Ogłoszenie z dnia 2025-05-26
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługa żywienia pacjentów SP ZOZ MSWiA w Katowicach w Oddziale zlokalizowanym w Częstochowie
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W KATOWICACH IM.SIERŻANTA GRZEGORZA ZAŁOGI
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 271241038
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Wita Stwosza 39-41
1.5.2.) Miejscowość: Katowice
1.5.3.) Kod pocztowy: 40-042
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22A - Katowicki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zozmswia@zozmswia.katowice.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.zozmswia.katowice.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługa żywienia pacjentów SP ZOZ MSWiA w Katowicach w Oddziale zlokalizowanym w Częstochowie
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-97037334-ff75-43fb-bb1a-289686c60cbb
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00247703
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-05-26
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00133848/04/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.3 CATERING CZĘSTOCHOWA / 2025
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://zozmswiakatowice.ezamawiajacy.pl/pn/zozmswiakatowice/demand/212893/notice/public/details3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 11.3. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się elektronicznie za pośrednictwem platformy Zamawiającego znajdującej się pod adresem: https://zozmswiakatowice.ezamawiajacy.pl/pn/zozmswiakatowice/demand/212893/notice/public/details
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 11.5. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 roku w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie oraz rozporządzeniu Ministra Rozwoju Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy.
11.6. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta w Systemie, ani logowania do Systemu.
11.7. Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia lub informacje, które wpłyną do Zamawiającego, uważa się za dokumenty złożone w terminie, jeśli ich czytelna treść dotrze do Zamawiającego przed upływem tego terminu. Za datę wpływu oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przekazywanym za pomocą Platformy przyjmuje się datę ich złożenia/wysłania na Platformie.
11.8. Ogólne zasady korzystania z Platformy;
11.8.1 zgłoszenie do postępowania wymaga zalogowania Wykonawcy do Systemu na subdomenie Nazwa Jednostki; https://zozmswiakatowice.ezamawiajacy.pl, lub https://oneplace.marketplanet.pl.
11.8.2 Wykonawca po wybraniu opcji „przystąp do postępowania” zostanie przekierowany do strony https://oneplace.marketplanet.pl, gdzie zostanie powiadomiony o możliwości zalogowania lub do założenia bezpłatnego konta. Wykonawca zakłada konto wykonując kroki procesu rejestracyjnego; podaje adres e-mail, ustanawia hasło, następnie powtarza hasło, wpisuje kod z obrazka, akceptuje regulamin, klika polecenie „zarejestruj się”.
11.8.3 Rejestracja Wykonawcy następuje automatycznie i bezzwłocznie. Zamawiający zaleca Wykonawcom uwzględnienie czasu niezbędnego na rejestrację w procesie złożenia Oferty w postaci elektronicznej.
11.8.4 Wykonawca wraz z potwierdzeniem złożenia wniosku rejestracyjnego otrzyma informacje, o możliwości przyspieszenia procedury założenia konta, wówczas należy skontaktować się pod numerem telefonu podanym w ww. potwierdzeniu.
11.8.5 Po założeniu konta Wykonawca ma możliwość złożenia Oferty w postępowaniu. Komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w szczególności zawiadomienia oraz informacje, przekazywane są w formie elektronicznej za pośrednictwem Platformy Zamawiającego. Za datę przekazania zaświadczeń oraz informacji przyjmuje się datę ich wysłania za pośrednictwem zakładki „Korespondencja”.
Pozostałe informacje zostały zawarte w Rozdziale 11 SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Stosownie do art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04 maja 2016 r., str. 1 – dalej „RODO”). Zamawiający informuje, iż administratorem danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji im. Grzegorza Załogi w Katowicach, 40-042 Katowice, ul. Wita Stwosza 39-41;
Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - e-mail: iodo@zozmswia.katowice.pl;
Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz jego rozstrzygnięciem, jak również w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz jej realizacji, a także udokumentowania postępowania o udzielenie zamówienia i jego archiwizacji.
Odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym dokumentacja postępowania zostanie udostępniona w oparciu o przepisy ustawy Prawa zamówień publicznych.
Dane osobowe pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będą przechowywane, zgodnie zapisami Prawa zamówień publicznych, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Niezależnie od postanowień. powyżej, w przypadku zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, dane osobowe będą przetwarzane do upływu okresu przedawnienia roszczeń wynikających z umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Dane osobowe pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia mogą zostać przekazane podmiotom świadczącym usługi doradcze, w tym usługi prawne, i konsultingowe,
Stosownie do art. 22 RODO, decyzje dotyczące danych osobowych nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany.
Osoba, której dotyczą pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania dane osobowe, ma prawo:
dostępu do swoich danych osobowych – zgodnie z art. 15 RODO,
do sprostowana swoich danych osobowych – zgodnie z art. 16 RODO,
do żądania od Zamawiającego – jako administratora, ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO.
wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w przypadku uznania, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy o ochronie danych osobowych, w tym przepisy RODO.
Obowiązek podania danych osobowych jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach Prawa zamówień publicznych, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych określa Prawa zamówień publicznych.
Osobie, której dane osobowe zostały pozyskane przez Zamawiającego w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie przysługuje:
prawo do usunięcia danych osobowych, o czym przesadza art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO,
prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO, określone w art. 21 RODO prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, a to z uwagi na fakt, że podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
Dane osobowe mogą być przekazywane do organów publicznych i urzędów państwowych lub innych podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa lub wykonujących zadania realizowane w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej, w szczególności do podmiotów prowadzących działalność kontrolną wobec Zamawiającego. Dane osobowe są przekazywane do podmiotów przetwarzających dane w imieniu administratora danych osobowych.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Stosownie do art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04 maja 2016 r., str. 1 – dalej „RODO”). Zamawiający informuje, iż administratorem danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji im. Grzegorza Załogi w Katowicach, 40-042 Katowice, ul. Wita Stwosza 39-41;
Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - e-mail: iodo@zozmswia.katowice.pl;
Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz jego rozstrzygnięciem, jak również w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz jej realizacji, a także udokumentowania postępowania o udzielenie zamówienia i jego archiwizacji.
Odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym dokumentacja postępowania zostanie udostępniona w oparciu o przepisy ustawy Prawa zamówień publicznych.
Dane osobowe pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będą przechowywane, zgodnie zapisami Prawa zamówień publicznych, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Niezależnie od postanowień. powyżej, w przypadku zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, dane osobowe będą przetwarzane do upływu okresu przedawnienia roszczeń wynikających z umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Dane osobowe pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia mogą zostać przekazane podmiotom świadczącym usługi doradcze, w tym usługi prawne, i konsultingowe,
Stosownie do art. 22 RODO, decyzje dotyczące danych osobowych nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany.
Osoba, której dotyczą pozyskane w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania dane osobowe, ma prawo:
dostępu do swoich danych osobowych – zgodnie z art. 15 RODO,
do sprostowana swoich danych osobowych – zgodnie z art. 16 RODO,
do żądania od Zamawiającego – jako administratora, ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO.
wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w przypadku uznania, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy o ochronie danych osobowych, w tym przepisy RODO.
Obowiązek podania danych osobowych jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach Prawa zamówień publicznych, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych określa Prawa zamówień publicznych.
Osobie, której dane osobowe zostały pozyskane przez Zamawiającego w związku z prowadzeniem niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie przysługuje:
prawo do usunięcia danych osobowych, o czym przesadza art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO,
prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO, określone w art. 21 RODO prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, a to z uwagi na fakt, że podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
Dane osobowe mogą być przekazywane do organów publicznych i urzędów państwowych lub innych podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa lub wykonujących zadania realizowane w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej, w szczególności do podmiotów prowadzących działalność kontrolną wobec Zamawiającego. Dane osobowe są przekazywane do podmiotów przetwarzających dane w imieniu administratora danych osobowych.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 17/ZP/TP/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
5.1. Przedmiotem zamówienia jest usługa żywienia pacjentów SP ZOZ MSWiA w Katowicach w Oddziale zlokalizowanym w Częstochowie wraz z odbiorem odpadów pokonsumpcyjnych.
5.2. Wspólny słownik zamówień: CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
15894220 – 9 - Posiłki szpitalne
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
5.3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, opis wymagań Zamawiającego w zakresie realizacji i odbioru określają:
5.3.1. Wymagania dietetyczne – załącznik nr 7 do SWZ
5.3.2. Formularz cenowy – załącznik nr 1 do SWZ
5.3.3. Projektowane postanowienia umowy – załącznik nr 2 do SWZ
5.4. Formularz cenowy stanowi treść oferty i nie podlega uzupełnieniu. Niezłożenie formularz cenowy wywiedzie negatywne skutki dla Wykonawcy w postaci odrzucenia oferty na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp.
5.5. Opis przedmiotu zamówienia oraz projektowane postanowienia umowy należy odczytywać wraz
z ewentualnymi zmianami treści SWZ, będącymi np. wynikiem udzielonych odpowiedzi na zapytania Wykonawców.
5.6. Miejscem realizacji umowy jest Oddział SP ZOZ MSWiA w Katowicach zlokalizowany w Częstochowie przy
ul. Mikołaja Kopernika 38, 42-200 Częstochowa.
5.7. Zamówienie obejmuje świadczenie usługi przygotowania i dostarczania do kuchenek oddziałowych szpitala, całodziennego wyżywienia pacjentów z uwzględnieniem diet i kaloryczności:
5.7.1. codzienne (śniadanie, obiad, kolacja) dla pacjentów szpitala
5.7.2. w dni robocze - śniadanie dla Dziennego Oddziału Leczenia Zaburzeń Nerwicowych
5.8. Zamawiający na podstawie art. 95 ust. 1 ustawy Pzp wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U.2025 poz. 257). Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę, osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia:
- osoby wykonujące czynności objęte przedmiotem zamówienia w szczególności pracownicy fizyczni, administracyjni, logistycy, kierowcy.
5.9. Wszyscy pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną, na rzecz Zamawiającego, żywnością muszą posiadać aktualne, określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach, orzeczenia lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania na żądanie wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu.
5.10. Posiłki będą dostarczane codziennie przez wszystkie dni w roku do kuchenek oddziałowych szpitala.
5.11. Usługa będzie realizowana w następujących godzinach:
• Śniadanie oraz śniadanie dla Dziennego Oddziału Leczenia Zaburzeń Nerwicowych – 6:30-7:30
• Obiad i kolacja – 12:00-13:00
5.12. Posiłki gorące należy dostarczać w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną
z wymogami, tzn.: minimalna temperatura zupy winna wynosić 75ºC, drugiego dania 65ºC, płynów ( m.in. kawa, herbata) 80ºC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 ºC.
5.13. Śniadanie dla Dziennego Oddziału Leczenia Zaburzeń Nerwicowym dostarczane będzie w dni robocze, zgodnie z postanowieniami określonymi w wymaganiach dietetycznych stanowiących załącznik nr 7 do SWZ.
5.14. Ponadto Zamawiający wymaga aby:
5.14.1. posiłki były przygotowywane zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierp-nia 2006 r. (tj. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.), Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GHP,GMP) oraz zgodnie z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycz-nych (HACCP) lub zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP w systemie zintegrowanym normy ISO 9001:2015.
5.14.2. posiłki spełniały wymagania określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpita-lach - "Dobry posiłek w szpitalu"
5.14.3. przygotowywanie posiłków odbywało się się wg przykładowych jadłospisów dla diet stosowanych w szpitalu zgodnie z załącznikiem nr 7 do SWZ z uwzględnieniem ewentualnych korekt dokonanych przez die-tetyka;
5.14.4. uwzględnić w jadłospisach zgodnie z załącznikiem nr 7 do SWZ, rodzaj potrawy (nazwę produktu), gra-maturę potraw, wartość kaloryczną posiłków razem i w rozdziale na śniadanie, obiad, kolację;
5.14.5. dostarczyć jadłospis tygodniowy obejmujący kolejny tydzień od poniedziałku do niedzieli z uwzględ-nionymi alergenami i gramaturą. Jadłospis powinien być sporządzony w formie graficznej, najpóźniej w pią-tek do godz. 9:00. Jadłospis będzie przekazywany do Dietetyka Klinicznego i Pielęgniarki Oddziałowej celem akceptacji.
5.14.6. jadłospis był dostosowany do:
-Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy – wówczas Wykonawca ma obowiązek przygotować posiłki o cha-rakterze świątecznym z zachowaniem tradycyjnych potraw,
-zmiany pór roku – wówczas Wykonawca w jadłospisie ma obowiązek uwzględnić warzywa i owoce sezono-we,
5.14.7. dokonywać zmian w jadłospisie w przypadku stwierdzenia błędów przez organy kontrolne. Wówczas Wykonawca przy współudziale z Zamawiającym ponownie zweryfikują jadłospisy i w razie potrzeby dostosują je do zaleceń pokontrolnych,
5.14.8. do przygotowywania posiłków używać produktów świeżych, wysokiej jakości. Posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę określoną w pkt 5.12. Zamawiający nie wyraża zgody na przygotowywanie potraw z proszku, stosowania sztucznych substancji wzmacniających smak i zapach np. glutaminianu sodu, stosowa-nia półproduktów oraz dań gotowych.
5.15. Wykonawca zobowiązany będzie do:
5.15.1. stosowania pojemników stalowych i termosów zamykanych szczelnie, tak aby podczas transportu po-siłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu;
5.15.2. zaopatrzenia pracowników Wykonawcy zajmujących się realizacją usługi w ubrania ochronne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
5.15.3. posiadania aktualnych badań sanitarno – epidemiologicznych dopuszczających do kontaktu z żywno-ścią, to samo dotyczy przedstawiciela Wykonawcy dostarczającego posiłki do szpitala. Przedstawiciel Wyko-nawcy winien posiadać dokument przy sobie;
5.15.4. zapewnienia pojemników hermetycznie zamykanych służących do transportu odpadów pokonsump-cyjnych, w ilości zgodnej z rzeczywistymi potrzebami, przy czym utrzymanie ich w czystości i we właściwym stanie technicznym spoczywać będzie na Wykonawcy;
5.15.5. dowożenia przygotowanych posiłków w pojemnikach oznaczonych nazwą produktu/posiłku, rodzaju diety oraz liczbą porcji;
5.15.6. umożliwienia w ramach audytu wglądu w dokumentację systemu HACCP, dokumentację oraz protokoły kontroli przeprowadzanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, a także inne dokumenty związane z bezpieczeństwem i jakością świadczonych usług, mające bezpośredni wpływ na realizację niniejszej umowy. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Zamawiającemu przeprowadzenia kontroli warunków organizacyjnych, sanitarnych oraz technicznych w miejscu wykonywania usług i składowania produktów.
5.16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do:
5.16.1. regularnej kontroli gramatury, kaloryczności, ilości, temperatury, zgodności diet, godziny dostaw;
5.16.2. złożenia reklamacji na wykonaną usługę po stwierdzeniu, że dostarczony posiłek (posiłki) nie spełnia wy-maganych parametrów ilościowych i jakościowych; wszystkie niezgodności i braki w realizacji usługi ( m.in. różnica pomiędzy liczbą lub rodzajem diet lub dostarczonych posiłków, dostarczenia posiłku niepełnego (brak składnika posiłku lub jego części), dostarczenia posiłków po upływie czasu jego dostarczenia, dostawy w brudnych pojemnikach, nieprawidłowej temperaturze ) Zamawiający odnotowuje w protokole odbioru. Złożenie podpisu przez osobę dostarczającą posiłki ze strony Wykonawcy uważa się za powiadomienie Wy-konawcy o zdarzeniu. W takim wypadku Wykonawca usuwa niezgodności lub uzupełnia posiłki.
5.16.3. nałożenia kar zgodnie z umową w przypadku wystąpienia zdarzenia opisanego powyżej.
5.16.4. przeprowadzenia audytu w siedzibie Wykonawcy maksymalnie dwa razy w roku kalendarzowym, po uprzednim ustaleniu terminu z Wykonawcą z co najmniej 1-dniowym wyprzedzeniem.
5.17. Ilość wydawanych posiłków w danym dniu na dany oddział odbywa się na podstawie dziennego zamówienia. Zamawiający zastrzega, że posiłki będą dostarczane w ilościach podanych przez pracownika Szpitala składającego dzienne zapotrzebowanie, do godz. 14.00 dnia poprzedniego. Ewentualne korekty ilości będą dokonywane nie później niż do godz. 10.00 dnia poprzedzającego dzień, w którym ma być dostarczony posiłek.
5.18. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru, transportu i zagospodarowaniu odpadów oznaczonych kodem 20 01 08 (odpady kuchenne ulegające biodegradacji.
5.19. Wykonawca musi posiadać rejestrację w rejestrze podmiotów wprowadzających produkty, produkty w opakowaniach i gospodarujących odpadami.
5.20. Transport odpadów odbywać się będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca zobowiązuje się do wyczyszczenia, mycia i zdezynfekowania pojemników po każdym użyciu. Pozostałe informacje zostały zawarte w Rozdziale 5 SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15894220-9 - Posiłki szpitalne
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie zawodowe
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Kwalifikacje zawodowe
4.3.6.) Waga: 10
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Realizacja diet specjalistycznych
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
9.1. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, który spełni warunki zawarte w ustawie, oraz wymagania określone w Specyfikacji Warunków Zamówienia wraz z załącznikami stanowiącymi integralną cześć SWZ.9.2. Warunki udziału w postępowaniu.
9.2.1. zdolność do występowania w obrocie gospodarczym: brak warunku
9.2.2. uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: brak warunku
9.2.3. sytuacja ekonomiczna lub finansowa:
Wykonawca spełni warunek jeśli wykaże, że posiada dokument potwierdzający, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia, ze wskazaniem ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na sumę gwarancyjną minimum: 200.000,00zł. Wraz dowodem uiszczenia opłaty
Jeżeli z uzasadnionej przyczyny wykonawca nie może złożyć wymaganych przez zamawiającego podmiotowych środków dowodowych, o których mowa w zdaniu pierwszym wówczas wykonawca składa inne podmiotowe środki dowodowe, które w wystarczający sposób potwierdzają spełnianie opisanego przez zamawiającego warunku udziału w postępowaniu.
W przypadku wykazania się posiadaniem ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia w walucie innej niż PLN, przeliczenie tych wartości nastąpi po średnim kursie ogłoszonym przez NBP w dniu opublikowania ogłoszenia w DUUE. W przypadku gdy w tym dniu, NBP nie opublikuje tabeli kursów średnich, zamawiający przyjmie jako podstawę kurs z tabeli kursów średnich opublikowanych w dniu najbliższym po dniu publikacji ogłoszenia o zamówieniu w DUUE.
9.2.4. zdolność techniczna lub zawodowa:
Wykonawca spełni warunek jeśli wykaże, że będzie dysponował co najmniej 1 osobą, która będzie posiadała minimum 1 rok stażu zawodowego (liczonego od momentu uzyskania jednego z tytułów zawodowych, wymienionych poniżej) w pracy na stanowisku dietetyka lub specjalisty do spraw żywienia, która:
- odbyła studia wyższe na kierunku dietetyka i uzyskała tytuł zawodowy magistra, magistra inżyniera, lub licencjata
- posiada tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 10.1. Do oferty każdy wykonawca musi dołączyć aktualne na dzień składania ofert oświadczenie z art. 125 ust. 1 potwierdzające, że wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu – załącznik nr 4 do SWZ
10.2. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie, o którym mowa w pkt 10.1 SWZ składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenie to ma potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia.
10.3. Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełnienia warunków udziału w postępowaniu - w zakresie, w jakim powołuje się na ich zasoby, składa także oświadczenie, o którym mowa w pkt 10.1 SWZ dotyczące tych podmiotów.
10.4. Zgodnie z art. 274 ust. 1 Pzp Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty, wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych:
10.4.1. oświadczenia Wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy – załącznik nr 6 do SWZ
10.4.2. Polisa OC wraz z opłatą raty na potwierdzenie spełnienia warunku udziału w postepowaniu.
10.4.3. Wykaz osób skierowanych do realizacji zamówienia oraz dyplomy potwierdzające kwalifikacje wykazanych osób, spełniających wymagania określone w Rozdziale 9 pkt 9.2.4 SWZ – załącznik nr 8 do SWZ
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Zamawiający nie wymaga złożenia przedmiotowych środków dowodowychSEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
10.2. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców oświadczenie, o którym mowa w pkt 10.1 SWZ składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenie to ma potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, brak podstaw wykluczenia.6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zakres zmian umowy został określony w projektowanych postanowieniach umowy stanowiących załącznik do SWZ7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-06-03 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://zozmswiakatowice.ezamawiajacy.pl/pn/zozmswiakatowice/demand/212893/notice/public/details
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-06-03 09:05
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-07-02
INNE PRZETARGI Z KATOWIC
- Serwis zestawu do wykonywania wewnątrzoskrzelowej ultrasonografii z biopsją śródpiersia, serwis myjni dezynfektora z wbudowaną suszarką do mycia i dezynfekcji endoskopów giętkich w jednym procesie
- Wykonanie świadectw charakterystyki energetycznej dla budynków lub części budynku (lokalu) zarządzanych przez KZGM w Katowicach
- "Sukcesywny zakup paliw płynnych do samochodów służbowych oraz sprzętów ogrodniczych będących w użytkowaniu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach przez okres 24 miesięcy".
- Świadczenie przez okres 36 miesięcy usług całodobowej obsługi technicznej budynku Państwowej Inspekcji Pracy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach.
- BO - L9/10/XI - Boisko szkolne na miarę czasów - remont i doposażenie boiska przy Szkole Podstawowej nr 59 im. Jana Matejki w Katowicach
- Przebudowa sieci ciepłej wody użytkowej na terenie Szpitala
więcej: przetargi w Katowicach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowanie i dowóz posiłków dla uczestników ośrodków wsparcia dla seniorów w Ustrzykach Dolnych w okresie od lipca do grudnia 2025 r.
- Usługa restauracyjna oraz usługa hotelowa dla gości w związku z organizowanym seminarium "Intergenerational Pedagogies of Remembrance: Arts, Curatorship and Youth Participation" w IFA WN
- "USŁUGI CATERINGOWE"
- Usługa cateringowa zbiorowego żywienia w internacie IV Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie
- Świadczenie usługi cateringowej dla uczestników Ośrodków Wsparcia dla Osób Starszych w Bielsku-Białej
- ". USŁUGA CATERINGOWA DLA UCZNIÓW OGÓLNOKSZTAŁCĄCEJ SZKOŁY MUZYCZNEJ I ST W SZCZECINIE W ROKU SZKOLNYM 2025/2026"
więcej: Posiłki szpitalne »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.