eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kielce › Usługi na szkolenia realizowane w ramach projektu - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2010-06-08

Kielce: Usługi na szkolenia realizowane w ramach projektu - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy.
Numer ogłoszenia: 158748 - 2010; data zamieszczenia: 08.06.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego , ul. Zagórska 14, 25-355 Kielce, woj. świętokrzyskie, tel. 041 3447769, faks 041 3682456.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zsps.edu.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługi na szkolenia realizowane w ramach projektu - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie - Kursu barmańskiego I stopnia - dla 120 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem kursu jest zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności potrzebnych do pracy na stanowisku barman. 2. Program szkolenia powinien obejmować 30h w tym zajęć praktycznych 25h a. terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego b. wyposażenie i organizacja coctail-baru c. rodzaje naczyń szklanych d. towaroznawstwo i typologia napojów alkoholowych i bezalkoholowych e. podział i charakterystyka napojów mieszanych f. miksologia (struktura napoju mieszanego, rodzaje składników napojów mieszanych: główne i dodatkowe, szprycujące, określanie mocy w napojach, miary barowe) g. techniki nalewania i podawania drinków h. zasady przygotowania napojów typu herbata, kawa i. zasady łączenia napojów alkoholowych z innymi napojami i potrawami 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji kursu: II, III kwartał 2010r. ( 4 grupy); I kwartał 2011r. (4 grupy) 4. Zajęcia muszą odbywać się codziennie, w dni robocze (od poniedziałku do piątku), w godzinach między 830 a 1900 wg planu nauczania obejmującego 30 godzin dydaktycznych tygodniowo. 6. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 7. Kurs zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikat potwierdzający nabycie umiejętności barmańskich I stopnia. Zadanie 2. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia fusion - dla 36 uczniów (1grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest poznanie zasad, którymi kieruje się kuchnia fusion oraz zdobycie umiejętności sporządzania potraw, w których łączone są produkty z różnych stron świata. 2. Program szkolenia powinien obejmować 20h w tym zajęć praktycznych 18 h a. Wprowadzenie do kuchni w stylu fusion b. Nowoczesne trendy w gastronomii europejskiej i dalekowschodniej c. Zasady łączenia składników w kuchni fusion d. Zastosowanie przypraw e. Przygotowanie i podawanie potraw fusion 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: II, IV kwartał 2010r. ( 2 grupy); III kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w piątek po południu oraz w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się testem sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 3. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Staż w zakładzie gastronomicznym - dla 30 uczniów (1grupa x 3 uczniów). W każdym semestrze szkolnym szkolenie musi odbyć 5 trzyosobowych grup uczniów w wymiarze 5 dni. Dzień szkolenia obejmuje 6 godzin. Staż może odbywać się na sali konsumenckiej oraz w zapleczu produkcyjnym zakładu gastronomicznego. 1. Celem szkolenia jest zdobycie przez uczniów dodatkowych umiejętności z zakresu sporządzania potraw, obsługi gości oraz poznanie zasad funkcjonowania zakładu gastronomicznego. Szkolenie ma również na celu nawiązanie ściślejszej współpracy pomiędzy szkołą a pracodawcami. 2. Program szkolenia powinien obejmować 30h zajęć praktycznych: a. Zapoznanie się z zakładem pracy b. Przepisy BHP obowiązujące w gastronomii c. Kwalifikacje i obowiązki personelu d. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi e. Obsługa gości w różnych porach dnia f. Obsługa gości w czasie przyjęć okolicznościowych g. Sporządzanie potraw z różnych grup surowców i różnymi technikami obróbki cieplnej h. Ekspedycja potraw 1 godzina stażu = 60 minut 3. Termin realizacji szkolenia: 1 grupa od września 2010r. do stycznia 2011r. ; 2 grupa od lutego do maja 2011r. 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: restauracja 6. Szkolący ma obowiązek na bieżąco monitorować dokumentacje uczniowską (dzienniczek stażu) 7. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający odbycie stażu. Zadanie 4. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Barista - dla 36 uczniów (1 grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z profesjonalnym parzeniem kawy. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Coffee culture - historia kawy - gatunki ziaren - zbiór i obróbka ziaren - palenie kawy b. Espresso - definicja - parametry - czynniki wpływające na smak c. Podstawowe techniki baristy - zasada 4 M - espresso - proces - czynności związane z przygotowaniem espresso d. Cappucino - podstawowe parametry - dobór mleka - dobór dzbanków - proces spieniania - teksturowanie mleka 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: III kwartał 2010r. ( 2 grupy); I kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się sprawdzianem teoretycznym oraz praktycznym, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 5. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia śródziemnomorska - dla 36 uczniów (1grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy o kuchni śródziemnomorskiej oraz nabycie umiejętności związanych ze sporządzaniem typowych potraw tej kuchni. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10 h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej b. Surowce stosowane w kuchni śródziemnomorskiej c. Charakterystyczne przyprawy kuchni śródziemnomorskiej d. Podstawowe techniki sporządzania potraw e. Sporządzanie potraw kuchni śródziemnomorskiej - potrawy kuchni włoskiej - potrawy kuchni francuskiej - potrawy kuchni hiszpańskiej - potrawy kuchni greckiej 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: III kwartał 2010r. ( 2 grupy); I kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego. 6. Szkolenie zakończy się testem sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia. Zadanie 6. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia cukierniczego dla 36 uczniów (1 grupa x 12 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z dekorowaniem wyrobów cukierniczych. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10h w tym zajęć praktycznych 8 h. a. Przegląd produktów i półproduktów spożywczych stosowanych w cukiernictwie ze wskazaniem produktów i półproduktów spożywczych używanych do dekorowania wyrobów b. BHP w cukierni, higiena produkcji. c. Innowacyjne metody zdobienia wyrobów cukierniczych d. Nowości przemysłu cukierniczego w zakresie zdobienia wyrobów e. Zasady zdobienia wyrobów cukierniczych f. Przygotowanie surowców służących do sporządzania elementów dekoracyjnych g. Sporządzanie elementów dekoracyjnych z karmelu, czekolady i innych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. ( 2 grupy); II kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6.Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia po sprawdzeniu nabytych wiadomości teoretyczne i umiejętności praktycznych. Zadanie 7. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Moja Firma - dla 30 uczniów (1 grupa x 15 uczniów) 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z zakładaniem własnej firmy. 2. Program szkolenia powinien obejmować 16 h w tym zajęć praktycznych 10 h. a. Zakładanie i prowadzenie własnej firmy - biznes plan - wybór formy prawnej - procedura zakładania własnej firmy - akty prawne b. Prawa i obowiązki przedsiębiorcy c. Savoir vivre w biznesie 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. (1 grupa); II kwartał 2011r. (1 grupa ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia. Zadanie 8. Organizacja i przeprowadzenie doradztwa zawodowego dla 90 uczniów (1 grupa x 15 uczniów). 1. Celem szkolenia jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z poznawaniem i definiowaniem własnych predyspozycji zawodowych. 2. Program szkolenia powinien obejmować 6 h. a. Kim jestem i dokąd dążę? b. Moja droga zawodowa c. Jak i gdzie szukać pracy d. Ja jako pracownik - autoprezentacja e. Rozmowa kwalifikacyjna f. A gdyby tak zostać przedsiębiorcą 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010r. (4 grupy); I kwartał 2011r. (2 grupy ) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę. 5. Miejsce realizacji szkolenia: siedziba Zamawiającego 6. Szkolący wystawi uczestnikom szkolenia certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia. Zadanie 9. Organizacja i przeprowadzenie kursu kelnerskiego dla 15 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem kursu jest zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności niezbędnych przy obsłudze gości 2. Program szkolenia powinien obejmować 18 h a. Organizacja pracy kelnera b. Wygląd zewnętrzny i wyposażenie kelnera c. Przygotowanie stanowiska pracy d. Zasady noszenia zastawy stołowej e. Zbieranie brudnej zastawy f. Rodzaje serwisów g. Serwowanie win h. Serwowanie szampana i. Obsługa gości o różnych cechach charakterologicznych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji kursu: II kwartał 2011r. (1 grupa) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Kurs zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu. Zadanie 10. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kuchnia molekularna - dla 15 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem szkolenia jest poznanie tajników kuchni molekularnej i możliwości jej zastosowania w gastronomii. 2. Program szkolenia powinien obejmować 10 h a. Przedstawienie produktów używanych w kuchni molekularnej b. Kawior z soków owocowych c. Sferyczne ravioli d. Gotowanie w niskich temperaturach e. Technika wędzenia f. Pianki na ciepło i zimno g. Pianka z espuma h. Gotowanie w azocie i. Wykorzystanie kwiatów jadalnych 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: II kwartał 2011r. (1 grupa) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne,po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu. Zadanie 11. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Carving - dla 60 uczniów (1 grupa x 15 osób) 1. Celem szkolenia jest poznanie tajników rzeźbienia w warzywach i owocach i możliwości zastosowania carvingu w gastronomii. 2. Program szkolenia powinien obejmować 8 h a. Historia i pochodzenie carvingu b. Narzędzia do carvingu c. Podstawowe techniki rzeźbienia d. Zasady stosowane przy wykrawaniu warzyw i owoców e. Wykrawanie dekoracji z warzyw i owoców 1 godzina dydaktyczna = 45 minut 3. Termin realizacji szkolenia: IV kwartał 2010 r. (2 grupy) I kwartał 2011r. (2 grypy) 4. Zajęcia odbywać się będą w sobotę i niedzielę 5. Miejsce realizacji kursu: siedziba Zamawiającego 6. Szkolenie zakończy się egzaminem wewnętrznym sprawdzającym nabyte wiadomości teoretyczne i praktyczne, po zaliczeniu którego Wykonawca zobowiązany będzie wydać uczestnikom certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu. Wykonawca zobowiązany jest umieszczać na wszystkich materiałach szkoleniowych i dokumentach związanych z organizacją szkolenia takich jak: prezentacja multimedialna, harmonogram szkolenia, zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, certyfikaty, dyplomy, arkusze ewaluacyjne, informacje słowne o realizowaniu szkolenia finansowanego z Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz logo Programu Kapitał Ludzki i Unii Europejskiej. Miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności zostaną oznakowane przez Zamawiającego. Miejsce wykonania zamówienia - wszystkie szkolenia muszą się odbywać w siedzibie Zamawiającego z wyjątkiem szkolenia - Staż w zakładzie gastronomicznym, które musi odbywać się w restauracjach. Godzina zegarowa szkolenia liczy się 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 min. oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut - długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Każde szkolenie musi być realizowany wg programu szkolenia. Program szkolenia stanowiący załącznik do oferty musi zawierać następujące elementy tj.: a. nazwę i zakres szkolenia; b. czas trwania i sposób organizacji szkolenia; c. cele szkolenia; d. plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar z uwzględnieniem części teoretycznej i części praktycznej; e. treści szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; f. wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; g. sposób sprawdzania efektów szkolenia. Każde szkolenie i kurs musi kończyć się egzaminem wewnętrznym. Wykonawca musi zapewnić każdemu uczestnikowi szkolenia następujące materiały: materiały dydaktyczne niezbędne do utrwalenia wiadomości w celu pozytywnego zdania egzaminu w formie drukowanej lub elektronicznej. Materiały szkoleniowe muszą być oznakowane jak zapisano powyżej. Materiały szkoleniowe muszą być przygotowane i rozdane uczestnikom szkolenia najpóźniej w pierwszym dniu zajęć. Uczestnicy kwitują odbiór materiałów własnoręcznym podpisem na liście odbioru. Wykonawca przekaże Zamawiającemu listę po zakończeniu szkolenia razem z innymi materiałami niezbędnymi do rozliczenia całej usługi. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera SIWZ..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.57.00.00 - Usługi szkolenia w dziedzinie rozwoju osobistego 85.12.12.70 - Usługi psychiatryczne lub psychologiczne .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 11.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 14.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie wymagane

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający wymaga w szczególności - wykonania w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej 2 usług odpowiadających swoim rodzajem usługom stanowiącym przedmiot zamówienia.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający wymaga w szczególności dysponowania osobą (osobami) posiadającą (posiadającymi) : Do Zadania: Nazwa szkolenia Wymagania minimalne kadry dydaktycznej 1. Kurs barmański 2 osoby posiadające wykształcenie wyższe, udokumentowane doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Jedna z wymienionych osób musi posiadać uprawnienia pedagogiczne 2. Kuchnia fusion 2 osoby posiadające wykształcenie minimum średnie w zawodzie kucharz oraz tytuł mistrza w zawodzie, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Jedna z wymienionych osób musi posiadać uprawnienia pedagogiczne 3. Staż w zakładzie gastronomicznym Każdy opiekun grupy musi posiadać wykształcenie minimum średnie zawodowe, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ. Wymagane uprawnienia pedagogiczne 4. Kuchnia śródziemnomorska 2 osoby posiadające wykształcenie minimum średnie w zawodzie kucharz oraz tytuł mistrza w zawodzie, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Jedna z wymienionych osób musi posiadać uprawnienia pedagogiczne 5. Kurs kelnerski 2 osoby posiadające wykształcenie wyższe, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu obsługi gości. Jedna z wymienionych osób musi posiadać uprawnienia pedagogiczne 6. Cukiernicze 1 osoba posiadające wykształcenie minimum średnie w zawodzie cukiernik oraz tytuł mistrza w zawodzie, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych Wymagane uprawnienia pedagogiczne 7. Moja firma 1 osoba posiadające wykształcenie wyższe ekonomiczne, udokumentowane doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Wymagane uprawnienia pedagogiczne 8. Doradztwo zawodowe 1 osoba posiadające wykształcenie wyższe psychologiczne, udokumentowane doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Wymagane uprawnienia pedagogiczne 9. Barista 2 osoby posiadające wykształcenie minimum średnie, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Jedna z wymienionych osób musi posiadać uprawnienia pedagogiczne 10. Kuchnia molekularna 1 osoba posiadające wykształcenie minimum średnie w zawodzie kucharz oraz tytuł mistrza w zawodzie, udokumentowane doświadczenie zawodowe oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Wymagane uprawnienia pedagogiczne 11. Carving 1 osoba posiadające wykształcenie minimum średnie w zawodzie kucharz oraz tytuł mistrza w zawodzie, udokumentowane doświadczenie zawodowe z zakresu carvingu oraz w prowadzeniu szkoleń z zakresu podanego w SIWZ dotyczącego danego szkolenia. Wymagane uprawnienia pedagogiczne

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
    • oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający zastrzega sobie możliwość wprowadzania zmian do umowy w przypadku gdy: a) nastąpi zmiana powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia; b) konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmian wprowadzonych w umowach pomiędzy Zamawiającym a inną niż Wykonawca stroną, w tym instytucjami nadzorującymi realizację projektu, w ramach którego realizowane jest zamówienie; c) konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmian wytycznych dotyczących Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki lub wytycznych i zaleceń Instytucji Zarządzającej lub Instytucji Pośredniczącej I i II stopnia, w szczególności w zakresie sprawozdawczości; d) wynikną rozbieżności lub niejasności w umowie, których nie można usunąć w inny sposób a zmiana będzie umożliwiać usunięcie rozbieżności i doprecyzowanie umowy w celu jednoznacznej interpretacji jej zapisów przez strony. e) Nastąpi konieczność zmiany osób wykonujących zamówienie z następujących powodów: -śmierci, choroby lub innych zdarzeń losowych osób wykonujących zamówienie; -niewywiązywania się osób wykonujących zamówienie z obowiązków wynikających z powierzonych im zadań; -jeżeli zmiana osoby wykonującej zamówienie stanie się konieczna z jakichkolwiek innych przyczyn niezależnych od wykonawcy (np. rezygnacji). Zmiana jest możliwa jedynie na nowe osoby o kwalifikacjach i doświadczeniu nie niższych niż zaproponowane przez Wykonawcę w ofercie.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zsps.edu.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego ul. Zagórska 14 25-355 Kielce w pokoju: Sekretariat.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 15.06.2010 godzina 10:00, miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego ul. Zagórska 14 25-355 Kielce w pokoju: Sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Projekt - Doskonalenie zawodowe szansą większej konkurencyjności na rynku pracy - w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego..

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.