eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi StarachowiceDostawa artykułów spożywczych



Ogłoszenie z dnia 2025-11-04

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Dostawy
Dostawa artykułów spożywczych

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: CENTRUM USŁUG SPOŁECZNYCH

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 290017501

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Majówka 21A

1.5.2.) Miejscowość: Starachowice

1.5.3.) Kod pocztowy: 27-200

1.5.4.) Województwo: świętokrzyskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL721 - Kielecki

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@cus.starachowice.eu

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: bipcus.starachowice.eu

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Dostawa artykułów spożywczych

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2c5b8b3e-9d7d-4904-90a0-fa5b7b6aebe9

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00514391

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-04

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00022884/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.1 Artykuły spożywcze

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.12.) Nazwa projektu lub programu:

Projekt nr FESW.09.04-IZ.00- 0005/23 pn. „Społeczne Starachowice – rozwój usług świadczonych przez CUS” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego na lata 2021-2027.

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00497863

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie: art. 305 pkt 2 ustawy

3.1.1.) Uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia albo zamówienia z wolnej ręki:

Prowadzone wcześniej postępowanie zostało unieważnione na podstawie art. 255 pkt 2) ww. ustawy zakresie części I – IV – wszystkie złożone oferty podlegają odrzuceniu tj.:
Oferta Wykonawcy Spółdzielnia Socjalna Agawa ul. Piastowska 28, 27-200 Starachowice, podlega odrzuceniu na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 2) lit. a) ustawy Pzp – Zamawiający odrzuca ofertę złożoną przez Wykonawcę podlegającemu wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawa zamówień publicznych.

3.1.2.) Identyfikator wcześniejszego postępowania: ocds-148610-62b756bb-56f4-4bd3-8903-ce41b89751ce

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: ZP.26.1.25.2025

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 87300,45 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Klubu Seniora „Niezapominajka” w Starachowicach oraz Kawiarenki Społecznościowej w ramach Projektu nr FESW.09.04-IZ.00- 0005/23 pn. „Społeczne Starachowice – rozwój usług świadczonych przez CUS” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego na lata 2021-2027.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowią: wykaz asortymentowo-ilościowy dla każdej z części osobno (Załączniki Nr 1) oraz wymagania jakościowe dotyczące artykułów spożywczych (Załącznik Nr 1A).
3. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać produkty świeże, pełnowartościowe, należytej jakości w pierwszym gatunku, wyprodukowane zgodnie z obowiązującymi normami, w terminie, ilościach i asortymencie określonym przez Zamawiającego. Szczegółowe wymagania Zamawiającego co do jakości artykułów spożywczych stanowiących przedmiot zamówienia, stosownie do części zamówienia określone zostały w Załączniku Nr 1A.
4. Ilości artykułów spożywczych określone w Wykazie asortymentowo-ilościowym (Załączniki Nr 1 ) są ilościami szacunkowymi określonymi w oparciu o analizę potrzeb Zamawiającego i nie stanowią ze strony Zamawiającego zobowiązania do zakupu podanej ilości. Ilości poszczególnych artykułów w ramach świadczonej dostawy mogą ulec zmianie w zależności od potrzeb Zamawiającego na co Wykonawca wyraża zgodę i nie będzie dochodził roszczeń z tytułu zmian ilościowo-rodzajowych w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia. Zamawiający może dowolnie zmniejszyć ilość zamawianych artykułów stanowiących przedmiot zamówienia poniżej ilości określonych szacunkowo w Wykazie w zależności od potrzeb. Zamawiający może również zwiększyć ilość zamawianych artykułów w zależności od potrzeb własnych do limitu posiadanych środków finansowych.
5. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zakupu innych artykułów spożywczych niż wymienione w Wykazie asortymentowo- ilościowym po cenach obowiązujących w cenniku Wykonawcy na dzień złożenia zamówienia przez Zamawiającego do limitu posiadanych środków finansowych.
6. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany gramatur określonych w Wykazie asortymentowo-ilościowym w przedziale ± 10% wielkości opakowania w przypadku gdy na rynku nie ma produktów w opakowaniach o wskazanej gramaturze.
7. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość dostarczonych artykułów i gwarantuje, że dostarczone artykuły posiadają termin przydatności do spożycia zgodny z wymaganiami Zamawiającego. Termin przydatności do spożycia winien być określony na czytelnych etykietach umieszczonych na opakowaniach produktów lub załączony do dostarczonej partii. Szczegółowe wymagania w zakresie terminu przydatności określone zostały w Załączniku Nr 1 A do zaproszenia.
8. W przypadku etykiet nieczytelnych Wykonawca zobowiązuje się odebrać żywność jako nie spełniającą wymagań jakościowych na własny koszt i wymienić ją na wolną od wad na zasadach określonych we wzorze umowy.
9. Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym nadanym przez producenta, umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego.
10. Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym lub zleconym na swój koszt i własne ryzyko w miejsce wskazane przez pracownika Zamawiającego.
11. Wykonawca zobowiązany jest również do rozładunku i wniesienia artykułów spożywczych.
12. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia właściwego transportu artykułów spożywczych w sposób nie oddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów, ich walory odżywcze, smakowe i jakościowe. Dostawy będą realizowane transportem spełniającym wymagania niezbędne do transportu artykułów spożywczych, przystosowanym do przewozu żywności i odpowiadającym obowiązującym w tym zakresie przepisom, wymogom sanitarnym. Wykonawca bierze na siebie pełną odpowiedzialność za jakość dostarczonego towaru, kompletność asortymentu i zgodność dostaw z zamówieniem oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki prawne.
13. Przez cały okres realizacji umowy Wykonawca zobowiązuje się posiadać decyzję właściwego organu odpowiedniego dla wybranych produktów, a w szczególności Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego rodzaju produktami będącymi przedmiotem zamówienia.
14. Wykonawca zobowiązuje się na każdorazowe żądanie Zamawiającego udowodnić, że zapewnił wymagany poziom bezpieczeństwa żywności na zrealizowaną przez siebie partię dostawy, w szczególności zobowiązuje się przedłożyć Zamawiającemu stosowne dokumenty poświadczające, że dostarczona przez niego żywność jest dopuszczona do obrotu handlowego i konsumpcji na terenie Rzeczypospolitej Polskiej (w tym stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające, że dostarczone mięso zostało poddane odpowiedniemu badaniu i nadaje się do bezpiecznego spożycia) oraz, że przewóz tej żywności odbył się zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami i normami.
15. Artykuły spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia, ich sposób opakowania i warunki transportu winny spełniać obowiązujące w tym zakresie przepisy, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448) i aktów wykonawczych do tej ustawy
b) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. UE L 31 z dn.1 lutego 2002 r.);
c) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2023 r, poz. 872)
d) rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. UE L 2004. 139.55 z 30 kwietnia 2004 r.),
e) rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U. UE L 2004.338.4 z 13 listopada 2004 r.);
f) rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz.29 ze zm);
g) ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz.U. z 2023 r., poz. 1980);
h) rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004r.).
lub w przypadku zmiany przepisów prawnych w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia, przepisy aktualnie obowiązujące.
16. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia przedmiotu zamówienia do 30% w stosunku do wielkości każdej części zamówienia, z tytułu powyższego ograniczenia Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia (wykonanie umowy na poziomie 70%).

4.5.3.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne

15112000-6 - Drób

15131130-5 - Wędliny

03142500-3 - Jaja

15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie

15811100-7 - Chleb

15812000-3 - Wyroby ciastkarskie i ciasta

15812200-5 - Ciasta

03200000-3 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy

03220000-9 - Warzywa, owoce i orzechy

15500000-3 - Produkty mleczarskie

15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne

15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Jerzy Bujnowski Firma Handlowa Bil

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 290395456

7.3.3) Ulica: Ostrowiecka 21

7.3.4) Miejscowość: Starachowice

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2025-11-04

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 77680,03 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2025-11-04 do 2026-11-30

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Najnowsze przetargi

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.