eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łódź › "Świadczenie usług restauracyjnych na terenie miasta Łodzi"

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2023-04-12


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Świadczenie usług restauracyjnych na terenie miasta Łodzi”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Regionalne Centrum Polityki Społecznej w Łodzi

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 472077534

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Snycerska 8

1.5.2.) Miejscowość: Łódź

1.5.3.) Kod pocztowy: 91-302

1.5.4.) Województwo: łódzkie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL711 - Miasto Łódź

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: info@rcpslodz.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.rcpslodz.pl/

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://platformazakupowa.pl/pn/rcpslodz

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający


Samorządowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność


Polityka społeczna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Świadczenie usług restauracyjnych na terenie miasta Łodzi”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-51fdc6b6-c327-11ed-b311-9aae6ad31be8

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00173736

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-04-12

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00031856/05/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.47 usługi restauracyjne

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.12.) Nazwa projektu lub programu:

Zamów realiz w ramach projektu pn.„Koordynacja i rozwój ekonomii społecznej w województwie łódzkim”współfinansowanego przez UnięEuropejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego nalata 2014-2020,Osi priorytetowej IXWłączenie społeczne,Działania IX.3Rozwój ekonomii społecznej,Poddziałanie IX.3.2Koordynacja ekonomii społecznej

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00139186

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: 14/2023

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.3.) Łączna wartość poszczególnych części zamówienia: 171989,38 PLN

4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 6690,00 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest „Świadczenie usług restauracyjnych na terenie miasta Łodzi”.
Szczegółowo przedmiot zamówienia opisany jest w Załączniku nr 4 do niniejszej SWZ.
2. Kod CPV:
55300000-3 Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków.
55500000- 5 Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków
553210000-6 Usługi przygotowania posiłków
55520000-1 Usługi dostarczania posiłków

4.5.3.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55500000-5 - Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem

5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 2 ustawy

5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:

RCPS wŁodzi na podst art.255 pkt 2) ustawy z dnia 11.09.2019r. Prawo zamówień publicznych (tj. Dz.U.z 2022r. poz.1710 zezm.), zwanej dalej ustPzp, unieważnia postępowanie ”,ponieważ wszystkie złożone oferty podlegają odrzuceniu.UZASADNIENIE. Do upływu terminu składania ofert złożono 5ofert. 2.W postęp odrzucono następujące oferty:1)Of nr1 złożoną przez BOSSMonika Bartnik na podst art.226ust.1pkt.10) ustPzp. W 29.03.2023r.Zamaw wysłał do Wykon wezwanie do złożenia wyjaśnień treści złożonej oferty skierowane na podst art.223ust.1 ustPzp w celu złożenia wyjaśnień, z jakich powodów zastos 8%stawkę podatku VAT.W zakreślonym terminie Wykon udzielił odpowiedzi o treści:„Podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań wynosi8%.….” Zg z rozdz XIX ust.5 SWZ Wykon przygotowując ofertę winien zastosować właściwe stawki podatkuVAT zgodnie z ust z 11.03.2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z2022poz.931zezm.) oraz rozporz wykonaw do ustawy. Zg z art.41pkt.12f ust z11.03.2004r. o podatku od towarów i usług(Dz.U.z 2022poz.931zezm.) podatek na usługę restaurac (przyrządzenie posiłku,jego przygot do podania oraz podanie klientowi do spożycia) wynosi 8%VAT za wyjątk sprzedaży napojów, przy przygotowywaniu których jest wykorzyst napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procent tego naparu w przygotowywanym napoju,gdzie stawka podatkuVAT wynosi23 %. Zg zatem z ww. przepisem 23% stawkę podatku VAT należy zastosować w przypadku niniej postęp do serwisu kawy i herbaty.W zw z powyższym oferta podlega odrzuc na podst art. 226 ust.1pkt 10) ustawyPzp, ponieważ zawiera błędy w obliczeniu ceny lub kosztu. Ponadtostawka podatkuVAT nie może być przedmiotem negocjacji.2)Of nr4 złożoną przez Serenissima Sp. zo.o. na podst art.226 ust.1 pkt.10) ustawyPzp. 29.03.2023r. Zamaw wysłał do Wykon wezwanie do złożenia wyjaśnień treści złożonej oferty skierow na podst art.223ust.1 ustPzp w celu złożenia wyjaśnień,z jakich powodów zastosował 8% stawkę podatku VAT. W zakreśl terminie Wykon udzielił odpow na wezwanie do złożenia wyjaśnień o treści:„Większość ceny za usługę restauracyjną stanowi kwota ….” Zg z rozdz XIX ust. 5 SWZ Wykon przygotowując ofertę winien zastosować właściwe stawki podatku VAT zg z ustz 11.03.2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z2022 poz. 931zezm.) oraz rozporzą wykon do ustawy. Zg zart.41 pkt. 12f ust z 11.03.2004r. o podatku od towarówiusług(Dz.U.z 2022poz.931zezm.) podatek na usługę restaur(przyrządzenie posiłku, ...) wynosi 8%VAT za wyjąt sprzedaży napojów, przy przygotow których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotow napoju, gdzie stawka podatku VAT wynosi23%.Zg zatem z ww. przepisem 23% stawkępodVAT należy zastosować w przyp niniej postęp do serwisu kawy i herbaty.Wzw z powyż oferta podl odrzuc na podst art.226ust.1 pkt10) ustPzp, ponieważ zawiera błędy w obliczeniu ceny lub kosztu...3)Ofnr5 złożoną przez Dom Weselny„Wiktoria”, na pod art. 226 ust.1 pkt 2) litc) ustPzp. 29.03.2023r Zamaw wysłał do Wykon wezwanie do uzupełnienia dokumentów skierow na podst art.128 ust.1 ustawyPzp w celu złożenia oświadczenia o niepodleganiu wyklucz z postępow i spełnianiu warunków udziału zg z Zał Nr2 doSWZ (dlaPani E.Prusinowskiej).Do oferty zostało dołączone oświadcz zg z zał nr2 jedynie dla P Przem. Prusinowskiego.Zg z rozdz XIIust.2 SWZ w przypadku Wykonaw wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadcz, o których mowa w rozdz Xust.1 SWZ, składa każdy z Wykonawców. W zakreś terminie Wykon nie uzupełnił wymaganego dokum. W zw z powyższym oferta podlega odrzuceniu na podstawie art.226 ust.1pkt.2)lit.c) ustPzp, zgodnie z którym Zamaw odrzuca ofertę, jeżeli została złożona przez wykon, który nie złożył w przewidzianym terminie oświadcz, o którym mowa w art.125ust. 1….4) Of nr2 i ofertę nr3 złoż przez StanBiałkowski na podst art. 226ust.1 pkt 3) ustPzp, cyt: „Zamaw odrzuca ofertę cd w ogłoszeniu o unieważnieniu

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 5

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 5

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 5

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.