Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2020-11-30
Ogłoszenie nr 759474-N-2020 z dnia 2020-11-30 r.
Usługi codziennego żywienia 135 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Lubsku w 2021roku na bazie wynajmowanych pomieszczeń kuchni i użyczonego wyposażenia kuchni.
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - Usługi
Minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %): 0%
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania: Nie
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających: Nie
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: Nie
telefon: 684 574 111
faks: 684 574 110
e-mail: tkonowalow@op.pl
www: http://bip.wrota.lubuskie.pl/dps_lubsko/
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL): Nie
Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia: Tak, http://bip.wrota.lubuskie.pl/dps_lubsko/
Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem: Nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie: Nie
Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób: Nie
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób: Tak
Inny sposób: Za pośrednictwem operatora pocztowego, posłańca lub osobiście
Adres: 68-300 Lubsko ul. Zamkowa 27, pokój kadr.
Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne: Nie
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
Numer referencyjny: DPS-L-DG.350.7.2865.2020
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny: Nie
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części: Nie
II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
3.1.Przedmiotem zamówienia jest usługa codziennego i całodobowego żywienia mieszkańców Domu Pomocy Społecznej świadczona na bazie wynajętych od DPS Lubsko pomieszczeń kuchennych i wyposażenia obejmująca produkcję i wydawanie przez okres 12 miesięcy 2021r. :
- śniadania – 49275 (porcji)
- śniadania (drugie) – 49275 (porcji)
- obiady – 49275 (porcji)
- kolacje – 49275 (porcji)
( wyliczone : 135 osób x 365 dni = 49275 posiłków)
Liczba ta może się zmienić, gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców i stanu obłożenia Domu.
Usługa obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni w tym przejęcie pełnej odpowiedzialności za pracowników, produkcję, jej jakość, stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń i urządzeń, prowadzenie dokumentacji HACCP, kontakty z Sanepidem, mycie naczyń ze stołówki, przygotowanie i dystrybucja posiłków, itp. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszystkich aktualnych przepisów prawnych obowiązujących w polskim systemie prawnym w tym zakresie. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania próbek żywnościowych sporządzanych produktów i przechowywania ich przez 72 godziny dla kontroli przez Sanepid. Zamawiający ma prawo - poprzez upoważnionego przedstawiciela - do kontrolowania produkcji posiłków ( m.in.: jakości produktów wyjściowych, świadectwa jakości ich pochodzenia, składu i gramatury posiłków, czystości personelu i posiadania przez nich aktualnych książeczek zdrowia, czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni, zużycia mediów, bhp. i p.poż. – według porozumienia , itd.)
Zamawiający będzie dostarczał wykonawcy pisemny wykaz ilości mieszkańców oraz wymaganych diet w terminach:
- obiady i kolacje do godziny 9.00 tego samego dnia,
- śniadania do godz. 16.00 dnia poprzedniego.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zaleceniami i normami Instytutu Żywienia i Żywności. Podstawę do sporządzania posiłków dla mieszkańców DPS stanowić będzie uzgodniony pomiędzy zamawiającym a wykonawcą jadłospis dekadowy, z uwzględnieniem diet indywidualnych.
Receptury mogą one być modyfikowane wyłącznie po uzyskaniu akceptacji zamawiającego. Możliwe jest też wprowadzenie nowych potraw po zatwierdzeniu ich receptury przez zamawiającego.
Wyżywienie musi spełniać wymóg dostarczenia 2200-2400 kalorii dziennie dla jednej osoby. Posiłki mają być przygotowane ze świeżych produktów własnych ( nabywanych przez wykonawcę).
Posiłki mają być urozmaicone (różnorodne) poprzez przestrzeganie piramidy żywieniowej
i muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym ( kolorystyka, konsystencja) i odżywczym (w posiłkach mają być warzywa, owoce, słodycze, itd.).
Posiłki należy układać na talerzu estetycznie, z przystrojeniem ich zieleniną ( zielonym koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem, itp.).
Gramatura określona w jadłospisie oznacza wagę produktu gotowego ( wydawanego do spożycia).
Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia głównym źródłem energii powinny być:
- węglowodory 50-70% energii (pieczywo, produkty zbożowe, kasze, warzywa, owoce)
- tłuszcze 20-35% energii
- białko 10-15% energii
Posiłki powinny być różnorodne pod względem produktów i składników odżywczych.
Należy zachować dodatkowo nastepujące zasady :
- podawać każdego dnia dwie porcje mleka i przetworów mlecznych w tym napoi
fermentowanych
- zachować dużą podaż warzyw i owoców w dziennej racji pokarmowej
- podawać co najmnie 3razy w dekadzie rośliny strączkowe suche
- podawać co najmnie 3 razy w dekadzie ryby/ lub przetwory rybne
- zminimalizować do przygotowania potraw ryby typu panga
- w jednym z głównych posiłków np.: kolacji podawać białko pełnowartościowe ( białko zwierzęce /bialko roślin strączkowych)
Należy zwrócić szczególna uwagę na użycie soli, które nie powinno przekroczyć 5gram dziennie na osobę.
Zamawiający nie zezwala na stosowanie półproduktów tzw. instantów, jak np.: zupy w proszku, sosy w proszku, kostki rosołowe, itp. pod rygorem rozwiązania umowy.
Minimalna wysokość całodobowego wsadu surowca na jednego żywionego nie może być mniejsza niż 11,93 zł (słownie: jedenaście złotych 93/100) brutto, liczona jako średnia z okresu trwania umowy. Wsad surowca oznacza cenę zakupu wszelkich produktów przeznaczonych do przerobienia lub bezpośredniego spożycia przez mieszkańców zgodnie z jadłospisem. Wykonawca będzie przedkładał zamawiającemu bez wezwania kwartalne rozliczenie wysokości wsadu na 1 mieszkańca, liczone jako średnia z 3-ch miesięcy danego kwartału. Nie stosowanie się wykonawcy do tego zapisu jest podstawą do jednostronnego rozwiązania umowy żywienia z przyczyn leżących po stronie wykonawcy.
Do rozliczeń niepełnych stosuje się procentowe udziały poszczególnych posiłków w stawce jednostkowej dziennej usługi ( stawce za osobo-dzień)
a) śniadanie stanowi 25%
b) śniadanie (drugie) stanowi 5%
c) obiad stanowi 50%
d) kolacja stanowi 20% .
Na całodobowe wyżywienie składają się posiłki wydawane mieszkańcom :
- śniadanie na oddziałach o godz. 9.00, na stołówce w godz. 8.00-10.00
- śniadanie (drugie) na oddziałach o godz.10.30, na stołówce w godz. 10.30
- obiad na oddziałach o godz. 13.00, na stołówce w godz. 13.00-15.00
- kolacja na oddziałach o godz. 18.00 , na stołówce w godz. 17.00-19.00
- dodatek cukrzycowy dla pensjonariuszy z cukrzycą wydawany tylko na oddziałach o
godz. 15.00 wliczony w cenę obiadu
z uwzględnieniem podziału na diety :
- normalna (I)
- lekkostrawna (III)
- lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym (IV)
- lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym przecierana (V)
- lekkostrawna przecierana
- inne w zależności od zaleceń lekarza.
3.2. Wykonawca zobowiązany jest ponadto do :
a./ zapewnienia całodziennego dostępu do pieczywa i napojów w ilości 5-ciu bochenków chleba, 7-ciu słoiczków dżemu, 3-ch kostek masła 250g do smarowania chleba na tydzień. Przy wyborze dostawcy pieczywa należy uwzględnić przyzwyczajenia smakowe mieszkańców Domu.
b. zapewnienia dodatkowego posiłku (dodatku cukrzycowego) dla osób tego wymagających w ilości 28 osób (może ulec zmianie).
c. w okresie letnim zapewnienie napojów chłodzących na żądanie przedstawiciela zamawiającego ( woda mineralna gazowana) dla 15 pracowników Domu w ilości 1 litra na osobę na dzień
d. umożliwienia wydawanie odpłatnych posiłków dla personelu zamawiającego jeżeli zaistnieje taka sytuacja w cenie jak dla mieszkańca Domu
e. przygotowania tradycyjnych potraw świątecznych (na Boże Narodzenie i Wielkanoc) oraz
właściwej oprawy tych posiłków
f. przygotowania ok.135 torcików urodzinowych w ciągu całego roku dla solenizantów z pośród mieszkańców Domu
g. zapewnienie wody mineralnej niegazowanej na oddziały Domu przez cały rok.
3.3. Dystrybucja posiłków ; 99 pensjonariuszy żywionych jest w budynku przy ul. Zamkowej 27 i 36 pensjonariuszy na filii DPS przy ul. Pokoju 1A. Dostarczanie posiłków do kuchenek oddziałowych odbywać się będzie transportem zamawiającego i tak :
1. w budynku głównym przy ul. Zamkowej :
a. na oddziały - transport windą towarową kuchenną. Załadunek żywności i płynów do pojemników i termosów a nastepnie do windy jest czynnością wykonawcy, ilość osób żywionych około 53. Dystrybucja posiłków mieszkańcom – przez pracowników zamawiającego.
b. na stołówkę - przez okno podawcze, wydawanie pojedynczych porcji jest czynnością wykonawcy, ilość żywionych około 46 osób.
c. naczynia brudne ze stołówki myte są w zmywalni stołówki przez pracowników kuchni.
d. naczynia brudne z oddziałów myte są w kuchenkach brudnych na oddziałach przez pracowników zamawiającego.
2. do budynku przy ul. Pokoju 1A (filia DPS) transportem zamawiającego, załadunek zbiorczy do pojemników i termosów jest czynnością wykonawcy, odbiór pojemników i termosów z kuchni oraz przewóz na filię jest czynnością zamawiającego, ilość osób żywionych - około 36. Pojemniki i termosy do przewożenia posiłków na filię myte są na filii i przewożone do kuchni przy ul. Zamkowej. Naczynia brudne z oddziałów filii myte są w kuchenkach brudnych na oddziałach filii przez pracowników zamawiającego.
Posiłki gorące będą odbierane od wykonawcy w termosach i pojemnikach będących własnością zamawiającego. Temperatura posiłków w chwili dostarczenia do pomieszczeń dystrybucji zamawiającego musi wynosić : dla zupy, drugiego dania, płynów – minimum 60°C, dla posiłków zimnych ( sałatki, pasty, sery, itp.) od 4-7°C.
Ze względu na pandemię covid możliwe są rozwiązania inne dotyczące dystrybucji posiłków, gdzie kuchnia rozdziela posiłki indywidualnie do opakowań jednorazowych i dalej pojemniki są transportowane na oddziały. Zakup opakowań jednorazowych leży po stronie zamawiającego.
Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w kuchni Zamawiającego usytuowanej w Lubsku przy ul. Zamkowej 27 o powierzchni użytkowej wynajętej 226,70m2, oraz wyposażenia kuchennego, przekazanych wykonawcy usługi na podstawie umowy najmu – załącznik nr 6 SIWZ. Wykaz sprzętu i urządzeń do przekazania dla Wykonawcy stanowi załączniki nr 1, 2 i 3 do umowy najmu.
3.4. Dodatkowe obowiązki wykonawcy:
3.4.1. przejąć pracowników zamawiającego zatrudnionych w kuchni na podstawie art. 23’ Kodeksu Pracy od firmy świadczącej aktualnie (w 2020r.) umowę żywienia mieszkańców DPS-u. Do przejęcia jest jedna kucharka wskazana przez zamawiającego, osoba ta ma być zatrudniona na pełny etat na umowę o pracę. Pozostali pracownicy ( 4 i pół etatu – ilość sugerowana) mają być też zatrudnieni na umowy o pracę. Po zawarciu umowy żywienia, wykonawca przedłoży zamawiającemu oświadczenie o strukturze zatrudnienia w kuchni i o zatrudnieniu wszystkich pracowników zatrudnionych w tej kuchni na umowę o pracę, przedstawi też zamawiającemu ksero umów o pracę ( bez danych osobowych) zatrudnianych pracowników.
Zgodnie z brzmieniem art.29ust.3a ustawy prawo zamówień publicznych zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę (lub podwykonawcę) na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art.22§1 ustawy z 26.06.1974r. – Kodeks pracy (Dz.U. 2014, poz.1502, z póżn.zm.). Obowiązek zatrudnienia pracowników na umowę o prace nie dotyczy dostaw. Zamawiający będzie mógł żądać od wykonawcy dokumentów potwierdzających opłacanie składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienie na podstawie umów o pracę (wraz z informacją o liczbie odprowadzonych składek), które będzie mogło przyjąć postać zaświadczenia właściwego oddziału ZUS lub zanonimizowanych (bez danych osobowych) dowodów potwierdzających zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń.
Sugerowane zatrudnienie-dla zapewnienia prawidłowej pracy kuchni potrzebne są następujące etaty,
- szef kuchni - 1 osoba na pełny etat
- kucharz - 3 osoby na pełny etat
- magazynier – 1 osoba na pełny etat.
- dietetyk – 1 osoba na 1 / 2 etatu.
3.4.2. przejmować wszelkie resztki pokarmowe jako odpady pokonsumpcyjne powstałe przy przygotowywaniu posiłków i pozostałych po spożyciu posiłków .
Zawrzeć umowę na odbiór odpadów BIO z firmą uprawnioną do odbioru takich odpadów. Nie zezwala się na odbiór tych odpadów innym podmiotom/osobom poza firmą uprawnioną do ich odbioru. Odpady te należy przechowywać w pojemnikach zamkniętych. Dla suchych odpadów możliwe jest wykorzystanie pojemnika BIO 240 litrów (ustawiony przy kotłowni c.o.). Odpady komunalne powstałe od pracowników kuchni można gromadzić bezpłatnie w pojemnikach dla pracowników DPS, są to dwa pojemniki na odpady komunalne zmieszane (niesegregowane) ustawione na placu przy kotłowni grzejnej. Resztki żywieniowe od mieszkańcow zakażonych
( odpady medyczne kod.180182* ) są wywożone i utylizowane przez firmę specjalistyczną na zlecenie zamawiającego.
3.4.3. utrzymywać właściwy stan techniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, itp. wykorzystywanych przez wykonawcę, co oznacza m.in. ich czasową konserwację, wykonywanie bez zwłoki napraw, remontów, a w przypadku jego zaginięcia - zakup sprzętu nowego równoważnego , który staje się własnością zamawiającego. W przypadku znacznego zużycia naturalnego sprzętu uniemożliwiającego jego użytkowanie i nieopłacalność jego naprawy, wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia zamawiającemu opinii techniczną w tym zakresie np.: przez podmiot świadczący usługi serwisowe w tym zakresie. Decyzję ostateczną podejmie zamawiający, który w przypadku akceptacji opinii wycofa sprzęt z użytkowania i przeznaczy go do kasacji. W takiej sytuacji wykonawca musi sobie zabezpieczyć sprzęt równoważny umożliwiający mu prowadzenie działalności w zakresie żywienia ( chyba że okaże się on nieprzydatny do produkcji na co zgodę wyrazi zamawiający).
Na początku roku, wykonanwca przedstawi zamawiającemu listę osób pracujących w kuchni, które zostały przeszkolone w zakresie obsługi urządzeń energetycznych w kuchni zgodnie z DTR ( kotły warzelne gazowe, taborety gazowe, trzon gazowy, piec konwekcyjno-parowy, maszyny elektryczne do obróbki wędlin, mięsa i warzyw, itp.)
3.4. 4. Zgodnie z art. 182 Kodeksu Pracy – współpracować z zamawiającym w zakresie bhp. i p.poż. – na podstawie zawartego porozumienia – załącznik nr 7 SIWZ.
3.4.5. Utrzymywać we właściwym stanie sanitarno-higienicznym korytarze przy kuchni
( myć podłogi na bieżąco, a co najmniej raz w tygodniu szorować podłogi) . Przedstawiciel zamawiającego będzie sprawdzać stan czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni
( i korytarzy).
3.4.6. Ubezpieczyć od odpowiedzialności cywilnej prowadzoną działalność gospodarczą w kuchni i objąć ubezpieczeniem pracowników kuchni i osoby trzecie, znajdujące się w kompleksie kuchennym.
3.4.7. Zgłosić i opłacać podatek od nieruchomości na rzecz Urzędu Miasta Lubsko, od wynajętej powierzchni użytkowej pomieszczeń. Na rok 2021 planowana (może ulec zmianie) jest stawka w wysokości 23,90zł/m2, co za pow.226,70m2 dawałoby kwotę podatku od nieruchomości w wysokości 5418,13zł.
3.4.8. Wykonawcy zezwala się na wyposażenie kuchni w sprzęt własny ale w uzgodnieniu z zamawiającym warunków jego zasilania w media. Aktualnie brakującym sprzętem w kuchni są : 2 patelnie elektryczne, 2 szafy chłodnicze, które wykonawca ma zabezpieczyć we własnym zakresie.
3.4.9. Opłacać comiesięczny czynsz za wynajem pomieszczeń kuchennych w wysokości 1957,40zł ( o ile nie ulegnie zmianie stawka ).
3.4.10 W przypadku awarii w kuchni DPS –u uniemożliwiającej przygotowywanie posiłków dla mieszkańców, wykonawca w tym okresie czasu zapewnia sobie kuchnię zastepczą ( w innym miejscu). Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie.
3.4.11. Ze względu na panującą pandemię Covid-19 wykonawca zobowiązany jest do zachowania szczególnej ostrożności przy wszystkich czynnościach wykonywanych w kuchni. Zobowiązuje się osoby przebywające w kuchni do zachowania dystansu między sobą
(min..1,5m) i stosowanie środków ochrony osobistej: maseczki lub przyłbice, rękawice jednorazowe, płyny dezynfekcyjne. Pomieszczenia kuchni po zakończeniu pracy muszą być przewietrzone. Należy codziennie dezynfekować powierzchnie blatów, stołów, podłogi itp. Należy też stale dezynfekować elementy kuchni, które są często dotykane rękami np.: klamki drzwiowe, futryny, itd. Nie wolno wprowadzać do kuchni osób, które nie stosują środków ochrony osobistej przed covid Dotyczy to też dostawców towarów. Osoby te przed wejściem do korytarza muszą mieć zmierzoną temperaturę, oraz mieć założoną maseczkę i rękawice ochronne. W przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury ( powyżej 37st.C) i innych objawów przeziębienia – nie wolno takich osób wpuszczać do wnętrza budynku. O takim fakcie należy niezwłocznie powiadomić kierownictwo zakładu dostawczego i kierownika gospodarczego DPS (wew.519). Zabrania się pracownikom kuchni wychodzenia poza strefę kompleksu kuchennego.
II.5) Główny kod CPV: 55.30.00.00
II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT: 0,00
Waluta: PLN
(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów - szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)
II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
data rozpoczęcia: 01.01.2021
data zakończenia: 31.12.2021
II.9) Informacje dodatkowe:
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
Określenie warunków:
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków: Wykonawca przedstawi opłaconą polisę ubezpieczeniową, w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia.
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków: Wykonawca przedstawi wykaz usług wykonanych w okresie ostatnich 3-ch lat przed upływem terminu składania
ofert, jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z
podaniem ich wartości , przedmiotu, dat wykonania i podmiotów na rzecz których usługi
zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów , że usługi te wykonane są należycie ,
przy czym dowodami o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione
przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń
okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny wykonawca
nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy. Warunek będzie spełniony jeżeli usługi dotyczą żywienia zbiorowego. Jeżeli usługi nie dotyczą żywienia zbiorowego - warunek nie będzie spełniony.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób: Nie
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp: Tak
Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
- podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp - TAK
- podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp - TAK
- podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 3 ustawy Pzp - TAK
- podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 4 ustawy Pzp - TAK
- podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 5 ustawy Pzp - TAK
III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji: Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
2) oświadczenia wykonawcy o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej; w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej wykonawca może złożyć wraz z oświadczeniem dokumenty bądź informacje potwierdzające, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu.
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
b. w przypadku Wykonawców występujących wspólnie – pełnomocnictwo, o którym mowa w
pkt. 12.7 niniejszej SIWZ
c. dowód wniesienia wadium.
d. wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji
Sanitarnej, lub certyfikat systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, lub certyfikat o
wdrożeniu i stosowaniu systemu HACCP, itp. w treści potwierdzające znajomość i spełnianie
wymagań przepisów prawnych w praktyce żywienia zbiorowego.
e. oświadczenie o zapoznaniu się ze stanem pomieszczeń i wyposażenia, z wizja lokalną
potwierdzona przez zamawiającego.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium: Tak
1.Zamawiający żąda wniesienia wadium w kwocie: 10 000,00 zł ( słownie: dziesięć tysięcy
złotych) na r-k bankowy DPS Lubsko w Banku PKO BP SA o/ Lubsko: nr 55 1020 5460 0000
5902 0006 0483 lub do Kasy DPS Lubsko.
2. Wadium wnoszone w pieniądzu będzie skuteczne, jeżeli przed upływem terminu składania ofert
( tj. przed godz.10.00 w dniu 08.12.2020 ) znajdzie się ono na rachunku bankowym
Zamawiającego lub w Kasie DPS Lubsko.
3.Zamawiający zwróci wadium zgodnie z przepisami art. 46 ust. 1, 1a i 2 ustawy.
4.Wykonawca traci wadium na rzecz zamawiającego w przypadkach określonych w art. 46 ust.
4a i ust 5 ustawy.
5.Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono
wadium na podstawie art. 46 ust.1, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została
wybrana jako najkorzystniejsza.
6.Oferta nie zabezpieczona wadium stanowić będzie podstawę od jej odrzucenia.
7. Wadium może być wnoszone tylko w pieniądzu.
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: Nie
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych: Nie
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej: Nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej: brak danych
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Przewidywana minimalna liczba wykonawców:
Maksymalna liczba wykonawców:
Kryteria selekcji wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej: brak danych
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów: brak danych
W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych: brak danych
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów: brak danych
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem): brak danych
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
| Kryteria | Znaczenie |
|---|---|
| termin płatności: | 10,00 |
| cena : | 60,00 |
| doświadczenie w żywieniu zbiorowym: | 30,00 |
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony): Nie
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji: brak danych
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert: brak danych
IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań: brak danych
Informacje na temat etapów dialogu:
Informacje dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia: brak danych
Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Tak
Zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
1. Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w niżej wymienionych przypadkach:
1.1 ZMIANY OGÓLNE
Możliwa jest:
a) zmiana adresu/siedziby Zamawiającego/Wykonawcy;
b) zmiana osób występujących po stronie Zamawiającego/Wykonawcy.
1.2 ZMIANY RZUTUJĄCE NA WYNAGRODZENIE
Możliwa jest zmiana postanowień umowy w związku ze:
- zmianą stawki podatku od towarów i usług(VAT).
2. Określa się następujący tryb dokonywania zmian postanowień umowy:
2.1 Zmiana postanowień zawartej umowy może nastąpić wyłącznie, za zgodą obu stron
wyrażoną na piśmie, pod rygorem nieważności.
2.2 Strona występująca o zmianę postanowień zawartej umowy zobowiązana jest do
udokumentowania zaistnienia powyższych okoliczności.
2.3 Wniosek o zmianę postanowień zawartej umowy musi być wyrażony na piśmie.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym:
IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 08.12.2020, godzina: 10:00
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem): Nie
IV.6.3) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków, które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: Nie
IV.6.5) Informacje dodatkowe:
Wioletta Kuźmińska - Dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Lubsku , Lubsko dni 30.11.2020r. Adres korespondencyjny : 68-300 Lubsko, ul. Zamkowa 27, e-mail: dps@dps.lubsko.pl ( alternatywnie tkonowalow@op.pl)
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Zorganizowanie i obsługa konferencji dotyczącej profilaktyki zdrowia oraz innych obszarów działalności kół gospodyń wiejskich w dniach 15-16 grudnia 2025 r. w Białymstoku".
- Świadczenie usługi restauracyjno-hotelarskiej w ramach realizowanego szkolenia - postępowanie nr 3
- Zorganizowanie konferencji dotyczącej profilaktyki zdrowia oraz innych obszarów działalności kół gospodyń wiejskich
- Zorganizowanie i obsługa konferencji dotyczącej profilaktyki zdrowia oraz innych obszarów działalności kół gospodyń wiejskich w dniu 18 grudnia 2025 r. w Opolu
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych
- Organizacja szkolenia na temat "Zarządzanie sobą w czasie. Efektywna organizacja czasu pracy" wraz z zapewnieniem wyżywienia dla pracowników.
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





