eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Sulechów › PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW SP ZOZ W SULECHOWIE

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2022-06-23


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW
SP ZOZ W SULECHOWIE

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Sulechowie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000310396

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Zwycięstwa, 1

1.5.2.) Miejscowość: Sulechów

1.5.3.) Kod pocztowy: 66-100

1.5.4.) Województwo: lubuskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL432 - Zielonogórski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: spzoz@spzozsulechow.med.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://spzozsulechow.med.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

PRZYGOTOWYWANIE I DOSTAWĘ POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW
SP ZOZ W SULECHOWIE

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e3df24c9-f2e4-11ec-9a86-f6f4c648a056

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00221555

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-06-23

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00028644/05/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://bip.wrota.lubuskie.pl/spzoz_sulechow/zamowienia_publiczne/11/status/rodzaj/wzp/zwr/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Komunikacja między zamawiającym, a wykonawcami odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej tj.:
 miniPortalhttps://miniportal.uzp.gov.pl/,
 ePUAPhttps://epuap.gov.pl/wps/portal,
 poczta elektroniczna zamowienia@spzozsulechow.med.pl
Zamawiający nie dopuszcza składania oferty za pomocą poczty elektronicznej z wyjątkiem przedmiotowych środków dowodowych.

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do następujących formularzy:
„Formularz do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku”
„Formularz do komunikacji”.
4. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu opisane zostały w regulaminie korzystania z systemu miniPortal: miniPortal (uzp.gov.pl) oraz w warunkach korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP).
5. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i „Formularz do komunikacji” wynosi 150 MB.
6. Załączniki do formularza komunikacji muszą być zgodne z obowiązującym KRI - Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych. Rekomendowany format danych .doc, .docx, .rtf, .pdf, .zip.
7. Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przyjmuje się datę ich przekazania na ePUAP.
8. Dane postępowanie można wyszukać na liście wszystkich postępowań w miniPortalu klikając wcześniej opcję „Dla Wykonawców” lub ze strony głównej z zakładki Postępowania.
9. Oferty, oświadczenia, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy, podmiotowe środki dowodowe, w tym oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust. 4 ustawy PZP, oraz zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, o którym mowa w art. 118 ust. 3 ustawy PZP, pełnomocnictwo, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2021 r. poz. 670), z zastrzeżeniem formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy PZP, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych.
10. Informacje, oświadczenia lub dokumenty, inne niż określone w ppkt. 9, przekazywane w postępowaniu, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne lub jako tekst wpisany bezpośrednio do wiadomości przekazywanej przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, o których mowa w § 3 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie.
11. Wykonawca podpisując podpisem elektronicznym ofertę oraz inne dokumenty przekazywane zamawiającemu może zastosować podpis zarówno w formacie pliku XAdES (typ zewnętrzny) jak i w formacie pliku PAdES.
W przypadku podpisu dokonanego w formacie pliku XAdES format xml dokumentu musi być przechowywany i przekazywany dalej z plikiem źródłowym zawierającym dane. Konieczne jest wysłanie pary plików: źródłowego i podpisanego. Przekazanie pliku z danymi bez pliku z podpisem jest równoznaczne ze złożeniem niepodpisanych dokumentów. W przypadku użycia formatu PAdES otaczający podpis zawarty jest w jednym pliku stanowiącym dokument podpisywany.
Pozostałe informacje z SWZ pkt. III

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH
DLA UCZESTNIKÓW POSTĘPOWANIA O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO
1. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH I JEGO DANE KONTAKTOWE
Administratorem danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Sulechowie, którego reprezentuje Beata Kucuń –
Dyrektor. Kontakt z nim możliwy jest:
➢ drogą korespondencyjną: ul. Zwycięstwa 1, 66-100 Sulechów,
➢ drogą mailową: spzoz@spzozsulechow.med.pl,
➢ telefonicznie: 797 606 252, 797 602 253.
2. OSOBA KONTAKTOWA DS. PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH I JEJ DANE KONTAKTOWE
Inspektor Ochrony Danych, z którym kontakt możliwy jest:
➢ drogą korespondencyjną: ul. Zwycięstwa 1, 66-100 Sulechów,
➢ drogą mailową: iod@spzozsulechow.med.pl.
3. CEL PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH I PODSTAWA PRAWNA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH
Cel:
➢ przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
Podstawa prawna:
➢ przepis prawa, w oparciu o który realizujemy nasze obowiązki prawne i uprawnienia (art. 6 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2016/679*, przepisy
ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, ustawy o działalności leczniczej, ustawy Prawo zamówień
publicznych, ustawy o finansach publicznych, ustawy Ordynacja podatkowa, ustawy o rachunkowości).
Cel:
➢ archiwizowanie dokumentacji.
Podstawa prawna:
➢ przepis prawa, w oparciu o który realizujemy nasze obowiązki prawne (art. 6 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2016/679, przepisy ustawy o
narodowym zasobie archiwalnym i archiwach).
4. OBOWIĄZEK PODANIA DANYCH OSOBOWYCH:
Obowiązek podania danych osobowych jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień
publicznych związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają
z tej ustawy. Niepodanie danych może skutkować brakiem możliwości wzięcia udziału w postępowaniu.
5. ODBIORCY DANYCH OSOBOWYCH
Odbiorcą Twoich danych osobowych mogą być:
➢ podmioty upoważnione na podstawie przepisów prawa, w tym organy ścigania (jak Policja i Prokuratura), sądy, podmioty, którym
udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o przepisy ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych,
Prezes Urzędu Zamówień Publicznych, Krajowa Izba Odwoławcza;
➢ podmioty, które na podstawie odrębnie zawartych umów współpracują z nami, dostawcy usług zaopatrujących nas w rozwiązania techniczne,
organizacyjne i informatyczne, w tym umożliwiające nam zarządzanie i funkcjonowanie;
➢ audytorzy, kontrolerzy lub podmioty upoważnione z mocy przepisów prawa do dokonywania kontroli;
➢ dostawcy usług pocztowych lub kurierskich;
➢ kancelarie prawne współpracujące z nami.
6. SPRZECIW WOBEC PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH
Nie przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu na podstawie art. 21 rozporządzenia 2016/679, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż
podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest niezbędność do realizacji obowiązków prawnych ciążących na nas, a więc art. 6 ust.
1 lit. c rozporządzenia 2016/679.
7. TWOJE UPRAWNIENIA W ZWIĄZKU Z PRZETWARZANIEM TWOICH DANYCH OSOBOWCH
Przysługuje Ci prawo:
➢ dostępu do swoich danych osobowych na podstawie art. 15 rozporządzenia 2016/679 [1] oraz otrzymania ich kopii;
➢ sprostowania i uzupełnienia swoich danych osobowych na podstawie art. 16 rozporządzenia 2016/679 [2];
➢ żądania ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 1 i 2
rozporządzenia 2016/679 [3];
Nie przysługuje Ci prawo:
➢ usunięcia danych osobowych w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e rozporządzenia 2016/679;
➢ przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 rozporządzenia 2016/679.
Pozostałe informacje w załączniku do SWZ.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: 12/ZP-PN/2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie.
2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Zakres świadczenia usług:
1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie
z zasadami systemu HACCP:
- kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii;
- temperatury dostarczanych posiłków:
a) wędliny od 0 do +4C
b) nabiał od 0 do +8C
c) zupa nie mniej niż +70C
d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70C
e) mięso, gulasze nie mniej niż 65C
- poziom składników odżywczych:
a) zgodnie z załączonym przykładowym jadłospisem – załącznik nr 1a do SWZ;
• co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę – obowiązkowo), nie gulasz i pulpet
• dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce termicznej
• dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produktami i nie powtarzać się w ciągu 5 kolejnych dni
• w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory
• pieczywo – żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami)
• do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło
• posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień posiłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania
• sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia.
2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19.
3) W zakresie przygotowywania posiłków Wykonawca zobowiązany jest do stosowania się do zasad określonych w załączniku nr 1d
4) Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń.
a) Po wyładowaniu posiłków puste termosy itp. przekazywane są od razu kierowcy.
b) Za należyte utrzymanie kuchenek oddziałowych odpowiada Zamawiający. Rozdzielenie posiłków należy do Zamawiającego.
c) Zamawiający zapewnia zastawę stołową poza sprzętem wymienionym w pkt. I.3. ppkt 13) i 22) który pozostaje własnością Wykonawcy.
d) Zamawiający nie posiada pomieszczenia, które może być udostępnione Wykonawcy na potrzeby związane z dostawą posiłków.
e) W przypadku, kiedy Wykonawca zaplanuje w jadłospisie kolację, która nie będzie zawierała dań podawanych na ciepło – gorąco, nie będzie można dostarczyć jej razem z obiadem i podwieczorkiem w jednym transporcie, ponieważ Zamawiający nie posiada możliwości przechowywania posiłków.
f) Nie istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające dostarczenie posiłków.
g) Zamawiający nie przewiduje zmiany ilości łóżek szpitalnych.
5) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty.
6) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków
do określonej w SWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy.
7) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez dietetyka zatrudnionego w SPZOZ lub inną osobę wskazaną z ramienia szpitala i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach
8) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach
- zgodnie z obowiązującymi przepisami.
9) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w:
• Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz.U. z 2022 poz.402).
• Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z 2022r. poz. 24, 138).
• Zasadami systemu HACCP.
10) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym – diety muszą być dostarczane
w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja.
• Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15
• Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15
• Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15
11) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno – epidemiologiczne.
12) Ogólna informacja o Zamawiającym:
Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów:
• Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
• Oddział Położniczo – Ginekologiczny
• Oddział Wewnętrzny
• Oddział Rehabilitacji
• Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 171 z czego 156 pacjentów objętych żywieniem,
Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową.
Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek.
13) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych
14) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne i worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne.
15) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych
z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami.
16) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto.
17) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie:
• zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka)
• podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie
z obowiązującymi przepisami.
• przygotowania posiłków w miejscach wskazanych przez Wykonawcę. Kontrolę
w miejscach przygotowywania posiłków będzie przeprowadzał specjalista ds. epidemiologii zatrudniony przez Zamawiającego lub dietetyk wskazany przez Zamawiającego. Kontrola będzie dotyczyła zgodności przygotowywania posiłków z niniejszą umową. Z kontroli zostanie sporządzony protokół w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, dla każdej strony po jednym.
18) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień
oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni możliwość i materiały niezbędne do przeprowadzenia kontroli.
19) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku zlecić na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej.
20) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku.
Pozostałe informacje w SWZ pkt. I.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 24 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: OCENA KOŃCOWA a) + b)
Maksymalna ilość punktów, jaką można uzyskać - 100,00 pkt.
Punkty zostaną przyznane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Zamówienie zostanie udzielone Wykonawcy, którego oferta otrzyma największą liczbę punktów.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: b) doświadczenie dietetyka

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

1) Wypełniony Formularz oferty – załącznik nr 1
2) Oświadczenie, o którym mowa z art. 125 ust. 1 ustawy PZP, o niepodleganiu wykluczeniu, spełnianiu warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert – załącznik nr 2 do SWZ;
3) W przypadku składania oferty przez wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia oświadczenia, o których mowa w pkt VI, ppkt 10.2;
4) Pełnomocnictwo do podpisania oferty - jeżeli dotyczy.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

10. W przypadku składania oferty przez wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia (w tym spółka cywilna):
10.1. Zgodnie z art. 58 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych, ustanawiają oni pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
10.2. Oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP, składa wraz z ofertą, każdy z wykonawców wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Zamawiający wymaga, aby wybrany Wykonawca zawarł z nim umowę na warunkach określonych w projekcie umowy stanowiącym załącznik do SWZ.
2. Zamawiający, zgodnie z art. 455 ust. 1 ustawy PZP, przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w sprawie zamówienia publicznego, w sposób i na warunkach określonych poniżej i w projekcie umowy.
3. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty,
na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy,
4. Zamawiający przewiduje możliwość dokonywania istotnych zmian postanowień umowy, także w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy,
w przypadku gdy konieczne jest wprowadzenie zmian w umowie, jeżeli konieczność wprowadzenia takich zmian jest skutkiem zmiany przepisów prawa obowiązujących po dacie zawarcia umowy, wywołujących potrzebę zmian umowy wraz ze skutkami wprowadzenia takich zmian – w takim przypadku zmianie mogą ulec wyłącznie zapisy umowy, do których odnoszą się zmiany przepisów prawa.
5. Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia istotnych zmian w umowie
w szczególności, gdy zaistnieje inna, niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze Stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy, zgodnie ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia - Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w szczególności terminu realizacji zamówienia.
6. W przypadku niewykonania, z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego, zakresu rzeczowego umowy w określonym w umowie terminie, dopuszcza się przedłużenie terminu realizacji umowy.
7. Wskazanie powyższych okoliczności zmian umowy nie stanowi zobowiązania Zamawiającego do wprowadzenia tych zmian.
8. Umowa może zostać zmieniona także w zakresie i okolicznościach wynikających bezpośrednio z przepisów prawa w szczególności ustawy Prawo zamówień publicznych.
9. Zamawiający dopuszcza dokonanie zmian w umowie dotyczących:
1) konieczności zmiany mocy umownej, wynikającej z przyczyn, których Zamawiający nie mógł przewidzieć;
2) nazwy zadania,
3) numeru konta bankowego Wykonawcy.
10. W przypadku zaistnienia sytuacji, o której mowa w pkt 9 ppkt 1 oraz 11 Wykonawca zobowiązuje się powiadomić o tym fakcie Zamawiającego z wyprzedzeniem umożliwiającym aneksowanie Umowy w trybie niewywołującym opóźnienia w planowanych terminach usług.
11. Strony zobowiązują się dokonać zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, o którym mowa w § 2 Umowy, w formie pisemnej pod rygorem nieważności, każdorazowo w przypadku wystąpienia jednej z następujących okoliczności:
1) zmiany stawki podatku od towarów i usług, przy czym zmiana dokonana zostanie w taki sposób, aby koszt (ryzyko) zmiany wartości podatku od towarów i usług rozkładał się po połowie pomiędzy Zamawiającego i Wykonawcę
2) wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, strony nie przewidują zmiany wysokości wynagrodzenia Wykonawcy w ciągu pierwszych 12 miesięcy umowy.
3) zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne,
4) zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych
- na zasadach i w sposób określony w ust. 11 - 22, jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania Umowy przez Wykonawcę.
Pozostałe zapisy w SWZ pkt. XVIII i w projekcie umowy.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-07-11 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: 1. Wykonawca składa ofertę oraz przedmiotowe środki dowodowe - za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na miniPortalu

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-07-11 11:00

8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-08-09

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

1. Termin rozpoczęcia realizacji przedmiotu umowy – od dnia podpisania umowy - nie wcześniej niż od dnia 11 sierpnia 2022 r.
2. Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy – 24 miesiące od dnia podpisania umowy - nie wcześniej niż od dnia 11 sierpnia 2022 r.

4. Zgodnie z art. 7 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2022 r., poz. 835) z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych wyklucza się:
a. Wykonawcę wymienionego w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisanego na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3,
b. Wykonawcę, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (Dz. U. z 2022 r. poz. 593 i 655) jest osoba wymieniona w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisana na listę lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od dnia 24 lutego 2022 r., o ile została wpisana na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3;
c. Wykonawcę, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2021 r. poz. 217, 2105 i 2106) jest podmiot wymieniony w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisany na listę lub będący taką jednostka dominującą od dnia 24 lutego 2022 r., o ile został wpisany na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3.
(Art. 1 pkt 3 – W celu przeciwdziałania wspieraniu agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę rozpoczętej w dniu 24 lutego 2022 r., wobec osób i podmiotów wpisanych na listę, o której mowa w art. 2, stosuje się: wykluczenie z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021. Poz. 1129, 1598, 2054 i 2269 oraz z 2022 r. poz. 25)).

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.