Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu
Og³oszenie z dnia 2012-06-26
Gryfice: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa w³asnym transportem i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie w dniach nauki w roku szkolnym 2012/2013 i 2013/2014.
Numer og³oszenia: 220820 - 2012; data zamieszczenia: 26.06.2012
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - us³ugi
Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.
Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY
I. 1) NAZWA I ADRES: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej , Plac Zwyciêstwa 37, 72-300 Gryfice, woj. zachodniopomorskie, tel. 091 3843345, faks 091 3843345.
- Adres strony internetowej zamawiaj±cego: http://www.bip.gryfice.eu
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja samorz±dowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa w³asnym transportem i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie w dniach nauki w roku szkolnym 2012/2013 i 2013/2014..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: us³ugi.
II.1.3) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa w³asnym transportem i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie w dniach nauki w roku szkolnym 2012/2013 i 2013/2014. Wykaz ilo¶ciowy zakwalifikowanych do obiadów uczniów z placówek szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice, obejmuje nastêpuj±c± przeciêtn± ilo¶æ uczniów w jednym miesi±cu: Gimnazjum Nr 1 - 30, Gimnazjum Nr 2 - 20, Szko³a Podstawowa Nr 3 - 100, Szko³a Podstawowa Nr 4 - 90, Szko³a Podstawowa w Trzyg³owie - 50, Szko³a Podstawowa w Górzycy - 20, Szko³a Podstawowa w Prusinowie - 20 . Posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia, sporz±dzane z pe³nowarto¶ciowych produktów posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci, urozmaicone, o wysokiej warto¶ci od¿ywczej oraz atrakcyjne pod wzglêdem organoleptycznym. W proponowanym menu posi³ki nie mog± siê powtarzaæ, a jednocze¶nie tygodniowy (5 dni) jad³ospis musi zawieraæ minimum trzy posi³ki miêsne. Wykonawca zapewni na w³asny koszt naczynia wymagane do spo¿ycia posi³ków tj. talerze, sztuæce, szklanki oraz zadba o ich utrzymanie w czysto¶ci i sterylizacjê oraz potrzebny do tego sprzêt zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami lub zapewni naczynia jednorazowego u¿ytku ze sztuæcami. Transport posi³ków musi odbywaæ siê z zachowaniem odpowiednich parametrów temperatur stosowanych podczas transportu potraw. Obiady dwudaniowe powinny odpowiadaæ nastêpuj±cym kryteriom: 3.1 zawarto¶æ energii powinna wynosiæ oko³o 850-1000 kcal; 3.2 udzia³ energii z t³uszczu nie powinien przekraczaæ 30%; 3.3 zupy - nale¿y przygotowaæ na wywarach jarskich (warzywnych) lub miêsnych z dodatkiem g³ównego sk³adnika. Przeciêtna waga jednej porcji zupy - 350-400g; 3.4 drugie danie - powinno sk³adaæ siê z produktów bia³kowych, najlepiej pochodzenia zwierzêcego - miêso, ryby, drób - porcja 100g, produktów bogatych w wêglowodany z³o¿one - ziemniaki, kasza - porcja 200g, lub danie typu ³azanki, kluski, pierogi - porcja 300g, oraz dodatek warzywny - surówki, warzywa gotowane - porcja 100g. Dania miêsne lub rybne musz± wystêpowaæ co najmniej 3 razy w tygodniu. 3.5 Napój - w ilo¶ci 200ml (kompot). Zamawiaj±cy wymaga, i¿ Wykonawca bêdzie przygotowywa³ posi³ki zgodnie z zaleconym modelem ¿ywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: 4.1 stosowanie t³uszczów ro¶linnych; 4.2 ograniczone stosowanie t³uszczów zwierzêcych; 4.3 umiarkowane stosowanie miêsa czerwonego; 4.4 stosowanie miêsa drobiowego; 4.5 stosowanie ryb; 4.6 umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; 4.7 du¿y udzia³ warzyw i owoców w posi³kach, w tym tak¿e nasion ro¶lin str±czkowych. Temperatury serwowania posi³ków: 5.1 zupa - min. 700C; 5.2 drugie danie - min. 630C; 5.3 napój - min. 40C. Wykonawca zobowi±zuje siê do realizacji przedmiotu zamówienia tj. Przygotowania i ewentualnego transportu posi³ków zgodnie z zasadami okre¶lonymi w obowi±zuj±cych przepisach a w szczególno¶ci w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z pó¼n. zm.), Rozporz±dzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 kwietnia 2004r. W sprawie higieny ¶rodków spo¿ywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r.) oraz innych obowi±zuj±cych przepisów w zakresie ¿ywienia. Wykonawca zobowi±zuje siê do zagospodarowania odpadów powstaj±cych w zwi±zku z realizacj± zamówienia. Dodatkowe indywidualne zlecenia, zamawiaj±cy przekazywaæ bêdzie faksem lub telefonicznie, nie pó¼niej ni¿ 24 godziny przed ich wykonaniem..
II.1.4) Czy przewiduje siê udzielenie zamówieñ uzupe³niaj±cych: nie.
II.1.5) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.52.40.00 - Us³ugi dostarczania posi³ków do szkó³ 55.32.10.00 - Us³ugi przygotowywania posi³ków .
II.1.6) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczêcie: 04.09.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje siê udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
Wykonawca wyka¿e, ¿e posiada: 1 Aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru (rejestr s±dowy) albo aktualne za¶wiadczenie o wpisie do Centralnej Ewidencji i Informacji o Dzia³alno¶ci Gospodarczej, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru lub zg³oszenia do CEIDG, wystawione nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu. 2 Za¶wiadczenie (decyzjê, postanowienie) wydane przez w³a¶ciwego Pañstwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie zezwolenia na produkcjê i obrót ¿ywno¶ci±.
III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
Zamawiaj±cy okre¶li spe³nienie tego warunku na podstawie o¶wiadczenia Wykonawcy (wg wzoru Zamawiaj±cego) w trybie art. 22 ustawy Pzp, wed³ug formu³y spe³nia / nie spe³nia.
III.3.3) Potencja³ techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
Wykonawca wyka¿e, ¿e posiada decyzjê inspektora sanitarnego o dopuszczeniu ¶rodka transportu do przewozu posi³ków dla potrzeb zbiorowego ¿ywienia.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
Zamawiaj±cy okre¶li spe³nienie tego warunku na podstawie o¶wiadczenia Wykonawcy (wg wzoru Zamawiaj±cego) w trybie art. 22 ustawy Pzp, wed³ug formu³y spe³nia / nie spe³nia.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
Zamawiaj±cy uzna, i¿ warunek ten zosta³ spe³niony w przypadku, gdy Wykonawca przedstawi wraz z ofert± sprawozdanie finansowe albo jego czê¶æ, a je¿eli podlega ono badaniu przez bieg³ego rewidenta zgodnie z przepisami o rachunkowo¶ci równie¿ z opini± odpowiednio o badanym sprawozdaniu albo jego czê¶ci, a w przypadku wykonawców niezobowi±zanych do sporz±dzania sprawozdania finansowego, innych dokumentów okre¶laj±cych obroty oraz zobowi±zania i nale¿no¶ci - za okres nie d³u¿szy ni¿ ostatnie 3 lata obrotowe, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - za ten okres.
III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, nale¿y przed³o¿yæ:
- op³acon± polisê, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzaj±cy, ¿e wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci zwi±zanej z przedmiotem zamówienia
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:
- o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego naczelnika urzêdu skarbowego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem podatków lub za¶wiadczenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego oddzia³u Zak³adu Ubezpieczeñ Spo³ecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spo³ecznego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem sk³adek na ubezpieczenie zdrowotne i spo³eczne, lub potwierdzenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- wykonawca powo³uj±cy siê przy wykazywaniu spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu na potencja³ innych podmiotów, które bêd± bra³y udzia³ w realizacji czê¶ci zamówienia, przedk³ada tak¿e dokumenty dotycz±ce tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, okre¶lonym w pkt III.4.2.
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- nie zalega z uiszczaniem podatków, op³at, sk³adek na ubezpieczenie spo³eczne i zdrowotne albo ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania siê o zamówienie - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
III.4.3.2) za¶wiadczenie w³a¶ciwego organu s±dowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotycz±, w zakresie okre¶lonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert - albo o¶wiadczenie z³o¿one przed notariuszem, w³a¶ciwym organem s±dowym, administracyjnym albo organem samorz±du zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania, je¿eli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania, nie wydaje siê takiego za¶wiadczenia
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJ¡CYCH, ¯E OFEROWANE DOSTAWY , US£UGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJ¡ OKRE¦LONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, ¿e oferowane dostawy, us³ugi lub roboty budowlane odpowiadaj± okre¶lonym wymaganiom nale¿y przed³o¿yæ:
inne dokumenty
1 Formularz ofertowy wykonawcy z wykorzystaniem wzoru Zamawiaj±cego. 2. Dziesiêciodniowe menu z uwzglêdnieniem gramatury, warto¶ci energetycznej ka¿dego posi³ku oraz ilo¶ciowej receptury potraw wraz z kalkulacj± ceny wsadu do kot³a. Dokument powinien byæ czytelny, sporz±dzony w formie komputerowej.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
Dokumenty potwierdzaj±ce uprawnienie osób podpisuj±cych ofertê, o ile nie wynikaj± z przepisów prawa lub innych dokumentów rejestrowych.
III.7) Czy ogranicza siê mo¿liwo¶æ ubiegania siê o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowi± osoby niepe³nosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona bêdzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowieñ umowy oraz okre¶lenie warunków zmian
Zmiana umowy mo¿e nast±piæ, w przypadku wyst±pienia co najmniej jednej z poni¿szych okoliczno¶ci: 1) konieczno¶ci zmiany terminu realizacji umowy, w przypadku wyst±pienia wyj±tkowego zdarzenia lub okoliczno¶ci, co mo¿e spowodowaæ konieczno¶æ przed³u¿enia lub skrócenia terminu wykonania zamówienia, 2) zmiana danych podmiotowych dotycz±cych Wykonawcy, lokalizacji siedziby biura Wykonawcy, 3) zmiany korzystne dla Zamawiaj±cego, 4) zmiany wynagrodzenia Wykonawcy, w przypadku zmiany przez ustawodawcê przepisów dotycz±cych stawki podatku VAT Wszystkie powy¿sze postanowienia z wy³±czeniem pkt 4) stanowi± katalog zmian, na które Zamawiaj±cy mo¿e wyraziæ zgodê. Nie stanowi± jednocze¶nie zobowi±zania do wyra¿enia takiej zgody. Warunkiem dokonania zmian postanowieñ zawartej umowy w formie aneksu do umowy jest zgoda obu stron wyra¿ona na pi¶mie pod rygorem niewa¿no¶ci zmiany.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gryfice.eu
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Gryficach, Plac Zwyciêstwa 37, 72-300 Gryfice.
IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 06.07.2012 godzina 11:00, miejsce: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Gryficach, Plac Zwyciêstwa 37, 72-300 Gryfice, sekretariat, pokój nr 8.
IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie
INNE PRZETARGI Z GRYFIC
- "Kompleksowa dostawa energii elektrycznej dla Domu Pomocy Spo³ecznej w Gryficach na okres od 01.01.2026 r. do 31.12.2027 r."
- Dostawa p³ytek, wkrêtów oraz specjalistycznych szwów do zabiegów ortopedycznych dla SPZZOZ w Gryficach
- POSTÊPOWANIE O UDZIELENIE ZAMÓWIENIA NA UBEZPIECZENIE GMINY GRYFICE
- Etap I "Opracowanie dokumentacji projektowej przebudowy sieci wodoci±gowej w ulicach: Trzyg³owska, Kamieñska.., Starogrodzka, Wi¶niowa, Irysowa, Ogrodowa (od Wi¶niowej), Zdrojowa w m. Gryfice"
- Budowa hali widowiskowo - sportowej przy Zespole Szkó³ im. Zbigniewa Herberta w Trzebiatowie
wiêcej: przetargi w Gryficach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- ¦wiadczenie us³ug cateringowych w siedzibach Biura Rzecznika Finansowego i innych wyznaczonych miejscach - w podziale na 5 czê¶ci
- Prowadzenie sto³ówki szkolnej wraz z przygotowaniem , dowiezieniem i wydaniem posi³ków w placówkach o¶wiatowych na terenie Gminy ¦wiêtajno w 2026 r.
- Przygotowanie i dostarczenie obiadów do Dziennych Domów Pomocy Spo³ecznej mieszcz±cych siê w Warszawie przy ul. Paca 42 i ul. Walecznych 59
- Us³uga cateringowa i wynajem sali konferencyjnej na organizacjê spotkania roboczego dla 120 osób
- Us³uga cateringu - przygotowanie i dostawa wy¿ywienia dla dzieci z Gminnego ¯³obka w ¯migrodzie
- Przygotowywanie i dostarczanie (od poniedzia³ku do pi±tku) obiadów dwudaniowych i napoju dla uczniów Szko³y Podstawowej nr 28 w Gliwicach w roku szkolnym 2025/2026
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.





