eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Pabianice › PRZYGOTOWANIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA DZIECI W POSTACI DWUDANIOWYCH OBIADÓW DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 3 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W PABIANICACH

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2016-08-11

Pabianice: PRZYGOTOWANIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA DZIECI W POSTACI DWUDANIOWYCH OBIADÓW DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 3 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W PABIANICACH
Numer ogłoszenia: 179827 - 2016; data zamieszczenia: 11.08.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 128991 - 2016r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Szkoła Podstawowa nr 3 im.Mikołaja Kopernika, ul. Mokra 28/34, 95-200 Pabianice, woj. łódzkie, tel. 42 2150725 w.22, faks 42 2264854.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: szkoła publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: PRZYGOTOWANIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA DZIECI W POSTACI DWUDANIOWYCH OBIADÓW DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 3 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W PABIANICACH.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie z własnych produktów i półproduktów w siedzibie Zamawiającego w wyznaczonym do tego miejscu gorącego posiłku w postaci dwudaniowego obiadu dla dzieci - uczniów oraz pracowników Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Pabianicach. Zamawiający zakazuje realizacji przedmiotu zamówienia w formie usługi cateringowej dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Pabianicach. Wyjątkiem są sytuacje długotrwałych awarii (np. prądu, wody, gazu) oraz w sytuacjach klęsk żywiołowych dopuszcza się dostarczenie gorącego posiłku w postaci dwudaniowego obiadu dla dzieci Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Pabianicach w postaci usługi cateringowej. Zamawiający dopuszcza możliwość przygotowywania i sprzedaży obiadów osobom trzecim, z zastrzeżeniem, iż sprzedaż będzie dokonywana z zachowaniem przepisów skarbowych, formalnych oraz wszelkich innych przepisów dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej, w szczególności prowadzenia żywienia zbiorowego (HACCP). 2. W celu realizacji przedmiotu zamówienia Zamawiający udostępni odpłatnie Wykonawcy pomieszczenia kuchni i stołówki oraz wyznaczonego zaplecza organizacyjno - magazynowego (magazyn produktów suchych, chłodnia, obieralnia warzyw, szatnia, magazyny: kiszonek, warzyw). Pomieszczenia znajdują się w budynku szkoły na I i II piętrze części administracyjnej o łącznej powierzchni 165 m2. Szczegółowe warunki najmu określa umowa, której wzór stanowi załącznik do niniejszej siwz. Dodatkowo Zamawiający udostępni nieodpłatnie następujący sprzęt oraz urządzenia kuchenne: 2.1. Stołówka + wydawalnia: a) Stoliki świetlicowe - szt. 27, b) Krzesła skay - szt. 129, c) Stoły gastronomiczne z blachą - szt. 8, d) Zmywarka - szt. 3, e) Stoły gastronomiczne - szt. 2, f) Podesty drewniane - szt. 5, g) Zlewozmywak metalowy - sz. 1, h) Taboret gazowy - szt. 1, i) Lada bemar - szt. 1, j) Szafka 1 drzwiowa - szt. 1, k) Zastawy obiadowe (Duralex) 2.2. Magazyn produktów suchych: a) Regał magazynowy duży - szt. 2, b) Regał magazynowy mały - szt. 3, d) Szafka metalowa - szt. 1, e) Szafka ubraniowa - szt. 1, f) Szafa dwudrzwiowa - szt. 1, g) Podest drewniany - szt. 4, 2.3. Pomieszczenie kierownika stołówki: a) Biurko - szt. 2, b) Regał mały - szt. 1, c) Szafka - szt. 5, d) Lustro - szt. 1, e) Krzesło - szt. 3, f) Krzesło uczniowskie - szt. 1, g) Kosz na śmieci plastikowy - szt. 1, h) Wieszak na odzież - szt. 1, 2.4. Pomieszczenie chłodni: a) Szafa chłodnicza - szt. 2, b) Zamrażarka mała - szt. 1, c) Zamrażarka duża - szt. 2, d) Lodówko - zamrażarka - szt. 1, e) Waga elektroniczna - szt. 1, f) Aparat do naświetlania jaj - szt. 1, 2.5. Pomieszczenie obieralni warzyw: a) Stół gastronomiczny z blachą - szt. 2, b) Obieraczki - szt. 2, c) Wanna - szt. 2, d) Podest drewniany - szt. 2, e) Taboret elektryczny - szt. 1, 2.6. Pomieszczenie szatniowo - socjalne: a) Szafa ubraniowa 2-drzwiowa - szt. 1, b) Regał mały - szt. 1, c) Szafka 2-drzwiowa - szt. 1, d) Wieszak 5-hakowy metalowy - szt. 1, e) Krzesło skay - szt. 3, f) Stolik świetlicowy - szt. 1, 2.7. Kuchnia: a) Stół gastronomiczny z blachą - szt. 13, b) Waga - szt. 1, c) Maszynka do mięsa - szt. 2, d) Maszynka do krojenia chleba - szt. 1, e) Podajnik na ręczniki - szt. 3, f) Krzesło skay - szt. 14, g) Wanna - szt. 3, h) Umywalka - szt. 2, i) Kocioł gazowy warzelny KG-150 - szt. 1, j) Kocioł gazowy - szt. 3, k) Piekarnik PE3 - szt. 1, l) Piec gazowo - elektryczny - szt. 1, ł) Stół gastronomiczny - szt. 1, m) Patelnia elektryczna - szt. 2, n) Stolik świetlicowy - szt. 1, o) Taboret gazowy - szt. 2, p) Podest drewniany - szt. 10, r) Regał magazynowy metalowy duży - szt. 2, s) Lodówko - zamrażarka - szt. 1, t) Regał magazynowy mały - szt. 4, u) Szafa chłodnicza - szt. 1, w) Wózek do potraw - szt. 1, x) Wózek teleskopowy składany - szt. 1, y) Otwieracz elektryczny - szt. 1, z) Napęd ze stojanem MKN 114 - szt. 1, aa) Robot z przystawkami - szt. 1, ab) Przystawka do jarzyn - szt. 1, ac) Przystawka do mięsa - szt. 1, ad) Przystawka do wędlin - szt. 1, ax) Patelnia mała - szt. 3, 2.8. Piwnica - magazyn kiszonek: a) Biurko - szt. 1 2.9. Piwnica - magazyn warzyw: a) Podesty drewniane - szt. 7 2.10. Piwnica - szatnia + pralnia: a) Szafa ubraniowa 2 drzwiowa - szt. 3, b) Regał - szt. 1, c) Krzesła - szt. 9. W/w pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego. W przypadku, gdy udostępnione przez Zamawiającego wyposażenie i urządzenia nie wystarczą Wykonawcy do realizacji przedmiotu zamówienia w wymaganym zakresie, Wykonawca zobowiązany jest do jego uzupełnienia na własny koszt bez prawa dochodzenia zwrotu poniesionych kosztów. 3. Wykonawca w ramach realizacji przedmiotu zamówienia zobowiązany będzie do: a) Ponoszenia wszelkich kosztów z tytułu zużytych mediów (prąd, woda, gaz) oraz odpadów. Ilość zużytych mediów będzie ustalana na podstawie wskazań zamontowanych urządzeń pomiarowych. b) Ponoszenia wszelkich kosztów związanych z utrzymaniem powierzonych urządzeń technicznych w należytej sprawności, w tym dokonywania wszelkich bieżących napraw konserwacyjnych, przeglądów i sprawdzeń. Zwrotne przekazanie udostępnionych urządzeń zostanie poprzedzone sprawdzeniem ich sprawności. W przypadku stwierdzenia wystąpienia uszkodzenia lub awarii - ich naprawa nastąpi na koszt Wykonawcy. c) Ponoszenia wszelkich kosztów osobowych i rzeczowych związanych z utrzymaniem w czystości udostępnionych pomieszczeń, w tym związanych z zakupem środków czystości. d) Ponoszenie kosztów najmu za udostępnione pomieszczenia zgodnie z umową, której wzór stanowi załącznik do niniejszej siwz. 4. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: a) Obiad musi być przygotowany zgodnie z Zaleceniami i Normami Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia i być dostosowany do wieku rozwojowego pod względem gramatury, wartości odżywczych, kaloryczności i być przygotowywany z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej, tj. dzieci i młodzież z przedziału 6-13 lat. Posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę. Proces produkcji oraz dystrybucji odbywać się musi zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914). W celu wskazania oczekiwań Zamawiającego, poniżej zostały wymienione warunki jakościowe i ilościowe: - w tygodniu powinien być 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym (wołowina, drób, schab, mięso wieprzowe), a w pozostałe dwa dni: dania jarskie, półmięsne (z wykluczeniem risotta z mięsem i bigosu) lub rybne; - danie z mięsa mielonego nie więcej niż 2 razy w miesiącu (kotlet mielony, zrazy); - raz na dekadę jako drugie danie powinny być naleśniki z serem na słodko lub racuchy; - przynajmniej raz na dwa tygodnie drugie danie z rybą morską (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, łosoś) - Zamawiający dopuszcza tylko i wyłącznie filet; - potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających; - w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; mięso powinno być miękkie; - do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym z odpowiednią ilością śmietany (te które wymagają śmietany); - zalecane jest różnicowanie smaku sosów; - ważna jest estetyka potraw i posiłków; - podstawę mięsnej i półmięsnej części drugiego dania nie może stanowić wędlina (kiełbasa, parówka, itd.); - nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree). b) Zamawiający wymaga przedstawiania przez Wykonawcę do pisemnej akceptacji jadłospisów w systemie dekadowym. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednej dekady. W skład każdego z obiadów muszą wchodzić minimum: zupa, drugie danie, kompot. Struktura przygotowywanych obiadów winna wyglądać w następujący sposób: - Zupa - 0,5 l, - Drugie danie - ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron lub inne) - 150 g + mięso/ryba (zamiennie) - 100 g + surówka/warzywa gotowane (zamiennie) - 150 g + kompot/sok bez konserwantów - 200 ml. Dopuszcza się jeden raz na dekadę aby w ramach drugiego dania były pierogi/naleśniki/kopytka/makaron z sosem o gramaturze nie mniejszej niż 300 g. c) Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych (szklanych) i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. d) Wykonawca będzie przygotowywał i wydawał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji i wydania oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. e) Czas wydawania posiłków z wyłączną rezerwacją dla uczniów i pracowników Zamawiającego: 11.30 - 13.50. f) Ilość posiłków przygotowywanych dla uczniów Zamawiającego - ok. 350 dziennie. W oparciu o tą wartość Wykonawca kalkuluje swoją cenę ofertową. Zamawiający na etapie realizacji przedmiotu zamówienia dopuszcza możliwość zmiany wskazanej wartości zarówno w górę jak i w dół. Wskazana ilość nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu nie zrealizowanego przedmiotu zamówienia lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie przygotowane i wydane obiady. g) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami. h) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. i) Koszt zakupu środków żywnościowych tzw. wsad do kotła wynosi 4,00 zł brutto dziennie dla jednego ucznia. W przypadku pracownika (nauczyciela) Zamawiającego dopuszcza się, aby cena jednego dwudaniowego obiadu była wyższa do 50% ceny wsadu do kotła. 5. Miejsce realizacji przedmiotu zamówienia: Pabianice, ul. Mokra 28/34. Do obowiązków Wykonawcy należy po każdorazowym zatwierdzeniu dekadowego jadłospisu przez Zamawiającego, jego wywieszenie do wiadomości uczniów w sposób zwyczajowo przyjęty w szkole. 6. Termin realizacji zamówienia: od 05.09.2016 roku do dnia 29.06.2017 roku (od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, dni ustawowo wolnych lub dodatkowo wolnych od zajęć dydaktyczno - wychowawczych), z zastrzeżeniem możliwości udostępnienia pomieszczeń w celu przygotowania się do realizacji przedmiotu zamówienia już od dnia 01.08.2016 roku. 7. Warunki finansowe rozliczeń: a) Zamawiający informuje, że rozliczenie nastąpi na podstawie faktur. b) sposób rozliczeń - wynagrodzenie powykonawcze, obliczone jako iloczyn wykonanej usługi (szt.) i ceny jednostkowej usługi, podanej przez Wykonawcę na etapie ofertowania, pomniejszonej o wartość wsadu do kotła - która będzie zbierana bezpośrednio przez Wykonawcę od rodziców/opiekunów. c) wynagrodzenie będzie płatne przelewem w terminie do 30 dni od daty każdorazowego otrzymania oryginału prawidłowo wystawionej faktury. d) podane w ofercie wynagrodzenie ryczałtowe jest stałe i nie podlega waloryzacji w trakcie obowiązywania umowy. 8. Główny kod CPV: 55 52 31 00-3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych. Dodatkowe kody CPV: - 55 32 10 00-6 Usługi przygotowywania posiłków, - 55 32 00 00-9 Usługi podawania posiłków, - 55 32 20 00-3 Usługi gotowania posiłków..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3, 55.32.00.00-9, 55.32.20.00-3, 55.32.10.00-6.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa:

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 08.08.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • F.H.U. JAPAJA Patrycja Karasińska, ul. Anieli Krzywoń 2, 93-402 Łódź, kraj/woj. łódzkie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 355833,33 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 365085,00

  • Oferta z najniższą ceną: 352915,50 / Oferta z najwyższą ceną: 439383,00

  • Waluta: PLN .


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.