Ogłoszenie z dnia 2011-02-08
Poznań: Przedmiot zamówienia obejmuje usługi cateringu w ramach
realizacji na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w
Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą
Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w
ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu crosscompliance
Numer ogłoszenia: 45953 - 2011; data zamieszczenia: 08.02.2011
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Sieradzka 29, 60-163 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8685272, faks 0-61 8685660.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: samorządowa wojewódzka osoba prawna.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przedmiot zamówienia obejmuje usługi cateringu w ramach realizacji na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu crosscompliance.
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przez usługę cateringu rozumie się zapewnienia wyżywienia obejmującego przygotowanie, porcjowanie, wydawanie i dostarczenie gotowych posiłków, na które składa się: a) obiad dwudaniowy (zupy, drugie danie, surówka, wodę mineralną lub sok lub kompot), b) bufet kawowy (herbata, kawa, soki lub napoje, słodka przekąska), dla szacunkowej grupy 17-22 osób - uczestników ww. projektu biorących udział w organizowanych dwudniowych szkoleniach.
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: Realizacja na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu cross-compliance.
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
Część NR: 26
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 19.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
GMINNA SPÓŁDZIELNIA "SAMOPOMOC CHŁOPSKA" W LWÓWKU
jakie przetargi wygrała firma
GMINNA SPÓŁDZIELNIA "SAMOPOMOC CHŁOPSKA" W LWÓWKU
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Lwówku, ul. Powstańców Wlkp. 15, Lwówek, kraj/woj. Polska.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 27
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 20.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Handlowo-Usługowo-Produkcyjne Restauracja BAJKA Krystyna Ratajczak, ul. Ogrodowa 36, Sieraków, kraj/woj. Polska.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 28
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
ELŻBIETA PIĄTEK "K A W I A R N I A M A R Y L A " PIĄTEK ELŻBIETA
jakie przetargi wygrała firma
ELŻBIETA PIĄTEK "K A W I A R N I A M A R Y L A " PIĄTEK ELŻBIETA
- Kawiarnia MARYLA Elżbieta Piątek, ul. Gnieźnieńska 3, Niechanowo, kraj/woj. Polska.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 29
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 18.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- PPUH Maria i Tadeusz Biernat, Zmyślanka 1, 62-860 Opatówek, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1300,00
Oferta z najniższą ceną: 1300,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1300,00
Waluta: PLN.
Część NR: 30
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 18.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Restauracja Romantica Teresa Płócienniczak, Ceków 59, Ceków, kraj/woj. Polska.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1100,00
Oferta z najniższą ceną: 1100,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1100,00
Waluta: PLN.
Część NR: 31
Nazwa: usługa cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 18.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
ZAKŁAD USŁUGOWO-HANDLOWY "HANIA" HANNA KUBACKA
jakie przetargi wygrała firma
ZAKŁAD USŁUGOWO-HANDLOWY "HANIA" HANNA KUBACKA
- Zakład Usługowo-Handlowy HANIA Hanna Kubacka-Głąbiak, ul. Cmentarna 19, Margonin, kraj/woj. Polska.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
ZAŁĄCZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę
1. Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a, art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
W związku z faktem, iż Zamawiający przewiduje przeprowadzenie w roku 2011 - 233(178+55) szkolenia a w 2012 roku - 77(62+15) szkoleń na terenie województwa wielkopolskiego, zamówienie zostało podzielone na wyodrębnione części zamówienia obejmujące poszczególne lokalizacje na terenie województwa wielkopolskiego. Każde zamówienie częściowe obejmuje procedurę wyboru Wykonawców na świadczenie usług cateringowych [zapewnienia wyżywienia obejmującego przygotowanie, porcjowanie, wydawanie i dostarczenie gotowych posiłków, na które składa się: obiad dwudaniowy (zupy, drugie danie, surówka, wodę mineralną lub sok lub kompot) i bufet kawowy (herbata, kawa, soki lub napoje, słodka przekąska)] dla szacunkowej grupy 17-22 osób - uczestników ww. projektu biorących udział w organizowanych dwudniowych szkoleniach. Stosownie do art. 32 ust. 1 PZP podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie Wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez Zamawiającego z należytą starannością. Zgodnie bowiem z art. 32 ust. 2 Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości. Z powyższego wynika zatem jasno, że nie jest zakazany sam podział jednego zamówienia na części, lecz jest zakazany taki podział, którego celem jest uniknięcie stosowania przez Zamawiającego przepisów PZP. W przedmiotowym stanie mamy do czynienia z zamówieniem na usługi cateringowe związane z realizacją tych samych szkoleń - są to usługi tego samego rodzaju, o tym samym przeznaczeniu (niewątpliwie istnieje tożsamość przedmiotowa), jednakże nie istnieje możliwość udzielenia zamówienia w tym samym czasie - planuje się zorganizowanie łącznie 310 szkoleń w różnych terminach w latach 2011-2012 oraz różnych lokalizacjach województwa wielkopolskiego, ponadto nie istnieje możliwość wykonania zamówienia przez tego samego Wykonawcę, a realizacja zamówienia decyzja o wszczęciu procedury przetargowej wynika z planów przygotowanych przez Zamawiającego. Zatem uwzględniając powyższe w przedmiotowym postępowaniu zachodzą przesłanki umożliwiające udzielanie częściowych zamówień - w badanej sytuacji nie zachodzi ryzyko niedozwolonego podziału zamówienia na części. Każde następne zamówienie, choć o tym samym przedmiocie, należy potraktować jako część zamówienia udzielonego wcześniej. W omawianym przedmiocie Zamawiający nie jest w stanie z góry przewidzieć zakresu całego zamówienia, obiektywnie rzecz ujmując, nie może je w pełni zaplanować. W rozważanym przypadku nie zachodzi bowiem tożsamość czasowa i tożsamość miejsca. Mamy więc do czynienia z zamówieniem o wartości poniżej progu unijnego. W momencie wszczęcia postępowania Zamawiający nie ma jeszcze pewności czy szkolenia się odbędą, a tym samym nie ma pewności czy szkolenia zaplanowane przez Zamawiającego odbędą się w terminach i wstępnie uzgodnionych lokalizacjach (miejscowościach) województwa wielkopolskiego. Faktycznie przeprowadzenie szkolenia i miejscowości zależy od zgłoszenia minimalnej liczby zainteresowanych, a sam proces rekrutacji kończy się na co najmniej 7 dni przed szkoleniem. W związku z powyższym nie jest możliwe wykonanie przedmiotu zamówienia przez dowolnego Wykonawcę, tylko Wykonawca świadczący praktycznie od ręki przedmiotowe usługi może realizować zamówienie. Stąd niemożliwość terminowej realizacji zadań związanych z organizowanymi szkoleniami stanowi przesłankę udzielania zamówienia z wolnej ręki, bowiem usługi mogą byćświadczone tylko przez jednego Wykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Zatem przeprowadzenie zamówienia z wolnej ręki we wskazanych okolicznościach umożliwi: a) zachowanie zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków - Zamawiający nie będzie ponosił kosztów związanych z odwołaniem szkolenia (kary umowne, koszty przygotowanych a niewykorzystanych posiłków), b) uniknięcie poniesienia straty w mieniu publicznym (kary umowne, koszty przygotowanych a niewykorzystanych posiłków), c) terminową realizację zadań objętych zamówieniem. Mając na względzie art. 10 ust. 2 Prawa zamówień publicznych (PZP) Zamawiający może udzielić zamówienia w trybie zamówienia z wolnej ręki tylko w przypadkach określonych w ustawie PZP. Zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit.a PZP Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki jeśli usługi mogą być świadczone tylko przez jednego ykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych, które zostały udzielone w trybie zamówienia z wolnej ręki zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit.a) PZP w związku z art. 5 ust. 1 pkt 1 lit. a) cyt. ustawy. Usługa cateringowa, która jest przedmiotem niniejszego zamówienia, należy do usług niepriorytetowych zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz.U. Nr 12, poz. 68). Do kategorii tak rozumianych usług CPV zalicza m.in. usługi hotelarskie, restauracyjne, usługi kelnerskie, usługi świadczone przez placówki oferujące wyżywienie i miejsca noclegowe, usługi bufetowe, usługi dostarczania posiłków, usługi dowożenia posiłków. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, iż przedmiotem zamówienia są usługi niepriorytetowe -cateringowe, w pełni uzasadnione staje się przeprowadzenie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki.
INNE PRZETARGI Z POZNANIA
- Oczyszczanie urządzeń podczyszczających wody opadowe oraz studzienek ściekowych wraz z przykanalikami w ciągu dróg wojewódzkich zarządzanych przez Rejon Dróg Wojewódzkich w Gnieźnie
- Czyszczenie separatorów oraz wpustów ulicznych wraz z przykanalikami w ciągu dróg wojewódzkich zarządzanych przez Rejon Dróg Wojewódzkich w Złotowie
- Bieżąca konserwacja nawierzchni na odcinku drogi wojewódzkiej nr 186
- Odbudowa pomostu na Jeziorze Strzeszyńskim ul. Koszalińska 15, 60-480 Poznań
- Przeprowadzenie szkoleń z kompetencji interpersonalnych dla personelu medycznego Uniwersyteckiego Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej Sp. z o.o.
- Dostawa opraw oświetleniowych LED w głównej Sali sportowej Centrum Sportu Politechniki Poznańskiej wraz z usługą demontażu i utylizacji 72 szt. starych oraz montażu nowych opraw
więcej: przetargi w Poznaniu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług przygotowania, dostarczenia i wydania posiłków dla uczniów szkół podstawowych w Mieście Zielonka
- Zakup usługi gastronomicznej wraz z obsługą podczas dwóch spotkań z przedstawicielami maz. powiatowych/miejskich urzędów pracy w celu omówienia kwestii dotyczących realizacji KFS w woj. maz.
- Świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. s. M. Benodyny Koterbianki w Ostrowie Wielkopolskim
- Usługa cateringowa w ramach warsztatów edukacyjnych "Transformersi"
- Świadczenie usług hotelarskich i wyżywienia dla Jeleniogórskiego Centrum Kultury w Jeleniej Górze w okresie od 09.06.2025 r. do 22.06.2025 r.
- Świadczenie usług cateringowych w roku 2025
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.