za cały proces dostarczenia posiłków do szkół, oraz pobierania próbek i przechowywania ich zgodnie z przepisami SANEPIDU. Wykonawca zobowiązany jest spełniać warunki zgodnie z instrukcją dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz systemem HACCP.
16. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za szkody wyrządzone Zamawiającemu i osobom trzecim korzystającym z posiłków dostarczanych przez Wykonawcę.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 186830,00 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 229500,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 186830,00 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Spółdzielnia Socjalna OBIADEK

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: NIP 8771477098

7.3.4) Miejscowość: Mroczno

7.3.5) Kod pocztowy: 13-324

7.3.6.) Województwo: warmińsko-mazurskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-08-10

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 186300,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2023-09-11 do 2024-06-20

8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.