eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi DarłowoDożywianie dzieci w formie obiadów w dni zajęć szkolnych dzieciom w stołówce Smakosz w Szkole Podstawowej Nr 3 w Darłowie.



Ogłoszenie z dnia 2010-12-29

Darłowo: Dożywianie dzieci w formie obiadów w dni zajęć szkolnych dzieciom w stołówce Smakosz w Szkole Podstawowej Nr 3 w Darłowie.
Numer ogłoszenia: 423340 - 2010; data zamieszczenia: 29.12.2010
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. O.D. Tynieckiego 20, 76-150 Darłowo, woj. zachodniopomorskie, tel. 94 3146776, faks 94 3146776.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie dzieci w formie obiadów w dni zajęć szkolnych dzieciom w stołówce Smakosz w Szkole Podstawowej Nr 3 w Darłowie..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiot zamówienia: przygotowanie, wydawanie i umożliwienie spożycia gorącego posiłku w formie obiadów dzieciom w dni zajęć szkolnych w stołówce Smakosz w Szkole Podstawowej Nr 3 w Darłowie w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2011 roku, w łącznej ilości nieprzekraczającej 40.000 obiadów, zgodnie z poniższymi zasadami : * wydawanie obiadów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku tj. w dni zajęć szkolnych z wyłączeniem : 6 stycznia, 25 kwietnia, 3 maja, 23 czerwca, 15 sierpnia,1 listopada, 11 listopada, oraz 26 grudnia 2011 roku. * dożywianie dzieci w zależności od potrzeb może odbywać się również w okresie ferii świątecznych oraz wakacji szkolnych, *obiad powinien składać się z zupy ( min. 500 ml) , drugiego dania , surówki lub gotowanych jarzyn oraz kompotu, *wsad do kotła winien wynosić co najmniej 50% ceny obiadu, *przedstawianie do akceptacji Zleceniodawcy z 3 dniowym wyprzedzeniem cotygodniowego jadłospisu z podaną gramaturą dań, *wywieszenie, w widocznym miejscu czytelnej informacji o godzinach otwarcia stołówki i cotygodniowego jadłospisu, *posiłki powinny być urozmaicone i przyrządzane w dniu wydania zgodnie z wymogami SANEPiDU,.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 29.12.2010.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Stołówka Smakosz, Pani Mirosława Sidło, ul. WOP 12, 76-150 Darłowo, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 276000,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 300000,00

  • Oferta z najniższą ceną: 300000,00 / Oferta z najwyższą ceną: 300000,00

  • Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    Możliwość zastosowania trybu zamówienia z wolnej ręki wynika oprócz art. 67 ustawy Prawo zamówień publicznych również z art. 5 ust. 1 a w/w ustawy w nawiązaniu do przepisu art. 2a ustawy PZP odnoszącego się do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz.U.Nr12, poz. 68)-zał. nr 2 -nr kategorii 17- usługi hotelarskie i restauracyjne. Przepis art. 5 ust. 1a p.z.p. pozwala na zastosowanie trybu zamówienia z wolnej ręki, w szczególności jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować co najmniej jedną z następujących okoliczności: 1) naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków; 2) naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i w terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań; 3) poniesieniem straty w mieniu publicznym; 4) uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań. Powyższy artykuł nie wyczerpuje okoliczności zastosowania trybu z wolnej reki. Zgodnie z § 3 ust. 2 i 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 2006 r w sprawie realizacji programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania - ust. 2. Dzieci i młodzież realizujące obowiązek szkolny lub obowiązek nauki, którym przyznano pomoc w formie posiłku, spożywają posiłek w szkole, jeżeli szkoła posiada warunki pozwalające na przygotowywanie lub wydawanie posiłków. ust.3. Dzieciom spożywającym posiłki w szkole zapewnia się jednakowe posiłki pod względem ilościowym i jakościowym, z wyjątkiem posiłków w ramach diety. W związku ze specyficzną sytuacją w Szkole Podst. Nr 3, w której stołówkę prowadzi ajent , z którym szkoła podpisała wieloletnią umowę , w której nie określono zasad ustalania cen posiłków , MOPS może zawrzeć umowę z tym ajentem mając na względzie, by dzieci ze szkoły spożywały posiłki na miejscu w szkole zgodnie z ust. 2 cyt. wyżej rozporządzenia. Wręcz szkodliwe byłoby , żeby dzieci z w/w szkoły spożywały posiłki poza siedzibą szkoły. Dzieci korzystające z posiłków w Szkole Podstawowej Nr 3 spożywają je na miejscu w szkole. Ajent prowadzący tę stołówkę zarówno dzieciom na podstawie decyzji MOPS jak i pozostałym dzieciom zapewnia posiłki o takiej samej jakości i cenie. Dlatego tez w w.w sytuacji zastosowanie trybu zam. publicznego z wolnej reki uważam za uzasadniony.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.