eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kraśnik › Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Miejskim Nr 5 w Kraśniku

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2013-07-24

Kraśnik: Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Miejskim Nr 5 w Kraśniku
Numer ogłoszenia: 293220 - 2013; data zamieszczenia: 24.07.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 132623 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: tak.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Przedszkole Miejskie nr 5, ul. Spółdzielcza 3, 23-200 Kraśnik, woj. lubelskie, tel. 81 884 34 84, faks 81 884 34 84.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Miejskim Nr 5 w Kraśniku.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1.Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie stołówki w Przedszkolu Miejskim Nr 5 w Kraśniku. Usługa polega na codziennym przygotowaniu i wydaniu posiłków dla dzieci. Usługa będzie realizowana do dnia 30 sierpnia 21014r., przy czym rozpoczęcie realizowania przedmiotu zamówienia nastąpi nie wcześniej niż 02.09.2013 r. Zamówienie będzie realizowane od poniedziałku do piątku, w dni pracy przedszkola (z wyłączeniem przerw świątecznych i jednego miesiąca w okresie wakacji). Zamówienie dotyczy sporządzania i wydawania posiłków w budynku Przedszkola Miejskiego Nr 5 usytuowanym w Kraśniku przy ul. Spółdzielczej 3 oraz wydawania posiłków w budynku, należącym do przedszkola, położonym w Kraśniku przy ul. Koszarowej 10A. 2.Szacunkowa liczba posiłków w roku szkolnym 2013/2014 wynosi: a)liczba śniadań 140 x 227 dni - 31780, b)liczba obiadów 170 x 227 dni - 38590, c)liczba podwieczorków 160 x 227 dni - 36320. Jest to liczba szacunkowa i może ulec zmianie po zawarciu umowy (w granicach +/- 20%). W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb, zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków (np. liczba posiłków może być znacznie niższa w okresie świąt, epidemii, chorób dzieci, itp.). 3.Zamawiający będzie informował Wykonawcę o ilości potrzebnych posiłków (informacja o ilości śniadań będzie przekazywana do godz. 8:15 dnia, w którym zostaną wydane śniadania, informacja o ilości obiadów i podwieczorków będzie udzielana do godz. 9-tej dnia, w którym zostaną wydane zamówione posiłki) 4.Przygotowywanie posiłków będzie odbywało się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Przedszkola Miejskiego nr 5. Wykonawca będzie jednocześnie dzierżawcą tych pomieszczeń. Zamawiający informuje, że dysponuje pomieszczeniami o łącznej powierzchni 123 m 2 w skład których wchodzą: kuchnia, pomieszczenie do wydawania posiłków, zmywalnia, przygotowalnia, magazyn produktów suchych, magazyn warzyw i ziemniaków, pomieszczenie gospodarcze, przedsionek, komunikacja, szatnia personelu, umywalnia, toaleta. 5.Zamawiający udostępni Wykonawcy na okres realizacji przedmiotu zamówienia następujące wyposażenie: kuchnia gazowa - 2szt., taboret gazowy - 3 szt., zamrażarka - 2 szt., okap, zestaw mebli kuchennych (8 elementów), lodówka - 1 szt., malakser - 1szt., maszynka do mięsa - 1 szt., bojler gazowy - 1 szt., gaśnica pianowa - 2 szt., gaśnica proszkowa - 1 szt., krajalnica - 1 szt., garnki stalowe - 2 szt., zmywarka do naczyń - 1 szt. 6.W okresie realizacji zamówienia Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za udostępnione wyposażenie oraz pomieszczenia. Ww. pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego, który będzie stanowił integralną część umowy. W pozostałe wyposażenie, w tym naczynia stołowe i sztućce Wykonawca zaopatrzy się we własnym zakresie. 7.Zamawiający informuje, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 35/2013 Burmistrza Miasta Kraśnik z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie ustalenia minimalnych stawek czynszu za dzierżawę i najem nieruchomości stanowiących własność Gminy Miasto Kraśnik, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z czynszem. 8.Wykonawca realizując przedmiot zamówienia musi uwzględnić wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat, zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia oraz następujące zlecenia Zamawiającego: 1)Wykonawca przygotowując posiłki będzie uwzględniał wszelkie wymogi sanitarno- -higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 2)Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2010r., Nr 136, poz. 914 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. 3)W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy stosować dietę lekkostrawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. 4)W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić konieczność podania na śniadanie dwa razy w tygodniu mleka lub produktów zastępczych tj. ser twarogowy lub ser żółty, raz w tygodniu ryb na śniadanie lub obiad. 5)Codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane, co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne lub rybne oraz 2 razy w tygodniu do śniadania dodatkiem będą sezonowe owoce lub warzywa (jabłko, marchewka itp.). 6)W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi (np. awaria powodująca brak dostępu do mediów w przedszkolu), co może skutkować brakiem możliwości przygotowania posiłku, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto. 7)Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę. 8)Zamawiający nie dopuszcza sporządzania posiłków na bazie półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.) oraz typu instant, jak też sporządzania posiłków poprzedniego dnia. 9)Naczynia stołowe i sztućce wykonane z materiałów nietoksycznych posiadające atest PZH. 9.Ogólne wymagania dotyczące poszczególnych posiłków: 1)Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego, jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal. 2)Obiad: a)zupa - przygotowana na wywarach warzywnych lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny, specyficzny smak- min. 250-300 ml b)drugie danie- ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety. Wagowo min. 150g ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu +100 g mięsa lub ryby +100 g surówki lub jarzyn gotowanych. Drugie dania typu łazanki, pierogi, gołąbki kluski: 250 g. Zamawiający 2 razy w tygodniu dopuszcza wydawanie dania bezmięsnego. c)kompot z owoców - min. 200 ml/ osobę. Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal. 3)Podwieczorek: co najmniej 2 kanapki na osobę z różnymi dodatkami, ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, napój: herbata, kompot lub sok. Do podwieczorku jako dodatek owoce sezonowe. Zaleca się zamienne podawanie podwieczorku z udziałem mleka, jak np. budyń, koktajl mleczno-owocowy, jogurt, serek homogenizowany. Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 250 kcal. 10.Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci. 11.Codziennie, dla potrzeb badań żywności przez Sanepid, muszą być przygotowane próbki po 150 g każdej składowej części potrawy w tym zup, mięs, potraw mięsnych i rybnych, jarzyn gotowanych, sosów, potraw mącznych lub mlecznych, sałatek, surówek, wyrobów garmażeryjnych, wędlin i wyrobów wędliniarskich (w jednym kawałku), zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r., Nr.80, poz. 545). 12.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory estetyczne i smakowe. Wykonawca jest odpowiedzialny za sporządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem, który musi być przedłożony dyrektorowi przedszkola do akceptacji z tygodniowym wyprzedzeniem. Jadłospis należy wywiesić na tablicy informacyjnej dla rodziców. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. W razie nagłej zmiany jadłospisu wymagana jest jego akceptacja przez Zamawiającego. Zamawiający sprawdza zgodność podanego posiłku z wywieszonym przez Wykonawcę jadłospisem. 13.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłku. 14.Wykonawca ma obowiązek przekazania. Zamawiającemu kopii protokołu kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez uprawniony organ kontrolny. 15.Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia: 1)śniadanie - 8:30 - 9: 00, 2)obiad - 11:30 - 12:00, 3)podwieczorek - 14:30 - 14.55. 16.Wykonawca będzie dysonował odpowiednią liczbą osób, niezbędną do sprawnego i należytego wykonywania usług, będących przedmiotem zamówienia. 17.Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z pracownikami Przedszkola Miejskiego nr 5. 18.Do obowiązków Wykonawcy należy m. in. zakup artykułów spożywczych, środków czystości, przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, systematyczny wywóz resztek jedzenia, zlewek itp. 19.Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ewentualne szkodliwe dla zdrowia skutki, mogące wystąpić u osób korzystających z przygotowanych posiłków. 20. Wykaz zawierający ilość dzieci korzystających ze stołówki z wyszczególnieniem posiłków, które będą spożywać, zostanie przekazany przez dyrektora przedszkola przed rozpoczęciem świadczenia usługi prowadzenia stołówki czyli najpóźniej do dnia 28.08.2013r. 21.Wykonawca będzie ponosić następujące koszty związane z prowadzeniem stołówki: 1)czynsz w wysokości zaoferowanej w ofercie, przy czym stawka miesięczna za 1 m2 dzierżawionej powierzchni nie może być mniejsza niż 0,57 zł netto (0,70 zł brutto), 2)podatek od nieruchomości za dzierżawioną powierzchnię, 3)opłata za energię elektryczną, wyliczona na podstawie odczytu urządzenia pomiarowego, 4)opłata za zużycie gazu wyliczona na podstawie odczytu urządzenia pomiarowego, 5)opłata za wodę i ścieki 50 % kosztów ponoszonych przez placówkę, 6)opłata za odbiór odpadów i wywóz nieczystości, 7)opłata za centralne ogrzewanie obliczane proporcjonalnie do dzierżawionej powierzchni, 8)opłata związana z eksploatacją dźwigu towarowego. 22.Wykonawca zobowiązuje się do prowadzenia na własny koszt i własnym staraniem bieżących remontów pomieszczeń oraz napraw i konserwacji przekazanych mu urządzeń i wyposażenia. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia odpowiedniego stanu sanitarno-epidemiologicznego - stosownie do wymagań Sanepidu i Państwowej Inspekcji Pracy, przyjmując na siebie wszelkie zobowiązania wobec tych instytucji. Zamawiający nie będzie zwracał nakładów poniesionych na wyżej wymienione roboty. 23.Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania należytego porządku i czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu będących przedmiotem dzierżawy, zgodnie z wymogami odpowiednich służb. 24.Wykonawca będzie zobowiązany do uzyskania niezbędnych zezwoleń na prowadzenie działalności w kuchni, tak aby spełnione były wymogi w zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych oraz zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 25.Zamawiający dopuszcza możliwość: 1)Wydawania posiłków po cenie ustalonej przez Wykonawcę pracownikom przedszkola oraz innym osobom po wcześniejszej konsultacji Wykonawcy z Zamawiającym. 2)Rozszerzenia działalności w zakresie ustalonym z Zamawiającym..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.40.00.00 - Usługi podawania napojów .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 24.07.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • AKCES TM Sp. z o. o., ul. Rwańska 7, 26-600 Radom, kraj/woj. lubelskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 288223,22 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 264226,00

  • Oferta z najniższą ceną: 264226,00 / Oferta z najwyższą ceną: 299809,00

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.