Ogłoszenie z dnia 2024-07-15
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00397894/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-07-04
- 2024/BZP 00503664/01 - Wynik z dnia 2024-09-17
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do szkół na terenie Gminy Gubin w dniach nauki szkolnej, w ramach programu wieloletniego "Posiłek w szkole i w domu"
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Nazwa zamawiającego: OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ GMINY GUBIN
1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 970607580
1.4.) Adres zamawiającego:
1.4.1.) Ulica: ul. Obrońców Pokoju 20
1.4.2.) Miejscowość: Gubin
1.4.3.) Kod pocztowy: 66-620
1.4.4.) Województwo: lubuskie
1.4.5.) Kraj: Polska
1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL432 - Zielonogórski
1.4.7.) Numer telefonu: 684784320 do 24
1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: poczta@opsgminygubin.pl
1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.wrota.lubuskie.pl/ops_gmina_gubin
1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00413616
2.2.) Data ogłoszenia: 2024-07-15
SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA
3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2024/BZP 00397894
3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
4.2.2. Krótki opis przedmiotu zamówienia (Część zamówienia nr 1) Przed zmianą:
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej:
2. Założenia:
Rodzaj posiłku:
- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu).
- dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).
Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.
Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).
Gramatura posiłku:
- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;
- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;
3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 67 przez około 182 dni.
W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 12.194 posiłków.
4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.
5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego.
6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).
Przedmiot zamówienia stanowią:
Część 1:
Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:
- Szkoły Podstawowej w Chlebowie – 15 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach, lokalizacja w Bieżycach – 8 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach – 7 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Starosiedlu - 5 posiłki
Razem: 35 posiłków
Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 2
1. Klauzula zatrudnienia
Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia,
a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych.
Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:
- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu
Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ.
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów
i dokonywania ich oceny,
- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.
Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.
Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.
Po zmianie:
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej:
2. Założenia:
Rodzaj posiłku:
- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu).
- dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).
Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.
Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).
Gramatura posiłku:
- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;
- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;
3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 67 przez około 182 dni.
W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 12.194 posiłków.
Zamawiający gwarantuje realizację 50 % ilości posiłków.
4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.
5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego.
6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).
Przedmiot zamówienia stanowią:
Część 1:
Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:
- Szkoły Podstawowej w Chlebowie – 15 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach, lokalizacja w Bieżycach – 8 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach – 7 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Starosiedlu - 5 posiłki
Razem: 35 posiłków
Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 2
1. Klauzula zatrudnienia
Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia,
a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych.
Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:
- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu
Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ.
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów
i dokonywania ich oceny,
- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.
Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.
Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.
3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
4.2.2. Krótki opis przedmiotu zamówienia (Część zamówienia nr 2) Przed zmianą:
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej:
2. Założenia:
Rodzaj posiłku:
- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu).
- dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).
Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.
Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).
Gramatura posiłku:
- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;
- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;
3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 67 przez około 182 dni.
W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 12.194 posiłków.
4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.
5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego.
6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).
Przedmiot zamówienia stanowią:
Część 2:
Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:
- Szkoły Podstawowej w Grabicach – 14 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Grabicach, lokalizacja w Strzegowie – 18 posiłków
Razem: 32 posiłków
Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 2
1. Klauzula zatrudnienia
Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia,
a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych.
Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:
- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu
Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ.
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów
i dokonywania ich oceny,
- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.
Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.
Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.
Po zmianie:
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej:
2. Założenia:
Rodzaj posiłku:
- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu).
- dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).
Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.
Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).
Gramatura posiłku:
- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;
- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;
3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 67 przez około 182 dni.
W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 12.194 posiłków.
Zamawiający gwarantuje realizację 50 % ilości posiłków.
4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.
5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego.
6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).
Przedmiot zamówienia stanowią:
Część 2:
Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:
- Szkoły Podstawowej w Grabicach – 14 posiłków
- Szkoły Podstawowej w Grabicach, lokalizacja w Strzegowie – 18 posiłków
Razem: 32 posiłków
Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 2
1. Klauzula zatrudnienia
Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia,
a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych.
Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:
- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu
Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ.
W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów
i dokonywania ich oceny,
- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.
Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.
Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA VIII - PROCEDURA3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
8.1. Termin składania ofert Przed zmianą:
2024-07-16 10:00
Po zmianie:
2024-07-18 10:00
3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
8.3. Termin otwarcia ofert Przed zmianą:
2024-07-16 10:30
Po zmianie:
2024-07-18 10:30
3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
8.4. Termin związania ofertą Przed zmianą:
2024-08-14
Po zmianie:
2024-08-16
INNE PRZETARGI Z GUBINA
więcej: przetargi w Gubinie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa żywienia uczniów w Szkole Podstawowej nr 384 im. Stanisława Staszica w Warszawie
- Świadczenie usług cateringowych dla uczniów i wychowanków Szkoły Podstawowej nr 33 im. 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Lublinie
- Przygotowanie, dostarczenie i wydanie obiadów dla uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Cypriana Godebskiego w Raszynie w okresie roku szkolnego 2025/2026
- Usługa żywienia uczniów w Szkole Podstawowej nr 323 im Polskich Olimpijczyków w Warszawie.
- Usługa żywienia uczniów wraz z prowadzeniem stołówki w Zespole Szkół nr 129
- Świadczenie usług cateringowych polegających na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków dla oddziałów przedszkolnych SP nr 1 w Olsztynku oraz SP nr 2 w Olsztynku"
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.