Ogłoszenie z dnia 2023-02-02
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00515883/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-12-27
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2023 roku
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINA PRZYTOCZNA
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 21096682300000
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Rokitniańska 4
1.5.2.) Miejscowość: Przytoczna
1.5.3.) Kod pocztowy: 66-340
1.5.4.) Województwo: lubuskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL431 - Gorzowski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ug@przytoczna.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.przytoczna.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://e-zp.przytoczna.pl/1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2023 roku2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c7b2a592-85b2-11ed-b4ea-f64d350121d2
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00078847
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-02-02
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00024225/09/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2023 roku
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00515883
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: IR.271.25.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 163799,89 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na przygotowaniu i dostarczaniu transportem Wykonawcy obiadów jednodaniowych dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, ul. Św. Jana Bosco 1, 66-340 Przytoczna,
2. Usługa obejmuje przygotowanie i dowiezienie posiłków w stanie gotowym do spożycia w formie obiadów jednodaniowych. Obiady objęte zamówieniem winny być skomponowane w następujących proporcjach:
a) 3 x w tygodniu II Danie (poniedziałek, środa, piątek)
b) 2 x w tygodniu zupa (wtorek, czwartek)
3. Wykonawca dostarczał będzie posiłki codziennie od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy w godzinach od 10:30 do 11:15.
4. Szacunkowa ilość posiłków:
1) Obiady jednodaniowe – 15 820 sztuk w trakcie trwania umowy, z czego 9492- II dania, 6328 - zup
2) Liczba wydawanych średnio dziennie posiłków obiadów - 70 porcji.
5. Zamawiający wskazuje, że przewiduje realizację minimum 80% w/w liczy posiłków.
Wskazana w pkt 7.4. liczba posiłków ma charakter szacunkowy i w rzeczywistości ilość wydawanych posiłków w ramach realizowanej umowy może ulec zmianie adekwatnie do potrzeb Zamawiającego.
Ze względu na szczególny charakter przedmiotu zamówienia, jakim jest świadczenie usług pomocy społecznej nie ma możliwości dokładnego oszacowania rzeczywistej liczby wydawanych posiłków. Rzeczywista liczba posiłków może ulec zmniejszeniu z uwagi na zmiany w zakresie liczby osób uprawnionych do świadczenia. Jednakże Zamawiający zakłada, że zrealizuje minimum 80% w/w liczy posiłków. Jednocześnie Zamawiający przewiduje możliwość zwiększenia w/w liczby posiłków na zasadzie skorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji, o którym mowa w pkt. 7.8.
6.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (wymagania dotyczące przedmiotu zamówienia) przedstawiono w projekcie umowy (załącznik nr 7 do SWZ), będącym integralną częścią Specyfikacji Warunków Zamówienia (dalej: SWZ):
Posiłki, o którym mowa w pkt stanowią:
a) obiad jednodaniowy składający się z:
• zupy w ilości 450 ml na osobę wraz z pieczywem - podprawianej niskotłuszczową śmietaną albo masłem czy mąką, a tylko sporadycznie zasmażką
• drugiego dania składającego się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, kluski, makaron) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane) w postaci:
• ziemniaków (kaszy, ryżu, makaronu) w ilości 250g na osobę; mięsa w ilości 100 g/bez kości na osobę, 120 g/ z kością na osobę - waga mięsa po przetworzeniu; lub gulasz- 150g na osobę, i surówki 150 g na osobę lub
• potrawy typu: fasolka po bretońsku, bigos, łazanki, pierogi, krokiety, gołąbki itp. w ilości 300 g na osobę,
Zamawiający zaleca stosowanie surówek - warzyw gotowanych lub parzonych,
Zamawiający zaleca stosowanie do surówek warzyw miękkich, sosu dodatkowo w ilości co najmniej 40 ml na osobę przy potrawach ziemniaczanych, kaszy, ryżu. W każdym miesiącu wykonywania umowy Wykonawca przygotowuje:
◦ 2 obiady rybne,
◦ 2 obiady półmięsne ( bigos, pierogi, krokiety itp.),
◦ 2 obiady bezmięsne,
◦ 8 obiadów mięsnych.
7. Szczegółowe wymogi dotyczące przedmiotu zamówienia uwzględniono w pkt. 7.7 SWZ.
8. Zamawiający – stosownie do treści art. 95 ustawy Pzp - wymaga, aby osoby wykonujące czynności związane z wykonywaniem zamówienia objętego niniejszym postępowaniem, w szczególności w postaci czynności administracyjnych i koordynacyjnych oraz czynności polegających na realizacji usługi zgodnie z przedmiotem umowy (przygotowanie i dostawy posiłków), były w okresie realizacji umowy zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz.1510 z późn. zm.), jeżeli wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 k.p. , szczegółowe informacje zgodnie z pkt. 7.9. SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 75310000-2 - Świadczenia społeczne
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 2 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Uzasadnienie prawneZ uwagi na fakt, że jedyna oferta złożona w postępowaniu podlega odrzuceniu, zgodnie z brzmieniem art. 255 pkt 2) ustawy Pzp Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, jeżeli wszystkie oferty podlegały odrzuceniu.
Uzasadnienie faktyczne
We wskazanym terminie składania ofert, tj. do dnia 04.01.2023 r. do godziny 9:00, wpłynęła jedna oferta firmy FOX-BUD POLAND SP. Z O.O., która została odrzucona.
Z uwagi na fakt, że nie było pozostałych ofert, jakie mogłyby być rozpatrywane przez Zamawiającego, postepowanie należało unieważnić.
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 1
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług cateringu dla dzieci uczęszczających do Żłobka Miejskiego Nr 1 w Nowej Rudzie przy ul. Kłodzkiej 7.
- Usługi cateringowe - przygotowanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów Szpitala w Zespole Opieki Zdrowotnej w Szczytnie
- "Usługa cateringowa, obejmująca przygotowanie, dostarczenie oraz podanie posiłków podczas konferencji organizowanej w ramach projektu pn. "Utworzenie BCU przy ZSCKR w dziedzinie ogrodnictwa".
- Przygotowywanie posiłków na potrzeby Punktu Opieki Dziennej w Ciechocinie (powtórzony)
- USŁUGA CATERINGU POSIŁKÓW DLA DZIECI, KTÓRE BĘDĄ UCZĘSZCZAĆ DO GMINNEGO PRZEDSZKOLA IM. JULIANA TUWIMA W STRASZYNIE W ROKU SZKOLNYM 2025/2026
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do Żłobka Publicznego w Biskupcu z siedzibą w Borkach Wielkich w dniach, w których placówka pełni opiekę.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.