eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gdańsk › Dostawa pieczywa i artykułów spożywczych różnych - znak sprawyAdm. 8/2014.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-11-07

Gdańsk: Dostawa pieczywa i artykułów spożywczych różnych - znak sprawy: Adm. 8/2014.
Numer ogłoszenia: 369042 - 2014; data zamieszczenia: 07.11.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzki Szpital Psychiatryczny im. Tadeusza Bilikiewicza w Gdańsku , ul. Srebrniki 17, 80-282 Gdańsk, woj. pomorskie, tel. 58 52 47 500, faks 58 5247520.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wsp-bilikiewicz.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa pieczywa i artykułów spożywczych różnych - znak sprawy: Adm. 8/2014..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dostawa świeżego pieczywa i artykułów spożywczych różnych, w asortymencie określonym w Formularzu cenowym stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji. Towar dopuszczony do obrotu na terenie RP i zgodny z Polską Normą. Dostawy odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z zamówieniami częściowymi, składanymi telefonicznie określającymi każdorazowo asortyment i ilość, w terminach: Część 1 - Pieczywo i ciasta - 24 godziny, pozostałe części od 2 do 15 - 4 dni Przedmiot zamówienia Wykonawca dostarczy na własny koszt i ryzyko do Działu Żywienia w siedzibie Zamawiającego. Zjazd do magazynu żywnościowego na terenie Szpitala drogą przy nachyleniu 13% w kierunku magazynu, zakończoną zakrętem o kącie ok. 90o..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.81.00.00-9, 15.83.00.00-5, 15.84.00.00-8, 15.85.00.00-1, 15.86.00.00-4, 15.87.00.00-7, 15.89.60.00-5, 15.87.12.50-1, 15.87.12.73-8, 15.89.00.00-3, 15.80.00.00-6, 15.84.22.20-0, 15.84.23.00-5, 15.87.24.00-5.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 15.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie ustala szczegółowych warunków w powyższym zakresie, Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę na podstawie art. 44 ustawy Pzp. Zamawiający oceni spełnienie warunku według zasady spełnia / nie spełnia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie ustala szczegółowych warunków w powyższym zakresie, Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę na podstawie art. 44 ustawy Pzp. Zamawiający oceni spełnienie warunku według zasady spełnia / nie spełnia

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie ustala szczegółowych warunków w powyższym zakresie, Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę na podstawie art. 44 ustawy Pzp. Zamawiający oceni spełnienie warunku według zasady spełnia / nie spełnia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie ustala szczegółowych warunków w powyższym zakresie, Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę na podstawie art. 44 ustawy Pzp. Zamawiający oceni spełnienie warunku według zasady spełnia / nie spełnia

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie ustala szczegółowych warunków w powyższym zakresie, Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę na podstawie art. 44 ustawy Pzp. Zamawiający oceni spełnienie warunku według zasady spełnia / nie spełnia

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. Formularz cenowy. 2.Zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy Pzp Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach finansowych i ekonomicznych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków, Wykonawca zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie/ oświadczenie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. Podmiot, który zobowiąże się do udostępnienia zasobów odpowiada solidarnie z Wykonawcą za szkodę Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba, że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy - ewentualnie do wykorzystania wzór stanowiący Załącznik nr 3A do SIWZ. W tym przypadku kopie dokumentów dotyczących tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez te podmioty.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 99
  • 2 - Termin płatności - 1

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1) Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany stawki podatku VAT w dostosowaniu do obowiązujących w dniu wystawienia faktury zapisów prawnych, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie stawka i wartość VAT oraz cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. 2) Na wniosek Wykonawcy złożony na piśmie, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany cen netto nie częściej niż raz na kwartał, maksymalnie o wysokość wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem za poprzedni kwartał, opublikowanego w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. 3) Zamawiający dopuszcza możliwość dostawy przedmiotu zamówienia po cenach niższych niż to przyjęto w załączniku do umowy, który stanowi Formularz cenowy złożonej oferty. 4) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zakupu mniejszych ilości towaru niż podane w Formularzu cenowym. Wartość zamówienia określona umową stanowi wartość orientacyjną, w związku z czym Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie w przypadku niewykorzystania całości zamówienia. 5) Ilości wskazane w załączniku do umowy Formularz cenowy zostały podane orientacyjnie i mogą ulec zmianie w zależności od rzeczywistych potrzeb Zamawiającego. Ilości zostały podane jedynie by ułatwić sporządzenie i skalkulowanie oferty. Zamawiający będzie dokonywał zamówień u wybranego Wykonawcy do wyczerpania ogólnej wartość cenowej danej części wynikającej z oferty Wykonawcy

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wsp-bilikiewicz.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Siedziba Zamawiającego ul. Srebrniki 17, 80-282 Gdańsk, Dział Zamówień Publicznych, budynek nr 17, I piętro, pokój nr 26 oraz w Dziale Żywienia.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 19.11.2014 godzina 08:30, miejsce: Siedziba Zamawiającego ul. Srebrniki 17, 80-282 Gdańsk, Sekretariat Dyrektora Szpitala, budynek nr 17, I piętro, pokój nr 4.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: PIECZYWO I CIASTA.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 12 pozycji Formularza cenowego: bułka paryska, chleb oliwski krojony, chleb razowy krojony, bułka tarta luz, babka piaskowa, jabłecznik, keks, piernik, sernik, strucla z makiem, drożdżówki, pączki.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.81.00.00-9, 15.81.10.00-6, 15.81.22.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: CUKIER.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: cukier.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.83.00.00-5, 15.83.10.00-2.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Artykuły spożywcze różne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 25 pozycji Formularza cenowego: budyń bez cukru, galaretka owocowa, gałka muszkatołowa, herbata granulowana paczkowana, kakao naturalne paczkowane, kawa zbożowa paczkowana, kisiel bez cukru, kwasek cytrynowy, liść laurowy, majeranek otarty, mąka ziemniaczana, ocet spirytusowy 10% butelki, papryka mielona słodka, pieprz naturalny ziarnisty, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do potraw typu Jarzynka, przyprawa do steków, przyprawa do zup w płynie, sok marchwiowy, sucharki delikatesowe, ziele angielskie ziarno, żelatyna spożywcza.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.87.00.00-7, 15.86.30.00-5, 15.87.12.70-7, 15.87.21.00-2, 15.82.11.50-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: MAKARON.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: makaron.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.85.00.00-1, 15.85.11.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: SYROP OWOCOWY.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: syrop owocowy..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.83.15.00-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: WYROBY GARMAŻERYJNE MROŻONE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 8 pozycji Formularza cenowego: pyzy ziemniaczane, pyzy z mięsem, pierogi z serem, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, pierogi z owocami, kluski śląskie, knedle ze śliwkami.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.89.60.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: MUSZTARDA, KETCHUP, MAJONEZ.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 3 pozycje Formularza cenowego: musztarda, ketchup, majonez.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.87.12.50-1, 15.87.12.73-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: MIÓD NATURALNY.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: miód naturalny..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.83.16.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: KOTLETY SOJOWE W PROSZKU.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: kotlety sojowe w proszku..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.89.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: KOTLETY SOJOWE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: kotlety sojowe ala schabowe..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: SŁODYCZE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 11 pozycji Formularza cenowego: baton czekoladowy 50 g, biszkopty, chrupki kukurydziane, ciastka kruche, cukierki czekoladowe, herbatniki Petit Beurre 50 g, wafle typu Grześki w czekoladzie, wafle typu Grześki zwykłe, suche, wafle luz, krakersy, wafle ryżowe.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.84.23.00-5, 15.84.22.20-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 12 NAZWA: SÓL.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1 pozycja Formularza cenowego: sól spożywcza..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.87.24.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 13 NAZWA: PRODUKTY ZBOŻOWE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 5 pozycji Formularza cenowego: ryż, kasza jęczmienna, kasza gryczana, płatki owsiane, płatki jęczmienne..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.61.10.00-4, 15.61.30.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 14 NAZWA: MĄKA, KASZA MANNA.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 2 pozycje Formularza cenowego: mąka pszenna, kasza manna..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.61.21.00-2, 15.61.33.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

CZĘŚĆ Nr: 15 NAZWA: TŁUSZCZE ROŚLINNE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 3 pozycje Formularza cenowego: olej roślinny, margaryna typu Palma kostka 250 g, masło roślinne kubki 500g..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.42.10.00-5, 15.43.11.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 99
    • 2. Termin płatności - 1

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.