Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2010-12-15
Częstochowa: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu.
Numer ogłoszenia: 409682 - 2010; data zamieszczenia: 15.12.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Agencja Rozwoju Regionalnego w Częstochowie SA , ul. Nowowiejskiego 26, 42-217 Częstochowa, woj. śląskie, tel. 034 3605688, faks 034 3605747.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.arr.czestochowa.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Spółka Akcyjna, Główny Akcjonariusz Gmina Częstochowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest: usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu. 2. Kod CPV: 55321000 -6 - usługi przygotowywania posiłków; 55520000-1- usługi dostarczania posiłków 55300000-3 - usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków 3. Przez usługę cateringu rozumie się przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych w następujących Szkołach: Gimnazjum w Kłobucku, Gimnazjum w Libidzy, Gimnazjum w Łobodnie, Gimnazjum w Miedźnie, Gimnazjum w Opatowie, Gimnazjum w Ostrowach, Gimnazjum w Pankach, Gimnazjum w Węglowicach. 4. W zakres przedmiotu zamówienia dotyczącego usługi cateringu wchodzić będzie przygotowanie i dostarczenie średnio około na części: I-120, II-20, III-40, IV-50, V-70, VI-40, VII-60, VIII-70 posiłków tygodniowo. Zamawiający ma prawo zmniejszyć ich liczbę w przypadkach nieobecności uczestników, o której mógł zawiadomić Wykonawcę odpowiednio wcześniej, zanim ten przystąpił w danym dniu do przygotowania posiłków. Informacja taka będzie przekazywana Wykonawcy telefonicznie. 5. Posiłek na zajęcia pozalekcyjne będzie miał postać: kanapki, soku lub napoju lub herbaty, owocu, zapakowanego w folię spożywczą oraz kubek jednorazowy do napoju zimnego i gorącego oraz łyżeczki jednorazowej, dla każdego uczestnika zajęć pozalekcyjnych lub postać obiadu z jednego dania (wg zestawów w tabelach w formularzu oferty), 6. Wybór posiłku należeć będzie do Zamawiającego z listy zestawów posiłków podanych w tabelach formularza oferty. 7. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 Nr.31 poz.265 z późniejszymi zmianami, łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy). 8. Wykonawca odpowiada za transport przedmiotu zamówienia oraz podanie go w sposób i przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności i żywienia. 9. Informacja o ilości posiłków w danym dniu będzie przekazywana w formie telefonicznej przez Zamawiającego Wykonawcy do godziny 10oo, w dniu, w którym odbywają się zajęcia pozalekcyjne. 10. Podane tygodniowe ilości posiłków na poszczególne części zamówienia są szacunkowe. Wynagrodzenie Wykonawcy obliczone będzie jako iloczyn ilości osób z poszczególnych dni wynikających ze szczegółowej ewidencji wydanych posiłków oraz ceny jednostkowej za jeden posiłek (przedstawionej w ofercie Wykonawcy). 11. Posiłki dostarczane będą w danym dniu zajęć pozalekcyjnych w poszczególnych Szkołach od poniedziałku do soboty..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 8.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.06.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
dot. części I, II, III, IV, V, VI, VII i VIII - warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania. Ocena spełniania warunku, nastąpi wg formuły spełnia-nie spełnia na podstawie przedłożonego wraz z ofertą zaświadczenia właściwego Oddziału Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej potwierdzającego, że Wykonawca uzyskał pozwolenie na prowadzenie działalności objętej przedmiotem zamówienia oraz oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt 1 ustawy Pzp.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
dot. części I, II, III, IV, V, VI, VII i VIII - warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca posiada wiedzę i doświadczenie w wykonywaniu tego rodzaju zamówień. Ocena spełniania warunku, nastąpi wg formuły spełnia-nie spełnia na podstawie przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
dot. części I, II, III, IV, V, VI, VII i VIII - warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełniania warunku, nastąpi wg formuły spełnia-nie spełnia na podstawie: a) przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt 3 ustawy Pzp, b) przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia Wykonawcy, że dysponuje odpowiednim samochodem do przewożenia żywności na formularzu stanowiącym załącznik nr 4 do formularza oferty lub w oparciu o wzór formularza.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
dot. części I, II, III, IV, V, VI, VII i VIII - warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełniania warunku, nastąpi wg formuły spełnia-nie spełnia na podstawie: a) przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt 3 ustawy Pzp, b) przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia Wykonawcy, że dysponuje odpowiednim samochodem do przewożenia żywności na formularzu stanowiącym załącznik nr 4 do formularza oferty lub w oparciu o wzór formularza.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
dot. części I, II, III, IV, V, VI, VII i VIII - warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. Ocena spełniania warunku, nastąpi wg formuły spełnia-nie spełnia na podstawie przedłożonego wraz z ofertą oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp. Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, każdy z warunków określonych w pkt 1 ppkt 1-4 wykonawcy mogą spełniać łącznie.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
Oświadczenie Wykonawcy, że dysponuje odpowiednim samochodem do przewożenia żywności na formularzu stanowiącym załącznik nr 4 do formularza oferty lub w oparciu o wzór formularza.
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.arr.czestochowa.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Agencja Rozwoju Regionalnego w Częstochowie S.A.
ul. Nowowiejskiego 26
42-217 Częstochowa.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 23.12.2010 godzina 09:00, miejsce: Agencja Rozwoju Regionalnego w Częstochowie S.A. ul. Nowowiejskiego 26 42-217 Częstochowa.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Projekt Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego..
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Kłobucku..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Kłobucku. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 120 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Libidzy..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Libidzy. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 20 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Łobodnie..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Łobodnie. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 40 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Miedźnie..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Miedźnie. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 50 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Opatowie..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Opatowie. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 70 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Ostrowach..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Ostrowach. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 40 na tydzień.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Pankach..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Pankach. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 60 na tydzień.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Węglowicach..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczestników zajęć pozalekcyjnych na potrzeby realizacji projektu Ścieżka edukacyjna drogą do sukcesu w Gimnazjum w Węglowicach. Przewidywana ilość posiłków: średnio około 70 na tydzień..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1, 55.30.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2012.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z CZĘSTOCHOWY
- Wykonanie robót budowlanych dotyczących realizacji zadania pn.: "Rozbudowa boiska sportowego przy Szkole Podstawowej nr 50 im. gen. Władysława Sikorskiego, ul. Starzyńskiego 10, 42-224 Częstochowa"
- Dostawa mebli dla Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie
- Dostawa wyposażenia specjalistyczn. do pracowni kształcenia w zawodzie energetyk oraz mechatronik w ramach proj. Modernizacja bazy dydakt. kształcenia zawod. w ZS w Zł. Potoku i ZS w Koniecpolu - 2 cz
- Usługa ochrony mienia wraz z obsługą portierni i szatni w obiektach Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie
- Świadczenie usług psychologicznych i terapeutycznych na potrzeby realizacji projektu pn. "Rozwiń skrzydła" - 18 części
- Remont świetlicy i zaplecza kuchennego w Zespole Szkół Przemysłu Mody i Reklamy im. W. S. Reymonta przy ul. Krakowskiej 80F w Częstochowie.
więcej: przetargi w Częstochowie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Realizacja szkoleń pracowników z zakresu cyberbezpieczeństwa".
- "Świadczenie usług cateringowych"
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do Żłobka Publicznego w Biskupcu z siedzibą w Borkach Wielkich w dniach, w których placówka pełni opiekę.
- Usługi cateringowe na potrzeby Branżowego Centrum Umiejętności w Zgorzelcu - Część I - Catering dla uczestników zajęć stacjonarnych
- Organizacja wypoczynku dla osób uprawnionych w formie turystyki grupowej do Słowenii dofinansowanej z ZFŚS PZPW w Rzeszowie
- Kompleksowa usługa przeprowadzenia specjalistycznego szkolenia strzeleckiego w różnym środowisku działania dla funkcjonariuszy jednostek kontrterrorystycznych w ramach projektu pn. "In Service ++"
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.