eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Medyka › Dostawy artykułów spożywczych

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-11-22

Medyka: Dostawy artykułów spożywczych
Numer ogłoszenia: 478794 - 2013; data zamieszczenia: 22.11.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny , N/N N/N, 37-732 Medyka, woj. podkarpackie, tel. 0-16 671 57 44, faks 0-16 671 53 80.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Jednostka organizacyjna więziennictwa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawy artykułów spożywczych.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy artykułów spożywczych w tym mrożonek, ryb, dodatków, wyrobów sojowych, przypraw oraz zup i sosów w proszku do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: CZĘŚĆ I - ryby mrożone: Tusza z miruna w łącznej ilości 1000 kg, Burgery rybne w łącznej ilości 800 kg, Kostka rybna z mintaja w łącznej ilości 200 kg. CZĘŚĆ II - ryby solone i wędzone: Śledź solony matias w łącznej ilości 100 kg, Makrela wędzona w łącznej ilości 200 kg. CZĘŚĆ III - mięso drobiowe i wieprzowe mrożone: Wątroba wieprzowa w łącznej ilości 600 kg, Kurczak w łącznej ilości 1200 kg, Filet drobiowy mrożony w łącznej ilości 150 kg, Serca drobiowe w łącznej ilości 500 kg, Skrzydełka z kurczaka w łącznej ilości 350 kg, Udziec drobiowy w łącznej ilości 700 kg. CZĘŚĆ IV - warzywa mrożone: Mieszanka warzywna w łącznej ilości 1200 kg. CZĘŚĆ V - dania gotowe mrożone: Pierogi ruskie w łącznej ilości 1000 kg, Pyzy ziemniaczane w łącznej ilości 150 kg, Kopytka w łącznej ilości 150 kg, Kluski śląskie w łącznej ilości 150 kg. CZĘŚĆ VI - różne produkty spożywcze: Ocet 10% w łącznej ilości 50 litrów, Sól w łącznej ilości 700 kg, Musztarda w łącznej ilości 30 kg, Koncentrat pomidorowy 30% w łącznej ilości 250 kg, Majonez w łącznej ilości 40 kg, Chrzan tarty w łącznej ilości 40 kg, Kawa zbożowa w łącznej ilości 370 kg, Herbata w łącznej ilości 60 kg, Miód w saszetkach w łącznej ilości 40 kg, Woda mineralna w łącznej ilości 30 litrów, Kukurydza konserwowa w łącznej ilości 50 kg, Groszek konserwowy w łącznej ilości 100 kg. CZĘŚĆ VII - wyroby sojowe: Kotlety sojowe w łącznej ilości 300 kg. CZĘŚĆ VIII - przyprawy: Rosół wołowy w paście w łącznej ilości 100 kg, Majeranek w łącznej ilości 5 kg, Liść laurowy w łącznej ilości 5 kg, Ziele angielskie w łącznej ilości 5 kg, Papryka łagodna w łącznej ilości 10 kg, pieprz w łącznej ilości 10 kg, Przyprawa do zup w płynie w łącznej ilości 370 litrów, Przyprawa uniwersalna typu jarzynka w łącznej ilości 150 kg. CZĘŚĆ IX - zupy i sosy w proszku: Sos boloński w łącznej ilości 40 kg, Sos grzybowy w łącznej ilości 40 kg, Sos pieczeniowy w łącznej ilości 40 kg, Sos neapolitański w łącznej ilości 40 kg, Sos myśliwski w łącznej ilości 40 kg, Zupa ogonowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa cebulowa w łącznej ilości 50 kg, Zupa szparagowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa pieczarkowa w łącznej ilości 50 kg, Zupa kalafiorowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa brokułowa w łącznej ilości 60 kg, Barszcz biały w łącznej ilości 60 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6, 15.20.00.00-0, 15.23.00.00-9, 15.11.00.00-2, 15.33.11.70-9, 15.89.43.00-4, 15.33.00.00-0, 15.61.00.00-7.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 9.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny na etapie składania ofert. Zamawiający uzna, że warunek ten został spełniony w sytuacji, gdy Wykonawca złoży wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (wzór oświadczenia stanowi załącznik Nr 2 do SIWZ)

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny na etapie składania ofert. Zamawiający uzna, że warunek ten został spełniony w sytuacji, gdy Wykonawca złoży wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (wzór oświadczenia stanowi załącznik Nr 2 do SIWZ)

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny na etapie składania ofert. Zamawiający uzna, że warunek ten został spełniony w sytuacji, gdy Wykonawca złoży wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (wzór oświadczenia stanowi załącznik Nr 2 do SIWZ)

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny na etapie składania ofert. Zamawiający uzna, że warunek ten został spełniony w sytuacji, gdy Wykonawca złoży wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (wzór oświadczenia stanowi załącznik Nr 2 do SIWZ)

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny na etapie składania ofert. Zamawiający uzna, że warunek ten został spełniony w sytuacji, gdy Wykonawca złoży wraz z ofertą oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu (wzór oświadczenia stanowi załącznik Nr 2 do SIWZ)

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1) w przypadku składania oferty przez pełnomocnika - pełnomocnictwo, podpisane przez Wykonawcę lub potwierdzone notarialnie, 2) w przypadku składania oferty przez podmioty działających wspólnie - dokument ustanawiający wspólnego pełnomocnika

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zp.sw.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny, 37 -732 Medyka 404B, biuro DKw.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 10.12.2013 godzina 10:00, miejsce: Zakład Karny, 37 -732 Medyka 404B, sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: ryby mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, ryby mrożonych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Tusza z miruna w łącznej ilości 1000 kg, Burgery rybne w łącznej ilości 800 kg, Kostka rybna z mintaja w łącznej ilości 200 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.20.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: ryby solone i wędzone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, ryb solonych i wędzonych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Śledź solony matias w łącznej ilości 100 kg, Makrela wędzona w łącznej ilości 200 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.23.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: mięso drobiowe i wieprzowe mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, mięsa drobiowego i wieprzowego mrożonego do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Wątroba wieprzowa w łącznej ilości 600 kg, Kurczak w łącznej ilości 1200 kg, Filet drobiowy mrożony w łącznej ilości 150 kg, Serca drobiowe w łącznej ilości 500 kg, Skrzydełka z kurczaka w łącznej ilości 350 kg, Udziec drobiowy w łącznej ilości 700 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.00.00-2.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: warzywa mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, warzyw mrożonych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Mieszanka warzywna w łącznej ilości 1200 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.33.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: dania gotowe mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, dań gotowych mrożonych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Pierogi ruskie w łącznej ilości 1000 kg, Pyzy ziemniaczane w łącznej ilości 150 kg, Kopytka w łącznej ilości 150 kg, Kluski śląskie w łącznej ilości 150 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: różne produkty spożywcze.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, różnych produktów spożywczych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Ocet 10% w łącznej ilości 50 litrów, Sól w łącznej ilości 700 kg, Musztarda w łącznej ilości 30 kg, Koncentrat pomidorowy 30% w łącznej ilości 250 kg, Majonez w łącznej ilości 40 kg, Chrzan tarty w łącznej ilości 40 kg, Kawa zbożowa w łącznej ilości 370 kg, Herbata w łącznej ilości 60 kg, Miód w saszetkach w łącznej ilości 40 kg, Woda mineralna w łącznej ilości 30 litrów, Kukurydza konserwowa w łącznej ilości 50 kg, Groszek konserwowy w łącznej ilości 100 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6, 15.33.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: wyroby sojowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, wyrobów sojowych do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Kotlety sojowe w łącznej ilości 300 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.61.00.00-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: przyprawy.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, przypraw do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Rosół wołowy w paście w łącznej ilości 100 kg, Majeranek w łącznej ilości 5 kg, Liść laurowy w łącznej ilości 5 kg, Ziele angielskie w łącznej ilości 5 kg, Papryka łagodna w łącznej ilości 10 kg, pieprz w łącznej ilości 10 kg, Przyprawa do zup w płynie w łącznej ilości 370 litrów, Przyprawa uniwersalna typu jarzynka w łącznej ilości 150 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: zupy i sosy w proszku.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy na koszt i ryzyko wykonawcy, zup i sosów w proszku do Zakładu Karnego w Medyce wg zestawienia: Sos boloński w łącznej ilości 40 kg, Sos grzybowy w łącznej ilości 40 kg, Sos pieczeniowy w łącznej ilości 40 kg, Sos neapolitański w łącznej ilości 40 kg, Sos myśliwski w łącznej ilości 40 kg, Zupa ogonowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa cebulowa w łącznej ilości 50 kg, Zupa szparagowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa pieczarkowa w łącznej ilości 50 kg, Zupa kalafiorowa w łącznej ilości 60 kg, Zupa brokułowa w łącznej ilości 60 kg, Barszcz biały w łącznej ilości 60 kg. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia przedstawiony jest w formularzu ofertowym stanowiącym załącznik Nr 1 do SIWZ. Szczegółowe warunki dotyczące realizacji zamówienia zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącej załącznik nr 5 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.