eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Słupca › Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów.



Ogłoszenie z dnia 2021-08-11


Powiązane ogłoszenia:
Ogłoszenie nr 2021/BZP 00145651 z dnia 2021-08-11

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W SŁUPCY

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000306621

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Romualda Traugutta 7

1.5.2.) Miejscowość: Słupca

1.5.3.) Kod pocztowy: 62-400

1.5.4.) Województwo: wielkopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL414 - Koniński

1.5.7.) Numer telefonu: 63 275 23 00

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: eurbaniak@szpital.slupca.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: szpital.slupca.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://miniportal.uzp.gov.pl/; https://szpital.slupca.pl/bip/

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-27fd45ef-d356-11eb-911f-9ad5f74c2a25

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00145651

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-08-11

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00007602/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00092212/01

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: SPZOZ/ZP/382/5/2021

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 574611,23 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów z uwzględnieniem diet specjalistycznych.
Na całodzienne wyżywienie składa się:
• śniadanie
• drugie śniadanie dla osób z cukrzycą, dzieci oraz dla diety położniczej
• obiad (z podwieczorkiem na oddział dziecięcy)
• kolacja
Przewidywana miesięczna liczba posiłków wynosi około:
1) Śniadania - 3 480 porcji
2) II śniadania - 1 200 porcji
3) Obiady - 3460 porcji
4) Kolacje - 3400 porcji
Podana przez Zamawiającego przewidywana liczba posiłków będąca przedmiotem niniejszego postępowania przetargowego jest wyliczona w sposób szacunkowy i w trakcie realizacji przedmiotowej umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu) w zależności od bieżących rzeczywistych potrzeb Zamawiającego związanych z liczbą hospitalizowanych pacjentów.
Do obowiązków wykonawcy będzie należało również przygotowanie posiłków dietetycznych, które stanowią ok. 60% posiłków dla pacjentów.
Codziennie przygotowywane są następujące diety: cukrzycowa, wysokobiałkowa, wątrobowa, odchudzająca, wrzodowa, płynna, wrzodowa mielona, lekkostrawna, kleikowa, nerkowa, inne sporadycznie wg zaleceń lekarzy. Dzienną ilość określać będą zapotrzebowania z oddziałów.
2. Wykonawca jest zobowiązany do zatrudnienia wykwalifikowanego dietetyka przy produkcji potraw, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem wartości kalorycznej, odżywczej oraz grup produktów oraz powinny spełniać wymagania diet obowiązujących w żywieniu szpitalnym zgodnie z wymaganiami prawa oraz normami określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia.
3. Posiłki powinny być wykonane ze świeżych i naturalnych produktów nie używając produktów gotowych i wysokoprzetworzonych (z pominięciem jogurtów, serków itp.). Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów powinien brać pod uwagę sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz różnorodny dobór technik kulinarnych (gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii);
Posiłki nie powinny zawierać następujących składników lub produktów gotowych:
- wędlin tłustych – z zawartością tłuszczu powyżej 20%
- mięs tłustych, ze ścięgnami, kośćmi, z widocznym tłuszczem, mięs odpadkowych,
- jaj smażonych,
- produktów działających wzdymająco,
- warzyw i owoców konserwowanych lub marynowanych,
- pikantnych przypraw, zasmażki, potraw bardzo kwaśnych lub potraw zakwaszanych octem,
- tłuszczów takich jak: smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani.
W jadłospisie powinny być uwzględnione:
śniadanie:
· zupa mleczna – codziennie,
· kawa zbożowa z mlekiem, herbata, kakao – codziennie w oddziale dziecięcym,
· pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne),
· dodatek tłuszczowy – masło (o zawartości tłuszczu 82%),
· dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty)
· dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub przetworzony, ale nie konserwowy).
II śniadanie:
- przekąski z dodatkiem białka zwierzęcego
obiad:
· zupa,
· drugie danie z uwzględnieniem:
- składnika węglowodanowego (np.: ziemniaki, makaron, kasze, ryż, kopytka, kluski itp.),
- składnika białkowego,
- składnika warzywnego (surowego lub po obróbce termicznej)
· napój (kompot) – wszystkie oddziały.
Ponadto: drugie dania pięć razy w tygodniu zawierać będą porcję mięsa, w tym trzy porcje mięsa w postaci nie zmielonej i nie krojonej, jeden raz w tygodniu zawierać będą porcję ryby oraz jeden raz w tygodniu będzie to danie bezmięsne.
podwieczorek:
· posiłek z dodatkiem białka zwierzęcego: np. jogurt naturalny, grahamka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, budyń, kefir, maślanka (smakowa), owoc sezonowy.
kolacja:
· herbata,
· pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne),
· dodatek tłuszczowy – masło (82% tłuszczu),
· dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty)
· dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej).
Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć 1 raz w tygodniu 1 opakowanie herbaty (min. 100 saszetek) i 1 kg cukru. Natomiast codziennie wykonawca musi dostarczyć 1 chleb i 1 masło do Oddziału Chorób Płuc i Gruźlicy, Chorób Wewnętrznych oraz Oddziału Dziecięcego. Do Oddziału Dziecięcego dodatkowo 1 litra mleka.
4. Wykonawca zobowiązany jest do urozmaicenia posiłków z uwzględnieniem sezonowości oraz doboru produktów zgodnych z wymogami diety i zasadami żywienia. W przypadku dni świątecznych (Wigilia, Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy tradycyjne (np. barszcz z uszkami, ryba, potrawy mączne gotowane, ciasta – jabłecznik, babka).
5. Posiłki (śniadanie, kolacja) powinny być serwowane na pacjenta w zamkniętych naczyniach jednorazowych lub w innych tożsamych naczyniach zgodnych z normami. Wykonawca będzie dostarczać posiłki (obiad) w oznakowanych termosach zapewniających utrzymanie właściwej jakości i temperatury posiłków, oznakowanych nazwą oddziału, rodzajem diety. W przypadku podjęcia decyzji o utworzeniu oddziałów covidowych wszystkie napoje i posiłki (łącznie z obiadem) będą dostarczane i serwowane w zamkniętych indywidualnych naczyniach jednokrotnego użytku do czasu odwołania.
6. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek żywności w swojej siedzibie. Próbki żywnościowe muszą posiadać pełną identyfikację, tzn. rodzaj diety, nazwę szpitala, datę i godzinę pobrania oraz podpis osoby pobierającej.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać Zamawiającemu jadłospis dekadowy z podziałem na diety oraz z określeniem gramatury z dwudniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zobowiązany jest do wyliczenia diet pod względem składników odżywczych i zapisania w jadłospisie wartości kalorycznej każdej potrawy.
8. Zamawiający wymaga przekazania pełnego wykazu składników i alergenów przygotowywanych potraw zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) Nr 1169/2011.
9. Wykonawca musi posiadać wózek do transportu posiłków z samochodu dostawczego na oddziały szpitalne (wózek powinien być wykonany z materiału nadającego się do mycia i dezynfekcji).
10. Mycie termosów odbywać się będzie w siedzibie Wykonawcy.
11. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru resztek pokonsumpcyjnych zapewniając właściwe przykrywane pojemniki.
12. Wykonawca ma prawo do kontroli sposobu wydawania gramatur oraz dzielenia diet.
13. Zamawiający zobowiązuje się składać zapotrzebowanie na posiłki na dzień przed dostawą do godz. 1500.
Korekty zapotrzebowań będą zgłaszane Wykonawcy w następujących terminach:
- śniadania do godz. 600 w dniu realizacji dostawy,
- obiady do godz. 900 w dniu realizacji dostawy,
- kolacje do godz. 1200 w dniu realizacji dostawy.
14. Zamawiający ogranicza możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne – należy przedłożyć oświadczenie wykonawcy o zatrudnianiu ponad 50% osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego – jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach. Osoby te powinny być zatrudnione bezpośrednio przy wykonywania zamówienia przez okres 12 miesięcy.
Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli spełnienia przez wykonawcę wymagań dotyczących zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Wykonawca musi udostępnić do wglądu dowody zatrudnienia osób niepełnosprawnych (np. umowa o pracę) wraz z dokumentami potwierdzającymi niepełnosprawność tych osób (orzeczenia o niepełnosprawności).
15. Zamawiający stosownie do art. 95 ustawy wymaga, aby wykonawca lub podwykonawca zatrudnił na podstawie stosunku pracy osoby wykonujące zadania związane z realizacją zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2019 r. poz. 1040, 1043 i 1495). Zakres czynności związanych z realizacją zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia:
• przygotowywanie, porcjowanie i pakowanie posiłków i napojów
• mycie i dezynfekcja termosów
• mycie kotłów i naczyń użytych do produkcji posiłków
• przewożenie posiłków i pustych termosów.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 716092,80 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 716092,80 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 716092,80 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Tak

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia (dotyczy pełnomocnika, o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy): P.P.H.U. PAWMIX Paweł Nowak

Nazwy (firmy) pozostałych wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia: ToMaTo Beata Walczak

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 7842141472

7.3.3) Ulica: ul. Żerniki 6

7.3.4) Miejscowość: Gniezno

7.3.5) Kod pocztowy: 62-200

7.3.6.) Województwo: wielkopolskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2021-07-28

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 716092,80 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

2021-08-11 Biuletyn Zamówień PublicznychOgłoszenie o wyniku postępowania - - Usługi

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.