eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi GryficePrzygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie

Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu



Og³oszenie z dnia 2014-05-13

Gryfice: Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie
Numer og³oszenia: 160536 - 2014; data zamieszczenia: 13.05.2014
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.

Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

I. 1) NAZWA I ADRES: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej , Plac Zwyciêstwa 37, 72-300 Gryfice, woj. zachodniopomorskie, tel. 091 3843345, faks 091 3843345.

  • Adres strony internetowej, pod którym dostêpne s± informacje dotycz±ce dynamicznego systemu zakupów: www.bip.gryfice.eu

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja samorz±dowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice - Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2, Szko³y Podstawowej Nr 3, Szko³y Podstawowej Nr 4, Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie, Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa w³asnym transportem w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki w roku szkolnym 2014/2015 i 2015/2016. Wykaz ilo¶ciowy zakwalifikowanych do obiadów uczniów z placówek szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice, obejmuje nastêpuj±c± przeciêtn± ilo¶æ uczniów w jednym miesi±cu: Gimnazjum Nr 1 - 24, Gimnazjum Nr 2 - 23, Szko³a Podstawowa Nr 3 - 86, Szko³a Podstawowa Nr 4 - 94, Szko³a Podstawowa w Trzyg³owie - 47, Szko³a Podstawowa w Górzycy - 15, Szko³a Podstawowa w Prusinowie - 20. Podane ilo¶ci s± szacunkowe i w czasie obowi±zywania umowy mog± ulec zmianie, co oznacza, ¿e nie stanowi± ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mog± byæ podstaw± do zg³aszania roszczeñ z tytu³u niezrealizowanych dostaw lub podstaw± odmowy wykonania zamówienia. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiêkszenia wielko¶ci /+30%,-30%/ zamówienia w zale¿no¶ci od ilo¶ci osób objêtych do¿ywianiem. Wykonawcy bêdzie przys³ugiwa³o prawo do wynagrodzenia wy³±cznie za faktycznie dostarczone posi³ki. 2.Posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia, sporz±dzane z pe³nowarto¶ciowych produktów posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci, urozmaicone, o wysokiej warto¶ci od¿ywczej oraz atrakcyjne pod wzglêdem organoleptycznym. W proponowanym menu posi³ki nie mog± siê powtarzaæ, a jednocze¶nie tygodniowy (5 dni) jad³ospis musi zawieraæ minimum trzy posi³ki miêsne. Wykonawca zapewni na w³asny koszt naczynia wymagane do spo¿ycia posi³ków tj. talerze, sztuæce, szklanki oraz zadba o ich utrzymanie w czysto¶ci i sterylizacjê oraz potrzebny do tego sprzêt zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami lub zapewni naczynia jednorazowego u¿ytku ze sztuæcami dostosowane do temperatury i wymaganej ilo¶ci posi³ku. Transport posi³ków musi odbywaæ siê z zachowaniem odpowiednich parametrów temperatur stosowanych podczas transportu potraw. 3.Obiady dwudaniowe powinny odpowiadaæ nastêpuj±cym kryteriom: 3.1 zawarto¶æ energii powinna wynosiæ 850-1000 kcal; 3.2 udzia³ energii z t³uszczu nie powinien przekraczaæ 30%; 3.3 zupy - nale¿y przygotowaæ na wywarach jarskich (warzywnych) lub miêsnych z dodatkiem g³ównego sk³adnika. Przeciêtna waga jednej porcji zupy - 350-400g; 3.4 drugie danie - powinno sk³adaæ siê z produktów bia³kowych, pochodzenia zwierzêcego - miêso, ryby, drób - porcja 100g, produktów bogatych w wêglowodany z³o¿one - ziemniaki, kasza - porcja 200g, lub danie typu kluski, pierogi, nale¶niki - porcja 300g, oraz dodatek warzywny - surówki, warzywa gotowane - porcja 100g. W dziesiêciodniowym menu dania miêsne musz± wystêpowaæ co najmniej 5 razy , dania rybne tj. filet z ryby lub kotlet mielony z ryby wy³±cznie z ryb morskich z wolnego po³owu typu dorsz, mintaj, morszczuk - 2 razy. 3.5 Napój - w ilo¶ci 200ml (kompot). 3.6 Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni ¿ywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkó³ najpó¼niej w pierwszym dniu ¿ywieniowym. 4.Zamawiaj±cy wymaga, i¿ Wykonawca bêdzie przygotowywa³ posi³ki zgodnie z zaleconym modelem ¿ywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: 4.1 stosowanie t³uszczów ro¶linnych; 4.2 ograniczone stosowanie t³uszczów zwierzêcych; 4.3 umiarkowane stosowanie miêsa czerwonego; 4.4 stosowanie miêsa drobiowego; 4.5 stosowanie ryb; 4.6 umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; 4.7 du¿y udzia³ warzyw i owoców w posi³kach, w tym tak¿e nasion ro¶lin str±czkowych. 5.Temperatury serwowania posi³ków: 5.1 zupa - min. 700C; 5.2 drugie danie - min. 630C; 5.3 napój - min. 40C. 6.Wykonawca zobowi±zuje siê do realizacji przedmiotu zamówienia tj. Przygotowania i transportu posi³ków zgodnie z zasadami okre¶lonymi w obowi±zuj±cych przepisach a w szczególno¶ci w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z pó¼n. zm.) oraz innych obowi±zuj±cych przepisów w zakresie ¿ywienia. 7.Wykonawca zobowi±zuje siê do zagospodarowania odpadów powstaj±cych w zwi±zku z realizacj± zamówienia. 8.Dodatkowe indywidualne zlecenia, zamawiaj±cy przekazywaæ bêdzie faksem lub telefonicznie, nie pó¼niej ni¿ 24 godziny przed ich wykonaniem..

II.1.6) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.52.40.00 - Us³ugi dostarczania posi³ków do szkó³ 55.32.10.00 - Us³ugi przygotowywania posi³ków .

II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczêcie: 02.09.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, o udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunek dotycz±cy posiadania uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania - na potwierdzenie tego warunku Wykonawca sk³ada: 1. Aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o dzia³alno¶ci gospodarczej, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 Ustawy - wystawionego nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania ofert. 2. Za¶wiadczenie (decyzjê, postanowienie) wydane przez w³a¶ciwego Pañstwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie zezwolenia na produkcjê i obrót ¿ywno¶ci±.

  • III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, o udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunek dotycz±cy posiadania wiedzy i do¶wiadczenia - na potwierdzenie tego warunku Wykonawca sk³ada: Wykaz wykonanych, a w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych równie¿ wykonywanych, g³ównych dostaw lub us³ug, w okresie 3 lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, analogicznych do przedmiotu zamówienia tj. do¿ywianie dzieci lub doros³ych, prowadzenie sto³ówki lub lokalu gastronomicznego, wraz z podaniem dat wykonania, przedmiotu i podmiotów na rzecz których by³y wykonane, oraz za³±czeniem dowodów, czy zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie.

  • III.3.3) Potencja³ techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, o udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunek dotycz±cy dysponowania odpowiednim potencja³em technicznym - na potwierdzenie tego warunku Wykonawca sk³ada:Decyzjê inspektora sanitarnego o dopuszczeniu ¶rodka transportu do przewozu posi³ków dla potrzeb zbiorowego ¿ywienia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, o udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunek dotycz±cy dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia - zamawiaj±cy nie opisuje, nie wyznacza szczegó³owo warunku w tym zakresie. Zamawiaj±cy oceni, czy Wykonawca spe³nia warunek, o którym mowa wy¿ej, na podstawie z³o¿onego wraz z ofert± o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, o którym mowa w pkt III.4.2

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, o udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunek dotycz±cy sytuacji ekonomicznej i finansowej - zamawiaj±cy nie opisuje, nie wyznacza szczegó³owo warunku w tym zakresie. Zamawiaj±cy oceni, czy Wykonawca spe³nia warunek, o którym mowa wy¿ej, na podstawie z³o¿onego wraz z ofert± o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, o którym mowa w pkt III.4.2

III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu nale¿y przed³o¿yæ:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych równie¿ wykonywanych, g³ównych dostaw lub us³ug, w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub us³ugi zosta³y wykonane, oraz za³±czeniem dowodów, czy zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie;
  • op³acon± polisê, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzaj±cy, ¿e wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci zwi±zanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:

  • o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o dzia³alno¶ci gospodarczej, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego naczelnika urzêdu skarbowego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem podatków, lub za¶wiadczenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego oddzia³u Zak³adu Ubezpieczeñ Spo³ecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spo³ecznego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem sk³adek na ubezpieczenia zdrowotne i spo³eczne, lub potwierdzenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, op³at, sk³adek na ubezpieczenie spo³eczne i zdrowotne albo ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania siê o zamówienie - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotycz±ce przynale¿no¶ci do tej samej grupy kapita³owej

  • lista podmiotów nale¿±cych do tej samej grupy kapita³owej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, ¿e nie nale¿y do grupy kapita³owej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Dziesiêciodniowe menu z uwzglêdnieniem gramatury i warto¶ci energetycznej ka¿dego posi³ku wraz z kalkulacj± ceny wsadu do kot³a. W proponowanym menu posi³ki nie mog± siê powtarzaæ. W dziesiêciodniowym menu dania miêsne musz± wystêpowaæ co najmniej 5 razy , dania rybne tj. filet z ryby lub kotlet mielony z ryby wy³±cznie z ryb morskich z wolnego po³owu typu dorsz, mintaj, morszczuk - 2 razy. Gramatura i kaloryczno¶æ posi³ków zawarta jest w opisie przedmiotu zamówienia. Wymagany dokument powinien byæ czytelny, sporz±dzony w formie komputerowej.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowieñ umowy oraz okre¶lenie warunków zmian

Dopuszcza siê zmiany umowy , w przypadku wyst±pienia co najmniej jednej z poni¿szych okoliczno¶ci: 1) konieczno¶ci zmiany terminu realizacji umowy, w przypadku wyst±pienia wyj±tkowego zdarzenia lub okoliczno¶ci, co mo¿e spowodowaæ konieczno¶æ przed³u¿enia lub skrócenia terminu wykonania zamówienia, 2) zmiana danych podmiotowych dotycz±cych Wykonawcy, lokalizacji siedziby biura Wykonawcy, 3) zmiany korzystne dla Zamawiaj±cego, 4) zmiany wynagrodzenia Wykonawcy, w przypadku zmiany przez ustawodawcê przepisów dotycz±cych stawki podatku VAT. Wszystkie powy¿sze postanowienia z wy³±czeniem ppkt 4) stanowi± katalog zmian, na które Zamawiaj±cy mo¿e wyraziæ zgodê. Nie stanowi± jednocze¶nie zobowi±zania do wyra¿enia takiej zgody. Warunkiem dokonania zmian postanowieñ zawartej umowy w formie aneksu do umowy jest zgoda obu stron wyra¿ona na pi¶mie pod rygorem niewa¿no¶ci zmiany.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gryfice.eu
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej Plac Zwyciêstwa 37 72-300 Gryfice pokój nr 6.

IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 29.05.2014 godzina 11:00, miejsce: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej Plac Zwyciêstwa 37 72-300 Gryfice sekretariat, pokój nr 8.

IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.