eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala prowadzonego przez Centrum Medyczne "Żelazna" sp. z o.o. 53-W-U-02-2024



Ogłoszenie z dnia 2024-03-07


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków dla pacjentów szpitala prowadzonego przez Centrum Medyczne "Żelazna" sp. z o.o. 53-W-U-02-2024

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Nazwa zamawiającego: Centrum Medyczne "Żelazna" sp. z o. o.

1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 012103423

1.4.) Adres zamawiającego:

1.4.1.) Ulica: Żelazna 90

1.4.2.) Miejscowość: Warszawa

1.4.3.) Kod pocztowy: 01-004

1.4.4.) Województwo: mazowieckie

1.4.5.) Kraj: Polska

1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa

1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: m.kazanowska@szpitalzelazna.pl

1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpitalzelazna.pl

1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)

1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00236125

2.2.) Data ogłoszenia: 2024-03-07

SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA

3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2024/BZP 00217330

3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01

3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

4.3.6. Waga (pkt) (Kryterium 1)

Przed zmianą:
90

Po zmianie:
80,00

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

4.3.6. Waga (pkt) (Kryterium 2)

Przed zmianą:
10

Po zmianie:
20,00

3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

5.4. Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu

Przed zmianą:
O zamówienie może ubiegać się Wykonawca zgodnie z art. 57 ustawy Prawo zamówień publicznych, który nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. Zamawiający zgodnie z art. 112 ustawy Prawo zamówień publicznych określa następujące warunki udziału w postepowaniu dotyczące:
a. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej: Wykonawca musi wykazać się posiadaniem aktualnej decyzji właściwego miejscowo (pod względem lokalizacji zakładu przygotowującego posiłki) organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającej, że:
• obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji
i w obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością lub obrotem nimi;
• Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz - dokument musi zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego
i realizację usługi w systemie cateringowym.
b. zdolności technicznej lub zawodowej: Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że:
• dysponuje lub będzie dysponował lokalem kuchennym – kuchnia główna, zlokalizowanym
w odległości nie większej niż 50 kilometrów od siedziby Zamawiającego;
• lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia zapewniające przygotowanie posiłków spełnia wymogi do świadczenia usług objętych niniejszym zamówieniem;
• dysponuje lub będzie dysponował zastępczym lokalem kuchennym (na wypadek awarii kuchni głównej) spełniającym wymagania sanitarne potwierdzone odpowiednią opinią, że lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia zapewniające przygotowanie posiłków spełnia wymogi do świadczenia usług objętych niniejszym zamówieniem. Zastępczy lokal kuchenny powinien znajdować się w odległości zbliżonej do lokalizacji kuchni głównej względem siedziby Zamawiającego (nie większej niż 50 km od siedziby Zamawiającego) – tak aby realizacja zamówienia przebiegała jak realizacja posiłków sporządzanych w kuchni głównej;
• dysponuje lub będzie dysponował: środkami transportu, wykorzystywanymi do realizacji zamówienia oraz dokumentem potwierdzającym dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi środkami;
• dysponuje lub będzie dysponował zastępczym środkiem transportu używanym w przypadku awarii podstawowego środka transportu wykorzystywanym do realizacji zamówienia oraz dokumentem potwierdzającym dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tym środkiem;
• dysponuje lub będzie dysponował (i na jakiej podstawie) co najmniej:
- 2 kucharzami, z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na tożsamym stanowisku,
w zakresie świadczenia usługi zbiorowego żywienia pacjentów w szpitalach specjalistycznych lub ginekologiczno-położniczych, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni
z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk;
- 2 dietetykami posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, z minimum 3 letnim doświadczeniem w układaniu diet dla pacjentów placówek medycznych wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk;
- 2 kierowcami posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na stanowisku kierowcy wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk.
2. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu
w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych.
3. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Z dokumentu (np. zobowiązania) musi wynikać, zgodnie z załącznikiem nr 4, w szczególności:
1) zakres dostępnych wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby;
2) sposób i okres udostępnienia wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia;
3) czy i w jakim zakresie podmiot udostepniający zasoby, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postepowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą.
4. Wykonawca, polegający na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, winien przedłożyć dokumenty wskazane w rozdz. VIII pkt. 1 SWZ dotyczące tych podmiotów.
5. Zamawiający oceni, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 108 i 109 ustawy Pzp, przewidziane w niniejszym postępowaniu.

Po zmianie:
1. O zamówienie może ubiegać się Wykonawca zgodnie z art. 57 ustawy Prawo zamówień publicznych, który nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. Zamawiający zgodnie z art. 112 ustawy Prawo zamówień publicznych określa następujące warunki udziału w postepowaniu dotyczące:
a. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej: Wykonawca musi wykazać się posiadaniem aktualnej decyzji właściwego miejscowo (pod względem lokalizacji zakładu przygotowującego posiłki) organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającej, że:
• obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji
i w obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością lub obrotem nimi;
• Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz - dokument musi zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego
i realizację usługi w systemie cateringowym.
b. zdolności technicznej lub zawodowej: Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że:
• dysponuje lub będzie dysponował lokalem kuchennym – kuchnia główna, zlokalizowanym
w odległości nie większej niż 50 kilometrów od siedziby Zamawiającego;
• lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia zapewniające przygotowanie posiłków spełnia wymogi do świadczenia usług objętych niniejszym zamówieniem;
• dysponuje lub będzie dysponował zastępczym lokalem kuchennym (na wypadek awarii kuchni głównej) spełniającym wymagania sanitarne potwierdzone odpowiednią opinią, że lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia zapewniające przygotowanie posiłków spełnia wymogi do świadczenia usług objętych niniejszym zamówieniem. Zastępczy lokal kuchenny powinien znajdować się w odległości zbliżonej do lokalizacji kuchni głównej względem siedziby Zamawiającego (nie większej niż 50 km od siedziby Zamawiającego) – tak aby realizacja zamówienia przebiegała jak realizacja posiłków sporządzanych w kuchni głównej;
• dysponuje lub będzie dysponował: środkami transportu, wykorzystywanymi do realizacji zamówienia oraz dokumentem potwierdzającym dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi środkami;
• dysponuje lub będzie dysponował zastępczym środkiem transportu używanym w przypadku awarii podstawowego środka transportu wykorzystywanym do realizacji zamówienia oraz dokumentem potwierdzającym dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tym środkiem;
• dysponuje lub będzie dysponował (i na jakiej podstawie) co najmniej:
- 2 kucharzami /pomocami kuchennymi/personelem produkcyjnym, z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na tożsamym stanowisku, w zakresie świadczenia usługi zbiorowego żywienia pacjentów w szpitalach specjalistycznych lub ginekologiczno-położniczych, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk;
- 1 dietetykiem oraz 1 osobą z uprawnieniami dietetyka posiadającą odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, z minimum 3 letnim doświadczeniem w układaniu diet dla pacjentów placówek medycznych wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk;
- 2 kierowcami/zaopatrzeniowcami posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na stanowisku kierowcy/zaopatrzeniowca wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk.
2. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu
w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych.
3. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Z dokumentu (np. zobowiązania) musi wynikać, zgodnie z załącznikiem nr 4, w szczególności:
1) zakres dostępnych wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby;
2) sposób i okres udostępnienia wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia;
3) czy i w jakim zakresie podmiot udostepniający zasoby, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postepowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą.
4. Wykonawca, polegający na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, winien przedłożyć dokumenty wskazane w rozdz. VIII pkt. 1 SWZ dotyczące tych podmiotów.
5. Zamawiający oceni, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zbada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 108 i 109 ustawy Pzp, przewidziane w niniejszym postępowaniu.

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

5.7. Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu

Przed zmianą:
Podmiotowe środki dowodowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu:
a) w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunku udziału w postępowaniu dotyczącego posiadania uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć kopię:
• aktualnej decyzji właściwego miejscowo (pod względem lokalizacji zakładu przygotowującego posiłki) organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającej, że:
- obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji
i w obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub obrotem nimi;
- Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz - dokument musi zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego i realizację usługi w systemie cateringowym.
b) w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunku udziału w postępowaniu dotyczącego posiadania zdolności technicznej i zawodowej Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć:
• wykaz narzędzi – środków transportu zgodny ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 5 do SWZ: zawierający informację o pojazdach wykorzystywanych do realizacji zamówienia oraz odpowiednie zaświadczenie/dokument potwierdzający dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydany przez odpowiednie służby sanitarno - epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi pojazdami, a także oświadczenie o dysponowaniu zastępczym środkiem transportu używanym w przypadku awarii podstawowego środka transportu wraz z odpowiednim zaświadczeniem dopuszczającym środek ten do przewozu żywności, wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne oraz z informacją o podstawie dysponowania tym środkiem,
• wykaz osób zgodny ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 6 do SWZ potwierdzający, że Wykonawcy dysponuje minimum:
- 2 kucharzami, z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na tożsamym stanowisku, w zakresie świadczenia usługi zbiorowego żywienia pacjentów w szpitalach specjalistycznych lub ginekologiczno-położniczych, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych;
- 2 dietetykami posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, z minimum 3 letnim doświadczeniem w układaniu diet dla pacjentów placówek medycznych;
- 2 kierowcami posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na stanowisku kierowcy wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk.
• wykaz urządzeń technicznych potwierdzający, że Wykonawca dysponuje zasobem lokalowym (lokal kuchenny – kuchnia główna oraz lokal zastępczy), zgodnie z załącznikiem nr 7 zawierający informację o podstawie dysponowania tym zasobem.
5. Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, podmiotowych środków dowodowych wskazanych w pkt 4.

Po zmianie:
4. Podmiotowe środki dowodowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu:
a) w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunku udziału w postępowaniu dotyczącego posiadania uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć kopię:
• aktualnej decyzji właściwego miejscowo (pod względem lokalizacji zakładu przygotowującego posiłki) organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającej, że:
- obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji
i w obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub obrotem nimi;
- Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz - dokument musi zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego i realizację usługi w systemie cateringowym.
b) w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunku udziału w postępowaniu dotyczącego posiadania zdolności technicznej i zawodowej Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć:
• wykaz narzędzi – środków transportu zgodny ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 5 do SWZ: zawierający informację o pojazdach wykorzystywanych do realizacji zamówienia oraz odpowiednie zaświadczenie/dokument potwierdzający dopuszczenie ww. środków do przewozu żywności wydany przez odpowiednie służby sanitarno - epidemiologiczne wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi pojazdami, a także oświadczenie o dysponowaniu zastępczym środkiem transportu używanym w przypadku awarii podstawowego środka transportu wraz z odpowiednim zaświadczeniem dopuszczającym środek ten do przewozu żywności, wydanym przez odpowiednie służby sanitarno-epidemiologiczne oraz z informacją o podstawie dysponowania tym środkiem,
• wykaz osób zgodny ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 6 do SWZ potwierdzający, że Wykonawcy dysponuje minimum:
- 2 kucharzami/pomocami kuchennymi/personelem produkcyjnym, z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na tożsamym stanowisku, w zakresie świadczenia usługi zbiorowego żywienia pacjentów w szpitalach specjalistycznych lub ginekologiczno-położniczych, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych;
- 1 dietetykiem oraz 1 osobą z uprawnieniami dietetyka posiadającą odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, z minimum 3 letnim doświadczeniem w układaniu diet dla pacjentów placówek medycznych;
- 2 kierowcami/zaopatrzeniowcami/ posiadającymi odpowiednie uprawnienia oraz aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych z minimum 3 letnim doświadczeniem w pracy na stanowisku kierowcy/zaopatrzeniowca/ wraz z oświadczeniem Wykonawcy, iż zostali oni przeszkoleni z przestrzegania zasad BHP w tym z higieny rąk.
• wykaz urządzeń technicznych potwierdzający, że Wykonawca dysponuje zasobem lokalowym (lokal kuchenny – kuchnia główna oraz lokal zastępczy), zgodnie z załącznikiem nr 7 zawierający informację o podstawie dysponowania tym zasobem.
5. Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, podmiotowych środków dowodowych wskazanych w pkt 4.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.