eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Świdnik"Przygotowanie i dostawa posiłków dla Szkoły Podstawowej im. 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce w roku szkolnym 2025/2026"



Ogłoszenie z dnia 2025-10-12


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Przygotowanie i dostawa posiłków dla Szkoły Podstawowej
im. 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce
w roku szkolnym 2025/2026”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Szkoła Podstawowa im. 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 432663884

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Kalinówka 78

1.5.2.) Miejscowość: Świdnik

1.5.3.) Kod pocztowy: 21-040

1.5.4.) Województwo: lubelskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL814 - Lubelski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: kalinowka.obiady@gmail.com

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://szkola.kalinowka.eu

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-8cca6749-ae72-4e9a-aabc-0e698c0308e3

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Przygotowanie i dostawa posiłków dla Szkoły Podstawowej
im. 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce
w roku szkolnym 2025/2026”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-8cca6749-ae72-4e9a-aabc-0e698c0308e3

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00469871

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-10-12

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00284685/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 „Przygotowanie i dostawa posiłków dla Szkoły Podstawowej im. 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce w roku szkolnym 2025/2026

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00284721

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: 1/2025

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 656431,50 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1 Przedmiot zamówienia stanowi:
2 Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje:
1) Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa, polegająca na przygotowaniu i dowiezieniu posiłków do Szkoły Podstawowej 100-lecia Niepodległości Polski w Kalinówce w roku szkolnym 2025/2026 z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki.
2) Zamawiający planuje, że:
1. dziennie należy dostarczyć szacunkowo przez okres 11 miesięcy, obiady dla co najmniej 450 uczniów dziennie – na potrzeby stołówki szkolnej:
 dla uczniów szkoły podstawowej – gorącego posiłku: obiad dwudaniowy – 300 sztuk (w okresie 10 miesięcy ok. 63000 sztuk obiadów)
 dla uczniów oddziału przedszkolnego (dzieci w wieku 3-6 lat) –zestaw (śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek) - 150 sztuk ( w okresie 11 miesięcy ok. 34650 sztuk zestawów), obiady dwudaniowe - 30 sztuk (w okresie 11 miesięcy ok. 7260 sztuk obiadów),
4. W przypadku gdy łączna dostawa posiłków będzie mniejsza, niż planowana przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu.
5. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów danego dnia, według zamówień uczniów. Zamawiający gwarantuje wykonanie przedmiotu zamówienia na poziomie 40 %.
6. Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków wyłącznie w dni, w które odbywają się zajęcia dydaktyczne w szkole tj. od poniedziałku do piątku obiad i podwieczorek o godz. 10.30, a śniadanie o godz. 7.30.
W przypadku posiłków w przedszkolu powinny one dostarczyć ok. 75% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej dziecka:
 Śniadanie powinno dostarczać ok. 25% całodziennej wartości energetycznej,
 Obiad powinien dostarczyć ok. 30% całodziennej wartości energetycznej,
 Podwieczorek powinien dostarczyć ok. 20% całodziennej wartości energetycznej.
7. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.
8. Zamawiający gwarantuje, że zrealizowanych zostanie w trakcie obowiązującej umowy dostarczanie posiłków na poziomie 40 %.
9. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
A. Obiad dla szkoły podstawowej musi spełniać następujące warunki ilościowe:
Obiad dwudaniowy: zupa, porcja chleba do zupy, drugie danie i napój
- zupa: gramatura nie mniej niż 350 ml
- chleb: 50 g
- drugie danie: posiłki mięsne – mięso (udko z kurczaka, kotlety schabowe, mielone, gulasz, bitki, pulpety) nie mniej niż 90 g, ziemniaki nie mniej niż 120 g, surówka nie mniej niż 100 g
- napój: 250 ml – kompot, sok, woda z cytryną
B. Obiad dla oddziału przedszkolnego musi spełniać następujące warunki ilościowe:
- zupa: gramatura nie mniej niż 300 ml
- chleb: 25 g
- drugie danie: gramatura nie mniej niż 260 gram: posiłki mięsne – mięso (udko z kurczaka, kotlety schabowe, kotlety mielone, gulasz, bitki, pulpety) nie mniej niż 70 g, ziemniaki nie mniej niż 100 g, surówka nie mniej niż 80 g
- napój: 250 ml – kompot, sok, woda z cytryną
C. Zestaw dla oddziału przedszkolnego musi spełniać następujące warunki ilościowe:
Śniadanie np:
- kanapki z pieczywa mieszanego – min. 50% pieczywa razowego/pełnoziarnistego 50 g, wędlina 30 g, dodatek do kanapki (rzodkiewka, pomidor, ogórek lub inne) 10 g, masło, ale nie margaryna
- herbata słodzona, kakao słodzone 250 ml
Obiad
- zupa: gramatura nie mniej niż 300 ml
- chleb: 25 g
- drugie danie: gramatura nie mniej niż 260 gram: posiłki mięsne – mięso (udko z kurczaka, kotlety schabowe, kotlety mielone, gulasz, bitki, pulpety) nie mniej niż 60 g, ziemniaki nie mniej niż 100 g, surówka nie mniej niż 100 g
- napój: 250 ml – kompot, sok, woda z cytryną
Podwieczorek np.:
- kanapka 25 g, owoce lub warzywa (w tym sezonowe), minimalna masa owocu lub warzywa 70 g/osobę albo słodka bułka (ciasto) lub desery mleczne – nie częściej niż 1 raz w tygodniu + owoce (minimalna waga owocu 70 g/osobę)
10. Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji przedszkolaków oraz uczniów . Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym obywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto poszczególnych posiłków dla jednego przedszkolaka, jednego ucznia . W przypadku zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy. O liczbie wydawanych obiadów w danym dniu Wykonawca informowany będzie na bieżąco. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków.
11. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy przedszkola lub szkoły , dostawa posiłków odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.
12. Wykonawca przekazywał będzie na 2 dni robocze przed rozpoczęciem nowego tygodnia jadłospis, z podaniem składników wagowych (gramatury) oraz kaloryczności potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania odpowiedniej jakości posiłków, zgodnie z przedstawionym jadłospisem.
13. Wszystkie posiłki winny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2018r. poz. 1541) oraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach obowiązuje we wszystkich placówkach oświaty. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
14. Sporządzone przez wykonawcę jadłospisy powinny by różnorodne i urozmaicone.
15. Wykonawca zobowiązuje się do nie stosowania gotowych potraw konserwowych oraz dostępnych na rynku ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów, jak również gotowych dań w torebkach.
16. Trzy razy w tygodniu powinien być przygotowany obiad mięsny (z pełnowartościowym białkiem zwierzęcym), dwa razy w tygodniu danie jarskie, bezmięsne (zawierające produkt białkowy np. ser) w tym min. raz w tygodniu danie rybne, sporządzone z mintaja, morszczuka lub dorsza.
17. W jadłospisach powinny przeważać dania gotowane, pieczone i duszone. Dopuszcza się dwa razy w tygodniu danie smażone.
18. Wykonawca zobowiązuje się do smażenia, duszenia i pieczenia wykorzystywać wyłącznie rafinowany olej rzepakowy niskoerukowy, natomiast pozostałe oleje roślinne dodawać tylko na zimno, np. do surówki. Nie zaleca się dodatku tłuszczu do ziemniaków.
19. Warzywa powinny być uwzględnione w każdym posiłku i podawane z dodatkiem oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub sosów na bazie jogurtu naturalnego.
20. Posiłki muszą posiadać wymaganą kaloryczność i być dostosowane pod względem zastosowanych produktów oraz formy w jakiej są podawane do wieku dzieci i młodzieży.
21. Obiady dostarczane przez wykonawcę powinny być atrakcyjne pod względem smaku, zapachu i estetyki.
22. Zawartość błonnika w obiedzie nie powinna być mniejsza niż 6 g.
23. Wartość soli dodanej w obiedzie nie powinna przekraczać 1,5 – 2 g. Przeciwwskazane są gotowe mieszanki przypraw, zawierające dodatkowe ukryte źródła sodu.
24. Dania obiadowe powinny być doprawiane przy użyciu ziół takich jak: liść laurowy, ziele angielskie, imbir, słodka papryka, majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn, cynamon (dania słodkie).
25. Zupy powinny być przygotowywane na wywarach warzywnych lub mięsnych, nigdy na wywarach kostnych.
26. Kompot powinien być ugotowany ze świeżych owoców sezonowych lub w okresie zimowym z owoców mrożonych. Zawartość cukru na porcję kompotu powinna wynosić maksymalnie 10 g.
27. Temperatura posiłków powinna wynosić:
- Zupa – temperatura +77° C (+/-2°C)
- Drugie danie – temperatura +65° C (+/-2°C)
- Potrawy na zimno (surówki, kompot) – temperatura +3° C (+/-2°C)

28. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
29. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności.
30. Jadłospis powinien być urozmaicony i atrakcyjny, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Posiłki muszą być wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polska tradycję kulinarną.
31. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
32. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 6

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 6

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 819586,80 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 1099662,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 819586,80 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: AGHIH Paweł Kępa

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 9462536254

7.3.4) Miejscowość: Krężnica Jara

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2025-08-26

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 819586,80 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 11 miesiące

8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.