eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gdynia › Obsługa restauracyjna i kelnerska bankietu



Ogłoszenie z dnia 2013-08-13

Gdynia: Obsługa restauracyjna i kelnerska bankietu
Numer ogłoszenia: 161495 - 2013; data zamieszczenia: 13.08.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni, ul. Wrocławska 93, 81-553 Gdynia, woj. pomorskie, tel. 58 62 11 509, faks 58 62 11 583.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Fundacja.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Obsługa restauracyjna i kelnerska bankietu.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Obsługa restauracyjna i kelnerska bankietu kończącego 38. Gdynia - Festiwal Filmowy.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.30.00.00 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków 55.40.00.00 - Usługi podawania napojów .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 12.08.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Orbis S.A. Oddział Hotel Gdynia w Gdyni, ul. Armii Krajowej 22, 81-372 Gdynia, kraj/woj. pomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 114000,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 114000,00

  • Oferta z najniższą ceną: 114000,00 / Oferta z najwyższą ceną: 114000,00

  • Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    UZASADNIENIE FAKTYCZNE Zamawiający jest organizatorem 38.Gdynia - Festiwal Filmowy. Gala stanowi prestiżową imprezę o charakterze artystycznym podczas której zostaną wręczone nagrody przyznane podczas Festiwalu. Jest ona również okazją do spotkania najwybitniejszych postaci polskiego środowiska filmowego. Stąd też Zamawiający chce zapewnić wysoką jakość obsługi kelnerskiej oraz poczęstunku złożonego z napoi i posiłków dla wszystkich Uczestników. Celem jest zaoferowanie menu, które będzie w stanie spełnić wymagania wynikające z charakteru uroczystości oraz uświetniających ją Gości. Biorąc pod uwagę powyższe czynniki Zamawiający zmuszony był wskazać wykonawcę świadczącego usługi restauracyjne o standardzie odpowiadającym prestiżowi Gali Festiwalu. Ze względu na dużą liczbę Gości (1000 osób) Bankiet będzie się odbywał w przystosowanych przez Kontrahenta Zamawiającego salach bankietowych powiększonych o powierzchnię tarasu, na której znajdzie się przystosowany w tym celu namiot. W centrum Gdyni nie ma drugiego lokalu o podobnym standardzie, który byłby w stanie pomieścić tak dużą liczbę gości (1000 osób). UZASADNIENIE PRAWNE W świetle przedstawionej sytuacji, w ocenie Zamawiającego, spełnione zostały przesłanki wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki określone w art. 5 ust. 1a) w zw. z art. 2a) ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo Zamówień Publicznych w zw. z punktem 17 Załącznika nr 2 do Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 28.02.2010 r.w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i nieproirytetowym (Dz.U. z 2010 r. nr 12 poz. 68). Zgodnie z art. 5 ust. 1 a PZP w przypadku usług niepriorytetowych Zamawiający może wszcząć postępowanie w trybie negocjacji bez ogłoszenia lub w trybie zamówienia z wolnej ręki także w innych uzasadnionych przypadkach niż określone odpowiednio w art. 62 ust.1 lub art. 67 us. 1 PZP, w szczególności, jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań. Całość usług stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia zalicza się do kategorii usług niepriorytetowych (zgodnie z nomenklaturą Rozporządzenia WE nr 2195/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 5 listopada 2002 r. w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień CPV usługi te są kwalifikowane zgodnie z kodami CPV 55300000-3 Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków, CPV 55311000-3 Restauracyjne usługi kelnerskie dla ograniczonej grupy klientów oraz CPV 55400000-4 Usługi podawania napojów. Udzielnie niniejszego zamówienia w trybie zamówienia z wolnej ręki uzasadnia w pierwszej kolejności fakt, że zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań Zamawiającego. Z uwagi na liczbę zaproszonych Gości określoną wstępnie na 1000 osób, konieczne jest zapewnienie Wykonawcy odpowiedniego okresu na przygotowanie posiłków, napoi oraz zabezpieczenie wymaganej ilości personelu świadczącego usługi kelnerskie. Z uwagi na ograniczenia czasowe udzielenie zamówienia publicznego w innym trybie uniemożliwiłoby Zlecającemu realizację zadania, którego wykonaniu służy niniejsze zamówienie. Okolicznością dodatkowo uzasadniającą udzielenie zamówienia w trybie z wolnej ręki stanowi niemożność określenia obiektywnych kryteriów wyboru Wykonawcy. Przedmiotem nie jest zrealizowanie zamówienia konkretnego menu o określonej kaloryczności. Prestiżowy charakter Bankietu, podczas którego mają być świadczone usługi restauracyjne wymusza na Zamawiającym priorytetowe potraktowanie kwestii walorów kulinarnych oraz estetyki ich podania i profesjonalizmu obsługi kelnerskiej. Założenia te nie pozwalają na obiektywne określenie zasad oceny Wykonawców - szczególnie zaś kryterium nie może stanowić cena usługi. W przypadku usług restauracyjnych, w odróżnieniu od usług hotelarskich, brak jest jednolitych standardów, co stanowi czynnik utrudniający wybór Wykonawców w innym trybie - niemożliwe jest zaliczenie Wykonawców do określonej kategorii standardu świadczonych usług, dzięki czemu gwarantowaliby oni wykonanie zamówienia zgodnie z potrzebami i wymaganiami Zamawiającego. Z uwagi na powyższe, Zamawiający był zmuszony udzielić zamówienia w trybie z wolnej ręki Wykonawcy, który świadczy usługi według standardu odpowiadającego najwyższym wymogom sztuki kulinarnej i obsługi klienta. Wiąże się to z niepowtarzalnym charakterem Gali o ogólnopolskiej sławie. Stąd też Zamawiający zlecił wykonanie zadania ORBIS S.A. Oddział Hotel Gdynia w Gdyni.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.