eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Białystok › Świadczenie usług cateringowych podczas spotkań okolicznościowych organizowanych przez Prezydenta Miasta Białegostoku

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2013-08-21

Białystok: Świadczenie usług cateringowych podczas spotkań okolicznościowych organizowanych przez Prezydenta Miasta Białegostoku
Numer ogłoszenia: 336302 - 2013; data zamieszczenia: 21.08.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 117225 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miasto Białystok, ul. Słonimska 1, 15-950 Białystok, woj. podlaskie, tel. 085 869 60 02, faks 085 869 62 65.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług cateringowych podczas spotkań okolicznościowych organizowanych przez Prezydenta Miasta Białegostoku.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Zadanie I: Spotkanie okolicznościowe ze środowiskiem kombatanckim z okazji Święta Wojska Polskiego połączonego z 93 rocznicą Bitwy Warszawskiej w dniu 15 sierpnia 2013 r., o godz. 14.00 w Sali Wielkiej Pałacyku Gościnnego, ul. J. Kilińskiego 6 w Białymstoku.1) Liczba uczestników - 70 osób 2) Zamawiający wymaga od Wykonawcy dostarczenia: - stołów cateringowych w ilości i formie niezbędnej do organizacji spotkania, dostosowanych do Sali Wielkiej w której zostaną ustawione i obsługi uczestników spotkania, - stoły powinny być nakryte białymi obrusami, zastawą składającą się z porcelany gastronomicznej, z czystego białego szkła, bez napisów oraz udekorowane żywymi kwiatami (kolorystyka dobrana do wnętrza Sali oraz zaakceptowana przez Zamawiającego). 3) Wymagania dotyczące obsługi: - 7 kelnerów posiadających minimum 2 letnie doświadczenie w zawodzie, ubranych w jednolite stroje (białe kurtki, białe koszule z długim rękawem, białe rękawiczki, czarne muchy, czarne spodnie, czarne pantofle), w przypadku kobiet (biała koszula z długim rękawem oraz czarna spódnica do kolan), - cechy charakterystyczne kelnerów: wysoka kultura osobista, dyskretność, sprawność, uprzejmość, - wykluczone jest palenie papierosów w czasie realizacji zamówienia nawet w czasie przerwy. 4) Wykonawca zobowiązuję się, najpóźniej na godzinę przed rozpoczęciem spotkania w dniu 15 sierpnia 2013 r., do dostarczenia posiłków własnym środkiem transportu, na miejsce wskazane przez Zamawiającego (pełna gotowość wymagana jest na godz. 13.30; czas trwania spotkania - do ostatniego Gościa). 5) Wykonawca odpowiada za przygotowanie spotkania zgodnie z ustalonym menu, rozstawienie własnych stołów, obsługę uroczystości oraz uprzątnięcie Sali Wielkiej Pałacyku Gościnnego, po zakończeniu spotkania w ciągu 1 godziny. 6) Wykonawca zapewnia naczynia, sztućce, termosy, podgrzewacze oraz inne narzędzia i przedmioty niezbędne do wykonania zamówienia. 7) Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jaki i estetyki, bezwzględnie świeże i przyrządzone w dniu dostawy. Dania na ciepło powinny być gorące (min. 85 stp. C). 8) Posiłki należy dostarczyć w termosach i szczelnych pojemnikach, własnym transportem Wykonawcy. Wykonawca odpowiada za właściwy stan dostarczonych posiłków. Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 9) W razie stwierdzenia wad w realizacji usługi Zamawiający niezwłocznie poinformuje o ich zaistnieniu Wykonawcę. Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia. W przypadku ich nie usunięcia Zamawiający ma prawo do dochodzenia odszkodowania zgodnie z zapisami w § 5 wzoru umowy. 10) Do obowiązków Wykonawcy należy: odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Pojemniki oraz odpady pokonsumpcyjne będą zbierane po zakończeniu uroczystości. 11) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP. 12) Przez świadczenie usług cateringowych Zamawiający rozumie usługę przygotowania, dostarczenia i podawania cateringu zgodnie z podanym menu. 13) Menu powinno zawierać 3 dania gorące po 100 g/os., 3 dodatki do dań gorących po 50 g/os., 4 dania na zimno mięsne po 50 g/os.), 4 dania na zimno z drobiu po 50 g/os., 5 dań na zimno z ryb po 50 g/os., 3 dania na zimno jarskie po 50 g/os.), 4 desery po 50-70 g/os., pieczywo: białe, razowe, pełnoziarniste po 50 g/os, napoje gorące wraz z dodatkami po 500 ml/os., napoje zimne po 1 l/os. (Napoje serwowane w szklanych naczyniach i szklankach). 2. Zadanie II: Spotkanie okolicznościowe z okazji 70 rocznicy powstania w getcie białostockim w dniu 16 sierpnia 2013 r., o godz. 13:00 w Centrum Kształcenia Ustawicznego, ul. Żabia 5 w Białymstoku. 1) Liczba uczestników - 40 osób. 2) Zamawiający wymaga dostarczenia: - stołu szwedzkiego, na którym rozstawione zostaną potrawy, wielkość stołu dostosowana do obsługi ilości uczestników spotkania oraz do wielkości pomieszczenia, w którym ma stanąć, - stół nakryty białym obrusem, zastawą składającą się z porcelany gastronomicznej z czystego białego szkła, bez napisów oraz udekorowany żywymi kwiatami w barwach państwa Izrael, 3) Wymagania dotyczące obsługi: - 4 kelnerów posiadających minimum 2 letnie doświadczenie w zawodzie, ubranych w jednolite stroje (białe kurtki, białe koszule z długim rękawem, białe rękawiczki, czarne muchy, czarne spodnie, czarne pantofle), w przypadku kobiet (biała koszula z długim rękawem oraz czarna spódnica do kolan), - cechy charakterystyczne kelnerów: wysoka kultura osobista, dyskretność, sprawność, uprzejmość, - wykluczone jest palenie papierosów w czasie realizacji zamówienia nawet w czasie przerwy. 4) Wykonawca zobowiązuję się, najpóźniej na godzinę przed rozpoczęciem spotkania w dniu 16 sierpnia 2013 r., do dostarczenia posiłków własnym środkiem transportu, na miejsce wskazane przez Zamawiającego (pełna gotowość wymagana jest na godz. 12.30; czas trwania spotkania - do ostatniego Gościa). 5) Wykonawca odpowiada za przygotowanie spotkania zgodnie z ustalonym menu, rozstawienie własnych stołów, obsługę uroczystości oraz uprzątnięcie sali, po zakończeniu spotkania w ciągu 1 godziny. 6) Wykonawca odpowiada za przygotowanie lunchu na identycznych zasadach opisanych w Zadaniu I - w punktach od 6) do 12). 7) Menu uwzględniające kuchnie żydowską powinno zawierać 4 dania gorące po 70-100 g/os., 2 dodatki do dań gorących po 50-70 g/os.), 5 dań na zimno z mięsa po 50 g/os., 3 dania na zimno z ryb po 50 g/os., 3 dania na zimno z drobiu po 50 g/os., 3 desery po 50-100 g/os., 2 sałatki po 50-100 g/os., pieczywo: białe, razowe, pełnoziarniste po 50 g/os, napoje gorące wraz z dodatkami po 500 ml/os., napoje zimne po 1 l/os.(Napoje serwowane w szklanych naczyniach i szklankach). 3. Zadanie III: Spotkanie okolicznościowe z gośćmi Jubileuszowego Międzynarodowego XIII Marszu Żywej Pamięci Polskiego Sybiru w dniu 05 września 2013 r., o godz. 17.00 w Sali Wielkiej Pałacyku Gościnnego, ul. Kilińskiego 6 w Białymstoku. 1) Liczba uczestników - 35 osób. 2) Zamawiający wymaga dostarczenia: - stołu szwedzkiego, na którym rozstawione zostaną potrawy, wielkość stołu dostosowana do obsługi ilości uczestników spotkania oraz do wielkości Sali Wielkiej, - stół nakryty białym obrusem, zastawą składającą się z porcelany gastronomicznej z czystego białego szkła, bez napisów oraz udekorowany żywymi kwiatami (kolorystyka dobrana do wnętrza Sali oraz zaakceptowana przez Zamawiającego). 3) Wymagania dotyczące obsługi: - 3 kelnerów posiadających minimum 2 letnie doświadczenie w zawodzie, ubranych w jednolite stroje (białe kurtki, białe koszule z długim rękawem, białe rękawiczki, czarne muchy, czarne spodnie, czarne pantofle), w przypadku kobiet (biała koszula z długim rękawem oraz czarna spódnica do kolan), - cechy charakterystyczne kelnerów: wysoka kultura osobista, dyskretność, sprawność, uprzejmość, - wykluczone jest palenie papierosów w czasie realizacji zamówienia nawet w czasie przerwy. 4) Wykonawca zobowiązuję się, najpóźniej na godzinę przed rozpoczęciem spotkania w dniu 05 września 2013 r., do dostarczenia posiłków własnym środkiem transportu, na miejsce wskazane przez Zamawiającego (pełna gotowość wymagana jest na godz. 16.30; czas trwania spotkania - do ostatniego Gościa). 5) Wykonawca odpowiada za przygotowanie spotkania zgodnie z ustalonym menu, rozstawienie własnych stołów, obsługę uroczystości oraz uprzątnięcie Sali Wielkiej Pałacyku Gościnnego, po zakończeniu spotkania w ciągu 1 godziny. 6) Wykonawca odpowiada za przygotowanie lunchu na identycznych zasadach opisanych w Zadaniu I - w punktach od 6) do 12). 7) Menu powinno zawierać 4 dania gorące po 70-100 g/os., 2 dodatki do dań gorących po 70 g/os., 4 dania na zimno z mięsa po 50 g/os., 4 dania na zimno z ryb po 50 g/os., 4 dania na zimno z drobiu po 50 g/os., inne przystawki i desery po 50-100 g/os., pieczywo: białe, razowe, pełnoziarniste po 50 g/os, napoje gorące wraz z dodatkami po 400 ml/os., napoje zimne po 1 l/os.(Napoje serwowane w szklanych naczyniach i szklankach)...

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.30.00.00 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg ograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 26.07.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Pięć Dębów J. Skurski, T. Skurski Spółka Jawna,, ul. Rymarka 7, 16-030 Supraśl, kraj/woj. podlaskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 16899,75 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 8490,00

  • Oferta z najniższą ceną: 8490,00 / Oferta z najwyższą ceną: 17400,00

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.