eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi WrocławWYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ PRZEDSZKOLA NR 51 "KOLOROWY POCZĄTEK" WE WROCŁAWIU



Ogłoszenie z dnia 2025-06-26


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ PRZEDSZKOLA NR 51 „KOLOROWY POCZĄTEK” WE WROCŁAWIU

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Przedszkole nr 51 KOLOROWY POCZĄTEK we Wrocławiu

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 930112970

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Semaforowa 42

1.5.2.) Miejscowość: Wrocław

1.5.3.) Kod pocztowy: 52-115

1.5.4.) Województwo: dolnośląskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL514 - Miasto Wrocław

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat.p051@wroclawskaedukacja.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkole51.edu.wroclaw.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-ab3de3c6-5633-4941-9aaf-887a4d80aba3

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ PRZEDSZKOLA NR 51 „KOLOROWY POCZĄTEK” WE WROCŁAWIU

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ab3de3c6-5633-4941-9aaf-887a4d80aba3

2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00295988

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2025-06-26

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00044760/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ PRZEDSZKOLA NR 51 WE WROCŁAWIU

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00246138

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi żywienia zbiorowego, w Przedszkolu
nr 51 „Kolorowy Początek” we Wrocławiu, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. Semaforowej 42, w miejscu nauki, polegającej na wydawaniu wyżywienia wg wskazówek zawartych
w Załączniku nr 1 do SWZ, dla maksymalnie 306, a średnio 265 dzieci przebywających na co dzień w placówce Zamawiającego.
2. W ramach wskazanej liczby posiłków należy serwować:

1) Diety standardowe (średnio 253 osoby)
2) Diety eliminacyjne (12 osób)

a) bezmleczna - 8 zestawów
b) mieszana: bezmleczna i bezjajeczna – 1 zestaw

3) Diety specjalistyczne (3 osoby):

a) niski Indeks glikemiczny - 1 zestaw
b) bez orzechów – 2 zestawy

3. Średnia ilość wydanych diet standardowych i pozostałych (przez cały okres trwania zamówienia) kształtuje się na poziomie 61215.
4. Maksymalna ilość wydanych diet eliminacyjnych (przez cały okres trwania zamówienia) kształtuje się na poziomie 2772.
5. Maksymalna ilość wydanych diet specjalistycznych (przez cały okres trwania zamówienia) kształtuje się na poziomie 693.
6. Faktyczna ilość wydawanych diet uzależniona jest od frekwencji dzieci w poszczególnych dniach. Minimalna, dzienna liczba pakietów żywieniowych, do dowozu których Wykonawca jest zobowiązany wynosi 10 zestawów.
7. Szczegółowy zakres oraz parametry przedmiotu zamówienia zawarte są
w Szczegółowych wymaganiach dotyczących realizacji przedmiotu zamówienia publicznego - stanowiących Załącznik nr 1 do SWZ.
8. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 4 do SWZ.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem

5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy

5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:

Uzasadnienie prawne:

Postępowanie zostało unieważnione na podstawie art. 255 pkt 6 ustawy PZP, który stanowi: Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeśli postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą, uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego

Uzasadnienie faktyczne:

Wskutek wniesionego pisma, przez Wykonawcę RETTMAN Sp. z o.o. Sp. Kom. oraz ponownej analizy treści SWZ, w zakresie wymogów związanych z dostosowaniem kuchni Wykonawców chcących wziąć udział w postępowaniu, odnośnie przygotowywania posiłków bezglutenowych, Zamawiający stwierdził, że zapis Rozdziału XV, ust 4, pkt. 3 SWZ:

Do oferty należy załączyć elektroniczną kopię (skan) decyzji właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego polegającej na zatwierdzeniu zakładu – kuchni Wykonawcy (której będzie on używał w celu przygotowania posiłków dla wychowanków Zamawiającego) oraz jej wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Z treści decyzji lub załącznika aktualizującego do niej powinno wynikać,
że wymieniona w niej kuchnia jest przystosowana do przygotowywania posiłków bezglutenowych.

narusza zasadę proporcjonalności wyrażoną w art. 16, pkt 3 ustawy PZP, zgodnie z którą zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób proporcjonalny. Oznacza to, że każdy element postępowania powinien zostać ukształtowany zgodnie z tą zasadą – począwszy od wyboru trybu postępowania, a na postanowieniach umowy skończywszy. Proporcjonalność dotyczy także etapu przeprowadzenia postępowania, a więc oceny ofert wykonawców.

Umiejscowienie zasady proporcjonalności w dziale I, a więc w części zawierającej przepisy ogólne stanowi o tym, że należy ją stosować w odniesieniu do całego procesu udzielania zamówienia publicznego. O powyższym mówi też wyrok KIO 927/20 z 6 lipca 2020 r. „wymóg proporcjonalności dotyczy wszystkich czynności podejmowanych przez zamawiającego w toku postępowania.

2. Mając powyższe na uwadze stwierdzić należy:

1) Zamawiający w treści Rozdziału V, pkt 2 nie wskazał żadnych diet specjalnych, w ramach których eliminacja glutenu byłaby niezbędna.
2) W treści SWZ nie ma żadnych kryteriów oceny ofert, które w jakikolwiek sposób premiowałyby fakt dysponowania taką kuchnią przez potencjalnych Wykonawców.


Tym samym uznać należy, że tak sformułowany zapis SWZ, w sposób nieuzasadniony ograniczył dostęp do przedmiotowego zamówienia publicznego innym Wykonawcom, którzy takiego dostosowania nie posiadają - i nie muszą, gdyż po stronie Zamawiającego, na dzień wszczęcia
przedmiotowego postępowania, żywienie dzieci z nietolerancją glutenu nie występuje.

Ograniczenie innym Wykonawcom, zdolnym do wykonania zamówienia, możliwości złożenia oferty w przedmiotowym postępowaniu, stanowi naruszenie zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania Wykonawców określonych w art. 16, pkt 1 ustawy PZP i już ten sam fakt stanowi
o wadliwości całego postępowania.

Natomiast analizując stan faktyczny dotyczący oceny ofert - z jednej strony, odrzucenie oferty Wykonawcy MODERN COOK Sp. z o.o., byłoby naruszeniem wyżej wymienionej zasady
i złamaniem przepisów ustawy PZP, z drugiej strony Zamawiający przyznaje rację Wykonawcy RETTMAN Sp. z o.o. Sp. Kom. – zapisy SWZ w obecnym kształcie, nie pozwalają na uwzględnienie ofert innych Wykonawców, którzy nie dysponują kuchnią przystosowaną do serwowania posiłków bezglutenowych (w sposób inny niż opisany w SWZ).

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.