eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Płośnica › USŁUGA DOŻYWIANIA DZIECI W FORMIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH, GIMNAZJUM I ZESPOŁU SZKÓŁ NA TERENIE GMINY PŁOŚNICA

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2010-03-29

Płośnica: USŁUGA DOŻYWIANIA DZIECI W FORMIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH, GIMNAZJUM I ZESPOŁU SZKÓŁ NA TERENIE GMINY PŁOŚNICA
Numer ogłoszenia: 89390 - 2010; data zamieszczenia: 29.03.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Lipowa 5, 13-206 Płośnica, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 0-23 696 80 36, faks 0-23 696 86 12.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.plosnica.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: USŁUGA DOŻYWIANIA DZIECI W FORMIE GORĄCEGO POSIŁKU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH, GIMNAZJUM I ZESPOŁU SZKÓŁ NA TERENIE GMINY PŁOŚNICA.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I: 1. Przygotowanie i dowiezienie gorących posiłków w termosach wraz z zapewnieniem naczyń styropianowych i sztućców (włącznie z odbiorem termosów, niespożytych posiłków i zużytych naczyń i sztućców), do następujących szkół: a) Szkoła Podstawowa w Płośnicy - posiłki dla 97 uczniów dostarczane do godz.10:00 b) Szkoła Podstawowa w Niechłoninie - posiłki dla 15 uczniów dostarczane do godz.11:00 c) Szkoła Podstawowa w Gródkach - posiłki dla 17 uczniów dostarczane do godz.10:15 d) Szkoła Podstawowa w Wielkim Łęcku - posiłki dla 35 uczniów dostarczane do godz.10:30 2. Przygotowanie i dowiezienie gorących posiłków w metalowych opakowaniach utrzymujących ciepłotę posiłku w tzw. geenach z zapewnieniem naczyń jednorazowych styropianowych wraz ze sztućcami (łącznie z odbiorem niespożytych posiłków i zużytych naczyń i sztućców), do następujących szkół: a) Filialna Szkoła Podstawowa w Jabłonowie - posiłki dla 3 uczniów dostarczane do godz.10:15 b) Filialna Szkoła Podstawowa w Zalesiu - posiłki dla 0 uczniów - z możliwością uruchomienia usługi, w momencie zaistnienia potrzeb dla ok. 3 osób 3. W przypadku gdy posiłki dostarczone w geenach nie będą utrzymywały temperatury po zgłoszeniu tego faktu przez Zamawiającego, Wykonawca zapewni: a) indywidualne termosy dla każdego posiłku, gdy liczba uczniów dla których dostarczane będą posiłki nie przekroczy 6; b) termosy w przypadku gdy liczba dożywianych uczniów przekroczy 6. 4. Wykonawca zobowiązany jest przygotować i dostarczyć posiłki, przez które rozumieć należy gorące posiłki o wartości odżywczej i kalorycznej co najmniej 450 kalorii. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką. Stosowanie tłuszczów roślinnych, a ograniczanie tłuszczów zwierzęcych, duży udział warzyw w posiłkach. 5. Obiady winny mieć formę jednodaniowego ciepłego posiłku serwowanego na przemian w następujący sposób: a) trzy dni w tygodniu zupa z pieczywem (zupa 400 ml + 2 kromki chleba 100g); b) dwa dni w tygodniu drugie danie: a. ziemniaki gotowane, albo zamiennik typu: makaron, ryż, kasza 200g + mięso 100g; b. surówka - 100 g; c. dania typu np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, danie bezmięsne lub krokiety 200g, 6. Wykonawca będzie dostarczać posiłki samochodem dopuszczonym do przewozu żywności decyzją państwowego inspektora sanitarnego. 7. Wykonawca w każdy poniedziałek przedłoży dyrektorowi każdej ze szkół objętej realizacją zamówienia jadłospis na 5 dni. 8. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości i rodzaju dostarczanych posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb pod warunkiem że zmiany nie spowodują zwiększenia ceny zamówienia określonej w umowie na jego realizację. Część II: 1. Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków z zapewnieniem miejsca do ich spożywania bez konieczności dowozu uczniów: a) dla 55 uczniów Publicznego Gimnazjum w Gródkach w godz. 10:00 - 14:00; b) dla 10 uczniów Zespołu Szkół w Gródkach - w godz. 10:00 - 14:00; 2. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i wydawania posiłków, przez które rozumieć należy gorące posiłki o wartości odżywczej i kalorycznej co najmniej 450 kalorii. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką. Stosowanie tłuszczów roślinnych, a ograniczanie tłuszczów zwierzęcych, duży udział warzyw w posiłkach. 3. Obiady winny mieć formę jednodaniowego ciepłego posiłku serwowanego na przemian w następujący sposób: a) trzy dni w tygodniu zupa z pieczywem (zupa 400 ml + 2 kromki chleba 100g); b) dwa dni w tygodniu drugie danie: a. ziemniaki gotowane, albo zamiennik typu: makaron, ryż, kasza 200g + mięso 100g; b. dania typu np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, danie bezmięsne lub krokiety 200g; c. surówka 100g. 4. Wykonawca przedstawiał będzie jadłospis na 5 dni w tym: a) 1 egzemplarz wywiesi w miejscu realizowania usługi; b) 1 egzemplarz dostarczy dyrektorowi każdej ze szkół objętej realizacją zamówienia. 5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości i rodzaju dostarczanych posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb, pod warunkiem że zmiany nie spowodują zwiększenia ceny zamówienia określonej w umowie na jego realizację.

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • 1. Zamawiający przewiduje udzielenie zamówienia uzupełniającego w przypadku gdy liczba uczniów uprawnionych do korzystania z dożywiania przekroczy liczbę 170, a zwiększenie tej liczby spowoduje przekroczenie górnego pułapu wynagrodzenia przewidzianego w umowie w sprawie zamówienia publicznego. 2. Zamówienie uzupełniające polegać będzie na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia co zamówienie podstawowe. 3. Zamówienie uzupełniające nie może przekroczyć łącznie 50% wartości zamówienia na daną część zamówienia. 4. W celu udzielenia Wykonawcy zamówienia uzupełniającego strony w trybie z wolnej ręki przeprowadzą negocjacje mające na celu ustalenie wszelkich warunków wykonania tego zamówienia i podpiszą umowę. 5. W przypadku gdy strony nie uzgodnią warunków umowy, o której mowa w pkt.4 Zamawiający będzie miał prawo udzielić zamówienia uzupełniającego osobie trzeciej.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 2.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 22.12.2010.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W celu wykazania spełniania warunku posiadania uprawnień do prowadzenia działalności Wykonawca składa: 1. Aktualne zezwolenie państwowego inspektora sanitarnego na prowadzenie działalności będącej przedmiotem zamówienia. 2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art.22 ust.1 PZP. 3. W przypadku oferty składanej przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia dokument określony w pkt.1 może zostać złożony przez jednego z Wykonawców albo wspólnie.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W celu wykazania spełniania warunku posiadania wiedzy i doświadczenia Wykonawca składa Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art.22 ust.1 PZP

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W celu wykazania spełniania warunku posiadania potencjału technicznego Wykonawca składa 1. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art.22 ust.1 PZP 2. Wykaz pojazdów, którymi realizowana będzie usługa wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi pojazdami w przypadku składania oferty na część I zamówienia- zgodnie z Załącznikiem 2 SIWZ, 3. Decyzja państwowego inspektora sanitarnego zatwierdzająca lokal do prowadzenia żywienia zbiorowego na część II zamówienia. 4. Decyzja państwowego inspektora sanitarnego dopuszczająca do przewozu żywności pojazdy, którym przewożone będą posiłki w ramach Części I zamówienia 5. W przypadku, gdy Wykonawca składać będzie ofertę na całość zamówienia, zobowiązany jest do przedłożenia obydwu dokumentów z pkt.2 i 3.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W celu wykazania spełniania warunku posiadania zdolności do wykonania zamówienia Wykonawca składa Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art.22 ust.1 PZP

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W celu wykazania spełniania tego warunku Wykonawca składa Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art.22 ust.1 PZP

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • koncesję, zezwolenie lub licencję
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. Oryginał pełnomocnictwa udzielonego osobom podpisującym ofertę, o ile prawo do reprezentowania Wykonawcy w powyższym zakresie nie wynika wprost z dokumentu rejestrowego; 2. Oryginał pełnomocnictwa do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zmiana umowy może nastąpić w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku od towarów i usług (VAT).

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.plosnica.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Płośnicy ul. Lipowa 5 13-206 Płośnica.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 08.04.2010 godzina 10:00, miejsce: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Płośnicy ul. Lipowa 5 13-206 Płośnica Sekretariat, pokój nr 2, I piętro.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Przygotowanie i dowóz gorących posiłków w termosach wraz z zapewnieniem naczyń jednorazowych i ich odbiorem dla uczniów szkół podstawowych: w Płośnicy, Niechłoninie, Gródkach, Wielkim Łęcku, Jabłonowie, Zalesiu.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przygotowanie i dowiezienie gorących posiłków w termosach wraz z zapewnieniem naczyń styropianowych i sztućców (włącznie z odbiorem termosów, niespożytych posiłków i zużytych naczyń i sztućców), do następujących szkół: a) Szkoła Podstawowa w Płośnicy - posiłki dla 97 uczniów dostarczane do godz.10:00 b) Szkoła Podstawowa w Niechłoninie - posiłki dla 15 uczniów dostarczane do godz.11:00 c) Szkoła Podstawowa w Gródkach - posiłki dla 17 uczniów dostarczane do godz.10:15 d) Szkoła Podstawowa w Wielkim Łęcku - posiłki dla 35 uczniów dostarczane do godz.10:30 2. Przygotowanie i dowiezienie gorących posiłków w metalowych opakowaniach utrzymujących ciepłotę posiłku w tzw. geenach z zapewnieniem naczyń jednorazowych styropianowych wraz ze sztućcami (łącznie z odbiorem niespożytych posiłków i zużytych naczyń i sztućców), do następujących szkół: a) Filialna Szkoła Podstawowa w Jabłonowie - posiłki dla 3 uczniów dostarczane do godz.10:15 b) Filialna Szkoła Podstawowa w Zalesiu - posiłki dla 0 uczniów - z możliwością uruchomienia usługi, w momencie zaistnienia potrzeb dla ok. 3 osób 3. W przypadku gdy posiłki dostarczone w geenach nie będą utrzymywały temperatury po zgłoszeniu tego faktu przez Zamawiającego, Wykonawca zapewni: a) indywidualne termosy dla każdego posiłku, gdy liczba uczniów dla których dostarczane będą posiłki nie przekroczy 6; b) termosy w przypadku gdy liczba dożywianych uczniów przekroczy 6. 4. Wykonawca zobowiązany jest przygotować i dostarczyć posiłki, przez które rozumieć należy gorące posiłki o wartości odżywczej i kalorycznej co najmniej 450 kalorii. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką. Stosowanie tłuszczów roślinnych, a ograniczanie tłuszczów zwierzęcych, duży udział warzyw w posiłkach. 5. Obiady winny mieć formę jednodaniowego ciepłego posiłku serwowanego na przemian w następujący sposób: a) trzy dni w tygodniu zupa z pieczywem (zupa 400 ml + 2 kromki chleba 100g); b) dwa dni w tygodniu drugie danie: a. ziemniaki gotowane, albo zamiennik typu: makaron, ryż, kasza 200g + mięso 100g; b. surówka - 100 g; c. dania typu np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, danie bezmięsne lub krokiety 200g, 6. Wykonawca będzie dostarczać posiłki samochodem dopuszczonym do przewozu żywności decyzją państwowego inspektora sanitarnego. 7. Wykonawca w każdy poniedziałek przedłoży dyrektorowi każdej ze szkół objętej realizacją zamówienia jadłospis na 5 dni. 8. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości i rodzaju dostarczanych posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb pod warunkiem że zmiany nie spowodują zwiększenia ceny zamówienia określonej w umowie na jego realizację..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 22.12.2010.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków z zapewnieniem miejsca do ich spożywania bez konieczności dowozu uczniów.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków z zapewnieniem miejsca do ich spożywania bez konieczności dowozu uczniów: a) dla 55 uczniów Publicznego Gimnazjum w Gródkach w godz. 10:00 - 14:00; b) dla 10 uczniów Zespołu Szkół w Gródkach - w godz. 10:00 - 14:00; 2. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i wydawania posiłków, przez które rozumieć należy gorące posiłki o wartości odżywczej i kalorycznej co najmniej 450 kalorii. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką. Stosowanie tłuszczów roślinnych, a ograniczanie tłuszczów zwierzęcych, duży udział warzyw w posiłkach. 3. Obiady winny mieć formę jednodaniowego ciepłego posiłku serwowanego na przemian w następujący sposób: a) trzy dni w tygodniu zupa z pieczywem (zupa 400 ml + 2 kromki chleba 100g); b) dwa dni w tygodniu drugie danie: a. ziemniaki gotowane, albo zamiennik typu: makaron, ryż, kasza 200g + mięso 100g; b. dania typu np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, danie bezmięsne lub krokiety 200g; c. surówka 100g. 4. Wykonawca przedstawiał będzie jadłospis na 5 dni w tym: a) 1 egzemplarz wywiesi w miejscu realizowania usługi; b) 1 egzemplarz dostarczy dyrektorowi każdej ze szkół objętej realizacją zamówienia. 5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości i rodzaju dostarczanych posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb, pod warunkiem że zmiany nie spowodują zwiększenia ceny zamówienia określonej w umowie na jego realizację.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 22.12.2010.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.