eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi G³owno › "Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Szko³y Podstawowej Nr 3 w G³ownie na 2024 rok"



Og³oszenie z dnia 2023-12-09


Powi±zane og³oszenia:

Og³oszenie o zamówieniu
Dostawy
„Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Szko³y Podstawowej Nr 3 w G³ownie na 2024 rok”

SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY

1.1.) Rola zamawiaj±cego

Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego

1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: Gmina Miasta G³owno - Szko³a Podstawowa nr 3 im. Tadeusza Ko¶ciuszki w G³ownie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000563559

1.5) Adres zamawiaj±cego

1.5.1.) Ulica: Karasicka 35

1.5.2.) Miejscowo¶æ: G³owno

1.5.3.) Kod pocztowy: 95-015

1.5.4.) Województwo: ³ódzkie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL712 - £ódzki

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sp3glowno@glowno.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: www.sp3glowno.edupage.org

1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa

1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Og³oszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Szko³y Podstawowej Nr 3 w G³ownie na 2024 rok”

2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-c79752ef-962a-11ee-ba3b-4e891c384685

2.5.) Numer og³oszenia: 2023/BZP 00542107

2.6.) Wersja og³oszenia: 01

2.7.) Data og³oszenia: 2023-12-09

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c79752ef-962a-11ee-ba3b-4e891c384685

3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl.

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: 1. W postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja miêdzy Zamawiaj±cym a wykonawcami odbywa siê przy u¿yciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostêpna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.
12. Komunikacja w postêpowaniu, z wy³±czeniem sk³adania ofert/wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, odbywa siê drog± elektroniczn± za po¶rednictwem formularzy do komunikacji dostêpnych w zak³adce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za po¶rednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa siê w szczególno¶ci przekazywanie wezwañ i zawiadomieñ, zadawanie pytañ i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umo¿liwiaj± równie¿ do³±czenie za³±cznika do przesy³anej wiadomo¶ci (przycisk „dodaj za³±cznik”).
13. Mo¿liwo¶æ korzystania w postêpowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pe³nym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania siê na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” s³u¿±cych do zadawania pytañ dotycz±cych tre¶ci dokumentów zamówienia wystarczaj±ce jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
14. Wszystkie wys³ane i odebrane w postêpowaniu przez wykonawcê wiadomo¶ci widoczne s± po zalogowaniu w podgl±dzie postêpowania w zak³adce „Komunikacja”.
15. Maksymalny rozmiar plików przesy³anych za po¶rednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielko¶æ ta dotyczy plików przesy³anych jako za³±czniki do jednego formularza).
16. Minimalne wymagania techniczne dotycz±ce sprzêtu u¿ywanego w celu korzystania z us³ug Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotycz±ce specyfikacji po³±czenia okre¶la Regulamin Platformy e-Zamówienia.
17. W przypadku problemów technicznych i awarii zwi±zanych z funkcjonowaniem Platformy e-Zamówienia u¿ytkownicy mog± skorzystaæ ze wsparcia technicznego dostêpnego pod numerem telefonu (32) 77 88 999 lub drog± elektroniczn± poprzez formularz udostêpniony na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl w zak³adce „Zg³o¶ problem”.
18. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemo¿liwiaj±cych komunikacjê wykonawcy i Zamawiaj±cego za po¶rednictwem Platformy e-Zamówienia, Zamawiaj±cy dopuszcza komunikacjê za pomoc± poczty elektronicznej na adres e-mail: sp3glowno@glowno.pl (nie dotyczy sk³adania ofert)
8.2. Opis sposobu przygotowania i sk³adania oferty
1. Formularz ofertowy podpisuje siê kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym . Rekomendowanym wariantem podpisu jest typ wewnêtrzny. Podpis formularza ofertowego wariantem podpisu w typie zewnêtrznym równie¿ jest mo¿liwy, tylko w tym przypadku, powsta³y oddzielny plik podpisu dla tego formularza nale¿y za³±czyæ w polu „Za³±czniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcê”.
2. System sprawdza, czy z³o¿one pliki s± podpisane i automatycznie je szyfruje, jednocze¶nie informuj±c o tym wykonawcê. Potwierdzenie czasu przekazania i odbioru oferty znajduje siê w Elektronicznym Potwierdzeniu Przes³ania (EPP) i Elektronicznym Potwierdzeniu Odebrania (EPO). EPP i EPO dostêpne s± dla zalogowanego Wykonawcy w zak³adce „Oferty/Wnioski”.
4. Wykonawca mo¿e przed up³ywem terminu sk³adania ofert wycofaæ ofertê. Wykonawca wycofuje ofertê w zak³adce „Oferty/wnioski” u¿ywaj±c przycisku „Wycofaj ofertê”.
5. Maksymalny ³±czny rozmiar plików stanowi±cych ofertê lub sk³adanych wraz z ofert± to 250 MB.

3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): Na podstawie Rozporz±dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w zwi±zku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporz±dzenie o ochronie danych - zwane dalej RODO), pragniemy Pañstwa poinformowaæ, ¿e:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Dyrektor Szko³y Podstawowej Nr 3 im. Tadeusza Ko¶ciuszki w G³ownie, tel. (42) 719 10 38,
2. Inspektorem ochrony danych jest: Pan Jakub Kuszmider. Mo¿na siê z nim kontaktowaæ pod adresem: kontakt@iszd.pl
3. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe w celu zwi±zanym z postêpowaniem o udzielenie zamówienia publicznego – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych bêd± osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie dokumentacja postêpowania w oparciu o art. 18 i inne ustawy z dnia 11 wrze¶nia 2019 r. – Prawo zamówieñ publicznych (z pó¼niejszymi zmianami), dalej zwana „Pzp”, a tak¿e podmiotom uprawnionym – na podstawie umów o powierzenie przetwarzania danych osobowych (w szczególno¶ci podmiotom wspieraj±cych administratora w organizacji postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego).
5. Pani/Pana dane osobowe bêd± przechowywane, zgodnie z art. 78 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia, a je¿eli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje ca³y czas trwania umowy, uwzglêdniaj±c okres rêkojmi i gwarancji oraz okres przedawnienia roszczeñ.
6. Obowi±zek podania przez Pani±/Pana danych osobowych bezpo¶rednio Pani/Pana dotycz±cych jest wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego – konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z ustawy Pzp.
7. Posiada Pani/Pan:
7.1. prawo dostêpu do danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych (art. 15 RODO);
7.2. prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (art. 16 RODO) – przy czym skorzystanie z prawa sprostowania nie mo¿e skutkowaæ zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw± Pzp oraz nie mo¿e naruszaæ integralno¶ci protoko³u oraz jego za³±czników;
7.3. prawo ¿±dania od Administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych (art. 18 RODO) – z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO, to jest prawa do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze ¶rodków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej lub z uwagi na wa¿ne wzglêdy interesu publicznego Unii Europejskiej lub pañstwa cz³onkowskiego;
7.4. prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, ¿e przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych narusza przepisy RODO.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 8. Nie przys³uguje Pani/Panu:
8.1. prawo do usuniêcia danych osobowych (w zwi±zku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO);
8.2. prawo do przenoszenia danych osobowych (o którym mowa w art. 20 RODO);
8.3. prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych (na podstawie art. 21 RODO), gdy¿ podstaw± prawn± przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
9. W przypadku gdy osoba, której dane dotycz± wnosi do Administratora o:
9.1. potwierdzenie, czy przetwarzane s± dane jej dotycz±ce;
9.2. uzyskanie dostêpu do danych jej dotycz±cych oraz informacji o:
9.2.1. celach przetwarzania;
9.2.2. kategoriach odno¶nych danych osobowych;
9.2.3. informacji o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym dane osobowe zosta³y lub zostan± ujawnione (w szczególno¶ci o odbiorcach w pañstwach trzecich lub organizacjach miêdzynarodowych);
9.2.4. planowanym okresie przechowywania danych lub kryteriach ustalania tego okresu;
9.2.5. prawie do żądania od Administratora sprostowania, usuniêcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych dotycz±cego osoby, której dane dotycz±̨, oraz do wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania;
9.2.6. prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego;
9.2.7. ¼ródle danych osobowych je¿eli nie zosta³y one zebrane od osoby, której dane dotycz±;
9.2.8. zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu oraz istotnych zasadach ich podejmowania;
9.3. uzyskanie informacji o odpowiednich zabezpieczeniach (o których mowa w art. 46 ogólnego rozporz±dzenia o ochronie danych), zwi±zanych z przekazaniem, je¿eli dane osobowe są przekazywane do pañstwa trzeciego lub organizacji miêdzynarodowej,
9.4. dostarczenie kopii danych podlegaj±cych przetwarzaniu; a wykonanie powy¿szych obowi±zków wymaga³oby niewspó³miernie du¿ego wysi³ku zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od osoby, której dane dotycz±, wskazania dodatkowych informacji maj±cych na celu sprecyzowanie ¿±dania, w szczególno¶ci podania nazwy lub daty postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu ewentualnie wskazania nazwy lub daty zakoñczonego postêpowania o udzielenie zamówienia.
10. W przypadku wyst±pienia przez osobê, której dane dotycz± do Administratora z ¿±daniem ograniczenia przetwarzania, ¿±danie to nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: SP3/ZP/1/2023

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie

4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Tak

4.1.9.) Liczba czê¶ci: 8

4.1.10.) Ofertê mo¿na sk³adaæ na wszystkie czê¶ci

4.1.11.) Zamawiaj±cy ogranicza liczbê czê¶ci zamówienia, któr± mo¿na udzieliæ jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:

Czê¶æ 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:
2.1. Czê¶æ Nr 1 - Artyku³y suche, ryby: ananas puszka, barszcz bia³y butelka, barszcz bia³y w proszku, bu³ka mielona, chrzan w s³oiku, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kasze, ry¿, herbata, makarony, marmolady, m±ka, mas³o, miód, ocet, olej, oliwki, przyprawy, sery, sosy, zupy w proszku, jogurt, kefir, woda mineralna, itp. filet z miruny prasowany bez glazury, paluszki rybne panierowane, makrela wêdzona I kat., itp.
Kod CPV: 15.80.00.00-6; 15.40.00.00-2; 15.33.00.00-0; 15.60.00.00-4; 15.83.00.00-5; 15.84.00.00-8; 15.86.00.00-4; 15.87.00.00-7, 15851000-8, 15221000-3: Ryby mro¿one, 15234000-7 Ryby wêdzone
Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15800000-6 - Ró¿ne produkty spo¿ywcze

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15400000-2 - Oleje i t³uszcze zwierzêce lub ro¶linne

15330000-0 - Przetworzone owoce i warzywa

15600000-4 - Produkty przemia³u ziarna, skrobi i produktów skrobiowych

15830000-5 - Cukier i produkty pokrewne

15840000-8 - Kakao; czekolada i wyroby cukiernicze

15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty

15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne

15851000-8 - Produkty m±czne

15221000-3 - Ryby mro¿one

15234000-7 - Ryby wêdzone

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.2. Czê¶æ Nr 2 – Nabia³: mleko spo¿ywcze, ¶mietana, jogurt naturalny, jogurt owocowy, ser twarogowy pó³t³usty, serek homogenizowany, kefir, ser ¿ó³ty, mas³o, kremowy serek kanapkowy, ma¶lanka, jogurty, serki bez laktozy,
Kod CPV: 15500000-30 Produkty mleczarskie, 15511000-3 Mleko, 15544000-3 Ser twardy,15542100-0 Ser twarogowy, 15530000-2 Mas³o, 15551500-0 Ma¶lanka, 15551300-8 Jogurt,15510000-6 mleko i ¶mietana

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15511000-3 - Mleko

15544000-3 - Ser twardy

15542100-0 - Ser twarogowy

15530000-2 - Mas³o

15551500-0 - Ma¶lanka

15551300-8 - Jogurt

15510000-6 - Mleko i ¶mietana

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.3. Czê¶æ Nr 3 – Miêso, Wêdliny: ¶wie¿e miêso, w tym: miêso szynka wieprzowa kulka bez ko¶ci (b/k), karczek bez ko¶ci, schab bez ko¶ci, boczek surowy, ³opatka wieprzowa bez ko¶ci, polêdwiczki wieprzowe, miêso wo³owe bez ko¶ci oraz parówki, ko¶ci wieprzowe, pasztet pieczony, kie³basa szynkowa, polêdwica wieprzowa, szynka wieprzowa wêdzona itp.
Kod CPV: 15110000-2 Miêso, 15111100-0 Wo³owina, 15111000-9 miêso wo³owe, 15131200-7 Miêso suszone, solone, wêdzone lub marynowane, 15131100-6 Produkty miêsno-wêdliniarskie, 15131310-1 Pasztety

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15110000-2 - Miêso

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15111100-0 - Wo³owina

15111000-9 - Miêso wo³owe

15131200-7 - Miêso suszone, solone, wêdzone lub marynowane

15131100-6 - Produkty miêsno-wêdliniarskie

15131310-1 - Pasztety

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 4

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.4. Czê¶æ Nr 4 – Pieczywo, wypieki cukiernicze: bu³ka angielka, bu³ka grahamka, kajzerka, bu³ka s³odka, chleb pszenny krojony, chleb s³onecznikowy krojony, chleb sojowy krojony, chleb s³onecznikowy krojony, chleb wieloziarnisty krojony, chleb razowy krojony, chleb ¿ytni krojony itp.
Kod CPV: 15811000-6 Pieczywo, 15812000-30 Wyroby ciastkarskie i ciasta, 15810000-9 Pieczywo, ¶wie¿e wyroby piekarskie i ciastkarskie

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15811000-6 - Pieczywo

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15812000-3 - Wyroby ciastkarskie i ciasta

15810000-9 - Pieczywo, ¶wie¿e wyroby piekarskie i ciastkarskie

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 5

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.5. Czê¶æ Nr 5 - Owoce i warzywa: burak czerwony, cebula, cytryna, banany, fasola szparagowa, pomidory, gruszki, por, ogórek zielony, broku³y, rzodkiewka, sa³ata, seler, szczypiorek, ziemniaki, ¶liwka, kapusta w³oska, kapusta czerwona, kapusta pekiñska, kiwi, jab³ka, pomarañcze, arbuz, winogrono, wi¶nia, brzoskwinia, nektarynka itp.
CPV: 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty, 03.11.00.00-5; 03.22.10.00-6; 03.22.13.00-9; 03.22.14.00-0; 03.22.21.10-7; 03.22.21.11-4; 03.22.22.00-5; 03.22.23.14-7; 03.22.23.21-9;

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03110000-5 - Ro¶liny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa

03221000-6 - Warzywa

03221300-9 - Warzywa li¶ciaste

03221400-0 - Warzywa kapustne

03222110-7 - Owoce tropikalne

03222111-4 - Banany

03222200-5 - Owoce cytrusowe

03222314-7 - Maliny

03222321-9 - Jab³ka

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 6

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.6. Czê¶æ Nr 6 – Wyroby kulinarne - produkty gotowe: kluski leniwe, ¶l±skie, kopytka, pampuchy, paszteciki, pierogi, uszka itp.
Kod CPV: 15894300-4 Dania gotowe,

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15894300-4 - Dania gotowe

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 7

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:

2.7. Czê¶æ Nr 7 - Mro¿onki: warzywa mro¿one np. broku³y, kalafior, bukiet warzyw, szpinak, marchewka mini, mieszanka chiñska oraz owoce mro¿one np. maliny, porzeczka czarna, borówka, mieszanka kompotowa, wi¶nia,
Kod CPV: 15896000-5 Produkty g³êboko mro¿one, 15331170-9 Warzywa mro¿one,
Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15896000-5 - Produkty g³êboko mro¿one

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15331170-9 - Warzywa mro¿one

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 8

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Zamówienie obejmuje sukcesywn± dostawê do siedziby Zamawiaj±cego wysokiej jako¶ci artyku³ów – towarów, zgodnie z wymaganiami okre¶lonymi w szczegó³owym opisie przedmiotu zamówienia, stanowi±cym za³±cznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8., dla danej grupy towarowej. Ilo¶ci podane w opisie przedmiotu zamówienia s± ilo¶ciami orientacyjnymi, Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ zmiany ilo¶ci zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zosta³o podzielone na grupy towarowe - czê¶ci. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrêbnych czê¶ci, w tym m.in.:


2.8. Czê¶æ Nr 8 - ¦wie¿y drób, wyroby drobiowe: filet drobiowy z piersi kurczaka, udko drobiowe z kurczaka, filet z indyka, porcja roso³owa z kurczaka, w±tróbka z indyka, miêso z indyka gulaszowe, parówki drobiowe, pasztet pieczony, itp,
Kod CPV: 15131500-0 Produkty drobiowe, 15112000-6 Drób, 15112120-3 Indyki, 15131135-0 Wêdliny drobiowe

Zamawiaj±cy jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilo¶ci okre¶lonej dla danej grupy towarowej, z zastrze¿eniem i¿:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiaj±cego, w zwi±zku z zmian± jad³ospisu, indywidualnych potrzeb ¿ywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia warto¶ci umowy brutto.
3) Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci).
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zg³aszane dostawcy nie musi obejmowaæ wszystkich pozycji asortymentu objêtego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiaj±cego ³±cznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiaj±cego.
3.3. Przy ka¿dej dostawie Wykonawca zobowi±zany jest do zapewnienia:
3.3.1. ¶rodka transportu odpowiedniego dla przewo¿onego przedmiotu umowy zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialno¶ci za braki i wady powsta³e w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowi±zuj±cych w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiaj±cego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany bêdzie sukcesywnie, od poniedzia³ku do pi±tku z uwzglêdnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiaj±cego zg³aszanymi Wykonawcy, w szczególno¶ci w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcze¶niej ni¿ od dnia 02.01.2024 r. do dnia 31.12.2024 r.
5. Równowa¿no¶æ:
5.1.1. Zamawiaj±cy dopuszcza mo¿liwo¶æ sk³adania ofert równowa¿nych w przypadkach opisu przedmiotu zamówienia (lub jego czê¶ci) przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, ¼ród³a lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub us³ugi dostarczane przez konkretnego Wykonawcê, lub producenta.

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15131500-0 - Produkty drobiowe

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15112000-6 - Drób

15112120-3 - Indyki

15131135-0 - Wêdliny drobiowe

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:

3.1. Zamawiaj±cy zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w zwi±zku z czym precyzuje:
3.1.1. okre¶lenie rodzaju i maksymalnej warto¶ci: zamówienie o dodatkowe 50% ilo¶ci artyku³ów z danego asortymentu – danej czê¶ci,
3.1.2. okre¶lenie okoliczno¶ci skorzystania z opcji w szczególno¶ci: w zwi±zku z zwiêkszeniem, zmian± liczby dzieci (osób) korzystaj±cych z posi³ków, zmiany asortymentu, warto¶ci kalorycznych dañ, przek±sek, zmiany preferencji ¿ywieniowych, konieczno¶æ zmiany, modyfikacji jad³ospisu, dostosowania posi³ków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powy¿sze nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiaj±cy zobowi±zuje siê, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysoko¶ci minimalnej 70% warto¶ci brutto umowy (danej czê¶ci), z zastrze¿eniem zapisów §10 wzoru Umowy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiaj±cy stosowaæ bêdzie nastêpuj±ce kryteria (Zamawiaj±cy przyj±³, ¿e w zakresie ka¿dego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
16.2. Za najkorzystniejsz± zostanie uznana oferta, która otrzyma ³±cznie najwy¿sz± liczbê punktów w kryteriach, o których mowa w pkt. 16.1. Liczba punktów jest zaokr±glana do dwóch miejsc po przecinku.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzeda¿ny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Nie

5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 7.1. W celu wykazania braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia w okoliczno¶ciach, o których mowa w pkt 6.1. SWZ, Zamawiaj±cy ¿±da dokumentów i o¶wiadczeñ wskazanych poni¿ej:
7.1.1. Wykonawca zobowi±zany jest z³o¿yæ wraz z ofert±:
7.1.1.1. aktualne na dzieñ sk³adania ofert o¶wiadczenie o braku podstaw wykluczenia wykonawcy z postêpowania – zgodnie ze wzorem stanowi±cym Za³±cznik nr 3 do SWZ.
W przypadku wspólnego ubiegania siê o zamówienie przez wykonawców, o¶wiadczenie sk³ada ka¿dy z wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia.
7.1.2. Wykonawca, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona zobowi±zany jest z³o¿yæ na wezwanie Zamawiaj±cego, w terminie wskazanym w wezwaniu, nie krótszym ni¿ 5 dni, nastêpuj±ce aktualne na dzieñ z³o¿enia dokumenty:
7.1.2.1. o¶wiadczenie Wykonawcy o aktualno¶ci informacji zawartych w o¶wiadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, w zakresie podstaw wykluczenia z postêpowania wskazanych przez Zamawiaj±cego, o których mowa w art. 108 ust. 1 ustawy Pzp - zgodnie z za³±cznikiem nr 3a do SWZ.
W przypadku wspólnego ubiegania siê o zamówienie przez wykonawców o¶wiadczenie sk³ada ka¿dy z wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia.

5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: 7.2. W celu oceny spe³niania przez Wykonawcê warunków udzia³u w postêpowaniu, o których mowa w pkt 6.2. SWZ Zamawiaj±cy ¿±da nastêpuj±cych o¶wiadczeñ i dokumentów:
7.2.1. Wykonawca zobowi±zany jest z³o¿yæ wraz z ofert±:
7.2.1.1. aktualne na dzieñ sk³adania ofert wstêpne o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu – zgodnie ze wzorem stanowi±cym Za³±cznik nr 2 do SWZ.

5.11.) Wykaz innych wymaganych o¶wiadczeñ lub dokumentów:

11.5. Ofertê stanowi:
11.5.1. wype³niony i podpisany formularz „Oferta”, zgodny z Za³±cznikiem nr 1 do SWZ.
11.6. Do oferty nale¿y za³±czyæ:
11.6.1. o¶wiadczenia wymagane postanowieniami SWZ tj.:
11.6.1.1. aktualne na dzieñ sk³adania ofert wstêpne o¶wiadczenie o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu – zgodnie ze wzorem stanowi±cym Za³±cznik nr 2 do SWZ.
11.6.1.2. aktualne na dzieñ sk³adania ofert o¶wiadczenie o braku podstaw wykluczenia wykonawcy z postêpowania – zgodnie ze wzorem stanowi±cym Za³±cznik nr 3 do SWZ.
11.6.2. pe³nomocnictwo do podpisania oferty oraz do podpisania innych dokumentów i o¶wiadczeñ sk³adanych wraz z ofert±, o ile zosta³y podpisane przez pe³nomocnika. Tre¶æ pe³nomocnictwa musi jednoznacznie wskazywaæ czynno¶ci, do wykonywania, których pe³nomocnik jest upowa¿niony,
11.6.3. zobowi±zanie podmiotu udostepniaj±cego Wykonawcy zasoby - do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbêdnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia lub inny podmiotowy ¶rodek dowodowy potwierdzaj±cy, ¿e Wykonawca realizuj±c zamówienie, bêdzie dysponowa³ niezbêdnymi zasobami tych podmiotów - o ile Wykonawca korzysta ze zdolno¶ci innych podmiotów na zasadach okre¶lonych w art. 118 ustawy. Zobowi±zanie lub inny podmiotowy ¶rodek dowodowy w opisywanym zakresie, przekazuje siê w postaci elektronicznej, i opatruje kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. W przypadku, gdy zobowi±zanie (inny podmiotowy ¶rodek dowodowy) zosta³o wystawione w postaci papierowej i opatrzone w³asnorêcznym podpisem, przekazuje siê cyfrowe odwzorowanie tego dokumentu, opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, po¶wiadczaj±cym zgodno¶æ cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej – o ile dotyczy,
11.6.4. Formularz asortymentowo – cenowy – Za³. Nr 7 - 7.1 - 7.8. odpowiednio dla danej czê¶ci zamówienia, na któr± Wykonawca sk³ada ofertê.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie

6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotycz±ce sk³adania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:

6.9. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
6.9.1. ¿aden z podmiotów wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia nie mo¿e podlegaæ wykluczeniu na podstawie pkt. 6.
6.9.2. W przypadku gdy Wykonawca wykonywa³ w ramach kontraktu/umowy wiêkszy zakres dostaw, dla potrzeb niniejszego zamówienia powinien wyodrêbniæ i podaæ warto¶æ dostaw.- o ile dotyczy
6.9.3. Je¿eli Wykonawca powo³uje siê na do¶wiadczenie w realizacji dostaw wykonanych wspólnie z innymi Wykonawcami, wykaz winien zawieraæ dostawy, w których wykonaniu Wykonawca bezpo¶rednio uczestniczy³.- o ile dotyczy
6.9.4. Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia do³±czaj± do oferty o¶wiadczenie, z którego wynika, które dostawy wykonaj± poszczególni Wykonawcy.- o ile dotyczy
6.9.5. O¶wiadczenia i dokumenty potwierdzaj±ce brak podstaw do wykluczenia z postêpowania sk³ada ka¿dy z Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o zamówienie.
7.4. Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia:
7.4.1. s± zobowi±zani do ustanowienia Pe³nomocnika do reprezentowania ich w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo reprezentowania w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i zawarcia Umowy o wykonanie zamówienia publicznego.
7.4.2. Ka¿dy z Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia zobowi±zany jest samodzielnie wykazaæ brak podstaw wykluczenia z postêpowania oraz spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu sk³adaj±c wraz z ofert± o¶wiadczenia o których mowa w pkt. 7.1.1.1. i pkt. 7.2.1.1. SWZ.
7.4.3. Oferta Wykonawców wystêpuj±cych wspólnie musi byæ podpisana i oznaczona w taki sposób, by prawnie zobowi±zywa³a wszystkie podmioty wspólnie ubiegaj±ce siê o udzielenie zamówienia.
7.4.4. Wszelka korespondencja prowadzona bêdzie wy³±cznie z pe³nomocnikiem.
7.4.5. Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia do³±czaj± do ofert o¶wiadczenie, z którego wynika, które us³ugi wykonaj± poszczególni wykonawcy.
7.4.6. Spó³ka cywilna jest kwalifikowana jako wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia, dlatego jej wspólnicy zobowi±zani s± ustanowiæ pe³nomocnika do reprezentowania w postêpowaniu albo reprezentowania w postêpowaniu i zawarcia umowy. Pe³nomocnictwo musi byæ za³±czone do oferty.

6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Zamawiaj±cy dopuszcza zmianê postanowieñ zawartej umowy, w tym zmianê terminu realizacji umowy, w nastêpuj±cych przypadkach:
1) gdy konieczno¶æ wprowadzenia zmian bêdzie nastêpstwem zmian wprowadzonych w umowach pomiêdzy Zamawiaj±cym a inn± ni¿ Wykonawca stron±, w szczególno¶ci Instytucj± Zarz±dzaj±c±, a tak¿e innymi instytucjami, które na podstawie przepisów prawa mog± wp³ywaæ na realizacjê zamówienia,
2) gdy konieczno¶æ wprowadzenia zmian bêdzie nastêpstwem zmian wytycznych dotycz±cych Programu Operacyjnego Województwa £ódzkiego lub wytycznych i zaleceñ, Instytucji Zarz±dzaj±cej, w szczególno¶ci w zakresie sprawozdawczo¶ci itp.,
3) gdy konieczno¶æ wprowadzenia zmian bêdzie nastêpstwem dzia³ania si³y wy¿szej lub wyst±pienia obiektywnych czynników niezale¿nych od Zamawiaj±cego i Wykonawcy,
4) gdy konieczno¶æ wprowadzenia zmian bêdzie korzystna dla Zamawiaj±cego,
5) w przypadku wyst±pienia awarii, si³y wy¿szej np. klêski ¿ywio³owe, konflikt zbrojny, zdarzenia zwi±zane z dzia³aniem si³ natury, og³oszenia stanu epidemicznego, pandemii itp.
6) Zamawiaj±cy dopuszcza zmianê Wykonawcy, któremu udzieli³ zamówienia. Wykonawcê dotychczasowego mo¿e zast±piæ nowy Wykonawca w wyniku po³±czenia, podzia³u, przekszta³cenia, upad³o¶ci, restrukturyzacji lub nabycia dotychczasowego Wykonawcy lub jego przedsiêbiorstwa, o ile nowy wykonawca spe³nia warunki udzia³u w postêpowaniu, nie zachodz± wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie poci±ga to za sob± innych istotnych zmian umowy.
7) z powodu okoliczno¶ci zaistnia³ych po stronie Zamawiaj±cego mo¿liwe jest wyd³u¿enia/skrócenie terminu wykonania zamówienia.
8) w uzasadnionych przypadkach, gdy zajdzie konieczno¶æ wprowadzenia zmian wynikaj±cych z okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia umowy,
9) w przypadku, gdy zmiany postanowieñ zawartej umowy bêd± korzystne dla Zamawiaj±cego, a zmiany wynik³y w trakcie realizacji zamówienia,
10) zmiany w sposobie dokonywania p³atno¶ci, rozliczenia, itp.
11) zmiany danych Wykonawcy np. zmiana adresu, konta bankowego, nr REGON, osób kontaktowych itp.
12) Strony dopuszczaj± zmianê wysoko¶ci wynagrodzenia nale¿nego Wykonawcy, w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i us³ug. Powy¿sza zmiana wymaga formy pisemnej w postaci aneksu do umowy.
13) W celu zawarcia aneksu, ka¿da ze Stron mo¿e wyst±piæ do drugiej Strony z wnioskiem o dokonanie zmiany wysoko¶ci wynagrodzenia nale¿nego Wykonawcy, wraz z uzasadnieniem zawieraj±cym w szczególno¶ci szczegó³owe wyliczenie ca³kowitej kwoty, o jak± wynagrodzenie Wykonawcy powinno ulec zmianie, oraz wskazaniem daty, od której nast±pi³a b±d¼ nast±pi zmiana wysoko¶ci kosztów wykonania Umowy uzasadniaj±ca zmianê wysoko¶ci wynagrodzenia nale¿nego Wykonawcy. Do wniosku nale¿y do³±czyæ niezbêdne dokumenty do zweryfikowania wzrostu wynagrodzenia.
14) W terminie 5 dni roboczych od dnia przekazania wniosku, o którym mowa w ust. 13), Strona, która otrzyma³a wniosek, przeka¿e drugiej Stronie informacjê o zakresie, w jakim zatwierdza wniosek oraz wska¿e kwotê, o któr± wynagrodzenie nale¿ne Wykonawcy powinno ulec zmianie, albo informacjê o niezatwierdzeniu wniosku wraz z uzasadnieniem.
15) Zmiana wysoko¶ci wynagrodzenia nale¿nego Wykonawcy w przypadku zaistnienia przes³anki, o której mowa w ust. 12 bêdzie odnosiæ siê wy³±cznie do czê¶ci przedmiotu Umowy zrealizowanej, zgodnie z terminami ustalonymi Umow±, po dniu wej¶cia w ¿ycie przepisów zmieniaj±cych stawkê podatku od towarów i us³ug oraz wy³±cznie do czê¶ci przedmiotu Umowy, do której zastosowanie znajdzie przedmiotowa zmiana.

Pozosta³e zapisy w zakresie zmian i warunków zmian zawarte s±, w szczególno¶ci w dokumentach zamówienia - za³. nr 4 do SWZ.

7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin sk³adania ofert: 2023-12-18 09:30

8.2.) Miejsce sk³adania ofert: Platforma e-Zamówienia

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-12-18 09:45

8.4.) Termin zwi±zania ofert±: do 2024-01-16

SEKCJA IX – POZOSTA£E INFORMACJE

6.1.2. Informacje dodatkowe: Z postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego wyklucza siê Wykonawców na podstawie art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwi±zaniach w zakresie przeciwdzia³ania wspieraniu agresji na Ukrainê oraz s³u¿±cych ochronie bezpieczeñstwa narodowego, (t.j. Dz. U. 2022 poz. 835), zwana dalej „UOBN”.
1) Zgodnie z art. art. 7 ust. 1 UOBN z postêpowania o udzielenie zamówienia Zamawiaj±cy wyklucza:
a) Wykonawcê oraz uczestnika konkursu wymienionego w wykazach okre¶lonych w rozporz±dzeniu 765/2006 i rozporz±dzeniu 269/2014 albo wpisanego na listê na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listê rozstrzygaj±cej o zastosowaniu ¶rodka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy;
b) Wykonawcê oraz uczestnika konkursu, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdzia³aniu praniu pieniêdzy oraz finansowaniu terroryzmu (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 593 i 655) jest osoba wymieniona w wykazach okre¶lonych w rozporz±dzeniu 765/2006 i rozporz±dzeniu 269/2014 albo wpisana na listê lub bêd±ca takim beneficjentem rzeczywistym od dnia 24 lutego 2022 r., o ile zosta³a wpisana na listê na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listê rozstrzygaj±cej o zastosowaniu ¶rodka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy;
c) Wykonawcê oraz uczestnika konkursu, którego jednostk± dominuj±c± w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 wrze¶nia 1994 r. o rachunkowo¶ci (Dz. U. z 2021 r. poz. 217, 2105 i 2106), jest podmiot wymieniony w wykazach okre¶lonych w rozporz±dzeniu 765/2006 i rozporz±dzeniu 269/2014 albo wpisany na listê lub bêd±cy tak± jednostk± dominuj±c± od dnia 24 lutego 2022 r., o ile zosta³ wpisany na listê na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listê rozstrzygaj±cej o zastosowaniu ¶rodka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy.
Wykluczenie, o którym mowa w ust. powy¿ej, nastêpowaæ bêdzie na okres trwania ww. okoliczno¶ci. W przypadku Wykonawcy lub uczestnika konkursu wykluczonego na podstawie art. 7 ust. 1 UOBN, Zamawiaj±cy odrzuca ofertê takiego Wykonawcy.
2) Wykluczenie Wykonawcy na podstawie obowi±zuj±cych przepisów Prawa.
3) Zamawiaj±cy bêdzie weryfikowa³ przes³anki wykluczenia, na podstawie listy Ministra w³a¶ciwego do spraw wewnêtrznych obejmuj±cej osoby i podmioty, wobec których s± stosowane ¶rodki, o których mowa w art. 1 UOBN.

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.