eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Mielec › 93.23 Świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2024-01-12


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
93.23 Świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Szpital Specjalistyczny im. Edmunda Biernackiego w Mielcu

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000308637

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Żeromskiego 22

1.5.2.) Miejscowość: Mielec

1.5.3.) Kod pocztowy: 39-300

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@szpital.mielec.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpital.mielec.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-2aa85a52-883e-11ee-b55a-a22b2d7f700e

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

93.23 Świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2aa85a52-883e-11ee-b55a-a22b2d7f700e

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00031929

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-01-12

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00197711/10/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.3 ŚWIADCZENIE USŁUG DYSTRYBUCJI POSIŁKÓW

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00512528

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: SzP.ZP.271.93.23

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 938112,00 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1) Pod pojęciem świadczenia usług dystrybucji posiłków na Oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu rozumie się:
-odbiór posiłków z Kuchni Głównej oraz dowóz do kuchenki oddziałowej
-przygotowanie naczyń stołowych
-dostarczenie posiłków do łóżka pacjenta
-zebranie brudnych naczyń z sal chorych
-mycie i wyparzanie naczyń
-odtransportowanie wózka bemarowego do Kuchni Głównej
-czynności porządkowe w kuchenkach oddziałowych.
Czynności, które należy wykonać w kuchence oddziałowej przed rozpoczęciem dystrybucji:
• umyć i zdezynfekować ręce
• przygotować odpowiednią ilość naczyń stołowych, sztućców oraz akcesoriów do serwowania potraw
• naczynia stołowe: talerze płytkie, głębokie, kubki ustawiać dnem do góry na wózku pomocniczym
• sztućce umieszczać w koszyczku uchwytem do góry
• akcesoria do nakładania potraw umieścić na talerzu.
2) Dystrybucja posiłków obejmuje:
a) wydawanie całodziennych posiłków dla:
-pacjentów oddziałów szpitalnych:
• posiłek normalny (śniadanie, obiad, kolacja, II kolacja)
• diety specjalistyczne (ilość posiłków według wskazań lekarskich)
• posiłek normalny, dieta łatwo strawna oddział dziecięcy (5 posiłków – I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
• dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
-4 posiłki: I śniadanie, obiad, kolacja, II kolacja
-5 posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
-6 posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, II kolacja
b) dostawa posiłków do kuchenek oddziałowych
c) obsługa kuchenek oddziałowych
d) świadczenie usług dystrybucji z zachowaniem reżimu sanitarno-epidemiologicznego.
Wykonawca będzie odpowiadał za estetykę podania posiłków pacjentom.
3) Wykonawca dostarczy codziennie jadłospis sporządzony przez pracownika Zamawiającego do poszczególnych oddziałów.
Wykonawca codziennie przed pierwszym posiłkiem zawiesi jadłospis na tablicy ogłoszeń na poszczególnych oddziałach, celem zapoznania się przez pacjentów i ich rodziny.
4) Osoby zatrudnione do dystrybucji mają obowiązek zapoznać się z jadłospisem obowiązującym danego dnia oraz z ilością i rodzajem diet danego oddziału.
5) Wydawanie posiłków z Kuchni Głównej ustala się na następujące godziny:
-dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzyca) godz. 7.00
-I śniadanie godz.7.30 do godz. 8.15
-obiad godz.12.15 do godz. 13.00
-kolacja godz.17.00 do godz. 17.45
Razem z głównymi posiłkami wydawane będą:
-I śniadanie z II śniadaniem
-obiad z podwieczorkiem
-kolacja z II kolacją (tzw. posiłek nocny).
Wykonawca zobowiązany będzie do podawania niżej wymienionych posiłków o określonych godzinach:
-II śniadanie
-podwieczorek
-II kolacja godz.10.15 do godz. 10.30
godz.14.40 do godz. 14.55
godz.19.00 do godz. 19.30
Wózki bemarowe po kolacji muszą być dowiezione do Kuchni Głównej (zmywalnia wózków bemarowych) do godziny 1800.
6) Dostarczanie posiłków przez Wykonawcę winno być tak zorganizowane, aby posiłek był gorący.
7) Zamawiający wymaga, aby czas na spożycie posiłku dla pacjenta wynosił 60 minut licząc od momentu rozpoczęcia dystrybucji posiłków w oddziale.
Naczynia po każdym posiłku muszą być bezwzględnie zbierane z sal chorych.
W sytuacji brakującej porcji posiłku dla pacjenta, osoba świadcząca usługę dystrybucji posiłków zobowiązana będzie do przyniesienia brakującego posiłku z Kuchni Głównej, po wcześniejszym telefonicznym przekazaniu do Kuchni (telefon numer wew. 205, 206) informacji o braku posiłku.
8) Wykonawca zobowiązany jest do wskazania osób upoważnionych do odbioru wózków bemarowych z Kuchni Głównej. Pracownicy Wykonawcy są zobowiązani do sprawdzenia przed wyjazdem na poszczególne oddziały ilości porcji (np. owoce, jogurty, pieczywo, mięso) na poszczególne diety (w przypadku braku możliwości sprawdzenia ilości porcji należy skontrolować wagę potrawy lub produktu) oraz pisemnego potwierdzenia odbioru na druku zgodnie z Załącznikiem nr 4 do SWZ.
Po pisemnym potwierdzeniu odbioru przez upoważnionych pracowników Wykonawcy, za braki w ilości porcji (oraz gramaturze) posiłków w trakcie transportu i dystrybucji odpowiada Wykonawca.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzania kontroli dostarczonych na Oddziały ilości porcji (oraz gramatury) posiłków. Z kontroli zostanie sporządzony protokół w obecności osoby upoważnionej przez Wykonawcę zgodnie z Załącznikiem nr 5 do SWZ.
9) Wykonawca odpowiada za przestrzeganie zasad sanitarno-epidemiologicznych w całym procesie (transport posiłków i dystrybucji posiłków do łóżka pacjenta).
10) Wykonawca zobowiązany jest do opracowania i umieszczenia w kuchenkach oddziałowych obowiązujących procedur wynikających z systemu HACCP i Dobrej Praktyki Higienicznej w porozumieniu z Zamawiającym.
Konsekwencje zastrzeżeń i decyzji wydanych przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne dotyczące przedmiotu świadczonych usług ponosi Wykonawca.
12) Pracownicy Wykonawcy obsługujący kuchenki oddziałowe w sytuacji uszkodzeń naczyń stołowych (ubicia lub inne defekty), braku naczyń stołowych bądź innego sprzętu dystrybucyjnego zgłaszają ten fakt Kierownikowi Kuchni Szpitalnej celem uzupełnień.
13) Wykonawca ponosił będzie koszty zakupu środków chemicznych do zmywarek, środków czystości (płyn do mycia naczyń, mleczko lub proszek do czyszczenia, ściereczki, worki do pojemników na odpady pokonsumpcyjne znajdujące się w kuchenkach oddziałowych oraz inne środki niezbędne do realizacji przedmiotu zamówienia), jak również środków dezynfekcyjnych do powierzchni i do awaryjnego mycia naczyń stołowych.
Pracownicy Wykonawcy obsługujący kuchenki oddziałowe w sytuacji zepsucia wyparzarki zobowiązania będą do awaryjnego mycia i dezynfekcji naczyń stołowych.
Stosowane środki i sprzęt muszą być używane zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi, oraz z zaleceniami producenta. Muszą posiadać dopuszczenia do używania w palcówkach służby zdrowia (stosowne do tego świadectwa). Dobór i przeznaczenie preparatów powinien być uzgodniony i zaakceptowany przez Zespół Kontroli Zakażeń i Kierownika Kuchni. Ulotki informacyjne, karty charakterystyki (gdy dotyczy) preparatów stosowanych przez Wykonawcę powinny być przekazane wraz z umową oraz uzupełniane na bieżąco.
Opakowania z preparatami dezynfekcyjnymi, środkami czystościowymi powinny zawierać informację dotyczącą: nazwy środka/preparatu, oraz jego stężenie (oryginalne opakowania z etykietą w języku polskim).
Wykonawca zapewni stworzenie i prowadzenie dokumentacji potwierdzającej codzienne wykonanie usługi - kontrolki czystości.
14) Wykonawca zapewni mycie i dezynfekcję po każdym posiłku wózków pomocniczych w kuchenkach oddziałowych.
15) Wykonawca odwiezie z oddziałów szpitalnych wózki bemarowe po posiłkach i odpady pokonsumpcyjne do Kuchni Głównej (zmywalnia wózków bemarowych). Odpady pokonsumpcyjne z oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc - muszą zostać odpowiednio zabezpieczone i umieszczone w brudowniku danego oddziału – nie mogą być transportowane do Kuchni Głównej.
16) Zamawiający wymaga od Wykonawcy stałych pracowników dystrybucyjnych na poszczególne oddziały (bez możliwości rotacji).
Ilość łóżek na poszczególnych oddziałach:
-Oddział Chirurgii Ogólnej 24 łóżek
-Oddział Chorób Wewnętrznych i Kardiologii 32 łóżek
-Oddział Ginekologiczno- Położniczy 25 łóżek
-Oddział Dziecięcy 20 łóżek
-Oddział Obserwacyjno-Zakaźny i Chorób Wątroby 30 łóżek
-Oddział Dermatologiczny 19 łóżek
-Oddział Gruźlicy i Chorób Płuc 43 łóżek
-Oddział Neurologiczny i Udarowy 32 łóżek
-Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii 12 łóżek
-Oddział Medycyny Paliatywnej 15 łóżek
-Oddział Urazowo-Ortopedyczny 30 łóżka
-Oddział Urologii Ogólnej i Onkologicznej 30 łóżek
-Oddział Rehabilitacji Ogólnoustrojowej i Rehabilitacji Neurologicznej 44 łóżek
-Oddział Neurochirurgii 39 łóżek
-Oddział Chirurgii Naczyniowej 20 łóżek
Dodatkowo w szpitalu są: 14 stanowisk dializacyjnych.
Zamawiający nie wyraża zgody na łączenie oddziałów, czy też pięter danego oddziału w dystrybucji posiłków, za wyjątkiem oddziałów, które mogą być połączone do dystrybucji, tj:
-Oddział Dermatologii z Oddziałem Paliatywnym
-Oddział Ginekologii z Oddziałem Położnictwa
-Oddział Chorób Płuc z Oddziałem Gruźlicy
-Oddział Dziecięcy z Oddziałem Chirurgii Naczyniowej
17) Pracownicy Wykonawcy mają przebywać na terenie siedziby Zamawiającego bezwzględnie w czystej odzieży ochronnej oraz muszą posiadać identyfikatory (z nazwą firmy i nazwiskiem pracownika).
Odbiór wózków bemarowych z Kuchni Głównej przez pracowników Wykonawcy odbywać się będzie w odzieży ochronnej i czepkach.
Do dystrybucji posiłków w oddziale należy używać fartuchów jednorazowych, czepków, rękawiczek jednorazowych.
20) Wykonawca zapewni sprzątanie i dezynfekcję pomieszczeń kuchenek oddziałowych we własnym zakresie.
Harmonogram wykonywanych czynności:
Czynności wykonywane codziennie lub wg potrzeb:
a) mycie i dezynfekcja glazury w strefie opryskowej, zlewu
b) mycie i dezynfekcja szafek kuchennych z zewnątrz
c) opróżnianie koszy z odpadami pokonsumpcyjnymi (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
d) wymiana wkładów foliowych (worków) – po każdym posiłku na bieżąco (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
e) mycie i dezynfekcja koszy na odpady pokonsumpcyjne (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
f) utrzymanie czystości i porządku w szafkach kuchennych, lodówkach i kuchenek mikrofalowych
Czynności wykonywane jeden raz w tygodniu oraz wg potrzeb:
a) mycie i dezynfekcja szafek kuchennych wewnątrz, kuchenek mikrofalowych, lodówek
z zewnątrz.
Czynności wykonywane w przypadku zabrudzeń nie rzadziej niż jeden raz w miesiącu oraz wg potrzeb:
a) rozmrażanie i mycie lodówek wewnątrz.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55521100-9 - Usługi rozwożenia posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55320000-9 - Usługi podawania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 1

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 1

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 1236888,00 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 1236888,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 1236888,00 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Tak

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia (dotyczy pełnomocnika, o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy): Naprzód Marketing Sp. z o.o. (Naprzód Marketing Sp. z o.o.)

Nazwy (firmy) pozostałych wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia: Naprzód Hospital Sp. z o.o.

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 364495324

7.3.3) Ulica: Traktorowa 126

7.3.4) Miejscowość: Łódź

7.3.5) Kod pocztowy: 91-204

7.3.6.) Województwo: łódzkie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-12-28

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 1236888,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.