eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Suwałki › Dostawa artykułów spożywczych

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-10-07

Suwałki: Dostawa artykułów spożywczych
Numer ogłoszenia: 331132 - 2014; data zamieszczenia: 07.10.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej "Kalina" w Suwałkach , ul. gen. Kazimierza Pułaskiego 66, 16-400 Suwałki, woj. podlaskie, tel. 0-87 5628500, faks 0-87 5628507.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dpskalina.suwalki.pl
  • Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: nie dotyczy

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spożywczych.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych dokonywana przez Wykonawcę dwa razy w tygodniu do godz. 10:00 . Artykuły spożywcze będą dostarczane w ilości zgodnej z zamówieniami częściowymi składanymi przez osoby upoważnione, telefonicznie bądź pisemnie najpóźniej do godz. 15:00 dnia poprzedzającego dostawę wg cen określonych w formularzu cenowym ..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Oświadczenie o spełnianiu warunku

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Oświadczenie o spełnianiu warunku

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Oświadczenie o spełnianiu warunku

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Oświadczenie o spełnianiu warunku

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Oświadczenie o spełnianiu warunku

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

-Projekt umowy Załącznik nr 2 do SIWZ, wypełniony i podpisany, przez osobę(y) upoważnioną(e) do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy. -Formularz ofertowy wypełniony i podpisany, przez osobę(y) upoważnioną(e) do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy - Załącznik nr 3 do SIWZ. -Formularz cenowy wg załączonego wzoru Załącznik nr 4 do SIWZ, wypełniony i podpisany, przez osobę(y) upoważnioną(e) do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy. -W przypadku gdy Wykonawcę reprezentuje pełnomocnik(nicy) (można wystawić jednorazowe pełnomocnictwo do danego konkretnego postępowania), do oferty musi być załączone pełnomocnictwo (o ile pełnomocnictwo dla osób reprezentujących Wykonawcę nie wynika z dokumentów rejestracyjnych) zawierające datę wystawienia, zakres upoważnienia, okres na które zostało wystawione oraz podpisane przez osoby reprezentujące osobę prawną lub fizyczną. -W przypadku złożenia kserokopii pełnomocnictwo musi być potwierdzone za zgodność z oryginałem przez udzielającego lub przyjmującego pełnomocnictwo.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

-Zamawiający zastrzega możliwość zwiększania lub zmniejszania ilości zamawianego towaru w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia mieszkańców Domu, w przypadku zmiany ilości zalecanych diet oraz zmiany jadłospisu dziennego lub miesięcznego. Zmiana ilości nie powoduje zmiany cen jednostkowych danego asortymentu. -Cena dostarczanego towaru może ulec zmianie o wysokość kwartalnego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszanych przez Prezesa GUS w Monitorze Polskim po upływie 7 dni od dnia otrzymania i podpisania przez obydwie strony aneksu do umowy. Pierwsza zmiana ceny w przypadku zaistnienia przesłanek dla jej zmiany zgodnie z ust. 2, może nastąpić nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy od dnia podpisania niniejszej umowy, następne zaś nie częściej niż jeden raz na 3 miesiące. -Wykonawca zapewnia, że w przypadku obniżki na lokalnym rynku ceny towaru będącego przedmiotem niniejszej umowy, dostosuje swoje ceny do cen aktualnie obowiązujących, które nie będą wyższe od cen hurtowych. -Cena może ulec zmianie przy zmianie stawki podatku VAT.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dpskalina.suwalki.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Dom Pomocy Społecznej KALINA, ul. Pułaskiego 66, 16-400 Suwałki, pok. Nr. 10 Dział Gospodarczy i Obsługi..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 15.10.2014 godzina 09:00, miejsce: Dom Pomocy Społecznej KALINA, ul. Pułaskiego 66, 16-400 Suwałki, pok. Nr. 3 Kadry.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 20 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Produkty sypkie, wafle itp..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w kg 1. Makaron nitki co najmniej 3 jajeczny 400 g - 1 kg 400 kg 2. Makaron świderki co najmniej 3 jajeczny 400 g - 1 kg 300 kg 3. Makaron świderki z mąki pszenicy durum (twardy) 400 g - 1 kg 200 kg 4. Makaron spaghetti co najmniej 3 jajeczny 500 g - 1 kg 100 kg 5. Makaron wstążka co najmniej 3 jajeczny 400 g - 1 kg 400 kg 6. Makaron łazankowy co najmniej 3 jajeczny 400 g - 1 kg 20 kg 7. Ryż 1 kg 800 kg 8. Kasza jęczmienna (gruba, drobna, średnia) 500 g - 1 kg 250 kg 9. Kasza manna 500 g - 1 kg 250 kg 10. Mąka tortowa 1 kg 400 kg 11. Mąka poznańska 1 kg 260 kg 12. Mąka luksusowa 1 kg 40 kg 13. Mąka wrocławska 1 kg 350 kg 14. Mąka ziemniaczana 1 kg 100 kg 15. Płatki jęczmienne 500 g 150 kg 16. Płatki owsiane 500 g 150 kg 17. Płatki ryżowe 500 g 440 kg 18. Wafle ryżowe 20 g -200 g 20 kg 19. Wafle tortowe 100 g - 160 g 15 kg 20. Chrupki kukurydziane 30 g - 130 g 15 kg 21. Bułka tarta 400 g - 1 kg 110 kg 22. Cukier kryształ 1 kg 3 200 kg 23. Cukier puder 400 g - 500 g 5 kg 24. Sól kamienna jodowana 1 kg 600 kg 25. Herbata granulowana 100 g 146 kg 26. Herbata liściasta 40 g - 100 g 2 kg 27. Kawa Inka lub równoważna 100 g - 300 g 50 kg 28. Kawa zbożowa 500 g 20 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Tłuszcze oraz przyprawy i dodatki do potraw, deserów, ciast itp..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w kg/ l 1. Olej Kujawski 900 ml - 3 l lub równoważny 1200 l 2. Masło roślinne słynne w plastikowym pojemniku 250 g - 500 g 2 500 kg 3. Margaryna 200 g - 250 g 20 kg 4. Majonez 200 g - 1 kg 130 kg 5. Kostki rosołowe 100 g - 150 g 60 kg 6. Przyprawy (np. Warzywko, Kucharek, Jarzynka lub równoważne) 75 g - 1 kg 70 kg 7. Przyprawa do mięs, drobiu, ryb Delikat lub równoważna 75 g - 1 kg 30 kg 8. Sosy do mięs (co najmniej 5 rodzajów) 30 g - 100 g 70 kg 9. Maggi 150 ml - 1 l 50 l 10. Ocet 10 % 500 ml - 1 l 100 l 11. Zupy w proszku (co najmniej 5 rodzajów) 70 g -100 g 100 kg 12. Zupa w proszku barszcz czerwony - słoik 40 g - 100 g 20 kg 13. Majeranek 5 g - 100 g 10 kg 14. Pieprz naturalny mielony 20 g - 100 g 5 kg 15. Pieprz ziołowy 20 g - 100 g 10 kg 16. Pieprz naturalny ziarnisty 20 g - 100 g 5 kg 17. Ziele angielskie 7 g - 100 g 8 kg 18. Liść laurowy 20 g - 100 g 5 kg 19. Sosy do sałatek ziołowe 10 g - 50 g 20 kg 20. Budynie (co najmniej 3 rodzaje) 40 g - 100 g 40 kg 21. Aromaty do ciast co najmniej 5 rodzajów 3-10 g 1 kg 22. Galaretki owocowe (co najmniej 3 rodzaje) 70 g - 100 g 50 kg 23. Mak niebieski 500 g - 1 kg 5 kg 24. Rodzynki sułtańskie lub równoważne 100 g - 200 g 1 kg 25. Wiórka kokosowe 100 g - 300 g 1 kg 26. Śliwki wędzone 20 g - 100 g 2 kg 27. Śliwki suszone 20 g - 100 g 1 kg 28. Grzyby suszone 20 g - 1 kg 1 kg 29. Kakao naturalne 100 g - 300 g 10 kg 30. Kisiel ( co najmniej 3 rodzaje) 40 g - 100 g 40 kg 31. Kwasek cytrynowy 20 g - 50 g 2 kg 32. Cynamon 7 g - 16 g 3 kg 33. Soda oczyszczona 7 g - 100 g 1 kg 34. Proszek do pieczenia 7 g - 20 g 4 kg 35. Cukier waniliowy 16 g - 20 g 5 kg 36. Drożdże świeże 100 g 15 kg 37. Żelatyna 20 g - 100 g 5 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Przetwory warzywne, mrożonki itp..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w kg/l /szt 1. Chrzan tarty 100 g - 400 g 100 kg 2. Ćwikła z chrzanem 100 g - 500 g 90 kg 3. Kukurydza 400 g - 425 g 250 kg 4. Groszek konserwowy 400 g - 450 g 250 kg 5. Ketchup 200 g - 1 kg 150 kg 6. Koncentrat pomidorowy 30 % 200 g - 1 kg 400 kg 7. Papryka konserwowa 500 g - 1 kg 200 kg 8. Sałatka wielowarzywna bez kapusty (słoik)500 g - 1 kg 150 kg 9. Sałatka trójskładnikowa (słoik) -groszek, marchewka, kukurydza 200 g - 500 g 150 kg 10. Sałatka babuni (słoik)500 g - 1 kg 140 kg 11. Sałatka szwedzka (słoik)500 g - 1 kg 150 kg 12. Przecier ogórkowy 200 g - 400 g 10 kg 13. Szczaw przecier 200 g - 400 g 40 kg 14. Ogórki konserwowe 500 g - 1 kg 260kg 15. Musztarda (co najmniej 3 rodzaje) 100 g - 300 g 120 kg 16. Sałatka wieloskładnikowa - wielowarzywna (słoik) 500 g - 1 kg 150 kg 17. Mrożonki warzywne 7 składnikowe 450 g - 2,5 kg 200 kg 18. Marchewka z groszkiem mrożona 450 g - 2,5kg 120 kg 19. Marchewka mrożona krojona w kostkę 500g - 1 kg 160 kg 20. Fasolka szparagowa mrożona 1 kg - 5 kg 100 kg 21. Kalafior mrożony 500g - 1kg 140 kg 22. Warzywa na patelnię (mrożone) 450 g- 1kg 200 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Przetwory owocowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w l/kg 1. Dżemy (co najmniej pięć rodzajów/smaków) 200 g - 400 g 400 kg 2. Marmolada owocowa 500 g - 1,2 kg 600 kg 3. Miód pszczeli naturalny 150 g - 400 g 10 kg 4. Miód pszczeli sztuczny 150 g - 400 g 100 kg 5. Kompoty (co najmniej 3 rodzaje/smaki) 900 ml - 1,5 l 1000 l 6. Syropy owocowe (co najmniej 3 rodzaje/smaki) 300 ml - 1,5 l 1500 l 7. Ananas w puszce 350 g - 700 g 10 kg 8. Brzoskwinia w puszce 350 g - 850 g 10 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Soki, woda.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w l 1. Sok pomarańczowy 1 l - 2 l 200 l 2. Sok z czarnej porzeczki 1 l - 2 l 150 l 3. Sok jabłkowy 1 l - 2 l 150 l 4. Sok grejpfrutowy 1 l - 2 l 150 l 5. Sok malinowy w butelce 0,42 l - 1 l np. Herbapol , Łowicz lub równoważny 50 l 6. Sok truskawkowy w butelce 0,42 l - 1 l np. Herbapol, Łowicz lub równoważny 50 l 7. Woda mineralna gazowana 500 ml 300 l 8. Woda mineralna niegazowana 500 ml 1500 l 9. Woda mineralna gazowana 1,5 l 1785 l 10. Woda mineralna niegazowana 1,5 l 2170 l.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Słodycze.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa i gramatura artykułu Ilość jednostek w kg 1. Ciastka domowe przez maszynkę 100 g - 1 kg lub równoważne 100 kg 2. Ciastka z polewą czekoladową 20 g - 100 g 18 kg 3. Biszkopty 50 g - 250 g 40 kg 4. Herbatniki zwykłe 10g - 100g 100 kg 5. Cukierki czekoladowe - mieszanka Wedlowska lub równoważne 500 g - 1 kg 40 kg 6. Pierniki typu Alpejskie lub równoważne 200 g - 500 g 45 kg 7. Czekolady mleczne 100 g 39 kg 8. Ciastka typu Delicje 100 g - 300 g lub równoważne 60 kg 9. Cukierki czekoladowe typu Michałki lub równoważne 100 g - 1 kg 50 kg 10. Batoniki różne typu Milky Way lub równoważne ok. 25 g 40 kg 11. Krakersy typu Lajkonik ok. 180 g lub równoważne 20 kg 12. Lizaki typu Serduszka ok. 10 g lub równoważne 20 kg 13. Czekolada bez dodatku cukru (dla diabetyków) 80g-100g 6 kg 14. Kakao rozpuszczalne typu Nesquik 400 g lub równoważne 97 szt 15. Baton typu Kinder Bueno 43 g lub równoważny 42 szt 16. Baton typu Lion 43 g lub równoważny 42 szt 17. Baton typu Aero 35 g lub równoważny 42 szt 18. Baton Kit Kat 42 g lub równoważny 42 szt 19. Baton Nestle 25 g lub równoważny 42 szt 20. Baton Snickers 57 g lub równoważny 84 szt 21. Baton Mars 53 g lub równoważny 84 szt 22. Cukierki Schoko - Bons 125 g lub równoważne 84 szt 23. Czekoladki Merci 250 g lub równoważne 42 szt 24. Czekoladki Toffifee 125 g 84 szt 25. Ptasie mleczko Wedel 420 g lub równoważne 42 szt 26. Żelki Haribo 100 g lub równoważne 84 szt 27. Ciastka czekoladowe Hit 250 g lub równoważne 42 szt 28. Ciastka z bakaliami Jeżyki 140 g lub równoważne 42 szt 29. Cukierki Nimm2 90 g lub równoważne 42 szt 30. Czekolada Bąbolada 80 g lub równoważna 42 szt 31. Kinder czekolada 100 g lub równoważna 42 szt 32. Drażetki Skittles 45 g lub równoważne 84 szt 33. Drażetki owocowe Mentos 38 g lub równoważne 42 szt 34. Drażetki orzechowe M Ms 48g lub równoważne 84 szt 35. Krem orzechowo - czekoladowy Nutella 350 g lub równoważny 84 szt 36. Rogal nadziewany 7 Days, Chipicao 65 g lub równoważny 42 szt 37. Lizak owocowy Chupa Chups 12 g lub równoważny 126 szt 38. Orzeszki ziemne w puszce 150 g 42 szt 39. Guma rozpuszczalna Mamba 4x6 szt lub równoważna 42 op. 40. Herbatniki o smaku maślanym Leibniz Minis 130 g lub równoważne 42 op. 41. Wafelek z kremem czekoladowym Princessa lub Prince Polo 35 g lub równoważny 42 szt 42. Krówki mleczne Wawel op. 300-400 g lub równoważne 42 szt. 43. Markizy Oreo 176 g lub równoważne 42 szt 44. Chrupki kukurydziane Cheetos różne smaki op. 85-90g lub równoważne 42 szt 45. Paluszki słone Lajkonik op. 200g lub równoważne 10 szt.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.