eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Bełchatów › PRZYGOTOWYWANIE I DOSTARCZANIE ZESTAWÓW OBIADOWYCH DLA KLIENTÓW MOPS



Ogłoszenie z dnia 2021-12-20


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
PRZYGOTOWYWANIE I DOSTARCZANIE ZESTAWÓW OBIADOWYCH DLA KLIENTÓW MOPS

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bełchatowie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 004700711

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Staszica 18

1.5.2.) Miejscowość: Bełchatów

1.5.3.) Kod pocztowy: 97-400

1.5.4.) Województwo: łódzkie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL713 - Piotrkowski

1.5.7.) Numer telefonu: 44 6355100

1.5.8.) Numer faksu: 44 6352884

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@mopsbelchatow.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://mops-belchatow.pl/

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://miniportal.uzp.gov.pl/Postepowania/990d9072-25e4-447e-8969-335b27ff0c0c

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność


Pomoc społeczna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

PRZYGOTOWYWANIE I DOSTARCZANIE ZESTAWÓW OBIADOWYCH DLA KLIENTÓW MOPS

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-f9214bb1-41fe-11ec-8c2d-66c2f1230e9c

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00322349

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-12-20

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00000599/03/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Przygotowywanie i dostarczanie zestawów obiadowych do placówek MOPS w 2022r.

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00265391/01

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: DO.3700.6.2021

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 153857,00 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem postępowania jest usługa przygotowywania i dostarczania zestawów obiadowych dla klientów MOPS w Bełchatowie. „Zestawem obiadowym” jest gorący posiłek, określony w części IV ust. 17 SWZ lub suchy prowiant, o którym mowa w ust. 7. Pojęcie „suchy prowiant” oznacza” pieczywo (min. 200 g) oraz konserwę mięsną o zawartości mięsa wieprzowego lub wołowego min. 60 % (min. 300 g) lub konserwę rybną o zawartości ryby min. 60 % (min. 170 g) lub paprykarz o zawartości ryby min. 40 % (min. 300 g). Ww. produkty dostarczane będą w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Puszki nie mogą być pogięte, zardzewiałe, nie mogą wykazywać plam lub zanieczyszczeń. Do każdego opakowania powinna być dołączona etykieta lub nadruk litograficzny podający, m.in. nazwę konserwy, opis jej zawartości, nazwę dostawcy – producenta, adres, nazwę produktu, masę netto produktu, datę – termin produkcji i przydatności do spożycia (należy spożyć do ... miesiąc, rok) oraz warunki przechowywania. Suchy prowiant wydawany jest wówczas, gdy wydanie gorącego posiłku nie jest możliwe, lub w dniach wskazanych w niniejszej specyfikacji. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania oraz dostarczania zestawów obiadowych w termosach z atestem i w opakowaniach jednorazowych (pojemniku posiadającym odpowiednie atesty potwierdzające dopuszczenie do kontaktu z żywnością, pełniącym funkcję pojemnika do przewozu oraz naczynia umożliwiającego konsumpcję) do ŚDS oraz do Jadłodajni przy ul. św. Barbary 5 w Bełchatowie lub innej placówki na terenie miasta Bełchatowa wskazanej przez Zamawiającego. Posiłki dostarczane będą samochodem Wykonawcy przystosowanym do przewozu żywności. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia zestawów obiadowych do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego (do pomieszczeń magazynowych lub punktów wydawania posiłków). W uzasadnionych sytuacjach Zamawiający może wnioskować o zmianę sposobu dostarczania posiłków - na naczynia jednorazowe - bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. Zestawy obiadowe dostarczane będą na godzinę 11.30 . Wykonawca zobowiązany będzie do odbioru i zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych, tj. dostarczenia worków foliowych na odpady, odbieranie, transport i unieszkodliwianie odpadów (podlegających biodegradacji) z placówek MOPS, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. Powyższe dotyczy tylko odpadów pozostałych po konsumpcji posiłków dostarczonych przez Wykonawcę, Zamówienie wykonane zostanie w sposób następujący: 1) Środowiskowy Dom Samopomocy – w okresie od 3 stycznia 2022 r. do 31 grudnia 2022 r. od poniedziałku do piątku, w dniach pracy placówki (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy oraz okresu od 1 do 12 sierpnia 2022 r.) około 50 zestawów obiadowych dziennie. 2) Jadłodajnia: w okresie od 3 stycznia 2022 r. do 31 marca 2022 r. od poniedziałku do soboty około 44 zestawy obiadowe dziennie (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), w okresie od 1 kwietnia 2022 r. do 30 września 2022 r. od poniedziałku do piątku około 44 zestawy obiadowe dziennie (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), od 1 października 2022 r. do 31 grudnia 2022 r. od poniedziałku do soboty około 44 zestawy obiadowe dziennie (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy),w dniu 24 grudnia 2022 r. około 44 zestawy obiadowe składające się z pierogów z kapustą i grzybami po 500 g. oraz kapusty z grochem po 300 g. porcja, w dniach: 2, 9, 16, 23, 30 kwietnia 2022 r., 7, 14, 21, 28 maja 2022 r., 4, 11, 18, 25 czerwca 2022 r., 2, 9, 16, 23, 30 lipca 2022 r., 6, 13, 20, 27 sierpnia 2022 r., 3, 10, 17, 24 września 2022 r., 25 i 26 grudnia 2022 r. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić około 44 porcji suchego prowiantu (z możliwością zamiany, na życzenie Zamawiającego, suchego prowiantu na zestawy obiadowe). Suchy prowiant dostarczany będzie zawsze w dniu roboczym poprzedzającym wskazane wyżej daty, natomiast zestawy obiadowe w dniach wymienionych wyżej. Suchy prowiant dostarczany będzie zawsze w dniu roboczym poprzedzającym wskazane wyżej daty, natomiast zestawy obiadowe w dniach wymienionych wyżej. Suchy prowiant za 25 i 26 grudnia 2022 r. zostanie wydany klientom MOPS w dniu 23 grudnia 2022 r. Wykonawca w okresie realizacji umowy jest zobowiązany każdorazowo do dostarczania do Jadłodajni około 8 zestawów obiadowych w naczyniach jednorazowych. Łączna przewidywana ilość zestawów obiadowych: 25.564. Zamawiający zastrzega sobie prawo: dokonania w poszczególnych dniach zmiany ilości zamawianych zestawów obiadowych, do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego przedmiotu zamówienia, jednakże nie więcej niż 30 % wskazanej w części IV ust. 15 SWZ ilości, bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę, zamiany gorącego posiłku z soboty na suchy prowiant wydawany w piątek. Wykonawca w okresie wykonywania umowy będzie przygotowywał posiłki zgodnie z tabelą zamieszczoną w SWZ. Kolejność realizacji jest dowolna, jednakże każdy z niżej wymienionych zestawów obiadowych winien być zaproponowany przynajmniej jeden raz w ciągu 45 dni. Wkładka mięsna powinna być jednakowa dla wszystkich porcji do zestawów obiadowych dostarczanych w danym dniu. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisu (spośród wymienionych wyżej zestawów) obejmującego okres min. jednego miesiąca. Wykonawca dostarczy jadłospis Zamawiającemu do zatwierdzenia najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem jego realizacji, przy czym pierwszy jadłospis należy dostarczyć najpóźniej w dniu podpisania umowy. Zamawiający zatwierdza jadłospis poprzez adnotację na Jego kopii. W przypadku dostarczenia jadłospisu w innej formie (e-mail, fax) Zamawiający zatwierdzi jadłospis w takiej formie, w jakiej Wykonawca go doręczy. Zmiany w dostarczonym i zatwierdzonym jadłospisie są dopuszczalne jedynie za pisemną zgodą Zamawiającego. W przypadku, gdy Wykonawca nie dostarczy w godzinie wskazanej w SWZ posiłków w zamówionej ilości, gdy ich gramatura nie będzie zgodna z umową, lub gdy z powodu złej jakości nie będą nadawały się do spożycia Wykonawca zobowiązany jest do uzupełnienia brakujących porcji lub dostarczenia posiłków odpowiedniej jakości w czasie wskazanym przez Wykonawcę w formularzu ofertowym do usunięcia ww. nieprawidłowości. Wezwanie do usunięcia nieprawidłowości Zamawiający przekaże osobie, którą Wykonawca wskaże w umowie jako osobę upoważnioną do kontaktu z Zamawiającym, a w przypadku braku możliwości skontaktowania się z tą osobą - bezpośrednio osobie, która dostarcza posiłki do Placówek. Odstępstwo od reguł wymienionych w części IV ust. 5-19 SWZ Zamawiający będzie traktował jako naruszenie istotnych postanowień umowy. W wyjątkowych przypadkach, gdy wydanie gorącego posiłku nie będzie możliwe oraz w terminach wskazanych w SWZ na życzenie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć suchy prowiant. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez Zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy. Obowiązek zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, w pełnym wymiarze czasu pracy dotyczy osób wykonujących czynności: 1) przyrządzanie potraw, dań, przekąsek, zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw. Osoba wykonująca te czynności (kucharz) powinna mieć wykształcenie gastronomiczne (technik, zawodowe, policealne) - 1 osoba; 2) pomoc kuchenna (pomocnik kucharza) – wykonywanie funkcji pomocniczych (pomoc w przygotowywaniu posiłków oraz zmywanie naczyń, sprzątanie i inne czynności pomocnicze) - 1 osoba. Osoby, o których mowa wyżej winny być zatrudnione co najmniej na okres realizacji zamówienia. W przypadku rozwiązania stosunku pracy przed zakończeniem tego okresu Wykonawca lub podwykonawca jest zobowiązany do niezwłocznego zatrudnienia w to miejsce innej osoby. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych odnośnie spełnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w części IV ust. 22 SWZ czynności. Zamawiający jest uprawniony w szczególności: do żądania złożenia oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełnienia wymogów, żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów oraz do przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. W celu potwierdzenia zatrudnienia osób, o których mowa wyżej Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu w terminie 3 dni od daty zawarcia umowy, oświadczenia, że przy realizacji zamówienia ww. osoby są zatrudnione przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę na okres realizacji umowy ze wskazaniem wymiaru czasu pracy i czynności, jakie będą wykonywać. W przypadku konieczności wprowadzenia zmian zatrudnionych osób Wykonawca powiadomi Zamawiającego o zmianie i dostarczy odpowiednie oświadczenie najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez nowego pracownika. Minimalna ilość osób i forma ich zatrudnienia nie może ulec zmianie. W przypadku niespełnienia wymagań, o których mowa w SWZ Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 50 % kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (obowiązujących w chwili stwierdzenia przez Zamawiającego niedopełnienia przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia pracowników na umowę o pracę w rozumieniu Kodeksu pracy) oraz liczby miesięcy w okresie realizacji umowy, w których nie dopełniono przedmiotowego wymogu – za każdą osobę poniżej liczby pracowników wykonujących czynności, o których mowa w ust. 22. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez Wykonawcę lub podwykonawcę, Zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez PIP. Realizacja zamówienia może być powierzona podwykonawcom.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 1

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 4,94 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 4,94 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 4,94 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Eco-Catering Spółka z o.o. Spółka komandytowa

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 5761575515

7.3.3) Ulica: Pryzmaty 15

7.3.4) Miejscowość: Warszawa

7.3.5) Kod pocztowy: 02-226

7.3.6.) Województwo: mazowieckie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2021-12-10

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 136389,05 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

do 2022-12-31

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.