eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa¦WIADCZENIE US£UG CATERINGOWYCH NA TERENIE MIASTA WARSZAWA

Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu



Og³oszenie z dnia 2012-08-03

Warszawa: ¦WIADCZENIE US£UG CATERINGOWYCH NA TERENIE MIASTA WARSZAWA
Numer og³oszenia: 285182 - 2012; data zamieszczenia: 03.08.2012
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - us³ugi

Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.

Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

I. 1) NAZWA I ADRES: Kuratorium O¶wiaty w Warszawie , Al. Jerozolimskie 32, 00-024 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 551 24 25.

  • Adres strony internetowej zamawiaj±cego: www.kuratorium.waw.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja rz±dowa terenowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: ¦WIADCZENIE US£UG CATERINGOWYCH NA TERENIE MIASTA WARSZAWA.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: us³ugi.

II.1.3) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: Czê¶æ I - ¦wiadczenie us³ug cateringowych dla 130 osób w trakcie 24 spotkañ o ³±cznej ilo¶ci 3 120 wydanych zestawów obiadowych w promieniu 500 m od gmachu G³ównego Politechniki Warszawskiej. Czê¶æ II - ¦wiadczenie us³ug cateringowych dla 26 osób w trakcie 24 spotkañ o ³±cznej ilo¶ci 624 wydanych zestawów obiadowych przy ul. ¦w. Andrzeja Baboli 8 w Warszawie..

II.1.4) Czy przewiduje siê udzielenie zamówieñ uzupe³niaj±cych: nie.

II.1.5) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.12.00-0, 55.32.00.00-9.

II.1.6) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: tak, liczba czê¶ci: 2.

II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakoñczenie: 30.06.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiaj±cy nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje siê udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • - przedstawi o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie okre¶lonym w art. 22 ust. 1 pkt. 1 ustawy

  • III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • - przedstawi o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie okre¶lonym w art. 22 ust. 1 pkt. 2 ustawy

  • III.3.3) Potencja³ techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • - przedstawi o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie okre¶lonym w art. 22 ust. 1 pkt 3 ustawy

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • - przedstawi o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie okre¶lonym w art. 22 ust. 1 pkt 3 ustawy

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • - przedstawi o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie okre¶lonym w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy

III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, nale¿y przed³o¿yæ:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:

    • o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert, a w stosunku do osób fizycznych o¶wiadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert

III.7) Czy ogranicza siê mo¿liwo¶æ ubiegania siê o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowi± osoby niepe³nosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona bêdzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowieñ umowy oraz okre¶lenie warunków zmian

Zamawiaj±cy przewiduje mo¿liwo¶æ dokonania zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, zgodnie z poni¿szymi warunkami: 1) konieczno¶æ wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia umowy, a w szczególno¶ci: a) zmiany stron umowy na zasadach okre¶lonych w Kodeksie Cywilnym; b) zmiany banków lub numerów kont bankowych; c) zmiany urzêdowych stawek podatku VAT; d) zmiany powszechnie obowi±zuj±cych przepisów prawa w zakresie maj±cym wp³yw na realizacjê przedmiotu zamówienia; e) terminu umowy w przypadku niewyczerpania warto¶ci umowy; f) rozbie¿no¶ci lub niejasno¶ci w rozumieniu pojêæ u¿ytych w umowie, których nie mo¿na usun±æ w inny sposób a zmiana bêdzie umo¿liwiaæ usuniêcie rozbie¿no¶ci i doprecyzowanie umowy w celu jednoznacznej interpretacji jej zapisów przez strony; g) zdarzenia o charakterze si³y wy¿szej, niezale¿ne od stron umowy, które uniemo¿liwi terminowe wykonanie zobowi±zañ. Strony zobowi±zuj± siê do ustalenia odpowiednio zmienionego terminu wykonania przedmiotu umowy. Za si³ê wy¿sz± uwa¿a siê zdarzenia zewnêtrzne, których skutków nie da siê przewidzieæ ani im zapobiec. W szczególno¶ci za si³ê wy¿sz± bêdzie siê uwa¿aæ dzia³ania si³ przyrody takie jak: huragan, trzêsienie ziemi, powód¼ oraz inne zdarzenia takie jak: wojnê, zamieszki, ska¿enie radioaktywne, itp.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.kuratorium.waw.pl
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: Kuratorium O¶wiaty w Warszawie 00-024 Warszawa, Al. Jerozolimskie 32.

IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 13.08.2012 godzina 09:00, miejsce: Kuratorium O¶wiaty w Warszawie 00-024 Warszawa, Al. Jerozolimskie 32 I piêtro, kancelaria - pok. 107.

IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotycz±ce finansowania projektu/programu ze ¶rodków Unii Europejskiej: Projekt Szukaj±c Einsteina - Akademia Umys³ów ¦cis³ych w ramach Programu Operacyjnego Kapita³ Ludzki wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Spo³ecznego, Konkurs zamkniêty nr 4-POKL-2009 Ministerstwa Edukacji Narodowej.

IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie

ZA£¡CZNIK I - INFORMACJE DOTYCZ¡CE OFERT CZʦCIOWYCH

CZÊ¦Æ Nr: 1 NAZWA: ¦wiadczenie us³ug cateringowych dla 130 osób w trakcie 24 spotkañ o ³±cznej ilo¶ci 3 120 wydanych zestawów obiadowych w promieniu 500 m od gmachu G³ównego Politechniki Warszawskiej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielko¶ci lub zakresu zamówienia: 1.1. Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ug cateringowych na terenie miasta Warszawa w lokalu gastronomicznym lub miejscu przeznaczonym do wydawania i spo¿ywania posi³ków dla ludno¶ci, w promieniu do 500 m od gmachu G³ównego Politechniki Warszawskiej, w ramach projektu - Szukaj±c Einsteina - Akademia Umys³ów ¦cis³ych- realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapita³ Ludzki wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Spo³ecznego, Konkurs zamkniêty nr 4/POKL/2009 Ministerstwa Edukacji Narodowej. 1.2. Us³uga powy¿sza obejmuje przygotowanie cateringu obiadowego w wybrane soboty w okresie wrzesieñ 2012 r. - czerwiec 2013 r., oraz dostarczanie przedmiotu zamówienia w miejsce wskazane przez zamawiaj±cego. 1.3. Catering powinien byæ przygotowany ka¿dorazowo dla 130 osób w trakcie 24 spotkañ. £±cznie wydanych powinno byæ 3.120 zestawów obiadowych wed³ug poni¿szej specyfikacji: 1.3.1. Catering obiadowy - zestaw obiadowy powinien zawieraæ (minimalnie na 1 osobê): a) Zupa z gotowanymi warzywami, b) Ziemniaki lub ry¿ lub makaron lub kasza gryczana - 200 gramów, c) Sztuka miêsa bez sosu 170 gramów lub sztuka miêsa z sosem 190 gramów lub kotlet schabowy 100 gramów lub ryba bez panierki 150 gramów lub ryba z panierk± 170 gramów lub udziec z kurczaka 170 gramów lub kotlet mielony 150 gramów lub gulasz potrawka 200 gramów, d) Surówka warzywna 100 gramów lub warzywa gotowane 150 gramów. e) Kompot z owoców - 300 mililitrów. f) Deser: ciasto z blachy 1 porcja na osobê - 200 gramów. 2. Obiad dla ka¿dego uczestnika powinien byæ podany na ciep³o (gor±cy) w pojemniku termoizolacyjnym lub na talerzu z kompletem sztuæców zwyk³ych lub jednorazowych i serwetek. Obiad mo¿e byæ dostarczony/podany jako wyporcjowany lub porcjowanie mo¿e odbywaæ siê w chwili podawania obiadu. Drugie danie (danie g³ówne) musi byæ podane w taki sposób, aby ka¿dy uczestnik za ka¿dym razem mia³ mo¿liwo¶æ wyboru spo¶ród dwóch odrêbnych dañ, np. ryba z ziemniakami albo sztuka miêsa z sosem i kasz± gryczan±. Wykonawca dostarczaæ bêdzie zestawy obiadowe od wrze¶nia 2012 r. do czerwca 2013 r., w wybrane soboty (co najmniej 2 w miesi±cu), w godzinach od 12.00 do 13.00, wed³ug harmonogramu przedstawionego przez Zamawiaj±cego w dniu zawarcia umowy. 3. Wybór posi³ków nie mo¿e siê powtarzaæ w ¿adnym z jego poszczególnych elementów w nastêpuj±cych po sobie dniach ¶wiadczenia us³ugi. Dopuszczalne jest podawanie ró¿nych ryb lub miês, jak równie¿ wyboru tych samych dodatków: ziemniaków, makaronu, ry¿u i kaszy. 4. Wykonawca odpowiada za transport przedmiotu zamówienia, oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotycz±cymi ¿ywno¶ci. 5. Ceny zaoferowane przez Wykonawcê w ofercie przetargowej nie ulegn± podwy¿szeniu przez ca³y okres obowi±zywania umowy. 6. Zamawiaj±cy zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostêpu do wszystkich atestów na surowce, urz±dzenia, sprzêt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posi³ków. 7. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowi±zany do: a) ¶wiadczenia us³ug cateringowych, wy³±cznie przy u¿yciu produktów spe³niaj±cych normy jako¶ci produktów spo¿ywczych, b) przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artyku³ów spo¿ywczych (m. in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.), c) estetycznego podawania posi³ków, d) dostarczania posi³ków na miejsce wskazane przez Zamawiaj±cego najpó¼niej na 30 min. przed rozpoczêciem spotkania. 8. Okres realizacji zamówienia: od dnia podpisania umowy do dnia 30 czerwca 2013 r. 9. Forma wspó³pracy: umowa cywilnoprawna. 10. Miejsce wykonywania zamówienia: miejscem wykonywania us³ugi bêdzie lokal gastronomiczny lub inny przeznaczony do wydawania i spo¿ywania posi³ków dla ludno¶ci, spe³niaj±cy wszystkie warunki sanitarne, higieny i BHP, z dostêpem do toalety, po³o¿ony w promieniu do 500 m od gmachu G³ównego Politechniki Warszawskiej tj. w Warszawie przy Palcu Politechniki 1..

  • 2) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.12.00-0, 55.32.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakoñczenie: 30.06.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.


CZÊ¦Æ Nr: 2 NAZWA: ¦wiadczenie us³ug cateringowych dla 26 osób w trakcie 24 spotkañ o ³±cznej ilo¶ci 624 wydanych zestawów obiadowych przy ul. ¦w. Andrzeja Baboli 8 w Warszawie.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielko¶ci lub zakresu zamówienia: 12.1. Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ug cateringowych na terenie miasta Warszawa w lokalu gastronomicznym lub miejscu przeznaczonym do wydawania i spo¿ywania posi³ków dla ludno¶ci, w promieniu do 500 m od gmachu Wydzia³u Mechatroniki Politechniki Warszawskiej przy ul. ¦w. Andrzeja Boboli 8 w Warszawie, w ramach projektu - Szukaj±c Einsteina - Akademia Umys³ów ¦cis³ych - realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapita³ Ludzki wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Spo³ecznego, Konkurs zamkniêty nr 4/POKL/2009 Ministerstwa Edukacji Narodowej. 12.2. Us³uga powy¿sza obejmuje przygotowanie cateringu obiadowego w wybrane soboty w okresie wrzesieñ 2012 r. - czerwiec 2013 r., oraz dostarczanie przedmiotu zamówienia w miejsce wskazane przez zamawiaj±cego. 12.3. Catering powinien byæ przygotowany ka¿dorazowo dla 26 osób w trakcie 24 spotkañ. £±cznie wydanych powinno byæ 624 zestawów obiadowych wed³ug poni¿szej specyfikacji: 12.3.1. Catering obiadowy - zestaw obiadowy powinien zawieraæ (minimalnie na 1 osobê): g) Zupa z gotowanymi warzywami, h) Ziemniaki lub ry¿ lub makaron lub kasza gryczana - 200 gramów, i) Sztuka miêsa bez sosu 170 gramów lub sztuka miêsa z sosem 190 gramów lub kotlet schabowy 100 gramów lub ryba bez panierki 150 gramów lub ryba z panierk± 170 gramów lub udziec z kurczaka 170 gramów lub kotlet mielony 150 gramów lub gulasz potrawka 200 gramów, j) Surówka warzywna 100 gramów lub warzywa gotowane 150 gramów. k) Kompot z owoców - 300 mililitrów. l) Deser: ciasto z blachy 1 porcja na osobê - 200 gramów. 13. Obiad dla ka¿dego uczestnika powinien byæ podany na ciep³o (gor±cy) w pojemniku termoizolacyjnym lub na talerzu z kompletem sztuæców zwyk³ych lub jednorazowych i serwetek. Obiad mo¿e byæ dostarczony/podany jako wyporcjowany lub porcjowanie mo¿e odbywaæ siê w chwili podawania obiadu. Drugie danie (danie g³ówne) musi byæ podane w taki sposób, aby ka¿dy uczestnik za ka¿dym razem mia³ mo¿liwo¶æ wyboru spo¶ród dwóch odrêbnych dañ, np. ryba z ziemniakami albo sztuka miêsa z sosem i kasz± gryczan±. Wykonawca dostarczaæ bêdzie zestawy obiadowe w od wrze¶nia 2012 r. do czerwca 2013 r., w wybrane soboty (co najmniej dwie w miesi±cu), w godzinach od 12.00 do 13.00, wed³ug harmonogramu przedstawionego przez Zamawiaj±cego w dniu zawarcia umowy. 14. Wybór posi³ków nie mo¿e siê powtarzaæ w ¿adnym z jego poszczególnych elementów w nastêpuj±cych po sobie dniach ¶wiadczenia us³ugi. Dopuszczalne jest podawanie ró¿nych ryb lub miês, jak równie¿ wyboru tych samych dodatków: ziemniaków, makaronu, ry¿u i kaszy. 15. Wykonawca odpowiada za transport przedmiotu zamówienia, oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotycz±cymi ¿ywno¶ci. 16. Ceny zaoferowane przez Wykonawcê w ofercie przetargowej nie ulegn± podwy¿szeniu przez ca³y okres obowi±zywania umowy. 17. Zamawiaj±cy zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostêpu do wszystkich atestów na surowce, urz±dzenia, sprzêt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posi³ków. 18. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowi±zany do: e) ¶wiadczenia us³ug cateringowych, wy³±cznie przy u¿yciu produktów spe³niaj±cych normy jako¶ci produktów spo¿ywczych, f) przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artyku³ów spo¿ywczych (m. in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.), g) estetycznego podawania posi³ków, h) dostarczania posi³ków na miejsce wskazane przez Zamawiaj±cego najpó¼niej na 30 min. przed rozpoczêciem spotkania. 19. Okres realizacji zamówienia: od dnia podpisania umowy do dnia 30 czerwca 2013 r. 20. Forma wspó³pracy: umowa cywilnoprawna. 21. Miejsce wykonywania zamówienia: miejscem wykonywania us³ugi bêdzie lokal gastronomiczny lub inny przeznaczony do wydawania i spo¿ywania posi³ków dla ludno¶ci, spe³niaj±cy wszystkie warunki sanitarne, higieny i BHP, z dostêpem do toalety, po³o¿ony w promieniu do 500 m od gmachu Wydzia³u Mechatroniki Politechniki Warszawskiej przy ul. ¦w. Andrzeja Boboli 8 w Warszawie..

  • 2) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.12.00-0, 55.32.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakoñczenie: 30.06.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.


Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.