Ogłoszenie z dnia 2022-05-06
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00127982/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-04-20
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Usługi cateringowe
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Transportowy Dozór Techniczny
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 017231686
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Puławska 125
1.5.2.) Miejscowość: Warszawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 02-707
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.5.7.) Numer telefonu: 22 490 29 02
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@tdt.gov.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.tdt.gov.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://bip.tdt.gov.pl/postepowania1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
państwowa osoba prawna
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
Dozór techniczny w zakresie transportu
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługi cateringowe2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-052afdae-c09b-11ec-aa46-6a814e8de928
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00147189
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-05-06
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00330629/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Usługi cateringowe na potrzeby konferencji i spotkań organizowanych przez TDT
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00127982/01
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: ZP 10/2021
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na kompleksowej obsłudze cateringowej wydarzeń organizowanych przez Transportowy Dozór Techniczny. Przez kompleksową obsługę cateringową wydarzeń Zamawiający rozumie przygotowanie potraw wraz z ich dostawą, zapewnienie obsługi kelnerskiej i serwisu, odpowiedniej zastawy stołowej i szkła oraz dekoracji w zależności od rodzaju wydarzenia oraz rangi gości, jak również posprzątanie po realizacji usługi łącznie z usuwaniem/wywozem na własny koszt odpadów pokonsumpcyjnych i odpadów produkcyjnych.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55510000-8 - Usługi bufetowe
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zasadami przygotowania próbki dań określonej w SWZ (rozdział 3 ust. 6 pkt 2 lit. A) Zamawiający określił, że próbkę potraw należy złożyć w terminie składania ofert, tj. 29.04.2022 r. o godzinie 10:00 i zaprezentować celem degustacji (brak możliwości podgrzania, schłodzenia itp. próbki na miejscu) w siedzibie Zamawiającego w sali zlokalizowanej koło recepcji (parter). Dodatkowo Zamawiający określił, iż Wykonawca będzie miał maksymalnie 15 min na przygotowanie prezentacji próbki potraw.Wszystkim wykonawcom biorącym udział w postępowaniu udostępniono salę przy recepcji o godzinie 10.00.
Po otwarciu ofert i degustacji próbek, w dniu 29.04.2022 o godz. 11:43, do Zamawiającego wpłynęła informacja Wykonawcy „U Pietrzaków” ” Marek Pietrzak, który zarzucił Zamawiającemu nierówne warunki w realizacji degustacji. Wykonawca oświadczył, że jedna z firm około 15 minut wcześniej zaczęła przygotowanie talerzy, dań w recepcji budynku, używając stołu, który stał w recepcji.
W tej sytuacji Zamawiający dokonał wnikliwego badania okoliczności, na które zwracał uwagę Wykonawca „U Pietrzaków” ” Marek Pietrzak. Zamawiający zbadał przebieg składania próbek i zebrał dowody w postaci nagrania z monitoringu, z którego wynika, że jeden z Wykonawców przygotowywał próbkę dań w holu recepcyjnym przed wyznaczoną w SWZ godziną.
Okoliczności tego zdarzenia wskazują, że w postępowaniu doszło do naruszenia zasad uczciwej konkurencji i równego traktowania Wykonawców. Umożliwienie jednemu z Wykonawców wykonywania czynności przygotowywania prezentacji próbki przed wyznaczoną godziną spowodowało warunki, w których niemożliwe było zachowanie uczciwej konkurencji oraz równego traktowania Wykonawców.
Zamawiający dochował należytej staranności przy przygotowaniu i przeprowadzeniu postępowania, jednak niezależnie od powyższego zaistniała nieprzewidziana okoliczność polegająca na tym, iż pracownik ochrony pozwolił jednemu z wykonawców na przygotowywanie prezentacji próbki w holu recepcyjnym na 15 min przed otwarciem sali, gdzie miały być przygotowane próbki. Dodatkowo pozwolono temu wykonawcy przygotować próbkę na stole znajdującym się przy recepcji oraz ją podgrzać, co w postępowaniu było zastrzeżone jako niemożliwe. Tym samym Wykonawca miał więcej czasu na przygotowanie próbki, co mogło mieć wpływ na ocenę próbki w kryterium jakościowym w tym w podkryterium: wygląd, pomysłowość i estetyka podania dań.
Z powyższego wynika, że Wykonawcy nie mieli równych warunków do przygotowania próbki dań.
Zgodnie z art. 16 pkt 1 ustawy Pzp Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowania o udzielenie zamówienia w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców.
Fakt, w wyniku którego doszło do niezapewnienia równego traktowania Wykonawców, należy uznać za wadę postępowania, która jest niemożliwa do usunięcia, ponieważ nie można powtórzyć etapu prezentacji próbki dań i ich oceny.
Istotny jest fakt, że czas na przygotowanie próbki oraz możliwość jej podgrzania mogły w znacznym stopniu wpłynąć na jej jakość i tym samym na jej ocenę. W tej sytuacji ocena próbek okazała się nie miarodajna.
Ponadto powyższa wada postępowania uniemożliwia Zamawiającemu zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego (zgodnie z art. 457 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp: „Umowa podlega unieważnieniu, jeżeli zamawiający z naruszeniem ustawy udzielił zamówienia, ...”).
Pod pojęciem niemożliwej do usunięcia wady uniemożliwiającej zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego kryje się każde uchybienie przepisom Pzp, którego skutków nie można usunąć przy zastosowaniu procedur z nich wynikających (wyrok z dnia 17 marca 2016 r., KIO 314/16).
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 3
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 230511,37 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 282054,44 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Przedłużenie licencji Nutanix Cloud Infrastructure (NCI) Ultimate wraz z Security na istniejącej infrastrukturze Zamawiającego na potrzeby systemu Archiwum Dokumentów Elektronicznych (ADE)
- Wykonanie pomiarów ruchu na bieżące potrzeby Zarządu Dróg Miejskich w Warszawie w latach 2026 - 2028 - Badania prędkości chwilowej pojazdów i natężenia ruchu wraz ze strukturą rodzajową
- Pomiary ruchu na bieżące potrzeby Zarządu Dróg Miejskich w latach 2026-2028 na ternie m.st. Warszawy
- Usługi doradcze dotyczące realizacji Projektu "Smart Geoportal" - wsparcie prawne
- Organizacja kompleksowej obsługi spotkania pn. Forum wiedzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Wykonanie opracowania pt. Studium obsługi komunikacyjnej wschodniej części dzielnicy Białołęka
więcej: przetargi w Warszawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych, przygotowanie i dostawa posiłków do Zespołu Szkolno - Przedszkolnego z Oddziałami Integracyjnymi w Otyniu
- Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków dla świadczeniobiorców Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny w Dąbrowie Tarnowskiej w 2026 roku.
- "Posiłek dla potrzebujących świadczeniobiorców Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kaliszu w 2026 roku."
- "Realizacja usługi gotowania i wydawania posiłków dla osób potrzebujących spełniających kryteria Rządowego Programu "Posiłek w szkole i domu" z terenu Gminy Miejskiej Ciechanów w 2026r."
- Świadczenie usługi realizacji konferencji naukowej polegającej na wynajmie sali konferencyjnej oraz zapewnieniu usługi restauracyjnej i realizacji bankietu dla uczestników konferencji "PepMat 2026"
- Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 07.01.2026r. do 26.06.2026r. i od 01.09.2026r. do 21.12.2026r.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





