Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2011-06-21
Warszawa: Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do Beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
Numer ogłoszenia: 167770 - 2011; data zamieszczenia: 21.06.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Władza Wdrażająca Programy Europejskie , ul. Rakowiecka 2a, 02-517 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 542 84 00, 542 84 01, faks 22 542 84 44, 542 84 45.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.wwpe.gov.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja rządowa centralna.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do Beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do Beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00-0.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 4.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 10.08.2011.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wwpe.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Władza Wdrażająca Programy Europejskie
ul. Solec 38
00-503 Warszawa.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 29.06.2011 godzina 09:45, miejsce: Władza Wdrażająca Programy Europejskie ul. Solec 38 00-503 Warszawa biuro 202, II p..
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Zamówienie jest współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Pomocy Technicznej Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013.Dotacje na Innowacje. Inwestujemy w waszą przyszłość..
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: część 1.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1) Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Część I. 2)Termin wykonania usługi oraz przewidywana liczba uczestników: 13-15.07.2011 r. - 42 osoby Ostateczna liczba uczestników zostanie potwierdzona na 2 dni przed terminem wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. Zleceniodawca zastrzega możliwość pomniejszenia liczby osób o 25% w stosunku do pierwotnie planowanej. 3) Miejsce: Miejsce szkolenia musi być usytuowane w odległości nie dalszej niż 50 km od granicy m. st. Warszawy. 4) Zakres usługi: Usługa kompleksowej usługi konferencyjnej obejmuje: a) Zapewnienie sali konferencyjnej według następujących wymagań: wynajem sali konferencyjnej: w godz. 11:00 - 17:00 w dniu 14.07.2011 oraz w godz. 9:00-13:00 w dniu 15.07.2011 r. wyposażenie i warunki: sala klimatyzowania, rzutnik, ekran, flipchart, nagłośnienie, w tym 2 mikrofony bezprzewodowe, minimum 42 miejsca siedzące w ustawieniu szkolnym, sala oświetlona światłem naturalnym, obsługa techniczna zapewniająca czystość sali i sprawne funkcjonowanie wyposażenia sali konferencyjnej b) Zapewnienie usługi przewozu osób według następujących wymagań: - przejazd klimatyzowanym autokarem dla min. 42 osób na trasie Warszawa - lokalizacja proponowanego przez Oferenta ośrodka konferencyjnego i z powrotem. Miejsce wyjazdu z Warszawy zostanie wskazane po podpisaniu umowy. - CZ. I wyjazd w dniu 13.07.2011 r. o godz. 15:00 powrót w dniu 15.07.2011 o godz. 13:00 (2 doby) c) Zapewnienie usługi hotelarskiej dla uczestników według następujących wymagań: - 2 Noclegi w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub ośrodku konferencyjno-szkoleniowym w standardzie odpowiadającym standardowi hotelu co najmniej 3-gwiazdkowego, - Klimatyzowane pokoje, jednoosobowe, wyposażone w łazienkę i ubikację, TV, z pojedynczymi łóżkami, - Łazienka będzie wyposażona w ręczniki, mydło, szampon. - Pokoje będą na bieżąco sprzątane, - Ostateczna liczba pokoi zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przez poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. 5) Zapewnienie wyżywienia i przerwa kawowych. - Dwie przerwy kawowe w czasie szkolenia w dniu 14.07.2011 oraz jedna przerwa kawowa w dniu 15.07.2011, podczas których powinny być podawane wyroby cukiernicze, kawa, herbata, soki, woda mineralna jak również powinien być zapewniony dostęp do łazienek. Podczas każdej przerwy kawowej Wykonawca dostarczy: Kawa rozpuszczalna lub z ekspresu, 40 saszetek herbaty czarnej po 2 gramy, 20 litrów wody mineralnej podanej w dzbankach, 15 litrowych soków owocowych, cukier 600 gram, 2,0 l mleko do kawy 2 %, 4 cytryny, 2 kilogramy ciastek kruchych różnego rodzaju i 40 ciastek (drożdżówka, pączek), - Wykonawca zapewni usługi gastronomiczne pełnego wyżywienia (śniadanie pełne - szwedzki stół, obiad z dwóch dań, sałatki, napój i kolacje - szwedzki stół) oraz w formie serwisu kawowego (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana, soki, ciasta) wszystkich uczestników szkolenia w każdym dniu. Dodatkowo do każdego posiłku jest obowiązkowy owoc: jabłko, banan, gruszka, pomarańcza, mandarynka, winogrona lub truskawki. Temperatura posiłku podawanych na ciepło winna mieścić się w granicach 50° - 75° C. Śniadanie w dniach 14 i 15.07.2011: (bufet gorący - 2 dania gorące oraz bufet zimny - wędliny, sery, jajka, dżemy, jogurty naturalne, owocowe, mleko, musli, masło, pieczywo, napoje: kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna, soki owocowe) Obiad w dniach 14 i 15.07.2011 (porcja na osobę, minimalnie): ziemniaki lub zamiennie: makaron, ryż, kasza - 200 g na osobę, mięso/ryba - 170 g na osobę, surówka lub warzywa gotowane - 150 g na osobę, Zupa- 400 g na osobę, deser, woda mineralna, soki owocowe Kolacja w dniach 13 i 14.07.2011: (ciepłe danie główne - 130-150g, bufet (jajka na twardo w majonezie, wędliny różne, sery żółte różne, masło, miód, dżemy, sałatka wielowarzywna, pomidory, ogórki, pieczywo mieszane), kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna - 200 ml podana w dzbankach)..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 15.07.2011.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: część 2.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1) Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Część II. 2) Termin wykonania usługi oraz przewidywana liczba uczestników: 26-27.07.2011 r. - ok. 40 osób Ostateczna liczba uczestników zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przed poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. Zleceniodawca zastrzega możliwość pomniejszenia liczby osób o 25% w stosunku do pierwotnie planowanej. 3) Miejsce: Miejsce szkolenia musi być usytuowane w odległości nie dalszej niż 50 km od granicy m. st. Warszawy. 4) Zakres usługi: Usługa kompleksowej usługi konferencyjnej obejmuje: a) Zapewnienie sali konferencyjnej według następujących wymagań: wynajem sali konferencyjnej: w godz. 12:00 - 17:00 w dniu 26.07.2011 oraz w godz. 9:00-13:00 w dniu 27.07.2011 r. wyposażenie i warunki: sala klimatyzowania, rzutnik, ekran, flipchart, nagłośnienie, w tym 2 mikrofony bezprzewodowe, minimum 42 miejsca siedzące w ustawieniu szkolnym, sala oświetlona światłem naturalnym, obsługa techniczna zapewniająca czystość sali i sprawne funkcjonowanie wyposażenia sali konferencyjnej b) Zapewnienie usługi przewozu osób według następujących wymagań: - przejazd klimatyzowanym autokarem dla min. 42 osób na trasie Warszawa - lokalizacja proponowanego przez Oferenta ośrodka konferencyjnego i z powrotem. Miejsce wyjazdu z Warszawy zostanie wskazane po podpisaniu umowy. - wyjazd w dniu 26.07.2011 r. o godz. 10:00 powrót w dniu 27.07.2011 o godz. 13:00 c) Zapewnienie usługi hotelarskiej dla uczestników według następujących wymagań: - Nocleg w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub ośrodku konferencyjno-szkoleniowym w standardzie odpowiadającym standardowi hotelu co najmniej 3-gwiazdkowego, - Klimatyzowane pokoje, jednoosobowe, wyposażone w łazienkę i ubikację, TV, z pojedynczymi łóżkami, - Łazienka będzie wyposażona w ręczniki, mydło, szampon. - Pokoje będą na bieżąco sprzątane, - Ostateczna liczba pokoi zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przez poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. d) Zapewnienie wyżywienia i przerwa kawowych. - Dwie przerwy kawowe w czasie szkolenia w dniu 26.07.2011 oraz jedna przerwa kawowa w czasie szkolenia w dniu 27.07.2011, podczas których powinny być podawane wyroby cukiernicze, kawa, herbata, soki, woda mineralna jak również powinien być zapewniony dostęp do łazienek. Podczas każdej z przerw kawowych Wykonawca dostarczy: Kawa rozpuszczalna lub z ekspresu, 40 saszetek herbaty czarnej po 2 gramy, 20 litrów wody mineralnej podanej w dzbankach, 15 litrowych soków owocowych, cukier 600 gram, 2,0 l mleko do kawy 2 %, 4 cytryny, 2 kilogram ciastek kruchych różnego rodzaju i 40 ciastek (drożdżówka, pączek), - Wykonawca zapewni usługi gastronomiczne pełnego wyżywienia (śniadanie pełne - szwedzki stół, obiad z dwóch dań, sałatki, napój i kolacje - szwedzki stół) oraz w formie serwisu kawowego (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana, soki, ciasta) wszystkich uczestników szkolenia w każdym dniu. Dodatkowo do każdego posiłku jest obowiązkowy owoc: jabłko, banan, gruszka, pomarańcza, mandarynka, winogrona lub truskawki. Temperatura posiłku podawanych na ciepło winna mieścić się w granicach 50° - 75° C. Śniadanie w dniu 27.07.2011: (bufet gorący - 2 dania gorące oraz bufet zimny - wędliny, sery, jajka, dżemy, jogurty naturalne, owocowe, mleko, musli, masło, pieczywo, napoje: kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna, soki owocowe). Obiad w dniu 26.07.2011 oraz 27.07.2011 (porcja na osobę, minimalnie): ziemniaki lub zamiennie: makaron, ryż, kasza - 200 g na osobę, mięso/ryba - 170 g na osobę, surówka lub warzywa gotowane - 150 g na osobę, Zupa- 400 g na osobę, deser, woda mineralna, soki owocowe Kolacja w dniu 26.07.2011 : (ciepłe danie główne - 130-150g, bufet (jajka na twardo w majonezie, wędliny różne, sery żółte różne, masło, miód, dżemy, sałatka wielowarzywna, pomidory, ogórki, pieczywo mieszane), kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna - 200 ml podana w dzbankach)..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 27.07.2011.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: część 3.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1) Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Część III. 2) Termin wykonania usługi oraz przewidywana liczba uczestników: 2-3.08.2011 r. - ok. 40 osób Ostateczna liczba uczestników zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przed poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. Zleceniodawca zastrzega możliwość pomniejszenia liczby osób o 25% w stosunku do pierwotnie planowanej. 3) Miejsce: Miejsce szkolenia musi być usytuowane w odległości nie dalszej niż 50 km od granicy m. st. Warszawy. 4) Zakres usługi: Usługa kompleksowej usługi konferencyjnej obejmuje: a) Zapewnienie sali konferencyjnej według następujących wymagań: wynajem sali konferencyjnej: w godz. 12:00 - 17:00 w dniu 02.08.2011 oraz w godz. 9:00-13:00 w dniu 03.08.2011 r. wyposażenie i warunki: sala klimatyzowania, rzutnik, ekran, flipchart, nagłośnienie, w tym 2 mikrofony bezprzewodowe, minimum 42 miejsca siedzące w ustawieniu szkolnym, sala oświetlona światłem naturalnym, obsługa techniczna zapewniająca czystość sali i sprawne funkcjonowanie wyposażenia sali konferencyjnej b) Zapewnienie usługi przewozu osób według następujących wymagań: - przejazd klimatyzowanym autokarem dla min. 42 osób na trasie Warszawa - lokalizacja proponowanego przez Oferenta ośrodka konferencyjnego i z powrotem. Miejsce wyjazdu z Warszawy zostanie wskazane po podpisaniu umowy. - CZ III wyjazd w dniu 02.08.2011 r. o godz. 10:00 powrót w dniu 03.08.2011 o godz. 13:00 c) Zapewnienie usługi hotelarskiej dla uczestników według następujących wymagań: - Nocleg w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub ośrodku konferencyjno-szkoleniowym w standardzie odpowiadającym standardowi hotelu co najmniej 3-gwiazdkowego, - Klimatyzowane pokoje, jednoosobowe, wyposażone w łazienkę i ubikację, TV, z pojedynczymi łóżkami, - Łazienka będzie wyposażona w ręczniki, mydło, szampon. - Pokoje będą na bieżąco sprzątane, - Ostateczna liczba pokoi zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przez poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. d) Zapewnienie wyżywienia i przerwa kawowych. - Dwie przerwy kawowe w czasie szkolenia w dniu 2.08.2011 oraz jedna przerwa kawowa w dniu 3.08.2011, podczas których powinny być podawane wyroby cukiernicze, kawa, herbata, soki, woda mineralna jak również powinien być zapewniony dostęp do łazienek. Podczas każdej z przerw kawowych Wykonawca dostarczy: Kawa rozpuszczalna lub z ekspresu, 40 saszetek herbaty czarnej po 2 gramy, 20 litrów wody mineralnej podanej w dzbankach, 15 litrowych soków owocowych, cukier 600 gram, 2,0 l mleko do kawy 2 %, 4 cytryny, 2 kilogram ciastek kruchych różnego rodzaju i 40 ciastek (drożdżówka, pączek), - Wykonawca zapewni usługi gastronomiczne pełnego wyżywienia (śniadanie pełne - szwedzki stół, obiad z dwóch dań, sałatki, napój i kolacje - szwedzki stół) oraz w formie serwisu kawowego (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana, soki, ciasta) wszystkich uczestników szkolenia w każdym dniu. Dodatkowo do każdego posiłku jest obowiązkowy owoc: jabłko, banan, gruszka, pomarańcza, mandarynka, winogrona lub truskawki. Temperatura posiłku podawanych na ciepło winna mieścić się w granicach 50° - 75° C. Śniadanie w dniu 3.08.2011: (bufet gorący - 2 dania gorące oraz bufet zimny - wędliny, sery, jajka, dżemy, jogurty naturalne, owocowe, mleko, musli, masło, pieczywo, napoje: kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna, soki owocowe) Obiad w dniach 2.08.2011 oraz 3.08.2011 (porcja na osobę, minimalnie): ziemniaki lub zamiennie: makaron, ryż, kasza - 200 g na osobę, mięso/ryba - 170 g na osobę, surówka lub warzywa gotowane - 150 g na osobę, Zupa- 400 g na osobę, deser, woda mineralna, soki owocowe Kolacja w dniu 2.08.2011: (ciepłe danie główne - 130-150g, bufet (jajka na twardo w majonezie, wędliny różne, sery żółte różne, masło, miód, dżemy, sałatka wielowarzywna, pomidory, ogórki, pieczywo mieszane), kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna - 200 ml podana w dzbankach)..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 03.08.2011.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: część 4.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1) Świadczenie kompleksowej usługi konferencyjnej w ramach działań szkoleniowych skierowanych do beneficjentów działania 8.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka oraz pracowników Instytucji Wdrażającej dla działania 8.3 i 8.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Część IV. 2) Termin wykonania usługi oraz przewidywana liczba uczestników: 9-10.08.2011 r. - ok. 40 osób Ostateczna liczba uczestników zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przed poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. Zleceniodawca zastrzega możliwość pomniejszenia liczby osób o 25% w stosunku do pierwotnie planowanej. 3) Miejsce: Miejsce szkolenia musi być usytuowane w odległości nie dalszej niż 50 km od granicy m. st. Warszawy. 4) Zakres usługi: Usługa kompleksowej usługi konferencyjnej obejmuje: a) Zapewnienie sali konferencyjnej według następujących wymagań: wynajem sali konferencyjnej: w godz. 12:00 - 17:00 w dniu 09.08.2011 oraz w godz. 9:00-13:00 w dniu 10.08.2011 r. wyposażenie i warunki: sala klimatyzowania, rzutnik, ekran, flipchart, nagłośnienie, w tym 2 mikrofony bezprzewodowe, minimum 42 miejsca siedzące w ustawieniu szkolnym, sala oświetlona światłem naturalnym, obsługa techniczna zapewniająca czystość sali i sprawne funkcjonowanie wyposażenia sali konferencyjnej b) Zapewnienie usługi przewozu osób według następujących wymagań: - przejazd klimatyzowanym autokarem dla min. 42 osób na trasie Warszawa - lokalizacja proponowanego przez Oferenta ośrodka konferencyjnego i z powrotem. Miejsce wyjazdu z Warszawy zostanie wskazane po podpisaniu umowy. - wyjazd w dniu 09.08.2011 r. o godz. 10:00 powrót w dniu 10.08.2011 o godz. 13:00 c) Zapewnienie usługi hotelarskiej dla uczestników według następujących wymagań: - Nocleg w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub ośrodku konferencyjno-szkoleniowym w standardzie odpowiadającym standardowi hotelu co najmniej 3-gwiazdkowego, - Klimatyzowane pokoje, jednoosobowe, wyposażone w łazienkę i ubikację, TV, z pojedynczymi łóżkami, - Łazienka będzie wyposażona w ręczniki, mydło, szampon. - Pokoje będą na bieżąco sprzątane, - Ostateczna liczba pokoi zostanie potwierdzona każdorazowo na 2 dni wcześniej przez poszczególnymi terminami wykonania kompleksowej usługi konferencyjnej. d) Zapewnienie wyżywienia i przerwa kawowych. - Dwie przerwy kawowe w czasie szkolenia w dniu 9.08.2011 oraz jedna przerwa kawowa w dniu 10.08.2011, podczas których powinny być podawane wyroby cukiernicze, kawa, herbata, soki, woda mineralna jak również powinien być zapewniony dostęp do łazienek. Podczas każdej z przerw kawowych Wykonawca dostarczy: Kawa rozpuszczalna lub z ekspresu, 40 saszetek herbaty czarnej po 2 gramy, 20 litrów wody mineralnej podanej w dzbankach, 15 litrowych soków owocowych, cukier 600 gram, 2,0 l mleko do kawy 2 %, 4 cytryny, 2 kilogram ciastek kruchych różnego rodzaju i 40 ciastek (drożdżówka, pączek), - Wykonawca zapewni usługi gastronomiczne pełnego wyżywienia (śniadanie pełne - szwedzki stół, obiad z dwóch dań, sałatki, napój i kolacje - szwedzki stół) oraz w formie serwisu kawowego (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana, soki, ciasta) wszystkich uczestników szkolenia w każdym dniu. Dodatkowo do każdego posiłku jest obowiązkowy owoc: jabłko, banan, gruszka, pomarańcza, mandarynka, winogrona lub truskawki. Temperatura posiłku podawanych na ciepło winna mieścić się w granicach 50° - 75° C. Śniadanie w dniu 10.08.2011: (bufet gorący - 2 dania gorące oraz bufet zimny - wędliny, sery, jajka, dżemy, jogurty naturalne, owocowe, mleko, musli, masło, pieczywo, napoje: kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna, soki owocowe) Obiad w dniach 9.08.2011 oraz 10.08.2011 (porcja na osobę, minimalnie): ziemniaki lub zamiennie: makaron, ryż, kasza - 200 g na osobę, mięso ryba - 170 g na osobę, surówka lub warzywa gotowane - 150 g na osobę, Zupa- 400 g na osobę, deser, woda mineralna, soki owocowe Kolacja w dniu 9.08.2011: (ciepłe danie główne - 130-150g, bufet (jajka na twardo w majonezie, wędliny różne, sery żółte różne, masło, miód, dżemy, sałatka wielowarzywna, pomidory, ogórki, pieczywo mieszane), kawa (i mleczko do kawy), herbata (i cytryna do herbaty), woda mineralna - 200 ml podana w dzbankach )..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 10.08.2011.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Na usługę prania bielizny szpitalnej wraz z dzierżawą sprzętu oraz wdrożeniem identyfikacji asortymentu szpitalnego systemem RFID dla Centrum Medyczne "Żelazna" sp. z o. o. syg. spr.: 102-W-U-05-2024
- Remont betonów na SW Dwory
- Świadczenie usług pocztowych dla OR AMW w Krakowie
- Dostawa produktów leczniczych określonych w 5 pakietach.
- Roboty budowalne w zakresie remontu pokoi biurowych w budynku Sądu ul. Czerniakowska 100 - XIV Wydział KRS
- Wykonanie dokumentacji projektowej budowlanej i wykonawczej remontu elewacji zewnętrznej wraz z renowacją elementów kamiennych elewacji oraz remontu dachu w budynku Pałacu Kazimierzowskiego.
więcej: przetargi w Warszawie »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.