Ogłoszenie z dnia 2025-12-03
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz wędlin wieprzowych i drobiowych I, II, III gatunku dla Domu Pomocy Społecznej
„Pod Brzozami” w Warszawie przy ul. Bohaterów 46/48 w 2026 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej "Pod Brzozami"
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 006377131
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Bohaterów 46/48
1.5.2.) Miejscowość: Warszawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 03-007
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat.dpspodbrzozami@um.warszawa.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.dpspodbrzozami.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
pomoc społeczna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dostawa mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz wędlin wieprzowych i drobiowych I, II, III gatunku dla Domu Pomocy Społecznej
„Pod Brzozami” w Warszawie przy ul. Bohaterów 46/48 w 2026 r.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-9450b8a1-79ab-46b1-9da9-10c869ba2868
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00572901
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-03
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00042878/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.1 Dostawa mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz wędlin wieprzowych i drobiowych I, II, III gatunku dla Domu Pomocy Społecznej ,,Pod Brzozami" w Warszawie przy ul. Bohaterów 46/48.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-9450b8a1-79ab-46b1-9da9-10c869ba28683.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: www.ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1.1 Zamawiający informuje, że postępowanie prowadzone jest przy użyciu Platformy zakupowej e-zamówienia pod adresem https://ezamowienia.gov.pl/, ePUAPu https://epuap.gov.pl/wps/portal. Ilekroć w niniejszej SWZ lub w przepisach o zamówieniach publicznych mowa jest o stronie internetowej prowadzonego postępowania należy przez to rozumieć także Platformę.
1.2 Zamawiający informuje, iż adres strony internetowej, na której udostępniane będą zmiany i wyjaśnienia treści SWZ oraz inne dokumenty zamówienia bezpośrednio związane z postępowaniem o udzielenie zamówienia: https://ezamowienia.gov.pl, https://bialoleka.um.warszawa.pl/waw/dpspodbrzozami,w tym specyfikację warunków zamówienia od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych udostępnionym na stronach portalu internetowego Urzędu Zamówień Publicznych do dnia udzielenia zamówienia.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: TP/DPS/2/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie publiczne dotyczy:
Dostawa mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz wędlin wieprzowych i drobiowych I, II i III gatunku dla Domu Pomocy Społecznej ,,Pod Brzozami” w Warszawie przy ul Bohaterów 46/48 zwanym dalej także jako „Zamawiający” lub „Odbiorca”.
2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia przedstawiono w załączniku do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia w odrębnym arkuszu. Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.
3. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na produkty/towar w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę
dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia. Zamawiający zapewnia realizację zamówienia do 70% maksymalnego wynagrodzenia brutto, o którym mowa
w § 9 ust. 2 projektu umowy.
4. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany produktu/towaru wskazanego w ofercie Wykonawcy
na produkt/towar o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności
nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany produkt/towar nie będzie dostępny
na ogólnodostępnym rynku w chwili realizacji przedmiotu zamówienia, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.
5. Produkty/towary będą pochodziły z bieżącej produkcji, będą wytwarzane zgodnie z zasadami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami w szczególności:
a) Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448),
b) Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. 2023 r. poz. 1980) wraz z aktami wykonawczymi.
6. Produkty/towary stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.
9. Wykonawca gwarantuje jakość produktów/towarów zgodną z normami oraz zobowiązuje się
do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły.
10. Produkty/towary dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa.
11. Termin realizacji pojedynczej dostawy nastąpi zgodnie z przesłanym przez Zamawiającego zamówieniem z wykazem produktów/towaru wraz z terminem i godziną dostawy drogą elektroniczną na adres e – mail Wykonawcy, z wyprzedzeniem minimum jednodniowym, do godziny 12.00.
12. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do siedziby Odbiorcy, transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z zamówienia przy czym dostawa nastąpi w poniedziałki i czwartki do godziny 11:00 dwa razy w tygodniu.
13. Rodzaj i ilość produktów/towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Zamawiającego.
14. Dokumentem potwierdzającym dokonanie dostawy jest każdorazowo protokół odbioru. Jako termin realizacji pojedynczej dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na protokole odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.
15. Wykonawca zobowiązany będzie do przekazania Odbiorcy do 7 – go dnia każdego miesiąca raportu,
w którym będzie wyszczególniona nazwa Odbiorcy, nazwy produktów/towarów, wartość dostawy
za dany miesiąc oraz wartość narastająca. Za miesiąc grudzień raport zostanie przekazany do dnia
28 tego miesiąca, uwzględniając szacunkową wartość dostaw, które zostaną wykonane do końca miesiąca. Raport przekazany będzie w formie ustalonej z Odbiorcą.
16. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:
a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych;
b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno - epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.
20. Zamawiane produkty/towary powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego produktu/towaru i odpowiednie
z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów. Niedopuszczalne
jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe
oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim.
21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu
i pojemników (opakowań) do przewozu produktów/towarów pod kątem czystości.
22. Odbioru jakościowego produktów/towaru dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.
23. W przypadku niezgodności dostarczanych produktów/towaru z wymogami jakościowymi, ilościowymi, sanitarnymi oraz opisem zawartym w Umowie, Zamawiający odmówi odbioru tych produktów
oraz sporządzi protokół reklamacyjny.
24. W przypadku, gdy przy odbiorze dostawy stwierdzone zostaną braki ilościowe lub wady jakościowe dostarczonego przedmiotu zamówienia, Odbiorca jest uprawniony do zwrotu całej partii niezgodnego asortymentu na koszt i ryzyko Wykonawcy. Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia
na produkty/towary wolne od wad na swój koszt w terminie zaoferowanym w ofercie, jednakże
nie dłuższym niż 3 godzin od momentu zgłoszenia reklamacji. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.
25. Odbiorca zastrzega sobie prawo złożenia reklamacji w sytuacji wykonania przez Wykonawcę dostawy niezgodnie z postanowieniami umowy.
26. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych
i adresy e-mail niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.
27. Na każde żądanie Wykonawca zobowiązany jest to przedstawienie informacji dotyczącej pochodzenia produktu/towaru.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15131100-6 - Produkty mięsno-wędliniarskie
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
15113000-3 - Wieprzowina
15112000-6 - Drób
15131135-0 - Wędliny drobiowe
15131210-0 - Szynka wędzona
15131410-2 - Szynka
15131130-5 - Wędliny
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit b
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit c
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Wykonawca nie podlega wykluczeniu w okolicznościach określonych w art. 108ust. 1 pkt 1, 2, 5 i 6 lub art. 109 ust. 1 pkt 2) – 10), jeżeli udowodni Zamawiającemu
że spełnił łącznie następujące przesłanki:
1) naprawił lub zobowiązał się do naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem, wykroczeniem lub swoim nieprawidłowym postępowaniem, w tym poprzez zadośćuczynienie pieniężne;
2) wyczerpująco wyjaśnił fakty i okoliczności związane z przestępstwem, wykroczeniem lub swoim nieprawidłowym postępowaniem oraz spowodowanymi przez nie szkodami, aktywnie współpracując odpowiednio z właściwymi organami, w tym organami ścigania, lub Zamawiającym;
3) podjął konkretne środki techniczne, organizacyjne i kadrowe, odpowiednie
dla zapobiegania dalszym przestępstwom, wykroczeniom lub nieprawidłowemu postępowaniu, w szczególności:
a) zerwał wszelkie powiązania z osobami lub podmiotami odpowiedzialnymi
za nieprawidłowe postępowanie Wykonawcy,
b) zreorganizował personel,
c) wdrożył system sprawozdawczości i kontroli,
d) utworzył struktury audytu wewnętrznego do monitorowania przestrzegania przepisów, wewnętrznych regulacji lub standardów,
e) wprowadził wewnętrzne regulacje dotyczące odpowiedzialności i odszkodowań
za nieprzestrzeganie przepisów, wewnętrznych regulacji lub standardów.
4) Zamawiający ocenia, czy podjęte przez Wykonawcę czynności, o których mowa w ust. 2, są wystarczające do wykazania jego rzetelności, uwzględniając wagę i szczególne okoliczności czynu Wykonawcy. Jeżeli podjęte przez Wykonawcę czynności
nie są wystarczające do wykazania jego rzetelności, Zamawiający wyklucza Wykonawcę.
5) Zamawiający może wykluczyć Wykonawcę na każdym etapie postępowania o udzielenie zamówienia.
6) Wykluczenie Wykonawcy następuje zgodnie z art. 111 Pzp.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 Pzp oraz wskazanymw projektowanych postanowieniach umowy w sprawie zamówienia publicznego (projekcie umowy)
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-11 10:30
8.2.) Miejsce składania ofert: www.ezamowienia.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-11 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej nr255 im. C.K.Norwida w Warszawie w 2026 r.
- OBSŁUGA SERWISOWA (FSMA) URZĄDZEŃ SYSTEMU DRUKU CYFROWEGO CANON, XEROX i Konica Minolta dla potrzeb ZAKŁADU WYDAWNICTW STATYSTYCZNYCH
- Dostawa produktów leczniczych rozliczanych z karty chemioterapii określonych w 3 pakietach.
- Dostarczanie obiadów do ośrodków wsparcia. Część 3.
- Dostawa termowagi sprzężonej ze spektrometrem masowym.
- Przygotowywanie i dowożenie gorących zestawów obiadowych uczestnikom Ośrodka Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych przy ul. Rozłogi 10 w Warszawie
więcej: przetargi w Warszawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki Zespołu Placówek Oświatowych w Szczawinie Kościelnym na rok 2026
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Przedszkola Leśnego w Bolszewie, w okresie od 2 stycznia 2026 do 31 grudnia 2026, z podziałem na dziewięć części.
- Zakup i dostawa produktów żywnościowych do kuchni Przedszkola nr 424 im. Królowej Marysieńki w Warszawie w 2026 r.
- WYBÓR DOSTAWCÓW ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, NA RZECZ ZESPOŁU SZKOLNO-PRZEDSZKOLNEGO W SZEWCACH
- Dostawa artykułów żywnościowych do Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 4 z klasami sportowymi im. Ireny Szewińskiej w Pułtusku w podziale na 9 części
- Sukcesywna dostawa środków spożywczych na potrzeby żywienia zbiorowego dzieci w Przedszkolu Publicznym z Oddziałami Integracyjnymi im. bł. Edmunda Bojanowskiego w Tarnowie Opolskim w roku 2026
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





